🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството обеща повече да не бави реформите

"Гарантирахме си стабилността, сега можем да мислим и за растеж и реформи". Това е първото послание, което изпратиха премиерът Бойко Борисов и заместникът му Симеон Дянков към бизнеса на шестата конференция "Бизнесът среща правителството"

Шестата годишна среща на бизнеса и правителството събра водещите мениджъри и политически лидери на страната. Премиерът Бойко Борисов получи списък от предложения от КРИБ, които председателят на работодателската организация Огнян Донев представи в речта си при откриване на конференцията.
Шестата годишна среща на бизнеса и правителството събра водещите мениджъри и политически лидери на страната. Премиерът Бойко Борисов получи списък от предложения от КРИБ, които председателят на работодателската организация Огнян Донев представи в речта си при откриване на конференцията.
Шестата годишна среща на бизнеса и правителството събра водещите мениджъри и политически лидери на страната. Премиерът Бойко Борисов получи списък от предложения от КРИБ, които председателят на работодателската организация Огнян Донев представи в речта си при откриване на конференцията.    ©  Цветелина Белутова
Шестата годишна среща на бизнеса и правителството събра водещите мениджъри и политически лидери на страната. Премиерът Бойко Борисов получи списък от предложения от КРИБ, които председателят на работодателската организация Огнян Донев представи в речта си при откриване на конференцията.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Гарантирахме си стабилността, сега можем да мислим и за растеж и реформи". Това е първото послание, което изпратиха премиерът Бойко Борисов и заместникът му Симеон Дянков към бизнеса на шестата конференция "Бизнесът среща правителството", организирана от "Капитал" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

"2011 година беше годината на Дянков, който  гарантира фискалната  стабилност. 2010 беше годината на Плевнелиев, който даде старт на магистралите и пречиствателните станции, 2012 година трява да е на Трайчо Трайков", каза Бойко Борисов визирайки, че догодина ще очаква мерки за създаване на  благоприятна бизнес среда. Още до 7-8 месеца той обеща да се представят първите резултати по изграждането на електронно  правителство и предупреди, че без колебание ще уволни всеки министър, който се противопоставя на този процес.

Какво поиска бизнесът

Премиерът получи списък от предложения от КРИБ (виж карето), които председателят на работодателската организация Огнян Донев представи в речта си при откриване на конференцията. Повече от половината от тези искания не са изпълнени, малка част се изпълняват, а трета част негласно вече са отхвърляни от администрацията.

Едно от тях предизвика незабавният отказ на премиера. На идеята да се направи еднократно узаконяване на незаконнот строителство до момента срещу заплащане на глоба в размер 10% от стойността на всяка такава сграда, Бойко Борисов моментално отговори с думите: "Абсурд, това означава, че всеки може да си направи сграда да си плати 10% и готово".

@@galwidg:1358677@@

От своя страна генералният директор на "Майкрософт България" Георги Ранделов също отправи няколко конкретни искания към държавата. Според него е важно да се изгради система за подаване на годишните отчети на едно гише, вместо на 3, както и такава за електронни призовки. По този начин ще се спестят и време, и освен това пари на администрацията, която сега плаща за куриерски услуги. Друго улеснение ще е общ документооборот, в който да са включени и общините. В отговор министърът по еврофондовете Томислав Дончев каза, че управляващото звено на всяка оперативна програма решава дали да се включи в готовата вече система за електронно подаване. Досега в нея са включени три. От началото на следващата година със системата ще работи и "Конкурентноспособност", каза Дончев.

Другите предложения на бизнеса, представени от Ранделов, са изграждане не на един, а на повече технологични паркове заедно с университетите, както и отваряне на средните професионални училища към бизнеса. Печалбата от съвместни проекти да се връща обратно към учебните заведения, предлага Ранделов.

Какво поиска бизнесът от правителството?

(в скоби е отбелязана позицията на правителството по някои от предложенията)

1.     Свързване на Националната агенция за приходите с касовите апарати на търговските обекти - първо на бетонови възли, а след това и на автосервизите, зърнопроизводителите, търговците с храни и всички останали (изпълнява се);

2.     Данъчен кредит за всички леки автомобили и разходите за тяхната поддръжка (до сега е отхвърляно неколкократно);

3.     Силен контрол на автосервизите, които не начисляват ДДС за услугите си и авточастите, които продават;

4.     Да се включи еврокомпонент в данъците върху моторните превозни средства и при изчисляването им да се вземе предвид замърсяването, което причиняват;

5.     Данъчни и осигурителни ревизии по аналог в туризма, текстилния сектор, охранителните фирми. Глоби за работниците, когато приемат да работят в сивия сектор с ниски официални заплати и осигуровки (изпълнено);

6.     Фирми, които използват нелицензиран софтуер, да не се допускат до обществени поръчки за определен период от време;

7.     Еднократна амнистия на лихви по бюджетни плащания;

8.     Данъчни облекчения за млади семейства (частично изпълнено)

9.     Еднократно узаконяване на незаконно строителство срещу еднократна такса в размер на10% от стойността на сградата (премиерът Бойко Борисов отхвърли предложението)

10.   Преглед на ефективността на всички концесии (частично изпълнено)

11.   Модерна регулация на отношенията между производителите и хипермаркетите, които изкупуват продукцията им;

12.   Разпоредбите на европейската директива, която налага бързи разплащания между всяка държава  от ЕС и фирмите на които  е възлагала поръчки, да бъдат въведени още преди тя да влезе в сила;

13.   Златен регистър на коректните фирми, които да получават ускорено възстановяване на ДДС;

14.   Възстановяване на ДДС в рамките на един месец при износ за Европейския съюз (НАП и Министерство на финансите са против);

15.   Наказателната лихва за всички просрочени задължения към държавата да се фиксира на сбор  от основния лихвен процент и добавка от още 10 процентни пункта;

16.   Улесняване на транспортните връзки с Русия, касаещи превозите с камиони. 

 

 

Кристалина Георгиева: Важно е да се простираме според чергата си

Първи думата за изказване взе българският еврокомисар по кризисните ситуации Кристалина Георгиева. Тя похвали правителството за финансовата стабилност, която е постигнало, овладяването на бюджетния дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт  и задържането на държавния дълг на равнище между 14 и 16%.

"Търсих български аналог на думата "деливъридж". Не можах да открия, но се сетих за поговорката "да се простираме според чергата си. Това е урок, който всички държави трябва да научат, а по това отношение ние сме отличници и трябва да сме горди с това. Ние трябва да сме горди от това, че се намираме в този сандвич между Румъния и Гърция и въпреки това запазваме перспективите си да отбележим икономически растеж догодина", бяха уводните думи на Кристалина Георгиева. Тя също предупреди, че има голяма ерозия на доверието от бизнеса и потребителите в правителствата и за това може да окаже много сериозни последици за бъдещето на нашите деца. За това трябват такива политики, които да осигурят фискална консолидация (овладяване на дефицитите), но без да се унищожи потенциалът за икономически растеж.

Кристалина Георгиева посочи като тревожен фактът, че разликата в производителността на труда в ЕС и в САЩ се увеличава. "Да, тя расте и в Европа, но благодарение на екстензивни фактори, а не заради повишена производителност". Докато говореше еврокомисарят презентираше и данни, които показаха, че в България производителността расте по-бързо спрямо ЕС, макар и да остава най-ниската, но отбеляза, че страната ни се движи  в правилна посока.

"Най-устойчиви са страните, които са направили сериозни инвестиции в човешки капитал", допълни изложението си тя и като други пречки  за икономическия растеж посочи административната тежест, която понасят компаниите в България и ЕС, както и препятствията пред иновациите. "Гръмнали сме се сами в крака по отношение на политиката с патентите. В Европа разходите  за патент на една фирма са 32.5 хил. евро. В САЩ те са 1850 евро, а в Япония 1550. Какво можем да очакваме в такъв случай освен една фирма с идея да се премести в друга държава, където условията са по-добри", каза еврокомисарят.

Новият президент е за реформи

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев също изтъкна 10 приоритета, за които  ще работи в рамките на мандата си, който започва от януари догодина. Според него трябва да има стимули за експортните сектори като земеделие и производство на храни. Той даде заявка, че ще работи за насърчаване на инвестициите в сектори с висока добавена стойност, образование, инфраструктурата и енергийната ефективност. "Ако се санират панелните жилища, половината от сметките за парно ще намалеят, тези пари ще се налеят в потреблението", смята Плевнелиев. Административната реформа трябва на всяка цена да доведе до предоставяне на електронни услуги на всички български граждани, което може да се случи през 2013 г., каза той.

"Инвеститорите отделят държавите, които са готови на смели решения, от тези, които са харчили много", каза Плевнелиев. По думите му кризата дава шанс на България да направи ключови реформи така че да изпревари други държави в класациите за правене на бизнес. "Ако сега сме на 74-то място в Doing Business, през 2020 г. спокойно може да сме на 50-то", каза бившият министър на регионалното развитие.

Всички предложения на Георгиева и Плевнелиев бяха припознати от премиера

Бойко Борисов обясни, че в предишните в две години правителството е било заето да гарантира фискалната стабилност и за това не се виждат успехи в останалите области, но и те ще бъдат налице до края на мандата. "Мисля, че най-сетне някои хора  могат да замълчат, защото по-шумните се чуват повече, но графиките, която госпожа Георгиева показа, красноречиво показват работата, която вършим.

"За това графики, графики, графики и все пак това, което чуваме като послание и оценки в Еввропа се оказва доста по-различно от това, което сегашния президент издига като тема и дебат на деня", заяви Бойко Борисов. Той изтъкна още, че за първи път на България не й трябва да следва външни нареждания какво да прави, а заради финансовата си стабилност сама може да си определя приоритетите. 

Премиерът потвърди решимостта на правителството да прокара промени в Конституцията, които да гарантират, че и следващите правителства ще следват финансова дисциплина и няма да правят големи дефицити. "Ние твърдо участваме в пакта за финансова стабилност и разчитаме на партиите в парламента. Надяваме се, че разуните хора в БСП, и в ДПС, и в РЗС и независимите, това са хората, от които можем да очакваме да подкрепят този пакт и ние можем да покажем в Европа една сплотена нация, политическа класа, кожято може да води политика. Един ден ако президентът стане премиер, каквито са му амбициите, трябва да ни благодари, защото му решаваме неговия проблем с пенсионната  реформа, каза премиерът.

По отношение  на политиката в земеделския сектор и Бойко Борисов и Кристалина Герогиева заявиха, че ще работят за увеличаване на сусидиите от ЕС за земеделския сектор. По думите на Георгиева те могат да нараснат със 70% спрямо сегашните 11 евро на декар. 

Финансовият министър Симеон Дянков пък похвали, че България вече е държавата с най-ниско данъчно бреме в ЕС. "България е една от трите държави в ЕС, която е водила най-последователната данъчна, фискална и макроикономическа политика. България с Финландия и Швеция е от 3-те държави в ЕС, която не вдигна данъците", каза Дянков. Той припомни, че продължава и реформата в държавната администрация, така че "държавните служители да са стимулирани да работят, за нещата, които днес обсъждаме". И отбеляза, че от пенсионната реформа печелят всички.

Ако през 2010 г. трябваше да докажем, че нестабилността в Европа няма да се пренесе, сега имаме луксозната възможност да мислим какви са характеристиките и перспективите за българския бизнес. Важното, което често се забравя, е, че популизмът никога не печели от реформите", допълни Дянков.

39 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vlad76 avatar :-|
    vlad76
    • - 26
    • + 42

    ...Ето за това гласувахме за ББ....това е последния влак за БГ ..ДАЙ БОЖЕ ДА УСПЕЕ...

    Нередност?
  • 2
    georgi2025 avatar :-|
    georgi2025
    • - 6
    • + 2

    Are EU and ECB mind-controlling important politicians through the new converging technology with economic and political demands?
    http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 5
    • + 37

    Имайте предвид, че бизнес асоциациите не са хомогенни структури и включват представители на всякакви браншове, които точат лиги да "пацоркат", "пецкат" и "бримчат" някоя и друга филия от държавния хляб. В идеите прозират уникални тъпизми, но явно са останали в списъка, "за да не разсърдят колегите" от еди кой си бранш. Но с тъпотията си те компрометират основателността на целия списък.

    Пример:

    - облекченията за "млади семейства" (тук прозира ръката на банките, ръсили на калпак ипотечни заеми, също и на закъсалите строители)

    - Данъчен кредит за всички леки автомобили и разходите за тяхната поддръжка. Силен контрол на автосервизите, които не начисляват ДДС за услугите си и авточастите (тук прозира ръката на дистрибуторчИтата на автомобили)

    - Да се включи еврокомпонент в данъците върху моторните превозни средства и при изчисляването им да се вземе предвид замърсяването, което причинява (пак дистрибуторчИтата, само че премълчават, че стара лада с газова уредба замърсява в пъти по-малко от чисто нов седан на дизел)

    - Модерна регулация на отношенията между производителите и хипермаркетите, които изкупуват продукцията им (и тук някой се надява, че държавата е длъжна да му изнуди пазар за преснуту и киселуту на мадрата - една от 1000-та впрочем)

    -





    Нередност?
  • 4
    anihilator_jack avatar :-?
    anihilator_jack
    • - 3
    • + 45

    До коментар [#3] от "cinik":

    Пропускаш това:

    "Еднократно узаконяване на незаконно строителство срещу еднократна такса в размер на 10% от стойността на сградата."

    Веднага изникват асоциации с Банско, Юлен, Цеко Минев и други герои от новото време.

    Нередност?
  • 6
    objective avatar :-|
    objective
    • - 23
    • + 45

    Плевнелиев е проактивна и иновативна личност с държавническо мислене, замах, ерудиция и воля за довеждане на задачите до успех ! Международният опит, визия над глобалните икономически процеси и авторитет на Кристалина Георгиева трябва също да бъдат максимално оползотворени за просперитета на България ! Трайчо Трайков е умен и национално отговорен мъж със силен характер и с респектираща аналитичност ! Дянков е дялан камък на Световната банка и прецизен финансист. Ние, мислещите български граждани вярваме в тях !

    Нередност?
  • 7
    gorbachov82 avatar :-|
    Горбачов
    • - 17
    • + 22

    До коментар [#6] от "objective":

    И един бобър овиваше шоколадите

    Нередност?
  • 8
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • - 5
    • + 11

    До коментар [#6] от "objective":

    Paroles, paroles, paroles.... имаше една песен... Избягайте от заклинанията и клишетата и може би.... България ще се оправи...

    Нередност?
  • 9
    nulew avatar :-|
    nulew
    • - 14
    • + 17

    Ако Б.Б. имаше желание да помогне на бизнеса, трябваше да започне с нещо малко и неангажиращо, а именно: Да направи едно обръщение към нацията така както го прави американският президент. Текста би трябвало да бъде горе долу следния!
    "Уважаеми сънародници, Света се намира в криза, Европа се намира в криза, България се намира в криза! За да преминем по-лесно през нея и да намалим тежките последствия за народа, държавата и икономиката ни КУПУВАЙТЕ БЪЛГАРСКОТО!!!!! Купувайте българското от български фирми и търговци. Това трябва да стане,за да остават парите и печалбите в България и да има свежи ресурси и свободни пари за бизнес и инвестиции. За да не се увеличава безработицата у нас и да създаваме работни места в чужбина!!"
    И разбира се още много неща, но все от този сорт! Така би помогнал не само на големия бизнес/ но явно само той го интересува/, а и на малкия и среден бизнес, не членуващ никъде и незащитаван от никого. А точно този малък и среден бизнес е гръбнака на всяка икономика и точно той може да извади България по-лесно и с по-малки загуби от калта. Толкова ли е сложно и ангажиращо това?

    Нередност?
  • 10
    ventsy avatar :-|
    ventsy
    • - 4
    • + 13

    А коя година ще бъде годината на Цветанов?

    Нередност?
Нов коментар