🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заплатите в сферата на недвижимите имоти отчитат рекорден спад

Като цяло разходите на работодателите за възнаграждения се увеличават със 7.3% за третото тримесечие, но едно от обясненията за това е съкращенията на нископлатени служители

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разходите на работодателите за заплати се увеличават средно със 7.3%. В сектора на услугите ръстът им е над средния - 12.3%, а в индустрията – 6.9%. Това показват показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на годината сравнени с тези от същия период на 2010  г. Едно от обясненията, което дават работодателите за статистическия ръст на заплатите по време на кризата, от която икономиката, все още не е излязла, е, че покрай съкращенията на нископлатени служители, средното ниво на възнагражденията изкуствено се увеличава.

За пръв път за последните две години обаче статистиката отчита драстично свиване на заплатите в сектора на недвижимите имоти, който е и сред най-пострадалите от кризата. Леки спадове има и в образованието и здравеопазването, на фона на значителното увеличение за хората, които се занимават със създаване и разпространение на информация и творчески продукти.

Работещите в сектора на недвижимите имоти са най-засегнати

Заплатите свързани с операции с недвижими имоти отчитат най-голям спад на фона на резултатите в останалите сектори - 7.7%. Това е и първият спад на възнагражденията в тази област за последните две години, показват данните на НСИ. В същото време обаче строителството продължава да отбелязва увеличение на заплатите. В края на третото тримесечие то е 5.7% на годишна база.

Работещите в сферата на недвижимите имоти коментират данните разнопосочно. Признават, че отчитат драстични спадове и че това е логично да рефлектира и върху възнагражденията, но и че сигурно има изключения от общата тенденция.

"Ако говорим за целия сектор по-скоро съм съгласен с данните на НСИ. Обемът на сделките с недвижими имоти се свива през последните три години и е логично това да има някакво отражение и върху нивото на заплащане", коментира за capital.bg Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес недвижими имоти". За тази година сделките са с около 10% по-малко, така че намаляването на възнагражденията с приблизително същия процент е нормално явление, добави той. Според Павлов най-силно засегнати са малките компании. Очакванията му са, че негативната тенденция, свързана с обема на сделки с недвижими имоти и съответно свиването на възнагражденията на хората в сектора, ще се задържи и догодина.

"Ние задържахме възнагражденията на служителите си, въпреки че имаме спад на приходите. Намалихме разходите си не за сметка на заплатите, а по перата реклама и наеми на офиси за дейността на самата компания", коментира за capital.bg Страхил Иванов, управител на агенцията за недвижими имоти "Явлена". Според него статистиката не е показателна не само за компанията, която той управлява, но и за сектора като цяло.

В кои сектори се увеличават и намаляват заплатите

Възнагражденията намаляват и в секторите образование (-1.3%) и здравеопазване и социални дейности (-0.7%). Най-слаб ръст, но все пак ръст, има в сферата на административните дейности (0.5%) и държавното управление (1.8%).

В същото време значително увеличение НСИ отчита в сектора, свързан със създаване и разпространение на информация и творчески продукти – 20.8%. Ръст на заплатите се наблюдава и в компании свързани с развитие на професионални дейности и научни изследвания – 19.7%. В сферата на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети също има увеличение – 17.8%. 

Как се променят общите разходи за труд

Разходите на работодателите за един отработен час от служителите им нарастват средно със 7.2%, показват данните на НСИ. В сектора на услугите ръстът им е 12.2%, а в индустрията – 7.2%. Промяната отразява общият размер на разходите свързани със заплатите, социалните и здравните осигуровки, обезщетенията, социалните разходи и надбавки и данъка върху тях. Разходите свързани само със заплатите се увеличават със 7.3% на годишна база. Разходите, които остават в графата "други", т.е. извън възнагражденията, нарастват с 6.8%. 

Общите разходи на работодателите се увеличават най-много в сектора на услугите – 12.2%. В индустрията ръстът е толкова, колкото е средният за пазара – 7.2%, а в сферата на строителството поскъпването на труда е по-малко – 5.3%.

По икономически дейности през третото тримесечие на 2011  г. най-висок ръст на общите разходи за труд има в дейностите свързани със създаване и разпространение на информация и творчески продукти - 21.2%, професионални дейности и научни изследвания - 19.7%, както и търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети - 17.4%.

Най-слабо се увеличават разходите за труд в сферата на държавното управление  и административните дейности, съответно 2.7% и 0.6%. Намаление на общите разходи за труд е регистрирано и при работещите в сферата на недвижимите имоти – с 8.5%, както и в секторите образование и здравеопазване - 1%.

 

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    077888888888 avatar :-P
    077888888888
    • - 1
    • + 4

    Глупости.
    Вече на подобни словоизлияния не вервам и думичка.
    Само си пълнят колонките.

    Балоооооооооооооонът се пукна и ледът се спука - казва О Бендер.

    Нередност?
  • 2
    red_rose avatar :-?
    red_rose
    • + 11

    Интересно, къде плащат заплати при недвижимите имоти? В нашия град има 100 агенции за недвижими имоти, но никой не е на заплата. Всички работят на комисионна. Като нямаш сделка, нямаш пари.
    Виж, ако става дума за спад в доходите при недвижимите имоти, съм съгласна. Паднаха в пъти.

    Нередност?
  • 3
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • + 7

    Ама те още и сектор недвижими имоти вземали заплати дори ? малее
    горките инвеститори да плащаш 4 години заплата на пълни имбецили който те съветват че всичко ще върви и се продава на зелено
    Бих посъветвал да започат наетите за брокери да плащат заплати на собственниците си защото догодина банките като наводнят пазара с новопостроеният имотен JUNК никой няма да може да извади от под водата нито брокерите нито собствениците нито банките
    Ще се заформи весела тройка от която изхода ще е фатален и за тримата

    Нередност?
Нов коментар