София обяви отново поръчката за строител на завода за боклук

Избраният изпълнител трябва да направи съоръжението за цена до 208.2 млн. лв. и за срок от 19 месеца

Вчера в Столична община бяха отворени ценовите оферти за компостиращата инсталация, която е част от проекта за интегрирана система за преработка на битовите отпадъци на София
Вчера в Столична община бяха отворени ценовите оферти за компостиращата инсталация, която е част от проекта за интегрирана система за преработка на битовите отпадъци на София
Вчера в Столична община бяха отворени ценовите оферти за компостиращата инсталация, която е част от проекта за интегрирана система за преработка на битовите отпадъци на София    ©  Анелия Николова
Вчера в Столична община бяха отворени ценовите оферти за компостиращата инсталация, която е част от проекта за интегрирана система за преработка на битовите отпадъци на София    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столична община обяви втора обществена поръчка за избор на строител на завода за боклук, след като анулира първата заради промени в техническите параметри, поискани от Европейската комисия (ЕК). Прогнозната стойност за проектиране и строителството на завода сега е 208.291 млн. лв. с ДДС. Тя е много близка до цената, с която обединението "Хут-Станилов" спечели предишната поръчка – 208.8 млн. лв. Съоръжението трябва да бъде проектирано и построено за 19 месеца, а после една година то ще бъде тествано за дефекти. Обявата за поръчката е публикувана късно вчера на сайта на кметството и в "Държавен вестник". Документи за кандидатстване се приемат до 17.00 часа на 29 март.

Изискванията към кандидатите

Всеки участник – самостоятелно юридическо лице или обединение, трябва да предостави списък с основните договори от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2011 г. за строителство, които е изпълнявал. Трябва да има оборот за 2008 – 2010 г. от поне 250 млн. лева. Кандидатите трябва да имат опит в проектирането и строителството и въвеждането в експлоатация на поне една инсталация за механично-биологично третиране с капацитет над 200 000 т/годишно битови отпадъци на вход на инсталацията или две инсталации за механично-биологично третиране с капацитет над 100 000 т/годишно битови отпадъци на вход.

Освен това инсталациите трябва да включват производство на RDF и биологично третиране на биоразградим отпадък. Има и изискване строителството на тези съоръжения да е завършено в периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември м.г. Освен това кандидатите трябва да имат и трима ключови експерти – ръководител на проекта, технически ръководител и главен поректант, с опит в съответната област.

Куп гаранции

Участниците трябва да са готови да предоставят и няколко вида банкови гаранции. Първата е за участие – 700 000 лева, която е 1% от прогнозната стойност на поръчката. Тя трябва да се внесе по сметака в Общинска банка. Втората е гаранцията за изпълнение в размер на 3% от стойността на договора без включен ДДС. Избраният изпълнител трябва да я поддържа за срока на изпълнение на договора. Третата гаранция е за аванс – до 5% от стойността на цената за проектиране и до 14% от искания аванс за строителните работи. Гаранциите за изпълнение и авансовите могат да се внесат по банков път или да се представят като банкова гаранция.

Комисия от Столична община трябва да избере икономически най-изгодна оферта. Максимум 25 точки се дават за изходящите потоци от материали. За всеки от критерииите потребление на електроенергия, вода и дизелово горивовода също се дават до 25 точки.

През 1995 г. бившият кмет Стефан Софиянски обяви, че до две години столицата ще има свой завод за боклук пред протестиращите жители на Суходол, които настояваха сметището край квартала им да бъде затворено. Към прогнозната стойност на завода от 208.291 млн. лв. обаче трябва да се прибавят и платените от Столична община 110 млн. лв. за балиране, складиране и транспортиране на отпадъци до други общини.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bta avatar :-|
    bta
    • - 3
    • + 7

    Само още 3 години.Дано.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 9

    A до тогава да погледнем още ведъж, какво е съдържанието на средностатистическият софийски боклукчийски контейнер за смет:

    1) ако е жълтият, за разделното събиране, то вътре бият на очи обелки от картофи, черупки от яйца, сгурия, шума, памперси, разковани дъски и др. подобни

    2) ако пък е черният, за общия отпадък, вътре 2/3 от обема е запълнен с празни кашони, тенекии от сирене, консервени кутии, стъклени и пластмасови шишета, стари вестници. Всичките от тях, вместо да се оползотворят, ще бъдат опаковани в бали, за да попътуват из родината и след 10 години да се върнат обратно.

    Тоест спокойно можем да кажем, че един голям дял от населението на София са някакви третиначовеци-третинаумайуни-третинасвине, с които няма оправия.

    Нередност?
  • 3
    rosko1306 avatar :-|
    rosko1306
    • + 2

    А третината, която се рови в кофите рециклира всичко. Няма нещо, което да струва стотинки и да им убегне, много са добри.
    Иначе - да, ако има завод за отпадъци - повечето хора събират разделно. И да, ако не събират всичките контейнери - жълти, зелени и черни в една кола - пак така.... Няма да стане изведнъж и не всички жители ще го правят, но мисля, че се подценяват хората. и малко по малко - ще се научим
    А, забравих - винаги ще има и такива елементи, които си хвърлят боклука през терасата.

    Нередност?
  • 4
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • + 1

    Успехът на разделното събиране на отпадъците е правопропорционален на доверието и убеждението, че те наистина ще се рециклират и използват. Т.е. не са някаква приумица, прищявка, усвояване на пари или кампанийно мероприятие. Нямаш завод за отпадъци, не си показал как ще ги използваш, не си убедил гражданите, че в това има смисъл, не си създал организация, а дигаш само пара - ама вие защо сте такива говеда и не събирате разделно? Не става така. Няма как да се получи. Хроничния провал на строежа на завода за отпадъци само убеждава гражданите, че цялата тази работа въобще не е присърце на администрацията, а е някаква тегоба, от която те искат всячески да се оттърват! И работата пак иде до разпределение на някакви парични знаци...

    Нередност?
Нов коментар