🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иван Илчев остава ректор на Софийския университет

Нито един от кандидатите за поста не представи ясна визия за развитие на висшето училище

Иван Илчев (вляво) беше преизбран въпреки че през последните четири години Софийският университет няма много с какво да се похвали.
Иван Илчев (вляво) беше преизбран въпреки че през последните четири години Софийският университет няма много с какво да се похвали.
Иван Илчев (вляво) беше преизбран въпреки че през последните четири години Софийският университет няма много с какво да се похвали.    ©  Красимир Юскеселиев
Иван Илчев (вляво) беше преизбран въпреки че през последните четири години Софийският университет няма много с какво да се похвали.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Досегашният ректор на Софийския университет (СУ) - историкът Иван Илчев, беше преизбран за втори мандат на проведеното днес Общо събрание на висшето училище. Илчев спечели на балотаж с 233 гласа срещу 125 за проф. Петър Славейков от Геолого-географския факултет. Другите двама кандидати - педагогът проф. Божидар Ангелов и писателят проф. Валери Стефанов, отпаднаха на първия тур.

Новият стар ректор

В представянето си днес Иван Илчев посочи план за развитие на университета с конкретни мерки и срокове. Сред тях бяха интегрирана управленска система, чрез която да се премахнат дублиращите функции на различни отдели, система за преподавателския труд, използване на външни консултантски фирми, за да се оптимизират разходите, дистанционно обучение и електронни услуги. Идеите на Илчев звучаха логични и много необходими, но не е ясно защо не бяха осъществени още през първия му четиригодишен мандат.

Иван Илчев беше преизбран, въпреки че през последните години Софийският университет няма много с какво да се похвали. Дебатите около него се въртят основно около сметките за парно и споровете за стопанисването на имотите му. Междувременно нивото на приетите студенти пада, заедно с качеството на преподаването. Липсва и визия за това какви са целите на университета, в кои научни области иска да се развива и какво прави, за да се конкурира на европейско и въобще международно ниво за студенти и качествени преподаватели.

Кандидатурата на Илчев дойде и малко изненадващо. В интервю пред БНР на 4 октомври той заяви, че "едва ли" ще се кандидатира отново и добави: "Омръзна ми от тази кал, в която газим непрестанно". Две седмици по-късно стана ясно, че Илчев все пак е подал документи пред Общото събрание.

Алтернативите

Никой от останалите кандидати за ректор не успя да ентусиазира Общото събрание с представянето си днес. Идеите им в общи линии се припокриваха и макар че звучаха добре, не стана ясно как точно се очаква да се постигнат. Показателно е, че нито един от кандидати не акцентира и не предложи конкретни действия по отношение на научната и изследователската работа на преподавателите.

Подобно на Илчев, Петър Славейков също наблегна на конкретни предложения за подобряване на състоянието на Софийския университет. Той отправи и критики към сегашното ръководство като даде пример с натрупаните дългове на университета - според него външните задължения са 10 млн. лв., а вътрешните също са "значителни".

Представянето на Божидар Ангелов беше в по-патетичен стил. Той говори за диалога между университетското ръководство и преподавателите, за нуждата от регионални филиали на СУ и преосмислянето на кандидат-студентската кампания. Ангелов събра 66 гласа на първия тур от изборите.

Валери Стефанов прочете добре написан текст, в който беше очертал основните проблеми на университета и някои мерки за преодоляването им. Представянето му не впечатли особено делегатите на Общото събрание, само 37 от които гласуваха за него.

Изводът от близо 4-часовите дебати и избори за ректор на най-голямото българско висше училище е, че в сегашната ситуация очевидно няма и силна фигура, която да иска и да може да го изведе напред.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 3

    Изборът явно е предпочитане на "познатото зло".

    Нередност?
  • 2
    dobromir avatar :-|
    Dobri
    • - 3
    • + 4

    Текстът е доста субективен, а изводът накрая направо разбива - преизбирането на Илчев означава ли автоматично, че липсва силна фигура?
    Проблемите пред СУ са проблеми във всички области у нас - никаква кохезия на заинтересованите хора, промени, които се правят без идеи за устойчивост, никаква визия за развитие.
    Струва ми се, че у Илчев има визия, дали ще намери подходящ екип и подръжници е друг въпрос.

    Нередност?
  • 3
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 1

    До коментар [#2] от "Dobri":

    Любопитно ми е какво точно от работата/изказванията на Илчев успяхте да припознаете като визия.

    Ето няколко неща, които не бих отчел като отговор:
    - Поддържането на статуквото
    - Вместо оптимизиране на разходите, запълване на дупката в бюджета чрез източване на средствата от европроектите (това е в най-прекият смисъл на думата финансово престъпление)
    - Абсолютен провал да се изгради конструктивна позиция в диалога с правителството и в резултат на това оставяне на правителството да диктува дневния ред на СУ.

    Нередност?
  • 4
    dobromir avatar :-|
    Dobri
    • + 1

    До коментар [#3] от "mapto":
    Не знам откъде черпите информация за твърденията си. Моето мнение за "визията" на Илчев е базирано на преки наблюдения.
    Мога да коментирам единствено мнението Ви по отношение на еврофондовете - в България няма институция, която да е "на плюс" от т.нар. усвояване. Не защото няма средства, не защото са малко или по някаква друга субективна причина, а просто защото използването им, осчетоводяването и последващата им верификация и сертификация са процес, който отнема време. Не знам дали в друга държава от ЕС отнема толкова, колкото в България.
    В момента на СУ се възстановяват изразходвани през 2008-2009 средства от Еврофондовете. Дано през 2012 да бъдат възстановени и изразходвани през 2010 и 2011 г. средства.
    За съжаление средствата от ЕС не са заместител, за каквото ги ползват последните две правителства (от 2007 г. насам), а средства за растеж. За какво се използват не само в СУ, а навсякъде, можете да си направите извод и сам.

    Поздрави,
    Добри

    Нередност?
Нов коментар