Try Again?*

Износът тегли икономиката, но докато не се включат и инвестициите тя няма да се върне към стабилен растеж

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компютърните игри вече са толкова напреднали, че границата с действителността може лесно да се размие. Има обаче една голяма разлика - в реалния живот не можеш да запазиш докъде си стигнал и ако нещата се развият на зле, да опиташ да минеш нивото по друг начин.

Хората, които най-много съжаляват за това, сигурно са икономистите. Щеше да е хубаво да могат да ударят Save на върха и да пробват различен сценарий за справяне с поредната криза... Представете си например как българската икономика след дълги години растеж трябваше да рестартира играта. През 2010 г. тя мина няколко нива и излезе на малък плюс. Данните от представянето й през първите три месеца на тази година показват 2.5% ръст на годишна база. С две думи, играта се развива добре, но единственото оръжие засега е износът. През първото тримесечие на годината той се увеличава с 55.6% на годишна база.

За да мине напред в по-сложните нива на висок растеж, тя ще трябва да намери по-мощен арсенал от кредит и инвестиции. Засега данните не се обнадеждаващи. Те показват отлив на чуждестранни капитали за първото тримесечие. Въоръжена само с износа, икономиката трудно ще се справи с всички възможни препятствия - от евентуален фалит на Гърция до предизборно продънване на бюджета.

Така че за всички в играта новините са две. Добрата е, че икономиката отлепва. Ако сте износител - вече усещате това. Лошата – че в останалите сектори ви очаква дълг престой на нивото за начинаещи.

Вашето единствено оръжие е износът

Повечето анализатори вече ревизираха прогнозите си за ръста на икономиката през тази година и те гравитират около 3% от БВП. Подобни са и очакванията на експертите от Международния валутен фонд, чиято мисия в България приключи в края на седмицата. Най-големият оптимист продължава да е правителството, което залага на 3.6% растеж. Въпреки това усещането за криза сред хората продължава да е осезаемо.

Причината за това е, че засега единственият реален двигател на икономиката е износът на стоки и услуги – през първите три месеца на годината той нараства с 22% спрямо година по-рано. Останалите два, които я движеха преди кризата – инвестиции и вътрешно потребление, продължават да спадат. Прогнозите на повечето икономисти са те да започнат да се подобряват през втората половина на годината. Но с бавни и колебливи стъпки. А дотогава оживлението ще се усеща предимно от заетите и предприемачите в експортни индустрии.

"Износът постоянно расте от 2009 г. Но явно не е достатъчно, за да имаме висок икономически растеж. Нужен е и външен ресурс – или по линия на преки чуждестранни инвестиции, или на заемен ресурс", казва Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Засега такъв липсва. Банките продължават да са предпазливи, тъй като все още отписват лоши заеми. А и условията на външните капиталови пазари са затегнати. "Всички знаем, че няма да видим темпове на кредитиране отпреди кризата. Но от 2010 г. вече стана ясно, че спадът в кредитния портфейл е преодолян, т.е. банките започнаха да търсят нови източници за приходи, защото влошаващите се кредитни портфейли изискват гориво за влошаващите се кредитни провизии", твърди Асен Ягодин, председател на борда на Българската банка за развитие.

На теория компаниите, които изнасят, в момента би трябвало скоро да запълнят производствения си капацитет и да реинвестират печалбите си в нови мощности. Въпросът е дали това ще се случи. И доколко това ще даде нов тласък на икономиката в посока нагоре.

"Не е задължително експортът в едни сектори да прелива под формата на инвестиции в други", е мнението на Лъчезар Богданов от Industry Watch. Според него българската икономика е бедна на капитал и няма как да расте бързо, ако разчита само на собствени сили. "Има огромен ръст на вътрешните спестявания, но това не са дълги пари. Не са ресурс, който ще бъде вложен в инвестиционни проекти. За да има инвестиции, е нужен поток отвън", допълва икономистът.

За първите три месеца на годината обаче чуждите инвеститори са изтеглили 5.1 млн. евро от България. Отрицателният резултат се дължи предимно на връщане на заеми, предоставен от чужди компании на местните им подразделения. Подобни бяха данните и за същия период на миналата година, но впоследствие те бяха ревизирани нагоре. Но дори и този традиционен ефект едва ли ще подобри първоначалната картина чувствително.

Намерете инвестициите, за да минете на горно ниво

"В момента домакинствата се въздържат от големи покупки, защото пазарът на труда е нестабилен. Причина за това са високата безработица и страхът, че съкращенията може да продължат", обяснява Георги Ангелов от "Отворено общество".  Очакванията на повечето анализатори обаче са спадът при заетите да спре едва през втората половина на годината, а безработицата да се задържи на нива от около 9% средно за годината. Логично предвид факта, че пазарът на труда следва с около половин година закъснение тенденциите в икономиката.

Вливането на свеж капитал би ускорило този процес. То означава повече нови работни места, нарастване на доходите, а оттам – и на вътрешното потребление. Крайният ефект е по-бързо възстановяване от кризата. Затова големият въпрос е кога чуждите инвеститори ще започнат отново да гледат с интерес към България.

Според икономистите на Уникредит Булбанк пълно възстановяване на бруто капиталообразуването може да се очаква към края на 2017 г. или началото на 2018 г. "През периода на бум преките чужди инвестиции бяха около 20% от БВП средногодишно, в периода след края на кризата очакваме те да се стабилизират на нива от около 4 до 6% от БВП, и то при условие че темповете, с които продължава да се подобрява бизнес средата, се ускорят", обясни главният икономист на банката Кристофор Павлов по време на конференцията BalREx.

Според Лъчезар Богданов първото условие притокът на чужди капитали към България да се увеличи е макроикономическата стабилност. "Нека да ни вдигнат рейтинга, да излезем от процедурата по свръхдефицит, да влезем в чакалнята на еврозоната. След това вече ще трябва да се конкурираме с още няколко страни в Югоизточна Европа и тук от значение са местните условия за правене на бизнес", допълва той.

Богданов дава нагледен пример: "Ако изборът ти за нов завод е между Пазарджик и Кюстендил и на едното място проектът ти ще бъде задвижен за година и разходите ти ще са 10 хил. лв., а на другото срокът и сумата са наполовина – ще отидеш там, където ти е по-евтино и бързо."

Друг потенциален източник на свежи пари са еврофондовете. Засега обаче усвояването им е на критично ниски нива. "Ако усвояваме всичко, на година в икономиката ще влизат около 5-6% от БВП. Дори и да успеем да напишем и защитим проекти за половината от предвидената за България сума – ето ти 3% ръст на икономиката само от еврофондовете", изчислява Десислава Николова.

В цялата тази игра за добро или лошо основна роля има и правителството. Докато липсва вълшебният бутон, с който може да повтори нивото, то трябва да е доста внимателно с политиките си. Защото всяко рестартиране се измерва в пропуснати шансове да се привлекат инвеститори и отлив на капитали. А това струва скъпо.

*Ще опитате ли пак? - бутон, който често се появява в края на компютърните игри.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 20
    • + 7

    И като става дума за инвестициите: веднага възниква въпросът - кои точно инвестиции? Чуждите (тоест - превръщането на България в износоориентирана бананова република със символично вътрешно потребление и стратегически дейности, доколкото въобще ги отима тези стратегически дейности, окупирани от чуждестранни наднационални корпорации) или собствените български инвестиции?

    Нередност?
  • 2
    wds23355772 avatar :-|
    wds23355772
    • - 15
    • + 14

    Като цяло картинката е положителна. Износа избухва, усвояването на еврофондове расте с огромни темпове. Проблемът е, че доходите са ниски и съответно потреблението ни е ниско. Според мен и това ще започне да се променя в положителна посока в най-скоро време.

    Нередност?
  • 3
    bibiiip avatar :-|
    bibiiip ®
    • - 10
    • + 25

    Благодарение на Станишев и приказките му, че кризата ще заобиколи България сме с минус 5 години от другите държави. Когато те излязат от кризата, бройте една петилетка и ще тръгнем да излизаме и ние. И това са тия загубени години в които българина бачка за да връща безсмислените кредити (за коли 5 употреба, изолации, забити ниви със сменен статут и т.н.) от последната една година преди кризата. Вместо да се ограничават разходите и да се чака кризата, точно тогава бяха най-големите реклами от тогавашния премиер на състоянието на държавата и как щяло ама само на нас да ни се размине и да ни заобиколи кризата. Сега всеки втори връща кредит и храни банките докато по премине бурята, а те се отблагодаряват с огромни лихви. Точно и заради тия лихви, никой не тръгва да тегли кредити сега и да инвестира в производство или бизнес. Без нормални кредити с нормални лихви забравете да се случи нещо друго освен да чакаме някой да дойде да налее пари в България и да му бачкаме за без пари. За справка китайците дето щели да купят 100 000 декара в северозападна България и да си изнасят царевицата за Китай. Ако не това му се вика инвеститор, на тия дето ще копаят царевицата на бившите си собствени ниви за минимални заплати заплати се вика балъци. Та с две думи всичко зависи от банките, кога ще тръгне България. До тогава няма луд да си инвестира готовите пари, всеки яде, пие и чака да свърши кризата.

    Нередност?
  • 4
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 16
    • + 7

    До коментар [#2] от "Варненски":

    И птичките ще запеят щастливо, реките ще ручат звънливо и прочие розови сънища... Нали не си работил в някогашния "Работническо дело", след което да си се преквалифицирал на работник за "демокрацията" (в случая - "Атака"-та на "ГЕРБ")?! Вие си врякайте празните розовийки, а пък аз скоро спирам да плащам данъци... (Горе-долу законно, разбира се!)

    Нередност?
  • 5
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 18
    • + 7

    До коментар [#3] от "bibiiip":

    А пък мърлютията на Станишев (безспорна) беше допълнена от извращението на Дянков, който не само употреби кризата, за да ни лиши, мнозинството, от още права (пенсионни и какви ли не други - да не споменавам "реформите" в образование, здравеопазване и т.н.), ами и дозатри потреблението с намаляването на и така най-ниските в ЕС български заплати...

    Нередност?
  • 6
    lvm avatar :-|
    lvm
    • - 5
    • + 12

    недобра статия поради разглеждане на феномените като агрегати. агрегата "българска икономика", агрегата "износ", агрегата "внос". меркантилизма мисля че отдавна е демонстриран като погрешен, същото важи и за кейнсианизма.

    Нередност?
  • 7
    midilev avatar :-|
    Марин Мидилев
    • + 23

    За да има износ на продукция с висока добавена стойност и да има приток на инвестиции, трябва да се направят няколко елементарни неща!
    Консервираните "мозъци в буркани" да си минат на мястото и да се ползват рационално! Идеи за нови технологии има. Има съюз за иновации. Има свободни финансови средства! Има генератори на идеи!Но има и организирана некадърност. Тя е и в БАН. Има и нео феодали има и бюрокрация. Но има и нормални държави!

    Нередност?
  • 8
    zogorsone avatar :-|
    zogorsone
    • - 2
    • + 10

    Както винаги „не става само с ядене“. Икономиката е съвкупност от много фактори, които си взаимодеистват помежду си по много начини, да наблюдаваш един или друг фактор, изваждаики го от контекста на всички останали и да тълкуваш по него дадена ситуация, е най-сигурният начин да получиш голяма разлика между теорията и практиката. За какво ни е нещо, което работи на теория, а на практика не.
    За последните 20-тина години, България се превърна от средно развита държава в държава от третия свят. Цените се вдигнаха непосилно за заплатите, голяма част от българите емигрираха и продължават да емигрират в чужбина. Много български населени места се обезлюдиха, или са с преобладаващо население от “малцинствата“. Здравеопазването и образованието изпаднаха в дълбока криза. Всичко това стана и с големите чуждестранни инвестиции, и с бума в кредитирането, и с увеличено вътрешно потребление, и с макроикономическа стабилност.
    Има ръст в износа, ще има ръст и в БВП, и какво от това!?

    Нередност?
  • 9
    midilev avatar :-|
    Марин Мидилев
    • + 4

    Предстоящето в България:
    http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15097384,00.html

    Нередност?
  • 10
    4erenmetar avatar :-|
    4erenmetar
    • - 1
    • + 2

    Айдеее и тук "капацитета" активно се е изходил - 33,333% от постингите до момента

    Нередност?
Нов коментар