🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Десет кандидата да строят завода за боклук

Инсталацията за преработка на столичните отпадъци ще заработи най-рано след три години

За момента ценовите предложения за строежа на завод за отпадъци не са отворени.<br>
За момента ценовите предложения за строежа на завод за отпадъци не са отворени.<br>
За момента ценовите предложения за строежа на завод за отпадъци не са отворени.<br>    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
За момента ценовите предложения за строежа на завод за отпадъци не са отворени.<br>    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пет месеца. Точно толкова е предвидено да продължи работата на комисията, назначена да оцени офертите на участниците в повторната обществена поръчка на Столичната община за проектиране и строеж на завода за третиране на отпадъци. До "рестарт" на процедурата се стигна, след като първият търг беше анулиран по настояване на Европейската комисия. Мотивите за това бяха два - високата цена и пропуски в техническите параметри на обекта. През ноември 2011 г. общината изпрати до Брюксел за одобрение преработения вариант, а в края на февруари от комисията обявиха, че този път са удовлетворени.

Максимумът - 166 млн. лв.

Оферти в сегашната процедура подадоха 11 консорциума и обединения (виж карето). Още при отварянето на тръжните документи в сряда обаче беше отстранен един от трите изцяло чуждестранни участника - чешката CKD Praga Diz, заради непълна документация. Така в надпреварата останаха десет кандидата. Сред тях е и победителят в предната процедура - строителната компания "Станилов". Тя спечели първия търг в консорциум с германската "Хайлит", предлагайки цена от 174 млн. лв. без ДДС. Този път "Станилов" играе с италианската "Данеко". Сред останалите девет кандидата фигурират и част от фирмите, които участваха при предишната поръчка. И този път българските строители са влезли в обединение с чуждестранни партньори, за да отговорят на изискванията за опит в изграждането на подобни съоръжения.

Индикативната стойност на проекта е малко над 166 млн. лв. без ДДС - тоест очакванията са реалната му цена да е под тази сума. Ценовите оферти ще бъдат отворени, след като се оценят техническите предложения, а оценките и класирането ще са готови на 2 октомври.

Факторът време

Изграждането на завода за сметта на София е втора фаза от проекта на Столична община да създаде интегрирана система за третирането на битови отпадъци. Цялостният проект се финансира с 256 млн. лв. безвъзмездна помощ по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), а участието на общината от около 100 млн. лв. е осигурено със заем от Европейската инвестиционна банка. Договорът с управляващият орган на ОПОС беше подписан в средата на 2011 г. със срок на изпълнение четири години. Когато бъде сключен контрактът за завода (поне след пет месеца), изпълнителят ще има 19 месеца за проектиране и строителство. Следват 12 месеца, в които съоръжението ще се тества за дефекти. Едва след това то ще заработи редовно. Тоест най-оптимистичният срок за това е три години. В бъдещия завод трябва да бъде изградена инсталация за гориво за "Топлофикация София".

Първата част от проекта на общината предвижда да се направят сметище за неопасни битови отпадъци и депо за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци на площадка "Хан Богров". За първия обект, който трябва да е готов до октомври и струва 25 млн. лв., вече има избран изпълнител – обединение "Геотехмин-Униеко". За инсталацията за компостиране, чиято стойност е 46.6 млн. лв., предстои да бъде подписан договор с изпълнител. Това още не се е случило, въпреки че ценовите оферти на кандидатите бяха отворени още през февруари.

Участниците

Обединение "Станилов - Данеко" (българският победител в първия търг за завода, с италиански партньор)

Консорциум "Садината 2012" (фирма на Васил Божков заедно с "Хохтийф" като водещ партньор)

Консорциум "ВСМ-СПХ" (Испанско дружество заедно с българския "Строително-предприемачески холдинг")

Консорциум "Еурека – ГБС" ("Главболгарстрой" и италианска компания)

Консорциум "GEBA – Енергоремонт" (германска компания заедно с фирма "Енергоремонт холдинг", свързана с бизнесмена Богомил Манчев)

Консорциум "Елекнор - Сорайн - Стадлер" (сдружение на три испански фирми)

Обединение "Актор – Хелектор"  (и двете дружества са гръцки)

Дружество по ЗЗД "Трейс – Мут" (българската "Трейс" на Николай Михайлов с турска фирма)

Консорциум "МБТ София 2012" (партньори "Геотехмин" на Цоло Вутов и френската "Воше")

Обединение " Егерсман - Микс констръкшън" (германско-българско сдружение)
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    valentin.milanov avatar :-(
    valentin.milanov
    • - 1
    • + 1

    Пари при пари пак ще отидат. Поне да отидат при испанците да се съвземат с някой бонус от 20-30млн, че иначе цялата Европа ще ни влачат надолу.

    Нередност?
Нов коментар