Орешарски: Такса ВЕИ ще спасява НЕК

Премиерът призна, че без приходите държавната компания ще спре да плаща

Пламен Орешарски представя правителствените приоритети пред американската камара
Пламен Орешарски представя правителствените приоритети пред американската камара
Пламен Орешарски представя правителствените приоритети пред американската камара    ©  Георги Кожухаров
Пламен Орешарски представя правителствените приоритети пред американската камара    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Таксата от 20% върху приходите на вятърните и слънчевите централи, която беше въведена от началото на тази година, цели оцеляването на НЕК. Това призна премиерът Пламен Орешарски на организираната от Американската търговска камара (AmCham) в България среща с правителството. При гласуването на таксата през декември опасенията на експерти и инвеститори бяха, че с финансовата подкрепа за НЕК държавата рискува обвинения от Брюксел, че това е непозволена държавна помощ.

Оцеляване в интерес на всички

Коментарът му дойде в отговор на въпрос от зам.-председателя на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Иво Иванов какво се случва с ВЕИ сектора и дали проблемът нямаше да се реши по-добре в диалог с бизнеса. "Стигнахме до това решение, след като видяхме, че и други европейски страни са допуснали известно небалансирано развитие в този сектор", каза Орешарски. По думите му таксата в България не е по-голяма тежест, отколкото таксите, въведени в други страни от ЕС. "Нейната цел е да може НЕК да продължи да плаща. Оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система", посочи той и добави, че енергийните власти неколкократно са правили срещи и са обсъждали различни варианти за ребалансиране. Към ноември НЕК дължеше 805 млн. лв. на въглищните централи и другите производители на ток, от които 435 млн. бяха просрочени. За периода януари – октомври 2013 г. държавната енергийна компания отчете 96 млн. лв. загуба.

Според Иванов обаче, който е също главен изпълнителен директор на Helios Power, изказването на премиера не е дало отговор на въпросите. "Не се чу защо няма диалог с промишлеността и конкретно с наказания сектор", каза той, потърсен от "Капитал Daily" за коментар след срещата. По думите му или съветници на Орешарски го съветват грешно, или има тотално неразбиране на ситуацията. Очакванията на правителството са, че с таксата ще се съберат 150 млн. лв., но досега са чуха различни тълкувания за предназначението им - освен за спасяването на НЕК икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев поиска средствата да са за социално подпомагане на енергийно бедни домакинства. Според Иванов набраните средства и евентуалното облекчаване на сметките няма да решат социалните проблеми, защото правителството трябва да заложи на политика по увеличаване на доходите.

Непосилна такса

По време на срещата представители на бизнеса посочиха още, че повечето ВЕИ централи са малки и средни предприятия и няма да понесат подобна такса. И без нея те в момента трудно плащат високите лихви по взетите кредити. В сектора работят около 10 хил. души.

Таксата беше предложена през декември от "Атака" като част от преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета и получи подкрепата и на парламента, и на правителството. Макар че президентът Росен Плевнелиев не наложи вето, още тогава стана ясно, че смята да сезира Конституционния съд - нещо, което се случи в началото на тази седмица. Аргументите са, че таксата е дискриминационна, тъй като се налага на производителите на енергия от слънце и вятър, но не и от биомаса и вода например. Освен това няма анализ доколко тя съответства на правото на ЕС. В сряда обаче премиерът коментира, че дори таксата да бъде отменена, правителството ще потърси друг механизъм, който да постигне същия краен ефект.

Проблемът прозрачност

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 4
    • + 21

    Що така бе, другари експерти? Нали сте много печени и намалихте тока, щото намерихте резерви? И това се оказа мазна лъжа, НЕК почна да затъва още повече.

    Нередност?
  • 2
    oligarha avatar :-@
    oligarha
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#1] от "today": Няма по-опасно нещо за една държава от гадни комунисти !
    Вместо да увеличат цената на тока, те се впуснаха в популистични мерки като свалиха цената на тока при положение,че НЕК е с 2 млрд. дългове.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 9

    НЕК натрупа 1,9 млрд лева дългове при предишната тройна корупция (извинете, коалиция), и сега добавиха още 500 млн евро дълг преди нова година, т.е. дълговете вече са близо 3 млрд. Ако допуснем, че в България има 3 млн абоната, трябва на всеки от тях да добавим по 1000 лева към сметките за ток, за да се изплати този дълг.
    На фона на всичко това те намалят тока за да се кефят тъпите им избиратели, и пак говорят за огромни, скъпи енергийни проекти от типа Белене и 7-ми блок в Козлодуй, и то при положение, че имаме излишъци от инсталирани мощности.

    Нередност?
  • 4
    purple_rain avatar :-?
    purple_rain
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#2] от "oligarha":


    [quote#2:"oligarha"] Няма по-опасно нещо за една държава от гадни комунисти [/quote]
    Какво по-комунистическо от това да уредим нашите хора с дългосрочни договори за изкупуване на тока от ВЕИ на неприлично високи цени? И това е само част от проблема,защото отгоре на всичко НЕК,тоест всички ние трябва да плащаме и разходите за заместващи мощности на същите тези ВЕИ.А лятото какво става когато потреблението на ток е ниско а ВЕИ произвеждат много,стига се даже до спиране на блок на АЕЦ? Защо всичко беше на тъмно около ВЕИ,нямаше никакъв дебат? И кой изобщо реши,че трябва да осигуряваме държавно гарантиран бизнес на определени хора,като много по-добре щеше да е да стимулираме и субсидираме само домашните ВЕИ?

    Нередност?
  • 5
    winfin avatar :-|
    winfin
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#4] от "purple_rain":

    Независимо от моята НЕкомунистическа принадлежност започвам доста да се дразня от това нарицателно! За всичко което се случва в България са виновни комунистите... Всеки, който инвестирал във ВЕИ е комунист и т.н.
    БСП са си общоприети в общественото пространство като комунисти, ДПС са по тази логика също комунисти. Видиш ли, тъй като предишното правителство на ББ първи излезе и обеща намаляване на тока през февруари 2013, а и приятелката на ББ Цветелина е голям инвеститор във ВЕИ значи и те са комунисти. По тази логика в България не съществува никой друг освен комунисти и България е най-комунистическата държава на света. С това бих приключил комунистическата тема!!!
    По отношение на ВЕИ, че видиш ли те са закопали НЕК се изписа достатъчно по вестници, форуми и къде ли не. Поради факта, че Българите не обичаме да четем и още по-малко обичаме да мислим сме слепи за реалните проблеми и причини за състоянието ни. Сега сме си намерили един виновник /за мен абсолютно неоснователно/ за трагичното ни състояние, имаме срещу кой да плюем и сме щастливи... ама на дали за дълго!!!
    Защо трябва някой друг да е виновен за това, че са се хвърлили толкова пари в АЕЦ Белене? Защо трябва сега само вятърни и соларни паркове да плащат за това, че и много частни ТЕЦ-ове продават по преференциални цени, от части по-високи от тези на ветропарковете, и продават не само излишната ел.енергия, а са се превърнали по-скоро в електроцентрали отколкото в топлоцентрали. И за да не бъда обвинен в общи приказки ще дам пример с една дори държавна ТЕЦ - Топлофикация София: Средна продажна цена на произведената ел. енергия за 2012 г. е 309 лв./МВтч. За ветропарковете присъединени през първата половина на 2012 г. цената е 191лв.
    Просто е хубаво да се чете и мисли!

    Нередност?
  • 6
    oligarha avatar :-|
    oligarha
    • + 3

    До коментар [#3] от "today":

    В момента в България има инсталирани около 12 000 МЕГАВАТ мощности, а потреблението е около 4000-5000 мегавата. Къде е логиката да се строи нова атомна електроцентрала?

    Нередност?
  • 7
    oligarha avatar :-|
    oligarha
    • + 3

    До коментар [#5] от "winfin":В контекста на написаното от мен, под комунисти разбирай популисти. Хора, които с намаляване на цената на тока се опитват да си осигурят електорална подкрепа и туширане на напрежението в обществото. Това, което направиха с поредното намаляване на цената на тока си е пир по време на чума. При тази свръх задлъжнялост да ми сваляш цената си е престъпление ( разбирай популизъм).

    Нередност?
  • 8
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 3

    До коментар [#6] от "oligarha":

    Логиката е, че при големи проекти първо нетната стойност на рушветите е голяма (едно е 10% от 5 000 лева, друго е 10% от 10 млрд евро!) и второ, после има консултации, обслужващи дейности и какво ли още не, особено пък за АЕЦ ще кажат, че не може кой да е, ми непременно трябва да е фирмата "Гоце&Р.Овч." ООД
    Това е логиката, няма друга. Инсталираните мощности нарастват, потреблението не помръдва, тия ще наливат десетки милиарди за нови мощности!

    Нередност?
  • 9
    oligarha avatar :-|
    oligarha
    • + 2

    До коментар [#8] от "today":
    Електрификацията на Стойнев

    Идея: 4000 мегавата нови мощности
    Резултат: Рязко нарастване на цените на електроенергията в България

    "Изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" не измества темата за изграждането на АЕЦ "Белене". Това каза през ноември 2013 г. икономическият министър Драгомир Стойнев. После добави, че американски компании имали интерес към построяването на 9-и и 10-и блок на ТЕЦ "Марица-изток" 2.

    Дори без да прибавяме подхвърляните идеи изграждане на мегахидрокомплекс на Дунав, ако всички тези централи се изградят в следващите 10 години заедно с големите ВЕЦ ("Горна Арда и "Яденица"), които са в напреднала фаза на проектиране - т.е. общо около 4000 мегавата, това би означавало увеличение на мощностите в конвенционалната енергетика с една трета. И това при условие че заради блокирания износ през миналата година страната имаше тежка криза от свръхпредлагане на електроенергия, което доведе до ограничаване на мощността дори на АЕЦ "Козлодуй". В същото време по оценки на НЕК съществуващите мощности в България могат да задоволят търсенето на вътрешния пазар поне до 2020 г., дори и като се предвидят тецовете, които излизат от експлоатация.

    Цялата тази страст към електрификацията ще доведе до едно - увеличение на цените на вътрешния пазар, подронване на конкурентите предимства на България, едно от които е евтината електроенергия, и пренасочване на инвестиции от сектори с по-висока добавена стойност.

    В момента поради излишъка на мощности страната е принудена да изнася част от енергията. През 2011 г. (т.е. преди бума на изграждането на зелени централи) България изнесе почти 11 млн. мегаватчаса електроенергия. Това е почти 45% от годишното производство на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" 2. Защо споменаваме това? Защото двете централи, които са най-евтините производители в страната, трябва да изнасят голяма част от енергията си, за да не се затварят други, по-скъпи мощности. Нетният ефект от цялата операция е малко по-високи цени на електроенергията в България, с която се субсидират тецове, които иначе трябваше да бъдат спрени, и по-висока заетост в енергийния сектор. На по-глобално ниво обаче ефектът е, че България субсидира своите преки икономически конкуренти с евтина електроенергия.

    Така построяването на нови мощности, които неизбежно ще произвеждат значително по-скъпа електроенергия, също толкова неизбежно ще доведе до по-високи цени на вътрешния пазар. А заради цялостното повишаване на цените на електроенергията у нас тя вероятно няма да бъде конкурентоспособна и на външния пазар (и сега само най-евтините централи продават в чужбина). Нетният ефект от подобни волунтаристки действия може да бъде пагубен за икономиката. Затова всяка нова мощност трябва да се изгражда след внимателна преценка за нейната необходимост - така нареченото развитие на енергийната система с най-малки разходи (анализ, който не е правен в България от години), вместо да се разчита на комсомолски ентусиазъм.
    Цялата статия я има в ''Капитал''

    Нередност?
  • 10
    npopov avatar :-|
    Н.ПОПОВ
    • + 2

    Тази такса е удар срещу дребните и средни инвеститори във ВЕИ сектора.
    Те продават на цени 135 лв за МВт и тези 20 процента са наистина непосилни.

    Нередност?
Нов коментар