🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НЕК се опитва да разсрочи френския заем за АЕЦ "Белене"

През януари консултантът HSBC ще обяви дали има пазар за тока от втората АЕЦ в България

Площадката на АЕЦ "Белене"    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разсрочване на заема от 250 млн. евро, който трябваше да поддържа проекта за АЕЦ "Белене", докато бъде намерен стратегически инвеститор, е поискала Националната електрическа компания (НЕК). В момента компанията преговаря с френската банка BNP Paribas за "по-добри параметри на кредита", чийто падеж е през май 2012 г. Това стана ясно от изказване пред журналисти на изпълнителния директор на НЕК Михаил Андонов. Днес компанията отбеляза 20 години от създаването си.

"В момента това, което ние искаме, е представено пред "Париба" и очакваме от тях в първите седмици след Нова година конкретен отговор, така че може би ще има разсрочване на кредита", каза Андонов. Той не обясни НЕК с колко иска да бъде удължен срокът за погасяване на заема и при каква лихва. Преговорите за разсрочването текат от август.

"Откакто НЕК съществува, в тази 20-годишна история, няма просрочени лихви и главници по кредити, които са ползвани", категоричен е шефът на държавното дружество.

През последните дни премиерът Бойко Борисов на няколко пъти повтаря, че правителството на тройната коалиция е взело кредит за "Белене" без да е подписан окончателен договор за строителството на втората атомна централа в България. По думите на Борисов това е "големият ужас" на сегашния кабинет.

НЕК сключи петгодишния договор за кредит с BNP Paribas през май 2007 г. С него трябваше да се финансира проектирането, доставката на съоръжения и строителните дейности през първата година от работата на руската държавна компания "Атомстройекспорт", която беше избрана за изпълнител на АЕЦ "Белене" през 2006 г.

През април 2008 г. НЕК посочи BNP Paribas и за "водеща структурираща и организираща банка", която да съветва държавната електрическа компания. През октомври 2008 г. германската RWE изрази желание да стане стратегически инвеститор в "Белене" с 49 на сто от акциите, но година по-късно енергийната компания се отказва от проекта заради разразилата се глобална криза.

Андонов отказа да коментира дали преговорите с "Атомстройекспорт" напредват и дали има яснота по крайната цена на проекта. По-рано българската позиция беше, че централата струва около 5 млрд. евро, но изпълнителят "Атомстройекспорт" претендира за 6.3 млрд. евро. Шефът на НЕК уточни, че все още се разглеждат два варианта за ценообразуване – при фиксирана цена и при базова цена с ескалация (която отчита инфлацията през годините).

НЕК и руската компания удължиха преговорите за постигане на окончателен EPC договор (проектиране, доставка и строителство) до края на март 2012 г. Преди това обаче британската банка консултант HSBC трябва да представи резултатите от работата си – структура на капитала на проектната компания, проучване на пазарите на енергия в региона и евентуалните нови инвеститори в централата.

"Чакаме пазарното проучване да бъде предадено януари. Преговорите продължават и по отношение на финансирането, и по отношение на търсене на инвеститор, който да се включи в проекта", обясни зам.-министърът на икономиката Делян Добрев, който участва в отбелязването на годишнината на НЕК. Михаил Андонов заяви, че очаква от HSBC да посочи кой вариант за крайна цена на проекта е приложим - с фиксираната или плаваща цена.