Балансиращият пазар на ток тръгва догодина

Държавни и частни компании ще координират електроцентралите

Балансирането на енергията ще дисциплинира производителите и потребителите да правят по-точни прогнози
Балансирането на енергията ще дисциплинира производителите и потребителите да правят по-точни прогнози
Балансирането на енергията ще дисциплинира производителите и потребителите да правят по-точни прогнози    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Балансирането на енергията ще дисциплинира производителите и потребителите да правят по-точни прогнози    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

12

компании са поискали лиценз от регулатора да се занимават с тази дейност.

Пазарът на електроенергия за покриване на отклоненията в енергийното производство и потребление е на път да заработи от следващата година. Дванадесет компании са поискали лицензи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да станат т.нар. координатори на балансиращи групи, в които електроцентрали и потребители взаимно ще покриват излишъците или недостига на ток. Очаква се след потвърждаването им от регулатора, те бъдат регистрирани и в Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който управлява преносната мрежа в страната.

Координиращите фирми трябва да съгласуват графиците на отделните централи, да разпределят небалансите (излишък или недостиг) и да правят прогнози за производството и консумацията. Във вторник ДКЕВР ще разгледа заявлението за координатор на ЧЕЗ, след като миналата седмица бяха обсъдени исканията на EVN и "Енерго-про". Другите координатори ще бъдат НЕК, самият ЕСО и няколко търговци на електроенергия.

Разходи по мярка

Всеки участник в балансираща група ще има по-малки разходи, отколкото ако трябва сам да плаща за предизвиканите небаланси, защото те отчасти ще се покриват от излишъка и недостига, генериран от другите в същата група. Балансирането на енергията ще дисциплинира производителите и потребителите да правят по-точни прогнози за нужните количества енергия, защото, ако имат недостиг, ще го купуват на по-висока цена, отколкото излишък ще могат да продадат.

Това важи в особена степен за централите на възобновяеми източници (ВЕИ), чието производство се прогнозира по-трудно. Така зелените мощности ще плащат за разходите, които предизвикват в енергийната система. Прогнозите при тока от слънце са сравнително лесни, но при вятъра е почти невъзможно да се направи точен график за производството дори след ден. Затова собствениците на вятърни паркове предпочитат да участват в схема с прогнозиране за няколко часа напред (intraday market).

Досега разходите по балансирането се покриваха от НЕК, ЕСО и електроразпределителните компании. Според отчета на ЕСО за миналата година за покриване на недостиг са доставени 65 600 мегаватчаса (1.24% от енергията по график за крайните потребители), което е спад с повече от 30 на сто в сравнение с 2011 г. За покриване на излишък са осигурени 239 500 мегаватчаса (4.52% енергията за крайните потребители). При средна цена на недостиг от 171.48 лв. на мегаватчас, дадена в отчета на ЕСО, разходите на дружеството по това перо през миналата година са били 11.2 млн. лв. При цена за излишък от 26.21 лв. на мегаватчас, разходите са били 6.3 млн. лв. Спадът в общия недостиг и излишък спрямо 2011 г. се дължи на започналото през септември 2012 г. формиране на балансиращи групи и компенсирането на небалансите в рамките на тези групи, пише в отчета на ЕСО. Първите тестове на балансиращия пазар започнаха през март 2011 г.

Независимият оператор

За да заработи напълно, този пазар се нуждае от независим оператор на електропреносната мрежа. В случая това ще е ЕСО, който предстои да се отдели окончателно от държавната електрическа компания НЕК. Това е изискване на директивите от Третия пакет за либерализация на енергийните пазари в Европейския съюз. Очакваше се това да стане още през 2012 г., но процесът се забави, защото прехвърлянето на преносната мрежа от НЕК към ЕСО означава предоговаряне на заеми на НЕК, които са обезпечени именно с мрежата и други материални активи. От регулатора последно заявиха, че се надяват до 20 декември да излязат с решение за независимия оператор.

Още по-важно е да заработи и енергийната борса, което ще стане след отделянето на ЕСО. Там цените за излишък и недостиг ще могат да се определят от пазара, а не административно, както е сега.