Завод винаги в бъдеще време

Обявяването на нов търг за завода за боклук в София отлага откриването му за 2015 г. Забавянето дотук струва на данъкоплатците над 100 млн. лева

Общината вече е изградила пътища до площадката, на която ще бъде изграден заводът край с. Яна
Общината вече е изградила пътища до площадката, на която ще бъде изграден заводът край с. Яна
Общината вече е изградила пътища до площадката, на която ще бъде изграден заводът край с. Яна    ©  Георги Кожухаров
Общината вече е изградила пътища до площадката, на която ще бъде изграден заводът край с. Яна    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инж. Георги Станилов, собственик на "Станилов" ЕООД:

Ще участваме и в новата процедура

От вас разбирам, че процедурата ще бъде прекратена. Столичната община не ни е блокирала пари като депозит или гаранция за изпълнение. Ние сме в добри отношения с нея. Ще участваме и в новата процедура пак с немския си партньор "Хайлит Умвелтехник" ООД. С него вече сме изградили три сметища, отговарящи на европейските изисквания – в Русе, Силистра и Созопол, към тях има и пречиствателни станции за инфилтрата (течността, която се утаява от отпадъците). Каквито и срокове да се предоставят от общината за кандидатстване, ние ще се справим с подготвянето на офертата. Предишния път имахме около 2 месеца срок да подготвим техническата и ценовата си оферта.

Столичната община ще обяви нова процедура за избор на строител на завода за отпадъците, съобщи заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска. Най-вероятно обществената поръчка ще бъде обявена през януари. Това означава, че най-рано през есента на следващата година ще има избран изпълнител и обжалванията на процедурата ще бъдат минали. Планирано е строителството на завода да продължи 2.5 години, така че да бъде готов чак през 2015 г. Това е точно 10 години след като бившият кмет Стефан Софиянски обяви, че до две години столицата ще има свой завод за боклук пред протестиращите жители на Суходол, които настояваха сметището край квартала им да бъде затворено. Проектът е на стойност 183.7 млн. евро (358 000 лева), но цената за данъкоплатците всъщност ще бъде значително по-висока. Причината е, че през последните години столичното кметство вече похарчи 110 млн. лв. за балиране, складиране и транспортиране на отпадъци до други общини, а в това време заводът оставаше в бъдеще време. 

Защо отначало

"Процедурата, която беше спечелена от обединението "Хут - Станилов", ще бъде анулирана. Ще бъде обявен нов търг, защото проектът за завода има нови технически параметри", обясни заместник-кметът Мария Бояджийска. По думите й общината няма да понесе санкции от анулирането на поръчката, защото не е подписала договор с избрания изпълнител. Обединението между българската фирма "Станилов" ЕООД и германската "Хайлит Умвелтехник" ООД спечели с цена от 208.8 млн. лева. Поръчката беше обявена преди одобрението на проекта от Европейската комисия (ЕК) с идеята всичко да върви по-бързо. Проектът обаче беше върнат от Брюксел за доработка и след това се оказа с нови технически параметри, което на практика обезсмисли вече проведения търг. Друг проблем бе и започната от ЕК наказателна процедура срещу България заради липсата на завод за боклук край София. През октомври обаче тя беше прекратена заради демонстрираните от Столичната община усилия за решаване на проблема.

Новият търг

Все още общината не е подготвила параметрите за новия търг. Победителят в предишния обаче отново е готов да участва. Инж. Георги Станилов, собственик на една от фирмите в обединението, което трябваше да строи завода, обяви, че е в добри отношения с кметството и ще участва и в новия търг, когато той бъде обявен. По думите му българска компания няма да може да участва самостоятелно, защото ще трябва да се депозират солидни банкови гаранции, които най-вероятно ще бъдат блокирани по време на гаранционния срок на съоръжението. Втората причина е, че български компании нямат опит в изграждането на подобни съоръжения. Затова например "Станилов" ЕООД ще участва в обединение с "Хайлит".

Очаква се западните компании, които проявят интерес, да търсят български партньори. Представителят на холандската GICOM Христо Стоев обяви, че този път няма да участва заедно с "Холдинг Пътища", а ще търси друга българска строителна компания. Това означава, че два от участвалите в предишната процедура 9 кандидата, ще се включат отново в надпреварата.

Повече RDF, по-малко боклук в депото

Основната причина за новия търг е искането на ЕК Столичната община да преработи проекта си за завода за механично и биологично третиране на отпадъците. Целта е произведеното RDF гориво да се използва в "Топлофикация – София", а не да се извозва до циментовите заводи. Това обаче далеч не е била единствената промяна в проекта. ЕК е поискала и да се намали количеството на депонирания отпадък и на компоста за сметка на RDF горивото. "В новия проект сме намалили от 150 000 т на 113 000 т годишно депонирания отпадък, а от 5000 на 14 000 т е увеличен рециклираният отпадък. Намалено е и количеството на компостирания боклук за сметка на увеличаването на RDF горивото от 128 000 на 154 000 т годишно", обясни Мария Бояджийска.

Обществената поръчка за проектирането и строителство на завода не е първата, която ще бъде повторена. Вчера бяха отворени офертите на участниците във втората поръчка за изграждане на компостираща инсталация. При първата до финала остана един участник, който предложи много висока цена.

И докато общината прави една крачка напред и две назад, времето за изграждането на завода тече. За тази идея се говори вече 10 години. Темата винаги е съпровождана от обвинения в некомпетентност, съмнения за корпоративни интереси, политически скандали. До момента никой не е понесъл отговорност за постоянното забавяне. Цената обаче вече е платена - над 100 млн. лева за балиране и извозване. А можеше тези пари да са инвестирани в чистотата на града. Можеше...

Виновни за безхаберието няма, но всички столичани плащат за кривите сметки на кметството.

 

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ddj29393868 avatar :-|
    ddj29393868
    • - 4
    • + 9

    АКО МИ ВЪЗЛОЖАТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ПРОЕКТА ГАРАНТИРАМ НА ВСИчКИ чЕ ВЪВ ВЪЗМОЖНО НАЙ-КРАТКИ СРОКОВЕ щЕ ИМАТ ЗАВОД НА РАЗУМНА ЦЕНА!

    Нередност?
  • 2
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 2
    • + 20

    До коментар [#1] от "stoiloff":

    Затова не ти го възлагат :-) Нали целта е ДА НЯМА завод.
    Кога ли ще изринем боклука от общината? И всъщност възможно ли е това? Не минахме ли point of no return?

    Нередност?
  • 3
    dggm avatar :-|
    dggm
    • - 1
    • + 2

    "San Diego city officials recently partnered with BioFuels Energy to buy three fuel-cell power plants from FuelCell Energy Inc., which will tap biogas to create clean power for UC San Diego and a municipal water facility."

    Източник: http://articles.latimes.com/2010/dec/21/business/la-fi-bloom-box-20101221

    Нередност?
  • 4
    unika avatar :-P
    unika86
    • - 1
    • + 12

    Малко ли боклук има в София, та още ще произвеждат?! :?

    Нередност?
  • 5
    byrtolet avatar :-?
    Yavor Vutov
    • - 4
    • + 25

    На мен ми е любопитно колко пъти трябва да спечели Бойко Борисов изборите, докато построи въпросния завод.


    Той с този завод стана кмет на София, а злед туй и министър председател. А какъв е резултата?

    Нередност?
  • 6
    greda avatar :-|
    вземи тая греда
    • - 6
    • + 15

    До коментар [#5] от "byrtolet":

    За съжаление идиотите, които му се вързаха за завода както и за затвора за Станишев и ко, са прекалено много и не е възможно някога да се запитат този въпрос..

    Нередност?
  • 7
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 12
    • + 7

    До коментар [#5] от "byrtolet":

    Много интересно защо се наложи да чакаме един бивш пожарникар да организиара строителството на завод за боклук. Какво направи социализма през всичките минали години ?. Какво направи Софиянски за 10 години ?.
    За ББ поне е ясно какво е направил досега - отвори суходол, разкара балите, въведе поне начална форма на разделно събиране, намери площадка за завода, намери място за ново депо, което се строи и е почти готово. Направи търг за завод за боклука - видя се скъп на ЕС, отделно технологията с горенето в циментови заводи май също не им допадна, въпреки че завода щеше да е немско производство. Сега ще направят нов търг спрямо актуалните изисквания на ЕС.
    Е ейде Станишев да излезе и да каже той и неговата партия какво са направили по този или по подобен проблем някъде другаде в българия.

    Нередност?
  • 8
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 8
    • + 8

    До коментар [#6] от "вземи тая греда":

    Напротив, хората гласуват за ББ не защото е много умен или особенно културен а защото успява да свърши поне малко от обещанията си. И ако нещо не е станало поне има усещане за някакви обективни причини а не откровена корупция ( нека си спомним Батко-Братко и спрените пари от ЕС, хонората на Докан и т.н.)

    Нередност?
  • 9
    winterbach avatar :-P
    Петър Иванов
    • - 1
    • + 11

    Пълен ташак. Конкурс за технология нямаше /???/, но в замяна закъсахме на етап конкурс за изпълнител...

    Нередност?
Нов коментар