Да уволниш митничар

Какво спъва кадровата реформа на Ваньо Танов

   ©  Инна Павлова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди няколко седмици репортери на вестниците New York Times и International Herald Tribune отиват до Капитан Андреево. Те подготвят репортаж за готовността на България да влезе в Шенген. След напоителна демонстрация на модерните технологии, с които граничните полицаи разполагат "по линия на европейските фондове", двамата журналисти се прибират в хотела си в Свиленград, за да видят другата гледна точка. Без особени затруднения те намират таксиметров шофьор, който срещу 30 лева ги развежда 20 минути из града, за да им покаже къщите на бивши и  настоящи служители на митниците и Гранична полиция: "Ей тая е на един, дето беше уволнен, ама го върнаха", "тази е на един, дето се пенсионира", "този отиде в чужбина." Обиколката минава пред гигантски хотел със СПА център и казино, който за изумление на журналистите не е собственост на митничар, а на митничарски род, който обаче е направил много за града - ремонтирал е църквата, училището и пазара. Като в Сицилия.

Тази съвсем истинска история от 2011 г. показва развитието на мазния,  възпълничък образ на българския митничар във филма "Черна котка, бял котарак" от началото на прехода. Преди повече от две години правителството на ГЕРБ започна реформа, която имаше за цел да промени изцяло образа на Агенция "Митници". Нейният двигател -  директорът на институцията Ваньо Танов, се опита през структурни реформи да се раздели с митничарите, които по думите му създаваха лошия имидж на институцията.

Две години по-късно смисленото по своя замисъл начинание изглежда обречено на неуспех - повече от половината от съкратените митничари са възстановени на работа след решения на съда. Причините за това са комплексни - в сбъркания подход към реформата на системата и в противоречивата съдебна практика...

Процедура по съкращаване на персонала

Ако бяхте попаднали в кабинета на Ваньо Танов в края на лятото на 2009 г., щяхте да го заварите с няколко шарени маркера в ръка и надвесен над списък с 2000 имена на служители на митниците. Срещу всяко едно от тях той слагаше знак в зависимост от наличната за конкретния митничар информация от службите за противодействие на корупцията. Няколко месеца по-късно - през ноември 2009 г., правителството щеше да свие щата на митниците, а с различни свои заповеди Ваньо Танов щеше да пренарисува изцяло структурата на агенцията, като закрие цели митници и митнически бюра и пренареди щата за всяко едно от тях. Следващата стъпка от реформата беше всички митничари да преминат през подбор, детайлно формулиран в изготвена от Танов процедура. Атестацията се извършва от комисия, която е сформирана на местно ниво и по-голямата част от членовете й са служители на същата тази местна структура, чийто състав се решава. Този начин за структуриране на комисията е първият подводен камък, който е заложен в новата процедура, която не отчита капсулирането на местно ниво.

Една териториална структура, която дълги години е допускала корупционни практики, едва ли изведнъж би получила волята да се самопочисти. Достатъчно е да си представим как би изглеждала комисията, която ще прави подбора в Свиленград например, където съседско-родовите обвързаности вървят редом с колегиалните.

Според приетата процедура комисията трябва да оцени професионалната квалификация (образование и допълнителни степени), трудовия стаж, опита в системата, оценката от последното оценяване, тестовете за проверка на професионалната компетентност, спазването на етичния кодекс, наличието на дисциплинарни наказания или "основателни жалби и сигнали от граждани и държавни органи".

След подбора служителите, които участват, са класирани на базата на получените от тях точки. Така комисията изготвя доклад, който предоставя на началника. Крайното решение за това кой може да бъде назначен и кой трябва да напусне остава  за човека с шарения маркер от началото на текста - Ваньо Танов - именно той подписва заповедите за уволнение. Понякога директорът на митниците се съобразява с оценките, които служителите са получили, и освобождава тези с най-ниски, но понякога прави точно обратното.

По думите на самия Танов в резултат на реформата са освободени 600 човека. В интервю пред "Дневник", директорът на митниците казва за уволнените: "Аз не искам тези хора в системата на Агенция "Митници". Две години след реформата обаче разбираме, че намеренията на бившия директор на Агенция "Митници" са едно, юридическата им съдба - съвсем друго.

Въпрос на гледна точка

По думите на Танов от митниците са освободени общо 600 човека. Справка на "Капитал" във Върховния административен съд (ВАС) - последната инстанция, която се произнася по тези казуси, показа, че 54 от уволнените са възстановени окончателно на работа, а за 18 е потвърдено наложеното им от Танов уволнение. В същото време насрочени, но все още неразгледани от съда са близо 150 дела. Такива има и в съда, който разглежда жалбите на първа инстанция - Софийският административен. Някои от тези казуси ще бъдат разгледани след близо година.

В по-голямата част случаите делата се развиват по един и същ начин - първоинстанционният съд потвърждава уволнението, а след това тричленен състав на ВАС го отменя. Причината за разминаването в практиката на двете инстанции е съвсем различното им разбиране за базови постановки в административното право, които засягат т.нар. оперативна самостоятелност - свободата на даден държавен орган сам да взима решение по един или друг въпрос, стига това да става предвидимо, прозрачно и да не противоречи на закона.

Административният съд в София приема, че класирането на кандидатите по никакъв начин не обвързва директора на митниците за това кой служител трябва да съкрати и кой да назначи на свободните места. Съдии от първоинстанционния съд се мотивират с факта, че Законът за държавния служител не предвижда задължение за органа по назначаване да извърши подбор при съкращаване на еднакви длъжности: "директорът на митниците разполага с оперативна самостоятелност да прецени как и с кои служители да прекрати служебните правоотношения.  При упражняване на оперативната самостоятелност той трябва  да се съобрази само с принципа, че сходните случаи се третират еднакво." Магистратите от Софийския административен съд приемат, че конкурсните комисии са помощен орган, който излиза с предложение (класиране). То не обвързва по никакъв начин директора на митниците и той е свободен да назначава и освобождава когото прецени.

Мнението на съдиите от Пето отделение на ВАС, което е втора и последна инстанция по тези спорове, е точно обратното. Те се съгласяват със схващането на Софийския административен съд, че действително липсва законово задължение за директора на митниците да извършва подбор, но това не означава, че ако е създал вътрешни правила, не следва да се съобразява с тях. Затова в почти всички отменителни решения като под индиго можем да прочетем: "спазването на описаната процедура за съкращение в Агенция "Митници" е гаранция за спазване на регламентираните в Административно-процесуален кодекс принципи за съразмерност, равенство, последователност и предвидимост, които органът по назначаването е длъжен да спазва при упражняване на оперативната си самостоятелност."

От практиката на ВАС ясно се вижда, че съдът отменя абсолютно всяко уволнение на митничар, който е класиран на предна позиция по време на подбора. Според върховните съдии подобно прилагане на закона не се вмества в разбиранията за оперативна самостоятелност.

Цитиран от "Дневник", Ваньо Танов казва, че Агенция "Митници" се е обърнала към ВАС с искане за тълкувателно решение. Принцип в правото е, че има само едно решение, което може да е правилно, и то е това на най-висшестоящия съд.  В случая с масовите уволнения разминаването в практиката е между двете инстанции и не е основание за такова решение и Административният съд в София град би следвало да промени начина, по който прилага закона съобразно решенията на ВАС. Истината обаче е, че върховните магистрати също не са много последователни в начина, по който прилагат разбиранията си за това докъде достига оперативната самостоятелност.  ВАС например застава точно на обратната си позиция по жалбите срещу решения на кадровия орган на съдебната система - Висшия съдебен съвет (ВСС), където в повечето случаи ВАС приема, че е напълно в реда на нещата ВСС да назначи някой, който има по-ниска оценка от останалите. При наличие на такова противоречие задължение на председателя на съда е сам да свика общо събрание на съдиите, които да излязат с тълкувателно решение.

Не е само съдията, съдията

Преди близо две години Ваньо Танов се опита да промени облика на митниците. Тогавашната му амбиция явно отдавна е подменена от прозрението, че да уволниш митничар никак не е  лесно. И че да реформираш само една прогнила област е практически невъзможно. Получава се така, че корупцията от митниците получава веднага помощ от лоши закони, противоречиви решения на съда и липса на контрол върху здравната система. Иначе казано, нереформираните сектори от държавата са в негласна коалиция, която работи за защита на корупцията и различните схеми. И докато тези сектори не се променят едновременно, шансовете на Танов да направи нещо сериозно са минимални. Освен митничарите доволни ще са само таксиметровите шофьори, чиито маршрут покрай корупционните имоти ще става все по-дълъг.

28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    4irakman avatar :-|
    nick01
    • - 13
    • + 65

    Че коя област на държавната администрация не е прогнила.
    Да се говори за корупция при заплати, чийто размер не покрива минималната издръжка на семейството на държавния служител е ЛИЦЕМЕРНО!!!
    Не вярвам в желанието за реформи нито на Танов, нито на Кр. Стефанов, нито на Дянков. Това е имитация с цел рейтинг.
    Самите процедури за атестиране и подбор от години се използват само за разчистване на сметки с неудобни и назначаване на послушковци. Не си ли управляем и не ти ли работи дистанционното, забрави за кариера.
    И тия се оказаха като ония - само гръмки приказки и пушек.
    После - "Танов изведи групата, че ми се обади Мишо Бирата!".

    Нередност?
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 6
    • + 66

    Много добра статия! На ход сега е министерството на правосъдието да си стегне законите.

    Нередност?
  • 3
    balkando avatar :-|
    балкандо
    • + 72

    Статията разкрива доста интересна кухня. Пирамидалните структури не могат да се прочистват от долу нагоре, без да се разпаднат. Това е основната грешка при всички реформи в централизирани администрации. Останалото са следствия.

    Нередност?
  • 4
    kosta2 avatar :-(
    Коста Атанасов
    • + 55

    До коментар [#3] от "балкандо":

    Така е, но го няма тоя дето сам ще си отреже главата.

    Нередност?
  • 5
    kkk_20 avatar :-|
    kkk_20
    • - 3
    • + 28

    Ясно е, че системата трудно се променя. Въпроса е има ли желание ГЕРБ да го направи или ще се наблегне на популистки ходове за замазване на положението?

    Нередност?
  • 6
    antropos avatar :-|
    antropos
    • - 2
    • + 21

    До коментар [#5] от "kkk_20":Какво значи да има желание??? Само с мерак нещата не стават, нужни са още много други неща, част от които статията коментира.

    Нередност?
  • 7
    ch2222 avatar :-P
    ch2222
    • - 4
    • + 24

    Добрият Танов ги уволнява - ТЕ ги връщат!Не подозирам,че статията е поръчкова но я считам за прекалено еднопосочна.Не е ясно по какви признаци авторката приема,че има реформа в митниците.Подмяната на 600 лоши с 600 добри е част от реформа но в никъкъв случай не изчерпва това понятие.Желанието на Танов да санира системата буди уважение но методите му предизвикват съмнения относно реалните цели.Както често се случва - дяволът е в подробностите.Очаквам с нетърпение следващата статия : МВР превзе митниците - корупцията намаля с 1000 % .

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 32
    • + 5

    Капитализъм котенца, капитализъм, Парица - Царица, както е казал поетът .... нали за това скачахме ред години?
    При бат Тошо нямаше ЧАК такива работи, конкретно по митниците, щото лошото ДС, като надушеше нещо, наказваше яко "колекционери" на парета..... даже Янчо ТакОв го отнесе за едни мижави кожухчета...... а и в митниците имаше ППО, обикновено от завистливци, която дебнеше някой да не се "обогати" случайно....
    За строеж на "дворци" да не говорим веднага ставаш клиент я на Слънчев бряг, я на Белене ....
    Ама ние скачахме за капитализъм, не щем Татова България...... не се кодоша.....

    Нередност?
  • 9
    dedo_lyubo avatar :-P
    Дедо Либен
    • - 1
    • + 30

    Виц на седмицата:
    Ваньо Танов уволнил от летище София митничара ВУЧКАТА!

    Нередност?
  • 10
    berbenkov avatar :-@
    berbenkov
    • - 5
    • + 16

    И сега, и лани
    митничарите са били
    богоизбрани!!!

    Нередност?
Нов коментар