Либерализацията на енергийния пазар може да мине през нови регулации

Производителите на енергия може да нямат интерес да търгуват на бъдещата електроенергийна борса

Капитал    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двадесет дружества - производители и търговци, вече участват в тестовата работа на електроенергийната борсата, която започна преди по-малко от месец. Те са регистрирани като координатори на балансираши групи, което означава, че ще управляват потреблението на енергия на всеки един участник, който се включи в такава група, съобщиха от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за "Капитал Daily".

Количеството електроенергия, която се търгува при тестовете на борсата, обаче е твърде недостатъчно, за да доведе до реалистични прогнози каква ще бъде цената при бъдещата търговия. Проверка на "Капитал Daily" показва, че в момента се тестват между 70 и 200 мегавата мощности, а получената цена при тези количества е между 70 и 100 лв. за мегаватчас, а в пиковите часове - 90 лв.

Проблемът при такива малки количества обаче е, че минимални разлики в предлагането могат да доведат до сериозни отклонения в цената. Според експерти на борсата трябва да се търгуват поне 500-600 мегавата електронергия, за да бъдат постигнати пазарни цени (виж мненията). Към момента тези количества представляват целия либерализиран пазар в България.

Под въпрос

Самите производители на електроенергия обаче едва ли ще поискат да се откажат напълно от досегашните двустранни договори, които им гарантират добра цена в дълогосрочен план. Става въпрос най-вече за АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", които осигуряват основното количество електроенергия на свободния пазар.

Производителите на възобновяема енергия към момента нямат интерес към него, защото имат гарантирани преференциални цени, по които продават на НЕК. Това се отнася и за ТЕЦ-овете "АЕS Гълъбово 1" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3", които пък имат дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията.

Малките фирми средно напрежение най-вероятно също ще предпочетат да купуват електроенергията си от доставчик от последна инстанция, който реално ще замени ролята на ЕРП-тата и НЕК като краен снабдител. Друг вариант също са балансиращите групи, към които всеки потребител, дори битов, може да се включи.

Това означава, че в рамките на всяка група ще има координатор, който да отговаря за закупуването на енергия и покриване на небалансите (енергията, която е недостиг или излишък и се търгува на по-висока цена).

Нови регулации

Ако производителите на електроенергия действително нямат интерес да продават на бъдещата електроенергийна борса, може да се стигне до нови регулации в сектора. Според председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, за да заработи борсата, ще са нужни нови законодателни промени, с които производителите на енергия да се задължат да продават изцяло на този пазар.

Става въпрос за определянето на квоти подобно на тези за регулирания пазар, само че за търговия на борсата. Въвеждането на нова минимална квота за участие на организиран пазар е имало по време на обсъждането на промените в Закона за енергетиката, но в техния последен вариант то липсва. Според експерти в министерството причината е, че борсата трябва да бъде оставена да работи на изцяло доброволен принцип.

Опит

Чуждият опит обаче показва, че колкото и хубава да е една идея, невинаги тя може да се случи от само себе си. За да стартира Чешката енергийна борса (PXE) през 2007 г., е трябвало да бъдат сключени предварителни договори с няколко големи компании за осигуряване на минимални обеми на електроенергия за търгуване.

Явно този модел е проработил, тъй като сега тази борса включва пазарите на Чехия, Словакия и Унгария. На нея се предлагат различни продукти – от дневни до годишни за тригодини напред, както и финансови деривати (фючърси).

Мнения

Благой Голубарев, изпълнителен директор на "Енемона ютилитис"


Електроенергийната борса е просто един допълнителен инструмент за търговия. Това е все едно един дървар да отиде в гората да сече дърва с електрически трион вместо с обикновен.

Николай Налбантов, директор "Енергийни политики, стратегии и проекти" в МИЕТ

Дейността на електроенергийната борса е регламентирана в закона за енергетиката и всеки може да търгува на нея, без това да е допълнително регламентирано в нормативните документи. Интерес към борсата ще има, когато всеки потребител е длъжен да балансира енергията си, за да може да избегне плащането на небаланси.

Румяна Георгиева, изпълнителен директор на "Енергия МТ"

Първо трябва да бъде създаден балансиращ пазар на електроенергията и във всеки един момент да се знае количествата електроенергия, които се търгуват, и техните цени. Това означава всеки един производител да дава графици за количествата, които ще продава, и да е ясно за всеки един час какви ще са те.

Квоти

АЕЦ "Козлодуй" е получила забрана за търгуването на електроенергия на свободния пазар. Решението е на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, съобщи информационният сайт 3е-news. По този начин електроенергията, предназначена са свободна търговия, ще бъде продадена на НЕК по цени, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според информацията на сайта решението е дошло заради неизпълнени задължения от страна на АЕЦ "Козлодуй" за осигуряването на квотите за регулирания пазар. Ограничението обаче означава да бъдат спрени търговете за продажба на свободния пазар, което пък ще затрудни доставките за големите енергийни консуматори.