Скандинавският Nord pool spot ще е оператор на българската енергийна борса

Според председателя на КЕВР Иван Иванов за този избор е направено задълбочено проучване и диалог с ЕК, която е дала съгласието си
Според председателя на КЕВР Иван Иванов за този избор е направено задълбочено проучване и диалог с ЕК, която е дала съгласието си
Според председателя на КЕВР Иван Иванов за този избор е направено задълбочено проучване и диалог с ЕК, която е дала съгласието си    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Според председателя на КЕВР Иван Иванов за този избор е направено задълбочено проучване и диалог с ЕК, която е дала съгласието си    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Скандинавската електроенергийна борса ще оперира дейността на българската енергийна борса. Споразумението за това е било подписано в сряда (22 април) между Nord pool spot и "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ), която получи 10-годишен лиценз за организиране на борсовия пазар в България. Nord pool spot е една от водещите борси, които оперират в Европа, на която търгуват 380 компании от 20 държави.

Споразумението предвижда Nord pool да предостави и системите за търговия на бъдещия борсов пазар в България. Според съобщение на сайта на скандинавския борсов оператор българският спот пазар трябва да заработи до края на тази година. В него се посочва също, че изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов е коментирал, че за подписването на това партньорство е работено близо година.  

Одобрено от ЕК

В интервю за БТА председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов коментира, че подписването на това споразумение (въпреки че не посочва името на Nord pool) ще даде гаранции, че борсата ще функционира съгласно европейските правила, тъй като чуждестранният оператор е от страна, в която корупцията е на най-ниско ниво в ЕС. Иванов посочва още, че за този избор е направено задълбочено проучване и диалог с ЕК, която е дала съгласието си.

 Обезпечен капитал

За да бъдат обезпечени дейностите на "Българска независима енергийна борса", която е 100% дъщерно дружество на Български енергиен холдинг, през декември 2014 г. капиталът й беше увеличен от 50 на 400 хил. лв. Тогава от Министерството на енергетиката бяха отговорили на запитване на "Капитал", че това се прави с цел обезпечаване дейността на дружеството съобразно инвестиционната му програма и изискванията на българското законодателство.

До този момент реално обаче от дружеството беше обявен само конкурс за лого. На сайта на Агенцията за обществени поръчки няма обяви за стартирали процедури от страна на "Българска независима енергийна борса". Така вероятно платформата за търговия ще бъде осигурена от Nord pool след пряка договорка между страните, без за целта да се провеждат тръжни процедури.

Според изискванията на европейското законодателство българският енергиен пазар трябва да бъде напълно либерализиран до края на 2015 г. Това означава всички потребители, включително битовите, да купуват електроенергия на пазарни цени. Едно от основните условия това да се случи обаче е наличието на борса, на която енергията да се търгува.