🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Портрет на един мъж в средата

или как живее средната класа в София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две неща. Свобода да разполагаш с времето си и финансова независимост. Те ти дават правото и самочувствието да се самоопределиш като средна класа. Това е определението, в което се разпознава Николай Давидков с цялата условност на понятието средна класа, измеренията му в България и сложната икономическа обстановка. Това е напредък - българите по-често обичат да се поставят едно или две стъпала по-ниско, отколкото реално са.

Той е архитект. Съпругата му е дизайнер на мебели. Живеят в столицата. По дефиниция принадлежат към средната класа по целия свят. С уговорката, че ако изхождаме от социалния статус на професиите им, би следвало да получават много по-високи доходи. Собствената му оценка за това как живее в момента е следната: "Нямам кой знае колко високи приходи, но не съм притиснат до стената."

Трудно му е например да изчисли колко е средният месечен доход на семейството му. Причината - "има системно забавяне на плащания от страна на клиентите, но като цяло се справям със ситуацията, в която се намираме. Оптимистичното е, че и аз, и съпругата ми не сме оставали без работа през последните години. Постоянното ми състояние е да съвместявам по няколко ангажимента едновременно", обяснява Давидков. Тъкмо това по думите му го приобщава към средната класа - това, че сам може да организира битието си и сам си е работодател.

А когато доходите започнат да се свиват, търси алтернативи. Не се отчайва. Годините, в които неговото архитектурно студио има най-много работа, логично съвпадат с тези на строителния бум. Когато балонът на имотния пазар се спуква и поръчките силно намаляват, Николай Давидков решава да разшири хоризонта си. Да смени темпото. Започва да преподава в Университета по архитектура и градоустройство. Поема ангажимент към община Панчарево като главен архитект. Започва проект, който отдавна мечтае да реализира - архитектурна работилница за деца. Най-накрая има време и да подобри английския си.

"Когато външните условия са по-сурови и напрежението е по-голямо, аз реагирам много по-адекватно, отколкото в моментите на задоволеност и спокойствие. Времето на криза е най-подходящо да смениш курса и да откриеш нови пространства за изучаване, а пък нашето поколение явно ще си прекара живота в постоянна криза", разсъждава той. По думите му финансовите ползи от страничните му занимания са по-скоро символични. Основният му бизнес покрива разходите на семейството му. Но си дава сметка, че начинът му на живот не е само лична негова заслуга, а резултат от натрупвания, на семейна история. Да вземем дома му например. Семейството на Давидков живее в къща в периферията на града, която родителите му са започнали да изграждат през 80-те години, а той е довършил преди време със собствените си спестявания.

Имат две коли, това дава независимост на него и съпругата му да организират всекидневието си. Нямат кредити, за които да се притесняват. Но нямат и голям депозит в банката. "Символичните спестявания, с които разполагаме, постепенно изтъняват, защото се опитваме да не променяме драстично начина си на живот. Пък и не сме от най-спестовните хора", признава Давидков.

В центъра на усилията и вниманието на семейството, разбира се, стоят децата. По-точно грижата за тяхното развитие. Тук включват всякакви форми на заетост извън училище - един спорт, зимен и летен. И задължително уроци по чужди езици. Веднъж в годината си позволяват семейна почивка в чужбина. Най-често ходят на ски извън България. През лятото предпочитат българското Черноморие. Ходят на едно и също място от години и все в една и съща компания. Привлича ги спокойствието, това, че децата са свикнали с обстановката и се чувстват добре там. Това им е по-важно от качеството на обслужване.

Заради децата по-рядко излизат и по заведения. По-често си разменят гостувания с приятелите си. Уютът на дома на този етап е за предпочитане пред киното, театъра и концертите. Повече четат, отколкото гледат филми. На трапезата им зеленчуците се появяват по-често от месото (важна бележка - статистиката на НСИ сочи, че в последните няколко години българите като цяло се хранят по-здравословно, намаляват тестените продукти и увеличават зеленчуците).

Николай Давидков гласува на всички избори от началото на демокрацията, без да има предпочитания към определена политическа партия. Не харесва нищо крайно ляво, нито крайно дясно. В момента симпатизира на консервативната икономическа политика - "не можем да си позволим да харчим пари, които нямаме". Има две прости очаквания към средата (разбирайте институции и публични услуги) - икономическа стабилност и възможности за развитие. Вярва, че най-голямото богатство на неговото поколение е, че може да избира къде да живее и работи.

Все по-трудно му е да се ориентира граждански, защото смята, че медийното пространство е наситено с демагогия, лъжи и некомпетентност. Казва, че би подкрепил всяка обществено полезна кауза, която засяга широки социални групи, но ако има достатъчно ясна информация.

"За мен основен приоритет е да запазим природата и биоразнообразието, което притежаваме, защото заедно с хората това са най-ценните ни ресурси. Не мога да приема, че ще се строи в планините, без да се променя предназначението на земята и без да се плащат съответните за това такси", избира си все пак кауза Давидков.

Да си по средата в неговия случай означава да можеш да избираш. А, да - и да не мрънкаш.

София не е България

Средната класа в София е реално по-богатата част на по-малките градове. Така икономистът Красен Йотов илюстрира драматичните разлики между столицата и останалата част от страната, когато се опитваме да дефинираме кой е средна класа. Те са видими дори и през официалните данни. Aко средната месечна заплата в София през 2010 г. според НСИ  е 878 лева, в Пловдив е 538 лева (340 лева разлика). Дори по-богатите морски градове като Варна и Бургас имат около 200-250 лева разлика със столицата - там средните месечни работни заплати са съответно 627 лева и 591 лева.

"Има статистика в Евростат, според която София получава около 70% от средния доход за ЕС. Тоест тя е по-богата от най-бедните райони в Германия и Чехия", обръща внимание Йотов. Логично големите разлики между столицата и страната идват от това, че в София са  съсредоточени висшата държавна администрация, както и централите на повечето международни фирми, където заплатите са по-високи от средните за страната. Има обаче една подробност: споменатите категории са в множеството си "светли", т.е. декларират пълните размери на доходи - нещо, което не може да се каже за всички в райони в страната и със сигурност изкривява статистиката.

Така средната класа в по-малките градове всъщност се формира от собствениците на малък и среден бизнес, както и от представителите на свободните професии - лекари, юристи, нотариуси и т.н. И съответно е още по-скромна по размери. Според Екатерина Панайотова от Unicredit Bulbank в зависимост от регионите в тази група влизат и земеделските стопани, а по Черноморието тези, които се занимават с туризъм, моряците. "В Карлово например средна класа може да е човек, който има оранжерия или ферма за охлюви", дава пример тя.

Карлово всъщност ни дава и другото обяснение за пропастта между София и страната в размерите и доходите на средната класа - младите и образовани хора, които би следвало да формират ядрото й, отдавна са си отишли. Ако не са в София, те са емигранти. Местният предприемач Любомир Бакърджиев разказва: "Голяма част от младите хора на Карлово избягаха навън, около 3 хил. поне има в Лондон още от 2004 г."

Застрахователите обаче забелязват любопитна особеност за средната класа в по-малкия град - тя не е толкова потребителски настроена. Изпълнителният директор на "Булстрад Живот" Светла Несторова обяснява защо имат по-добри продажби в страната: "Доходите в по-малките градове са по-ниски, процентът на хората със заплата над 1000 лева е много по-нисък, но пък там са по-склонни да взимат превантивни мерки. По-скоро биха си обезпечили нещо, отколкото да си купят нещо. Докато в София и Варна е тъкмо обратното."
35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petranica avatar :-|
    petranica
    • - 3
    • + 74

    Пожелавам на всички хора в България здрав разум и финансови успехи!
    Дано вървим на добре!!!

    Нередност?
  • 2
    jordangv avatar :-@
    Jordan
    • - 17
    • + 23

    "По дефиниция принадлежат към средната класа по целия свят. С уговорката, че ако изхождаме от социалния статус на професиите им, би следвало да получават много по-високи доходи. "

    Теоретично имало средна класа с доходи ... на безработен пакистанец западно от Виена!
    ... или на селски пенсионер в Гърция ...

    Хайде стига цинизми, а!!!

    Нередност?
  • 3
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 7
    • + 62

    До коментар [#2] от "Jordan":

    Ето го поредния, който се е втренчил в номиналните доходи. Средната класа тук може да си позволи неща, които там хората не може и да си мечтаят - веднъж или повече седмично по заведения, фризьор два пъти в месеца, таксита и театър, когато си поиска. Успех с това в Стокхолм например...

    Нередност?
  • 4
    mto avatar :-|
    mto
    • - 8
    • + 47

    Българите най-често си спомнят колко добре са били живяли преди еди си колко години, но никога не искат или не могат да си го признаят в конкретния момент. Погледът им най-често е вперен назад, и почти никога - напред... И покрай всичко това обикновено (късно) откриват че са били "средна класа", но са го пропуснали.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 5
    • + 100

    Хайде, и тук ще го напиша. Две бангии, които със 100% сигурност домуват по тротоарите и градниките, не те правят средна класа. Правят те циганин, който върху наелоновия бидонвил си е сложил сателитна антена с цена $500. Добре е детето да се обучава на рисуване, балет и тенис, но в останалото време ще бърше с дрехите си коли по тротоарите, върху главата му ще капят климатиц,и а връстниците му в клас ще го заговарят на "Ахалелелеле бате, ти скивА ли бат Стефчу кффа мазда си е купИл....". Тоест, време е средната класа да излезне пред блоковете, в които живее, и да си оправи двора. После да отиде в общината и да поиска същото за улицата и булеварда. Не стане ли това, провалът е всеобщ.

    Нередност?
  • 6
    blago4estiwia avatar :-@
    blago4estiwia
    • - 8
    • + 62

    Този Николай Давидков арх. е типичен представител на корумпираната бюрокрация и ми е много чудно как уважаван вестник ни го пробутва за средна класа. Работил бил. И познайте от къде са му доходите? Беше главен архитект на Панчарево. Средна класа? КОРУПЦИЯ И ДРЕБНИ ДАЛАВЕРИ. Такава средна класа не създава, тя е причината за мизерията.

    Нередност?
  • 7
    clutch avatar :-P
    clutch
    • - 11
    • + 55

    "...... Най-накрая има време и да подобри английския си...."
    Край.
    До тук четох и спрях.
    Значи пича е дъра-бъра архитект, от дълги години, ма едва сега намира време да си подобри английския.Приемам, че не знае друг език. т.е. НЕ ЗНАЕ КАК ЕЖЕМЕСЕЧНО СЕ Е РАЗВИВАЛА ПРОФЕСИЯТА МУ ПО СВЕТА, НЕ ЗНАЕ КАКВИ НОВИ МАТЕРИАЛИ СЕ ИЗПОЛЗВАТ, КАКВИ СА ТЕХНИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ, ЗА КАКВО МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ...НЕ ЗНАЕ НИЩО, само това, с което си е изкарал дипломата.
    Да не детайлизирам, но ако почти ежедневно не учиш в областа си, си загубен и няма да станеш средна класа само с искане, .."щото тъй било по света с моята професия".
    Иначе за статистиката всички четат, ама все Паоло Коелю и Шок :)

    Нередност?
  • 8
    hirschfeld avatar :-P
    hirschfeld
    • - 8
    • + 58

    Т'ва типче, дето сте го дали за пример, дето е довършило къщата на родителите си е средна класа. От това правим извода, че е бил едно дете и е наследил къщата. Ами ако имаше брат или сестра ? А ако всички завършили ВИАС се върнат да преподават - дали ще има места за тях ? А дали има толкова свободни места за архитекти на Панчарево ? Както пише 6 - смърди на корупция. Ако този е пример за средна класа, нищо чудно, че всеки гледа да се изнесе от тази кочина.

    Нередност?
  • 9
    mihov_alexander avatar :-|
    йоан александър
    • - 5
    • + 30

    Да заповяда средната класа към В.Търново, където стойността на потребностите за един "среден" живот са нагласени като за стотиците англичани, които изкупиха селата в околността, като за хилядите азиатци които търкат паветата по Царевец и снимат крем карамела, а сервитьорчетата карат с по 300 лв заплата в луксозен ресторант и не ходят на лекции, че да си плащат наема на стаичката. Работя с много чужденци и от досегашния ми опит, Франция и Индия не са помирисвали средна класа от поне 30 години, ние ли ще се осредним???

    Нередност?
  • 10
    thermobee avatar :-|
    Thermobee
    • - 5
    • + 16

    Тая шия не е от туршия, архитектче...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар