🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Земеделците не получиха по-нисък акциз за горивата

Според Менда Стоянова намалението ще бъде внесено от правителството до края на годината

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Земеделските производители не получиха намаление на акциза за горивата, както им беше обещано от правителството. Или поне такъв текст не беше включен при промените в Закона за акцизите и данъчните складове, приети на второ четене от депутатите.

Предложението бе земеделските производители да получават ваучери за горива от Фонд "Земеделие", на база мащаба на техния бизнес и с тях да купуват гориво с намаление от бензиностанциите, а те да ги отчитат пред митниците.

Идеята на правителството бе да отпусне ваучери за 70 млн. лв., но такава разпоредба не бе включена в закона. Така земеделците ще продължат да купуват горива със същия акциз, както и всички останали собственици на транспортни средства.

Източник от Министерство на финансите коментира, че е почти изключено правителството да направи реверанс към земеделските производители, които по-рано днес обявиха, че приключват протестите си в центъра на София. Ако все пак се стигне до такова споразумение, поправката ще трябва да се внесе и гласува незабавно, защото данъчните закони не могат да се променят в годината, за която се отнасят.

По-късно в кулоарите на парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че очаква намалението на акциза под формата на ваучери да се внесе за гласуване от Министерски съвет по предложение на Министерство на земеделието и горите и, ако не се вземе политическо решение за отказ от такава мярка, тя може да се прокара до края на годината.

Нов акциз за газьола и метана

Окончателно се реши от догодина газьолът да се облага с акциз 630 лв. за 1000 литра при сегашна ставка 615 лв. Това ще повиши цената му с 2 стотинки, като в това се вклюва и по-високият ДДС, който потребителите ще плащат за него.

За първи път акциз ще се плаща и за природния газ метан, който до момента бе най-евтиното и икономично гориво. Ставката за него ще е 0.85 лв. за гигаджаул енергийност, което означава цената му да се увеличи с 6 стотинки за килограм. Когато се използва за отопление, акцизът му ще е 0.10 лв. за килограм, а за битови нужди ставката остава нулева. Акциз за метана ще започне да се плаща от първи юни идната година.

Печалбите от сделки с акции няма да се декларират

Малка изненада се получи и в закона за данъците върху доходите на физическите лица, където депутатите на ГЕРБ отхвърлиха изискването печалби от сделки с финансови инструменти (акции, облигации и деривати) на българската фондова борса и други регулирани пазари в Европейския съюз да се декларират, ако надхвърлят 5000 лв.

Още от времето на кабинета "Сакскобургготски" тези печалби са освободени от облагане с данъци като мярка за стимулиране на капиталовия пазар, но в черновата на тазгодишните промени в закона, които трябва да влязат в сила от догодина, бе предвидено тези печалби да се декларират, ако надхвърлят 5000 лв.

По-ниският ДДС в туризма няма да е само за хотели

Депутатите окончателно свалиха ДДС за туристическите услуги от 20 на 9%, когато те се оказват от семейни хотели, къщи за гости и други малки обекти, които предлагат настанявания, но не са регистрирани като хотели. До сега намалената ставка се ползваше само от обекти, които изрично са регистрирани като хотели.

Промените в ДДС ще натоварят и строителните компании, защото такъв данък ще се начислява при прехвърлянето на правото на строеж за на обект, когато местните власти са издали разрешително за строеж.

Така освободени от ДДС остават само сделките, които се сключват само преди разрешителното да се издаде, или когато продавачи са физически лица.

На вчерашното заседание законопроектите бяха приети в същия вид, както и преди седмица на заседанието на бюджетната комисия. Мнозинството от ГЕРБ и независимите депутати пък отхвърли всички алтернативни предложения на опозицията, както и искането на "Синята коалиция" данък Дивидент да се намали от сегашните 5 на 1%.

Тази година Министерство на финансите не предложи промени в закона за корпоративното подоходно облагане и закона за местните данъци и такси.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kalliman avatar :-P
    Kalin Penchev
    • - 5
    • + 5

    Ми така се получава, като много стачкуват. Щом имат пари за нафта да обикалят страната, значи не им трябват намаления на акциза.

    Нередност?
  • 2
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 1
    • + 3

    Нека да имат по-нисък акциз, но само за тези, които са изразходвали по-малко гориво за постигане на средния добив от декар за съответната година. Все пак нали идеята на акциза на горивата би следвало да е стимулиране на екологично мислене...

    Нередност?
  • 3
    ven11 avatar :-|
    ven11
    • + 3

    До коментар [#1] от "kalliman":

    Правилно!! Бензин без пари само за полицията. Онзи ден мин.съвет им даде 6 милиона за бензин свърх бюджета. Апропо какво стана с подпалвача на коли? Хванаха ли го?

    Нередност?
  • 4
    gope avatar :-|
    Gopeто

    Тогава защо се отказаха толкова бързо от стачката? Нали това им го предложи министъра и дори получи разрешение от Брюксел. Да не би да се се вързали на думите на Бареков?

    Нередност?
  • 5
    gope avatar :-|
    Gopeто
    • + 2

    До коментар [#2] от "Боян Дуков":

    Има логика в това, което пишеш. Аз предполагам, че ще има лимит. Но едва лил някой ще си направи труда да разработи подобна сложна схема. При нас почти никой чиновник не мисли отвъд събиране на две числа.

    Нередност?
  • 6
    cheta avatar :-|
    cheta

    Ало, ало - в никой закон няма подобни текстове, още по-малко да се споменават ВАУЧЕРИ.... И в социалистическо време такива придобивки се пишеха в падзаконови текстове, мисля!

    Нередност?
Нов коментар