🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството е против вятърните и соларните проекти в момента

Земеделието, туризмът и индустрията бяха определени като най-перспективни сектори за икономиката

Не искаме сега, когато са изключително скъпи вятърните перки и батерии, произвеждани в други държави, не в България, да направим целия си капацитет, каза премиерът Бойко Борисов
Не искаме сега, когато са изключително скъпи вятърните перки и батерии, произвеждани в други държави, не в България, да направим целия си капацитет, каза премиерът Бойко Борисов
Не искаме сега, когато са изключително скъпи вятърните перки и батерии, произвеждани в други държави, не в България, да направим целия си капацитет, каза премиерът Бойко Борисов
Не искаме сега, когато са изключително скъпи вятърните перки и батерии, произвеждани в други държави, не в България, да направим целия си капацитет, каза премиерът Бойко Борисов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Всички инвеститори в България са добре дошли, но най-ценните за нас са тези, които създават работни места и произвеждат стоки за експорт." Така министър-председателят Бойко Борисов определи приоритетите на правителството при привличането на инвестиции на работен обяд, организиран от Американската търговска камара на тема "Стимули за икономически растеж, нови технологии и научни изследвания в България през 2012 г.". Той обаче даде да се разбере, че соларните и вятърните проекти не са сред фаворитите на управляващите.

Тръба от археологически разкопки

"България има огромни възможности за инвестиции и развитие в областта на земеделието, животновъдството и полуфабрикатите", подчерта премиерът. Страната ни разчита и на туризма, особено на културния туризъм. "На мястото на петролната тръба между Бургас и Александруполис правим тръба от уникални археологически разкопки", каза Борисов.

Проектите за вятърни и соларни паркове няма да се радват на подкрепата на правителството през следващите години. Това стана ясно от отговора на премиера на въпрос за политиката на правителството във ВЕИ сектора във връзка с интензивния инвестиционен интерес напоследък. По думите му България е поела ангажимент до 2020 г. 20% от произвежданата електрическа енергия да е възобновяема. "Не искаме сега, когато са изключително скъпи вятърните перки и батерии, произвеждани в други държави, не в България, да направим целия си капацитет", категоричен беше Борисов. По думите му до момента е направено прекалено много, има и доста проекти в процес на изпълнение, но високата цена на зелената енергия "отива на електромера на българина". "България има по-голям интерес в областта на биомасата и ВЕЦ", каза още премиерът. По думите му страната ни е единствената в Европа, на която са се увеличили горите. Догодина започва и проектът "Горна Арда", защото България има огромен ресурс от реки, който може да се оползотвори.

Браним финансовата стабилност

Премиерът обърна специално внимание на финансовата стабилност като основен приоритет на правителството. "Това, което на много европейски държави им предстои да направят, българският народ години наред го е изстрадал, извоювал и сега е времето, в което трябва да започне и своя икономически растеж", смята той. "Докато това правителство е на власт, ще браним финансовата стабилност. Всичко друго е популизъм", обобщи Борисов. Той обеща, че правителството ще продължи с реформите и съкращенията в сферите, където няма икономическа ефективност, колкото и болезнени да са те. Акцент на срещата на тристранния съвет след 10-ина дни ще бъде да се преразгледат сроковете на платените отпуски в държавната администрация.

Големият невидим

Специален акцент върху индустрията постави министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. "Индустрията в България е големият невидим в нашата икономика", посочи той. По думите му за първите 9 месеца на 2011 г. икономиката е нараснала с 1.6%, докато ръстът в индустрията е бил 4.9%. Добавената стойност на един зает в индустрията пък вече е около 22 хил. лв. на година, което е сравнимо със средното в Европа. "Това са предприятия, в които се развиват нови технологии, инвестират се капитали, които създават качествени и високоплатени работни места. Оттам идва високата добавена стойност, която искаме", каза Трайков. Като перспективни отрасли, в които България има традиции и подходяща структура на работната ръка той определи електрониката и електротехниката, фармацевтиката, машиностроенето, химическата промишленост, екотехнологиите и здравните технологии. По данни на министъра ключов отрасъл като туризма миналата година е осигурил 3 млрд. евро приходи, а само износът на черни и цветни метали е донесъл 2.7 млрд. евро.

Минерално-суровинният сектор вече е приоритетен и е от най-добре развитите, посочи още Трайков. В резултат на създаването на единен орган за управление на дейностите по проучване и използване на природните богатства към МИЕТ приходите от концесии за 2011 г. са достигнали 62 млн. лв. при планирани 43 млн. лв. Стратегията, която в момента се разработва заедно с Българската минно-геоложка камара, дава отговор и на допълнителни въпроси като въвеждането на модерни техники за управление на подземните богатства. По думите му обаче това не става без проблеми и понякога съпротива от вкоренени интереси. "Знаете, че БСП се обявяват против използването на модерни технологии при проучванията на природен газ. Вчера разбрах, че се обявяват и за стачката на миньорите в "Мини Марица-изток", т.е. против добиването на български въглища", обясни Трайков. Той обаче е категоричен, че държавата ще наблюдава много внимателно и технологичните, и екологичните аспекти на тази индустрия, тъй като тя има голям потенциал.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    schlupf avatar :-|
    Нищо лично
    • + 2

    Значи сега всички, които са против добива на шистов газ, са бесепари?!
    Кой не обича шистов газ, е червен.
    Тр. Тр., поколения българи ще те помнят.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    На някой може и да не им харесва, но това да мислиш за джоба на собствените си граждани се нарича патриотизъм. Е, разбира се патриотизма може и да означава, че фирмите на правилните хора вече са си направили проектите. Не зависимо кое от двете се случва определено си мисля, че е време да се концентрираме и върху пестенето на енергия.

    Нередност?
  • 3
    dearleader avatar :-?
    JR Ewing
    • + 1

    "приходите от концесии за 2011 г. са достигнали 62 млн. лв. при планирани 43 млн. лв."
    С или без концесиите за шистов газ?

    Нередност?
Нов коментар