Fitch обмисля повишаване на рейтинга на България

Това ще се случи, ако външният дълг и бюджетния дефицит на страната се свият още, а банките продължат да са стабилни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната агенция Fitch Ratings повиши перспективата по рейтинга на България от отрицателна на положителна. Това се дължи основно на ниските нива на външен дълг на държавата и на възстановяващата се икономика, съобщава авторитетният икономически всекидневник Wall Street Journal.

От рейтинговата агенция заявяват, че може да се очаква и повишаване оценката за страната (която в момента е BBB- в дългосрочна чуждестранна и BBB в местна валута), ако се стабилизира качеството на активите на банковата система, а бюджетният дефицит и външният дълг продължат да се понижават.

Преди месец подобни намерения изрази другата международна агенция, с която България има договор – Moody`s. През януари тя промени прогнозата си за страната от стабилна на положителна и обясни, че обмисля повишение на оценката за България заради стабилните публични финанси и очакванията, че бюджетния дефицит ще падне под 3%.

От Fitch все пак обясняват, че негативно влияние върху държавата може да окаже слабото вътрешно търсене или евентуални последици от проблемите на гръцките банки. От агенцията обаче обръщат внимание на добре капитализираната и ликвидна банкова система, което осигурява значителен буфер срещу евентуални шокове. А също така, въпреки че около 28% от банковата система е собственост на гръцки банки, местните финансови институции нямат голяма експозиция към гръцки държавен дълг или гръцки компании.

От Fitch очакват през тази година икономиката на България да отбележи 3% ръст. Подобна е и прогнозата на експертите от Международния валутен фонд, чиято мисия приключи преди седмица. Най-големият оптимист продължава да е правителството, което залага 3.6% ръст на БВП през тази година. Засега обаче основният двигател на икономиката продължава да е износът, който според повечето икономисти вече е достигнал и в някои сектори дори надскочил предкризисните си нива. Немалка част от ръста обаче се дължи на повишените цени на суровините и храните на международните пазари.

Кредитният рейтинг е един от най-важните показатели, който гледат чуждестранните инвеститори, преди да вземат решение дали да вложат парите си в дадена държава.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nse avatar :-P
    nse
    • + 14

    Браво това са хубави новини.

    Нередност?
  • 2
    miro_bg avatar :-P
    Miro M
    • - 8
    • + 4

    сега минусчето ако стане плюс ще се скъсат да се бият в гърдите Борисов и Дянков :)

    Нередност?
  • 4
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 5

    Това не е никак лошо. Проблема е, че на местно ниво стабилността на публичните финанси не се усеща. А и тази стабилността е постигната свръх усилия, с помощта на белите пари за черни дни така, че може да крие много рискове.

    Нередност?
Нов коментар