Работодателите забавят плановете си за наемане на нови служители

Над 2/3 от фирмите планират да запазят текущата работна ръка в началото на 2012 г., сочи проучване на Manpower

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През първото тримесечие на следващата година темповете на наемане на нови служители се очаква да се забавят значително спрямо последното тримесечие на настоящата. Това показва проучване на "Менпауър" (Manpower) за заетостта сред 757 работодатели.

Компаниите от София и Пловдив планират назначение на нови служители, докато тези в Бургас, Варна и Русе дават отрицателни прогнози, сочат данните от изследването. През първото тримесечие на следващата година близо един на всеки седем работодатели посочва, че ще увеличи персонала си, като нетният ръст на заетостта ще бъде 4%. Показателите са сходни с миналата година, но в сравнение с четвъртото тримесечие на тази година нетният ръст спада с 9 процентни пункта, казват авторите на изследването.

"Българските работодатели действат подобно на тези от други места по света. Сред несигурността на пазарите, особено в Европа, те остават предпазливи и предприемат подхода "да изчакаме, за да видим", за да оценят бизнес тенденциите преди да увеличат броя на служителите си", казва управляващият директор на "Менпауър" България, Сърбия и Хърватия Надя Василева. По думите й повече от 2/3 от фирмите планират и да запазят броя на служителите си.

Данните от изследването показват, че София и Пловдив са градовете, в които прогнозите за наемане на нов персонал са по-добри. За сравнение фирмите от Бургас, Варна и Русе имат отрицателни очаквания.

Къде са по-добрите очаквания

Работодателите в секторите финанси, застраховане, недвижими имоти и комунални услуги очакват най-активен темп на наемане на нови служители. При тях, заедно с бизнес услугите, се отчита нетен ръст на заетостта между 8 и 12%. Най-голям спад пък се прогнозира в секторите търговия и строителство, където той ще бъде съответно с 20 и 17 процентни пункта.

Единственото подобрение на тримесечна база е отчетено в сектора селско стопанство, лесовъдство, лов и риболов, където нетният обзор се увеличава с 6%, показва още изследването.

Според последните данни на Евростат, публикувани преди три седмици, безработицата в България към октомври е била 12.1% при средно 9.8% за ЕС. Информацията на европейската статистическа служба обаче се различават от тази на българските институции, които отчитат по-ниски нива на показателя. Според агенцията по заетостта към октомври хората без работа в страната са били 9.6%. Според националният статистически институт пък през третото тримесечие безработицата е достигнала 10.2 на сто.

Проучване на Globescan по поръчка на BBC пък показа, че безработицата е най-големият страх в момента за хората в 23 държави от всички континенти. Тя е спомената от 18% от анкетираните 11 хил. души, което е шест пъти повече от 2009 г.

Все още няма коментари
Нов коментар