🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

РаСКАТаване на политиката

На избори 2011 бургаската телевизия се утвърди като политическа сила със собствен електорат

Капитал    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"СКАТ получи много силен тласък от това, че в нея аз започнах да водя предаване. Приказките, че СКАТ е създала партия "Атака", са лъжа. "Атака" я създадох аз. СКАТ беше трибуната, от която стигнах до хората, но аз можех да стигна до тях и от други трибуни."

Волен Сидеров пред партийния  вестник "Атака"

"Не приемам тезата, че Сидеров е направил телевизията популярна. Напротив, СКАТ дори понесе редица негативи заради безусловната си подкрепа за "Атака", включително и финансова, като например изключването от мрежата на големите кабелни оператори."

Валери Симеонов собственик на телевизия СКАТ

"Телевизия СКАТ има собствен електорат - това я прави уникална."

Румяна Коларова, политолог

"Партийните вестници на националистите са скучни - колкото и истерична да е реториката им, тя се преповтаря и буксува в недостига си на рационална аргументация. Образът на възмущението от "българофобите" на телевизионния екран обаче е особено мощен."

Марин Бодаков журналист и публицист

"Паралакс", "Фронтално", "Атака", " Да! Антимафия", "10-а степен по Рихтер". Това са част от предаванията по телевизия СКАТ, чиито водещи през годините станаха политици – лидери на партии, депутати, общински съветници.

Медиите и политиката винаги са били са свързани, но в България вече може да се забележи утвърждаване на тенденцията медиите да излизат от ролята си на посредник между обществото и политическите играчи и сами да се превръщат в такива.

Инкубатор за политици и партии

Последните избори показаха, че за по-малко от 10 години бургаската телевизия се затвърди именно като такъв играч. Това не е точно моделът, при който политик  притежава собствени медийни канали за влияние, какъвто е случаят с Берлускони. Тук става въпрос за феномена местна медия да се превърне в инкубатор на политически субекти и с национално значение.

През 2003 Волен Сидеров беше кандидат-кмет на София, на когото никой почти не обърна внимание. Но от предаването му "Атака" по СКАТ се роди едноименната партия, която влезе с летящ старт в парламента, а през 2006 г. лидерът й стигна до президентския балотаж пред смаяния поглед на политическия и всякакъв друг нид естаблишмънт.

Когато през 2009 г. Сидеров и собственикът на СКАТ Валери Симеонов развалиха отношенията си, очакванията бяха, че СКАТ ще загуби влиянието си. Нищо подобно. Новосфосформираният през май т.г. от Симеонов "Национален фронт за спасение на България" успя да спечели седем места в общинския съвет на Бургас.

Самият той се класира втори в кметската надпревара, а Стефан Солаков, кандидат-президентът на партията и водещ на две предавания по СКАТ - пети на първия тур на президентските избори, непосредствено след "оригинала" Сидеров и изпреварвайки кандидатите на партии като СДС и РЗС.

Заради принципа на скачените съдове при един и същ електорат в случая "Атака" от своя страна претъпя крах – само един съветник в Бургас и посредствен спрямо 2006 г. резултат на лидера й в президентската надпревара. Но като цяло бургаската телевизия като първоизточникът и на двете политически формации има пълното основание да се поздрави с два добри резултата.

Преобръщане на нормите

Тези резултати се измерват с по-широк политически ефект. "Обвързаността между телевизията и партията – преди "Атака", а сега "Национален фронт" - преобръща нормите на публичната политика с главата надолу", коментира медийният експерт Орлин Спасов.

По думите му СКАТ осигурява непропорционално голяма видимост за фигурите и идеите на партията, на което се дължи и сравнително доброто им представяне на изборите.

Според политолога Румяна Коларова телевизията играе ключова роля за мобилизирането на националистически настроения електорат - националистическата доктрина лесно се попива от обезверените, социално ощетените и маргиналните групи на обществото, а телевизията е най-достъпното и най-ефективното средство, чрез което тя може да достигне своят потенциален таргет.  Но не и ако зад нея липсва идеята.

През лятото на 2009 г. Слави Трифонов също издигна кандидатурата за мажоритарен независим депутат на Виолета Петрова, уволнената от бившия регионален министър Асен Гагаузов служителка, която си позволи да му направи забележка, че не спазва собствената си забрана да не се пуши в министерството. С високия рейтинг на  Трифонов, предаването му и медията БТВ, тя постигна сравнително висок резултат - над14% от мажоритарния вот във Варна, но това беше и краят на историята.

В същото време за мнозина пример за медийно произведен политик си остава сегашният премиер Бойко Борисов, чиято политическа кариера от 2001 г., когато стана главен секретар на МВР, а после и столичен кмет, е правопропорционална на присъствието му в медиите и основно в телевизиите с национален обхват.

Според Румяна Коларова последните избори са показали и нещо повече от обичайната сила на телевизията да мобилизира. "След раздялата със Сидеров на тях СКАТ доказа, че има свой собствен електорат. Това е уникално", смята тя.

Орлин Спасов допълва, че тази телевизия не трябва да се интерпретира само като партийна медия: "Тя е адресирана към групи със специфична идеология, но далеч не само към тях. Търси и по-широко влияние от тясно националистическото. Предлага и по-неутрално съдържание, а понякога и нелоша журналистика. Така дори без последователите на Сидеров СКАТ има сравнително широка и вярна публика, от която да дойде подкрепата."

Размножаване на модела

Разривът между Сидеров и Симеонов логично доведе до опит за размножаване на модела на СКАТ. Останалият без основния си политически инструмент лидер на "Атака" поиска от името на партията си и получи през лятото от Съвета за електронии медии лиценз за собствен телевизионен канал с името "Алфа".

Пред "Капитал Daily" Валери Симеонов коментира, че не възприема новата медия като конкуренция, защото няма претенции за монопол върху медийния национализъм.

"Нека има още подобни телевизии", пожела той.

Предвид и глобалния подем на национализма и други радикални политически форми заради продължаващата криза нищо чудно на парламентарните избори през 2013 г. СКАТ и "Алфа" да се окажат част от едно голямо не само медийно, но и политическо семейство.

Дали и как другите политически субекти ще отговорят на предизвикателството засега е неясно.

Пътят нагоре

Според данните на "ГАРБ аудиенс рисърч България" в последните три години СКАТ поддържа стабилен рейтинг и се нарежда между 8-о и 12-о място по гледаемост на телевизионните канали у нас. Но невинаги е било така. Началото на телевизията е поставено в Бургас през далечната 1992 г. и повече от десет години телевизията е била с ограничена местна популярност.

"Славната" история на СКАТ започва да се пише през 2003 г., когато пред камерата застава Волен Сидеров с предаването "Атака". Дали Сидеров е дал тласъкът на телевизията, или пък подкрепата на собственика й Валери Симеонов за националистическата кауза е направила Сидеров популярен е тема, по която двете страни имат диаметрални позиции.

През 2005 г. предаването на Сидеров заживява нов собствен живот като партия. СКАТ обаче е достатъчно популярна и привлича близки до националистическата идея публични фигури. Благодарение на това медията не губи рязко аудитория (и избиратели) след "развода" със Сидеров през 2009 г. Няколко от водещите на предавания по СКАТ бяха и ще продължат да бъдат общински съветници в Бургас. Сред тях са самият Валери Симеонов, Валентин Касабов, Георги Дражев , Валентин Фъртунов и др.

Валери Симеонов, собственик на СКАТ: Нямаме монопол над медийния национализъм

С политическа цел ли създадохте СКАТ през 1992 г.?

- Нямало е конкретна идея  СКАТ да бъде политическа платформа. Това стана не от желание за самоцелна политическа изява, а заради развитието на политиката и ситуацията в България. Решихме, че няма да можем да си свършим работата по спасението на България, както и да ви звучи, ние така го разбираме, освен ако не участваме в политиката. Политиката е един вид следствие, а не самоцел. СКАТ е дългът, който аз имам към моята родина. Тя работи на загуба и е лишена от реклама тенденциозно от тези, които ръководят рекламния пазар. И въпреки че телевизията е частна собственост, тя работи като обществена. Ние правим това, което не прави БНТ и - нещо повече - това, което не правят и самите институции. Това е въпрос на мисия. 

СКАТ освен предавания "продуцира" и политици. Чувствате ли се уникални?

- Пресилено е да се каже, че сме уникално явление. Много политици са свързани с медии. СКАТ по-скоро е уникална с това, че в центъра на политиката й е национална кауза, която защитаваме и около която се родиха вече две партии.

Ще загубите ли влиянието си, ако се появят още националистически медии?

- Не. Ние нямаме претенции за монопол върху медийния национализъм. Даже бих се радвал, ако още повече телевизии застъпват същата линия. Ще се радвам да го правят и националните телевизии. В материален аспект ние няма какво да загубим. СКАТ не печели пари. Бих се радвал на всеки, който направи телевизия, която обаче да популяризира идеята на национализма, а не собствения си лидер. Нека да има.

Орлин Спасов, медиен експерт

СКАТ е практически първата и доскоро единствена партийна телевизия в България след 1989 г., което само по себе си е прецедент. Тя заличава разликата между медийна и политическа публичност по един неприемлив за телевизия начин и до голяма степен е екранен вариант на партиен вестник. Би било обаче грешка да се интерпретира тясно само като партийна медия. Телевизията е адресирана към групи със специфична идеология, но далеч не само към тях.

Търси се по-широко влияние от тясно националистическото. Радикални, споделяни в относително тесни кръгове тези се излъчват към една много по-широка аудитория, която може би е дошла да види нещо друго. Затова и телевизиите навсякъде се подлагат на повече регулации, отколкото печатните издания, и по правило не са партийни.

Сега обаче почти навсякъде национализмът е във възход и това е един от ефектите от неудовлетворението от начините, по които се случва глобализацията. Политическият подем на национализма и  други форми на радикализъм е свързан и с повече претенции за медийна публичност. Това се случва и в Европа, и в САЩ. Акциите на движението "Чаено парти" например буквално разделиха американските медии. Редица от тях отразяват кампаниите на симпатизантите по начин, който за мнозина е равнозначен на открита публична подкрепа.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 18
    • + 6

    Офф, пишете за "Скат" все едно се прехласвате по нея! Това е тоталната мозъчна промивка, избирателите и нямат връзка с реалността и не търсят таква. Подобна партия може да е само единствено в опозиция, само че не градивна, а в постоянна конфронтация - партия на раздора. Самите избиратели нямат и най-малка идея за политиките на партията, бих казал че дори самите политици от тази партия нямат идея от нея. Константното плюене по всичко, в голямата си част дори хубави неща, с цел единствено насаждане на омраза не може да бъде траен двигател! Ще дам пример в Бургас - дарените на общината палми били грозни като темата се развива до степен, че едва ли не кмета е тъпак, че ги е приел и е загрозил града. За щастие на вота се видя, че промитите мозъци макар и повече от червените бабички в Бургас всъщност са една доста малка част и само могат да продължат да мятат плюнки в стил "Сидеров". За мен този модел на прозиводство на политици е доста неетичен по ред причини, но найяд ме хваща, че имам познат които гласуват и те сами дорите не знаят защо го правят! Мозъчна промивка това е!

    Нередност?
  • 2
    rosko1306 avatar :-|
    rosko1306
    • - 6
    • + 12

    Глупости, мозъчна промивка...... Много има какво да им промиеш..... Нали за да ми промият мозъка - първо трябва да им пусна канала.... Просто някой хора са си облъчени. Аз например не знаех до вечерта на изборите за съществуването на не знам си какъв фронт беше....... Явно толкова си мога.....

    Нередност?
  • 3
    dreamboxer avatar :-(
    hypercube
    • - 9
    • + 5

    ХаХаХа - Егати телевизията. Армия пенсионери, проскубани репортерки и политически обвързани "предавания" където водещите слушат само себе си. Качество на студиото - в стил 1992 (може би и техниката си е от тогава). Славна телевизия - да не забравяме че от там освен "учителя" Волен Сидеров са преминали и Професор Вучков, Албена Вулева, Боби Цанков и ако не се лъжа Ник Щайн, а по едно време бяха дали и трибуна на форумния натрапник Стефан Чолаков. Да се смея ли, да плача ли с такива имена. Това е миналото, а настоящето е - средноаритметична възраст на водещите - 75 години вероятно работещи за каузата без пари и набирани от близките пенсионерски клубове. Жалко е че такъв род схема дава резултати, струва ми се доста ....ненормално.

    Нередност?
  • 4
    bai_6ile avatar :-@
    bai_6ile
    • - 4
    • + 14

    Абе, журналисти, думи като "естаблишмънт" няма да ви направят по-големи професионалисти. Напротив - звучите нелепо, а и правите грешка с невъобразими последници като разваляте така езика ни.
    По-страшното е, че подобни думи се четат и в дисертации на професори.
    Срам и жал :(

    Нередност?
  • 5
    coffee avatar :-?
    coffee
    • - 5
    • + 14

    Каквито и да са СКАТ, факт е, че е единствената телевизия, която показва грубата истина за реалността в България.
    Често репортери на новни и предавания от СКАТ се ровят в мизерията на управляващи и мутри, редовно има нападнати оператори, рязани гуми на коли и потрошени офиси.
    Тази телевизия, колкото и "проста" да е, заслужава поклон. Тя остана единствената независима по време на всички избори и ореходи, понеже беше зависима само от едно - интересите на зрителя. На онзи окаян, облечен в дрехи втора упостреба, със скъсани обувки, с две висшета, продвач в железарията, който веèр се прибира в опушената си панелка, жената му слага ракията и салатата, включва телевизора и вижда как животът му е пионка от "Не се сърди човече" в ръцете на тлъсти, безмозъчни мутри с празни погледи и развратни души.

    Нередност?
Нов коментар