🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битка с вятърни мелници

Холандия налага вето върху влизането на България и Румъния в Шенген. Какви ответни мерки могат да вземат българските власти?

Въпреки подготовката на румънските и българските гранични власти, влизането в Шенген остава далеч, далеч. Румънците решиха да обърнат посоката и спряха холандски товари.
Въпреки подготовката на румънските и българските гранични власти, влизането в Шенген остава далеч, далеч. Румънците решиха да обърнат посоката и спряха холандски товари.
Въпреки подготовката на румънските и българските гранични власти, влизането в Шенген остава далеч, далеч. Румънците решиха да обърнат посоката и спряха холандски товари.    ©  Bogdan Cristel
Въпреки подготовката на румънските и българските гранични власти, влизането в Шенген остава далеч, далеч. Румънците решиха да обърнат посоката и спряха холандски товари.    ©  Bogdan Cristel
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От всички 25 страни, точно Холандия. Ударът, който получи България по пътя си към Шенген, не би могъл да дойде от по-подходящо място. Холандия, тази страна на вятърни мелници и свободни наркотици, сякаш е символ на донкихотовските ни усилия да влезем в ЕС, борейки се с хармонограми и директиви.

Сега същото това кралство се превръща и в основна пречка (особено в последните четири години) в битката ни да докажем, че не сме второкласен член на ЕС (по думите на министъра на външните работи Николай Младенов).

Реакцията ни по-рано тази година показа, че бихме могли да понесем вето от Франция и Германия безропотно, но холандско - твърдо не! Николай Младенов заплаши, че ще блокира всички реформи в Шенгенското пространство. Защо - в случая не е важно. Не е важно дори дали има смисъл (някои от тях биха помогнали на българското членство). Важното е, че ако ще се бием в тази битка, за да спечелим, простите заплахи към една структура, в която така или иначе не ни пускат, няма да сработят. Да вземем пример от румънците, които доскоро тропаха по масата, а вече директно действат.

Този уикенд румънските власти спрели шест камиона с холандски цветя, семена и луковици. Подозренията са, че те са заразени с "опасна бактерия", заявиха румънски гранични служители. Това е типично руски номер - навремето Русия така спря вноса на полско месо, а поляците наложиха вето върху преговорите между Москва и ЕС. По-късно Русия приложи същото и към българското и румънското месо, пак с претенциите за неизвестна зараза. Когато искаш политически цели, икономическият натиск винаги е добро средство. 

Да им спрем какаото!

Да мислим практично: какво бихме могли и ние да спрем на границата? От Холандия за България идват най-много компютри, лекарства и какаово масло, показа проверка на "Капитал".

Лекарствата, освен че са трудни за спиране, ще засегнат повече българските граждани, отколкото мултинационалните компании. На всичкото отгоре, за да спреш дадено лекарство на единния пазар, трябва да имаш солидни доказателства за вредата му или за нередности в него. Това става с лабораторни проверки на агенцията по лекарствата. По ирония на съдбата, българската лекарствена агенция още няма европейска акредитация. Холандската, от друга страна, има.

Така остават компютрите и какаовото масло. Техниката е проблематична на единния пазар, а като се замислим, част от нея е правена в Китай. С поднебесната империя все пак няма нужда да се караме. Виж, какаовото масло е друга работа. Бидейки хранителен продукт, то е обект на сума ти проверки, и все нещо може да се открие - бацил или вирус. Това ще е и шанс за новата българска агенция по храните да блесне на международната сцена. Нейният шеф вече се сдоби с местна слава, когато призова за снайперисти срещу луди крави. 

Друг е въпросът, разбира се, че какъвто и да е икономически натиск от България и Румъния (около 200 млрд. долара общо БВП) срещу Холандия (800 млрд. БВП) е по-скоро безсмислен.

Ако обаче имате други предложения, моля  - форумът е ваш. Какви мерки може да вземем срещу всички онези европейци, които считате, че ни правят да "сме втора ръка граждани".

Анализ по темата "Шенген" очаквай в новия брой на "Капитал"

86 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lol avatar :-|
    lol
    • - 5
    • + 180

    Какви ответни мерки могат да вземат българските власти?

    Да се борят с копрупцията и тотална рефорама на съдебната система! Как изобщо може на човека да му мине друго през главата??

    Нередност?
  • 2
    dreamboxer avatar :-|
    hypercube
    • - 17
    • + 28

    Цветята, семената, и както казахте компютърната техника. Блокаж и отказване от Филипс, притискане на Шел, и мачкане на Хайнекен. Макар че това е като да плюеш срещу вятъра и решението на проблема наистина трябва да дойде по дипломатически път.

    Нередност?
  • 4
    svoboda1 avatar :-|
    svoboda1
    • - 14
    • + 22

    Явно румънците са го измислили !

    Нередност?
  • 5
    mrraff avatar :-P
    Vencislav Dimitrov
    • - 6
    • + 147

    Както каза една приятелка:
    Имайки предвид, че България е сериозен патньор на търговците на дрога в Европа, да им спрем дрогата на холандците.
    Също можем да спрем и трафика на жени накъм Холандия.
    И двете мерки ще ударят сериозно туризма на Холандия...

    А според мен, както се каваше в един стар виц - да им обявим война и после да се предадем.

    Нередност?
  • 6
    bulair avatar :-|
    Булаир
    • - 7
    • + 65

    Няма нужда (и смисъл) да се заяждаме с Холандия, защото зад нея стои мълчаливото съгласие на Германия и Франция.
    Но дано това ни послужи като шамар и да се събудим след розовите сънища за ЕС. Да започнем да се съобразяваме най-вече с интересите на България. А за да ги отстояваме - имаме правото на вето. .. В едните случаи с Холандия, в другите - против, но винаги в интерес на България.

    Нередност?
  • 7
    super2 avatar :-|
    super2
    • - 4
    • + 7

    http://www.dutchnews.nl/news/archives/2011/09/romanian_border_stop_for_dutch.php
    A blockade of Dutch flowers, bulbs and seeds on the Hungarian Romanian border is blackmail, Dutch Christian Democrat members of the European parliament said on Monday.

    Нередност?
  • 8
    godmouth avatar :-|
    Постовете на някой друг
    • - 34
    • + 57

    Решението на Холандия е правилно. Не виждам защо трябва да се "отговаря". Освен това, влизането в Шенген е вредно:

    Нито Великобритания е в Шенген, нито Норвегия и Швейцария са в ЕС, пък добре си живеят. Който смята, че ние не можем сами да изградим по-добра система и предава управлението на външни сили, е просто некадърник!

    Твърди се, че информационната система на Шенген разполага с данни, включващи дори глобите за неправилно паркиране или изхвърлане на смет на непозволени места, да не говорим за нарушения на обществения ред или по-сериозни нарушения.

    Например, огромна част от населението не си плаща застраховката "Гражданска отговорност", чиято цена нарастна десетки пъти след влизането в ЕС, която сега стана непосилна за огромнен брой хора. Тези хора автоматично стават нарушители на закона и ще бъдат третирани съответно!

    Подобна обща информационна система аз не искам да има от гледна точка и на двете страни. Нито мафиотското управление в дългосрочен план в София да има достъп до европейските данни, нито западноевропейците да имат данни, въведени от мафиотското управление в този масив.

    Великобритания не случайно не участва в Шенген. Аз мисля, че за нея е въпрос на суверенитет и въпрос на това, че не иска да ползва една и съща информационна система с останалите страни.

    Затова аз съм против, както съм и за излизане от ЕС и пускане на така необходимия АЕЦ Козлодуй ако се докаже, че блоковете са безопасни! Това няма да попречи на свободното пътуване в Европа, каквото имаше и преди 2007, но все пак ще се контролира безпрепятственото движение на циганите. Страната има по-добра алтернатива от ЕС - ДОИП.

    Едно е сигурно - информацията в шенгенската информационна система няма да бъде опазена от мафиотите - това не е свързано с мерки по границата, в докладите може да не го пише, но аз го знам!

    Притеснява ме факта, когато всички мислят еднакво, защото тогава никой не мисли достатъчно! И при липсата на достатъчно информация решенията ги взима друг - така беше и при влизането в ЕС - никой не попита хората на референдум дали искат. А страната има по-добра алтернатива от ЕС - ДОИП!

    За Европа ще е добре да премахнем комунистите от управлението, но това няма да стане докато те им плащат милионерски евродепутатски и еврокомисарски заплати и пенсии!

    Нередност?
  • 9
    npaine avatar :-P
    NPaine
    • - 12
    • + 90

    Ответни мерки?

    Каним холандския премиер на посещение из шоплука, ама чакаме сега да стане есен да завалят дъждовете.

    Качваме го на една волска талига, слагаме Цецко да я кара привечер нейде из разкаляните пътища на шопските села, да показва нашата готовност за Шенген.

    Като почне г-н холандския премиер да пита кога ще сме готови да влезнем, кога ще преборим корупцията, непотизма, семейните назначения, ще заучим Цецко да го успокоява с

    — Ще станем готови, господине. Във видело ще станем. Ей го оня дувар— хе, под горичката там! Виждаш ли? Като го измажеме оня дувар, кажи-речи, сме станали готови.

    Като съвсем се мръкне, ще приучим Цецко да закара талигата нейде из езерата на Враждебна - и докато се усети г-н холандския премиер да вкара колата по средата на някое блато.

    Цецко ще изплува, той е спортист човек - а на г-н холанския премиер ще му обещаем да го извадим от блатото когато се съгласи да ни вземе в Шенген.

    Системата е изпипана, а на цялата акция Цецко може да сложи кодовото название "Андрешко".

    Нередност?
  • 10
    kirka80286 avatar :-P
    kirka80286
    • - 3
    • + 58

    "...в битката ни да докажем, че не сме второкласен член на ЕС..."

    Е, как бе братче да я спечелим тази битка, при положение, че СМЕ. Даже не второкласни, направо сме на бараж за третокласната група, точно както във кавалификациите, всеки път. "Още, още имаме шанс за класиране, но само ако Румъния загуби, а Германия и Франция направят равен", примерно, звучи ли ви познато?

    Как се доказват недоказуеми неща? Не сме били второкласни, разбираш ли. Ми за всеки мислещ човек с глава на раменете си е пределно достатъчно да направи един трип из Европа и сам ще "открие 10-те разлики".

    Нередност?
Нов коментар