Негативният ефект от гръцката криза върху България е ограничен

Управителят на Alpha Bank България Евангелос Литрас пред "Капитал"

Евангелос Литрас: Гръцките банки запазват пазарните си позиции
Евангелос Литрас: Гръцките банки запазват пазарните си позиции
Евангелос Литрас: Гръцките банки запазват пазарните си позиции    ©  Георги Кожухаров
Евангелос Литрас: Гръцките банки запазват пазарните си позиции    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Евангелос Литрас беше назначен за управител  на Alpha Bank - България, през септември 2010 г. Преди това оглавяваше дейността "Банкиране на дребно" на банката у нас. Има над двадесетгодишен опит в банковото дело. Бакалавър по икономика от университета в Пирея и магистър по бизнес администрация в Атинския университет за икономика и бизнес.

Става ли България по-рискова за чуждестранните инвеститори предвид близостта й до Гърция?

- България беше ударена, както и всички останали, от кризата през 2009 г. Тогава брутният вътрешен продукт се сви с 5.5%, а въпреки оптимистичните прогнози растежът през 2010 г. беше едва 0.2%. Но сега наблюдаваме нарастване от 3.4% през първото тримесечие - много добър показател, както и силно подобрение в бизнес средата и износа. Достатъчно е да погледнем дефицита по текущата сметка - той е брилянтен. Без никаква помощ от международните институции, без никакво обезценяване на националната валута стабилността на икономиката е невероятна. Разбира се, гръцкият въпрос е нещо, за което трябва да се мисли, но нека не се концентрираме единствено върху него. Има позитивни фактори, които допълват общата картина заедно с гръцката криза. Досегашните данни показват, че банките са успели да ограничат негативния ефект на лошите заеми върху печалбите си, а капиталовата им база е относително силна. В същото време ниските междубанкови лихви показват, че няма проблем с ликвидността в банковата система. Българската икономика е подкрепена основно от износа и туризма, които в момента се представят много добре. Негативният ефект върху тези сектори от гръцката криза изглежда ограничен. България е на 13-о място като най-привлекателна туристическа дестинация в цяла Европа според последните данни на "Евробарометър". Е, не е номер едно или две, но е 13-а. Няма нужда да се опитва да е номер едно, нека първоначално си постави за цел да е 10-а или 8-а. България има успешна история, която трябва да "продаде" на света.

Смятате ли, че набирането на капитал на международните пазари става по-трудно за българските банки?

- Очакваме преките чуждестранни инвестиции в България да се повишат леко до 2.5 млрд. евро през тази година. В тази среда не предвиждаме проблеми за българските банки при финансиране на международните пазари. Но трябва да се знае, че разходите по финансирането ще са по-високи. Не защото са български групи. Просто такава е реалността в момента. Напоследък и ЕЦБ увеличи основния си лихвен процент.

А за банките, които са собственост на гръцки финансови институции?

- Гръцките банки държат почти 28% от българския пазар. И година след кризата запазваме пазарните си позиции в страната. Което означава, че няма никакъв проблем с инвестициите ни в България. Продължавам да повтарям, че проблемът в Гърция не идва от частния, а от държавния сектор. Да, частният сектор е повлиян от кризата в държавния, но разполага със средствата и уменията да се изправи на крака. Това е своеобразен тест за гръцките банки. Гръцките банки в България увеличиха кредитирането с 1%, а депозитите с 6%, каквото, общо взето, беше и средното увеличение на пазара.

Последните данни на БНБ показват, че депозитите в българските банки растат за сметка на кредитите...

- Потреблението е относително ниско, което е нормално за настоящия период и манталитета на потребителите. Хората искат да са сигурни, преди да харчат отново, и затова изчакват. Но най-важният факт е, че депозитите растат, парите съществуват и ресурсите ще стигнат до потребителите, когато средата се подобри. Въпрос на време е, а не на наличност на финансови ресурси.

Но данните на БНБ показват, че и заради слабото кредитиране банките в България връщат пари на компаниите майки...

- Мога да говоря само за гръцките банки и ще ви кажа, че не се случва подобно нещо. Държим печалбата си тук и подсилваме балансите си тук, в България. Същевременно финансирането в повечето случаи идва от компаниите майки.

Може ли да се очакват някакви положителни ефекти от гръцката криза върху българската икономика, например преместването на гръцки компании в България?

- Българският износ за Гърция се увеличи с 8.3% през 2010 г. Този показател се ускори през първото тримесечие на тази година с още 35% и в момента е на нивата си отпреди кризата. Което е добре и за двете държави. От друга страна, редица местни компании се оглеждат за алтернатива извън Гърция. Точно тук е и нашата роля, на Гръцкия бизнес съвет, да промотирамe България пред тези гръцки фирми. А те са много. Всичко в момента работи в полза на българската икономика - ниските данъци, трудовата среда и т.н.

Какви са прогнозите ви за следващите години за Гърция и България?

- Гръцките граждани ще изпълнят дълга си. Те трябва да разберат, че страната трябва да се реформира, приватизацията да се ускори, а държавните разходи да бъдат съкратени. И не само да се поправят грешките от миналото, а да се избегнат нови. Що се отнася до България, числата говорят сами за себе си - силен растеж на БВП, икономиката е една от най-стабилните в Европа. Просто трябва да покажем ползите от инвестирането в тази икономика пред останалия свят.

интервюто взе Константин Николов

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 5
    • + 18

    Оптимистично, може би дори твърде, но се радвам да прочета нещо подобно сред морето от негативизъм!

    Нередност?
  • 2
    pirocorp avatar :-|
    Piroman
    • - 5
    • + 9

    До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

    И аз така

    Нередност?
  • 3
    al64ad avatar :-|
    Ангел Ангелов
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

    Яя ,значката и тук го командировали....
    аа по интервюто..........:от година висят само на ЕЦБ,пресмятат дали 20 млрд ще стигнат да ги рекапитализират след частичния фалит на Гърция,2 не издържаха стрестеста,гърците дърпат по 4 млрд на месец от депозитите си,а тоя ни приказва глупости.......... според него статистиката на БНБ със милиардчето утекло в ряката не е вярна.
    То бива, бива да ни вземат за балами южните ни съседи, ама чак толкова !!!!!

    Нередност?
  • 4
    dobrich avatar :-P
    dobrich
    • - 1
    • + 4

    ..."България е на 13-о място като най-привлекателна туристическа дестинация в цяла Европа"...Родните медии така представят нещата сякаш сме в челната тройка??

    Нередност?
  • 5
    roumen_galabinov avatar :-@
    Румен Гълъбинов
    • + 5

    Една трета или около 30% от банките в България са с гръцка собственост. Разбира се че проблемите в Гърция усложняват ситуацията в България и намаляват атрактивността й като дестинация за чуждестранни инвестиции.

    Нередност?
Нов коментар