Инвеститор от САЩ заявил "устно" интерес към АЕЦ "Белене" (обновена)

Икономическият министър Трайчо Трайков не назова името на компанията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американски инвеститор е заявил устно интерес към участие в проекта за АЕЦ "Белене", съобщи след заседанието на кабинета министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА.

По думите му България очаква възможно най-скоро и писмо за намеренията. Министърът обясни, че от неназования инвеститор е поискано такова писмо, защото такава е процедурата. След това се подписва споразумение за конфиденциалност, което е подготвено. Финансовата работна група анализира какви са желанията, възможностите и какво се предлага, обясни Трайков.

Засега не е ясно името на инвеститора. Преди дни в медиите се появи неофициална информация, че американски инвестиционен фонд, който работи с пенсионни фондове, иска да инвестира в "Белене".

Националната електрическа компания (НЕК) и избраният изпълнител - руската "Атомстройекспорт", от години спорят за капиталовата структура и цената на втората ядрена централа в България. Според българската страна "Белене" струва 5 млрд. евро, а руската настоява за поне 6.3 млрд. лв.

Ново удължаване

Ново удължаване на преговорите за АЕЦ "Белене" прогнозира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в края на своето работно посещение в Москва, съобщи БНР. "Този срок е удължаван вече толкова пъти, така че предвид икономическата ситуация, а не само специфично енергийната ситуация в Европа, очаквам, че ще има още време, необходимо за това. Вече мисля, че сме на седмото или осмото продължение, така, че - да, вероятно ще има нужда от допълнително време", е посочил Дянков. Според последния анекс, който беше подписан между НЕК и "Атомстройекспорт" в края на септември 2011 г., преговирите бяха удължени до края на март тази година.

Във връзка с твърденията, че американски пенсионен фонд проявява инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене", вицепремиерът е казал, че не е участвал в такива разговори, но според него подобна идея е потенциално интересна за България. Според Симеон Данков, сега най-важното е да се реши дали страната ни има нужда от такъв проект и дали той е финансово издържан, а това щяло да стане ясно през втората половина на тази година.

Подкрепа за шистовия газ

Оценявам подкрепата на индустрията за газовата диверсификация, признавам си, че я очаквах през последните няколко месеца, когато се говореше за шистовия газ, когато ясно и категорично трябваше да прозвучи гласът на българската индустрия.

Така Трайчо Трайков коментира писмото на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) от вчера по повод ситуацията с доставките на природен газ. Министърът каза, че няма промяна в графика за изграждането на газовите връзки на страната със съседните държави. Графикът за интерконектора с Гърция дори е подобрен и проектът трябва да бъде завършен до края на 2013 г.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 7

    то ако е за устен интерес и аз имам такъв ...

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 4

    Те да се помотаят още 10 години и цената на АЕЦ ще "рипне" и на 16.3 милиарда....

    Нередност?
  • 3
    customize avatar :-|
    customize

    Аз пък на опашката чух че трима имали интерес към Белене. От Шриланка.

    Нередност?
  • 4
    sinergy avatar :-|
    Sinergy

    До коментар [#2] от "boby1945":

    Вярно е, но нека се помотат :) Хубавото е, че при цена 16 милиарда няма да има съмнение дали и икономически обоснована и няма да има спорове дали да се строи или не :)

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    До коментар [#4] от "Sinergy": то и цената на "тока" ще рипне три пъти, не се кахъри, винаги ще я догодят ......

    Нередност?
  • 6
    sinergy avatar :-|
    Sinergy

    До коментар [#5] от "boby1945":

    +1 Има нещо такова, но какво да се прави - надеждата умира последна... :)

    Нередност?
Нов коментар