Катрина Пърфийлд: Нужна е реформа на пазара на труда

Катрина Пърфийлд
Катрина Пърфийлд
Катрина Пърфийлд    ©  Цветелина Белутова
Катрина Пърфийлд    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Катрина Пърфийлд е ръководител на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България. На 20 май приключи редовното пролетно посещение на МВФ в страната. Прогнозата на експертите е за 3% ръст на икономиката (при 3.6% планирани от правителството) през тази година и 4.2% инфлация. Според фонда износът ще продължи да е двигател на икономиката и през тази година. За да се постигне по-висок растеж, според тях са нужни реформи и фискална дисциплина

Как оценявате работата на правителството в областта на публичните финанси?

Голямата новина в тази област е Пактът за финансова стабилност, който е подготвило правителството. С него се изпраща много силен сигнал, че държавата желае да спазва фискална дисциплина и да провежда политики, които ние приветстваме. За да бъде напълно завършен пактът, според мен трябва да се заложи и правило за разходите, което да ограничава техния ръст и да осигурява спестявания в годините на високи приходи.

Благоразумната фискална политика сама по себе си достатъчна ли е, не забелязвате ли липса на реформи?

Няма липса на реформи. Всъщност бях много впечатлена от големия брой реформи, които сте си поставили за цел в Националната програма за реформи. Заложени са много инициативи, които адресират ключовите проблеми, пречeщи за възстановяването на растежа. Например повишаването на квалификацията на работната ръка. След кризата България се изправи пред висока безработица. Не че това не се случва и другаде - тук дори нивото може би е по-ниско, отколкото в други държави, но социалната цена става висока. Затова виждаме редица правилни политики, които имат за цел повишаване на уменията на работниците, подобряване на образованието и всичко това при активно използване на средствата, които европейските фондове предлагат. Така работната ръка ще отговори на нуждите на работодателите и в дългосрочнен план ще осигури по-висок ръст на производителността.

Кои са ключовите реформи, които България трябва да проведе?

От структурни реформи най-важна е тази  на пазара на труда, за да се подобри продуктивността и постепенно да се достигне нивото на доходите в ЕС по устойчив начин. Такава реформа е ключова и за създаването на нови работни места.

Друга нужна реформа е постоянно увеличаване на нивата на усвояване на средства по оперативните програми на ЕС. Те са критични за това как България ще прескочи тази пропаст между нея и другите държави членки. И тук вече има голям напредък – наблюдаваме чувствително увеличение на размера на усвоявани средства. Така че има място за увеличение на прогнозата ни за ръст на икономиката, ако реформите с цел повишаване на усвояемостта на средства от ЕС се ускорят още повече.

И естествено, важни са и реформите на продуктовия пазар– осигуряване на по-голяма ефективност, по-малко администрация и по-ниски разходи за правене на бизнес. Проблематичните сфери са върховенството на закона, предсказуемост и спазване на договорите. Ако се обърне внимание на тези сфери, България ще стане много привлекателно място за инвестиции.

Колко сериозен е проблемът с намаляващия фискален резерв и създава ли това заплахи?

Фискалният резерв бе много важен по време на кризата и показа, че България може да посрещне спадащите приходи и да финансира бюджетните си дефицити. Въпреки че в последните 2 години размерът му се понижи, резервът все още е значителен и затова призоваваме той да бъде поддържан чрез приватизация или емисии на дълг. Така икономиката ще продължи да бъде устойчива срещу потенциални шокове.

Според вас има ли риск след година-две емитирането на външен дълг да се затрудни спрямо условията, които предлагат пазарите сега?

Никой не знае какво ще се случи в следващите 2-3 години и ще е спекулация да се дава оценка в момента. Разбира се, важно е правителството да използва правилните инструменти. Опция е и приватизацията, но в същото време отношението дълг към БВП на страната е ниско, така че емисии дълг също са възможни. Важно е размерът на резерва да остане висок и това прави финансовия пакт още по-важен.

На България й предстои плащането по две емисии глобални облигации - през 2013 и 2015 г., каква според вас е най-добрата стратегия?

Всичко, което обсъждахме досега. Важно е фискалният резерв да се поддържа в такива размери, че да помогне на България да посрещне дълговите си плащания.

Според вас България ще успее да изплати тези задължения с наличните ресурси или ще се наложат мерки като повишаване на данъците или рефинансиране?

Трудно е да се каже на този етап. Но съотношението дълг към БВП е достатъчно ниско и изглежда възможно да се изплати напълно. На този етап обслужването на дълга не е проблем.

Притеснява ли ви нарастващата инфлация?

Следим инфлацията с внимание, но добрата новина е, че в последния месец има забавяне. Тя е движена от външни фактори като цените на горивата и храните, но смятаме, че няма да продължи да нараства значително над сегашното си равнище и да оказва допълнителен натиск върху възстановяването на икономиката.

Миналата година ваши експерти консултираха пенсионната реформа. Какво мислите за нейното разположение във времето?

От гледна точка на мерките, които са заложени, смятаме, че реформите са много правилни. Без тази реформа щеше да има голям дефицит и той щеше да продължи да нараства. Много важно е да се работи за повишаване на пенсионната възраст и условията, при които се придобива право на пенсия, да се съобразят с очакваната продължителност на живота. Така ще се осигури дългосрочна жизнеспособност на системата.

Важно е реформите да продължат в посока, която да увеличи спестяванията и да намали негативните ефекти от застаряващото население.

Кой е реалистичният срок за приемане на България във валутния механизъм ERM 2 според вас?

Важна е готовността ви за това приемане. И тук поддържането на добра фискална дисциплина и засилването на структурните реформи са най-важните фактори, които ще гарантират, че когато приемете еврото, вие ще сте възможно най-готови за това.

Според вас доколко България е повлияна от кризата в Гърция и ако положението там се влоши, какъв ще е ефектът върху страната ни?

Фактът, че предвиждаме 3% ръст на икономиката въпреки известната доза несигурност в региона и общата турбулентност на глобалните финансови пазари, е много добър знак. Износът се движи много добре и ако нещата продължат така, 3% ръст е постижима цел тази година. Разбира се, вътрешното потребление е по-ниско от очакваното през първите три месеца на годината, но мисля, че инерцията от износа ще компенсира това. Както казах, България не е изолиран остров и турбулентност в региона може да има ефект, но наличието на достатъчно валутни и фискални резерви е достатъчен буфер, който намалява този риск.

Вие сте оптимисти за българската икономика. Но защо според вас съживяването, което показва статистиката, все още не се усеща от хората?

Според мен причините са две. Първата е, че инфлацията беше доста висока. А покачването на цените на храната и горивата въздейства най-силно на бедните. Те са най-уязвимите в обществото. Затова според мен хората не усещат подобряването на икономическото положение.

Освен това в момента хората се чувстват несигурни и спестяват повече. Това може да бъде обяснено с т. нар. animal spirits*. След кризата, може би и с право, хората са малко по-колебливи. Но нашият опит в други страни показва, че тези, които проведоха реформите, за които говоря, сега се връщат бързо към старите си нива на растеж и стават по-оптимистично настроени.

В този смисъл, ако износът продължи да расте и възстановяването на Европа продължи по план, перспективите пред българската икономика са доста добри. Това обаче не значи, че трябва да подценяваме рисковете. В момента икономиката ви се възстановява благодарение на силния експорт. Затова евентуално забавяне на възстановяването на икономиките в ЕС ще направи България уязвима. Затова сме предпазливи оптимисти и предвиждаме 3% ръст на икономиката на България тази година и ускоряване през следващата.

Може ли икономиката да расте бързо без голям поток на преки чужди инвестиции? По време на кризата нивото на преките чужди инвестиции беше учудващо устойчиво. Преди кризата имахте големи потоци на преки чужди инвестиции, които имаха доста инфлационен ефект. Но много от тях отидоха в т.нар. от нас сектор на "услуги и нетъргуеми стоки". Ако погледнете оставащите преки чужди инвестиции, те са главно в производствения сектор и са учудващо силни. Нивото на преки чужди инвестиции в производствения сектор не е намаляло през кризата. Това според мен е важното за създаване не само на условия за ръст, но и за подобряване на привлекателността на икономиката. Преките чужди инвестиции са много нужни. Затова е важно да се направят структурни реформи: ако направиш труда по-производителен, ти ще си по-привлекателен и по-конкурентен като място за инвестиции.

* Терминът "Animal spirits" е използван за първи път от Кейнс в книгата му от 1936 г. The General Theory of Employment, Interest and Money и описва емоциите, които оказват влияние върху човешкото поведение и може да се измерят в потребителско доверие. Накратко -   как човешката психология движи икономиката.

(В текста е направена промяна на 30 май.)

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yankee avatar :-|
    Yankee
    • - 7
    • + 18

    Водопад от глупости

    Нередност?
  • 2
    vse_o6te_jiv avatar :-|
    vse_o6te_jiv
    • - 5
    • + 7

    До коментар [#1] от "Yankee":Напълно съм съгласен. Тази статия бе коментирана достатъчно изразително във форума на Дневник преди няколко дни- Не разбирам защо редакцията на Капитал е решил да я публикува. Мнението на Световната банка често няма никаква друга логика, освен свързани с техните меркантилни интереси. Аз бих ги поканил да стоят далеч от България.

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba
    • - 5
    • + 4

    За пръв път чувам, че пазара на труда може да се реформира.

    Нередност?
  • 4
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 2
    • + 6

    Абсолютно съм съгласен по отношение необходимостта за реформа на пазара на труда. Тя е просто задължителна за да има развитие в икономиката ни. У нас пхазар на труда трудно може да се каже, че съществува най-вече поради факта, че държавата е страна по всеки договор чрез измислените от нея механизми за прагове на заплати, за регистрации на договори и въобще цялостното отчитане на взаимоотношенията между работник и работодател. Тези отношения принципно би трябвало да са лично тяхна работа а държавата е въвела настоящия режим не за да развие пазара на труда, нито за да "защити" работника като страна и дори държавата не следи изкъсо какви са взаимоотношенията между работник и работодател. Единствената цел на държавата е да си осигури постъпления за бюджета от взаимоотношенията между работник и работодател. Това няма нищо общо с думи като пазар на труда.
    Относно въпроса с пенсионната ни система положението е същото. Държавата не се стреми към реформа на пенсионната система в смисъл тя да е по-полезна за обществото. Държавата се стреми да продължи същестуването на настоящата система като ограничи достъпа на хората до нея а това е нонсенс, защото противоречи на основния смисъл на една държавна система - да обслужва все по-добре обществото. След като настоящата система е доказала своята несъстоятелност чрез своя фалит бих приел за реформа промяната на системата а не ограничаването на достъпа.

    Нередност?
  • 5
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring
    • - 3
    • + 11

    До коментар [#1] от "Yankee":

    ++++

    чиновниците на МВФ и Световната банка имат една забележителна способност - да говорят много и нищо да не казват.

    Нередност?
  • 6
    1con avatar :-|
    1con
    • - 2
    • + 4

    Каката спрях да я чета от изречението "Няма липса на реформи" нататък...

    Нередност?
  • 7
    musashii avatar :-|
    musashii
    • - 3
    • + 7

    Основното в тази статия е мнението,че трудовите доходи трябва да се повишат.Не е нормално за една и съща дейност в страните от западна Европа да се плащат заплати 10 и повече пъти по-високи отколкото у нас. И стига с тези митове за ниската производителност на труда у нас.Как така 1 милион и половина българи ,които са в чужбина работят там качествено ,а като са били у нас да са работили 10 пъти по-некачествено?И тепърва ще има още много емигранти,защото тук е оцеляване,а не нормален живот.

    Нередност?
  • 8
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 1
    • + 6

    най голямата реформа трябва да дойде от уволнение на 90 % некадърни некомпетентни държавни боклуци в администрацията и заменянето им с електронна такава Продуктивноста е плачевна емите ни пустеят а китайци и араби искат да ги закупят за без пари и да изхранват целите си арабски дърржави тънещи в разкош и охолство от милиардите долари петрол които на ден влизат в икономиките им
    Правителството ни е пълен батак .Ние имаме нещо което е по ценно и от злато и от петрол и от всичките пари имаме хиляди декари високочачественна обработваема земя -ЧЕРНОЗЕМ
    Правителството е птолкова некомпетентно че няма никаква визия за аграрният ни сектор Именно правителството трябва по програми от ЕС да закупи теника семена и препарати и да започне да помага и насочва в обработването на тези региони стабилно и дългосрочно да се установят ползите и загубени пазарни ниши и да произвеждаме и да изхранваме европа америка и япония
    Национализация на земи на хора които не се грижат , работят на тях и са ги оставили да пустеят и буренясват трябв ада е регламентирана с закон
    Бяхме на едни от водещите места по зеленчуко и плодопроизводство храни житни култури царевица - сега плащаме с трудно изкараните ни левчета на китайски инвеститори -нещастници , заплатите им внасяме най ниско некачественият им натоварен с нитрати и боклуци китайски и европейски боклук З
    Затова народа ни е болен Затова хлябът мирише на лайна Затова кремвиршите са боклук, салама който навремето пържейме в чиния под марката телешки и камчия днес е помия стара планина който дори куче не го яде
    Какво стана с кравефермите и овцевъдството
    Българското кисело мляко и овче такова в стъклени буркани и станиол капачка ?
    Направим ли и съживим ли отраслите си българия ще се справи за не поече от 4 -5 години като ще подмине европа дори по доходи и по стандарт на живота .
    Но тъпанарите за управляващи ни мутри в политиката никога няма да ни оправят те защото техният бизнес е вноса на чуждестранен боклук и са в изгодни позиции от това да нямаме производство Можем да произвеждаме тонове и тонове месо ,агнешко телшко заешко птиче и то екологично исто което е 5 пъти с по високи цени на межд .пазари Може изцяло земеделието ни да произвежда био продукти и храни с контролирано качество и за вътрешнияти и за външният пазар Но Министерството на земеделияето начело с селяндура олигофрен Найденов не да прави ремонт след ремонт на офиси ами просто да се закрие защото селските труженици трябва да им създадат държавна стокова и хранителна борса в която всеки ще бъда субсидиран директно на място от държжавата а тя на своя страна ще си слага надценкитеи ще изнася на едро за межд пазари .
    Плюем на Ерозоната и на тези нещастници които ни ликвидираха износа за сметка на вро големите боклуци франция германия и италия
    На селският човек трябва експерти постоянно да обикалят районите и да ги съветват в кое ще имат по добър ефект да засеят и къде ще реализират продукцията защото това именно в момента е проблемът че тези хора дори и а искат да обработват и сеят никой не изкупува и сами трябва да се оправятЗатова калина илиева и онзи олигофрен министър найденов още навремето в затвора и двамата трябваше да гният

    Нередност?
  • 9
    cneakep avatar :-|
    Спеакер

    Абе нека се въздържим да емитираме дълг пък ше му мислим...

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 2

    До коментар [#1] от "Yankee": по голям от Игуасу, даже....

    Нередност?
Нов коментар