🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Буржоа от всички страни...

Средната класа се свива на Запад и разширява на Изток. Това ще доведе до размествания в икономиката и политиката

Казват, че първата жертва на войната е истината. А първата жертва на икономическата криза, изглежда, са средната класа и бедните.

Точно хората от втория и третия етаж на социалната стълбица бяха най-силно ударени от рецесията, дълговото блато и рязането на бюджетни разходи в САЩ и Европа. Но докато в богатия свят се чудят къде им е средната класа, в нововъзникващите страни в Азия и Южна Америка тя тепърва изгрява. И тези развития ще доведат до размествания не само в обществените пластове, но и в икономиката и политиката.

Новите бедни...

По улиците на Атина кухните за бедни и социалните работници едва смогват. Неправителствената организация Klimaka, която предлага подслон за бездомници в замяна на доброволна работа, отчита, че се случва на ден да регистрира по над 100 нови случая. И за разлика отпреди това не са хора с психологични проблеми или зависимост от наркотиците. А такива, принадлежали до вчера към средната класа, но внезапно загубили всичко - доходите си, стария си удобен живот и дори дома си. Запознайте се с "новите бедни" в Гърция, а вече и в други страни. И то не само периферните и свалени на колене от кризата като Португалия и Испания. Средната класа се свива дори в Германия. "Това е напълно нова ситуация за страната. Има засилена социална мобилност нагоре и надолу от средната класа. И кризата ускорява този процес", казва пред в. Financial Times германският социолог Щефан Хардил.

Задълбочаването на социалното разслояване в богатите държави обаче започва още преди финансовите трусове. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в първото десетилетие на XXI в., още преди рецесията да сграбчи Европа, средното повишаване на доходите в Германия и Франция е било наполовина на растежа на БВП на глава от населението за същия период. Или с други думи, икономиките са вървели напред, но създаденото богатство не се е просмуквало в обществото.

Разкъсването на връзката между ръста на БВП и доходите на средната класа е още по-видимо в САЩ, където вече цяло поколение не успява да усети растежа. Статистиката показва, че доходите на домакинствата от средната класа в САЩ са паднали от 56 000 долара годишно през 1989 г. до 55 200 долара през 2010 г., въпреки че междувременно икономиката е скочила с цели 60%. Сега рецесията само разширява тази пропаст.

Не случайно вече се говори за стагнация на доходите в американски стил, а сп. Atlantic Monthly наскоро запита от корицата си дали средната класа в САЩ може да бъде спасена. Според икономиста от вашингтонския Urban Institute Остин Никълс кризата е променила структурата на американското общество. "Голямата депресия сви средната класа и намали икономическото й благосъстояние", обяснява Никълс пред "Капитал". Но смята слуховете за смъртта й за силно преувеличени. "Поляризацията на обществото е дългосрочна тенденция заради изчезването на работните места в индустрията и по-големия дял от печалбите, който с течение на времето богатите започнаха да получават. Въпреки това не вярвам, че скоро ще бъдем свидетели на края на средната класа. Дори е възможно с икономическото възстановяване състоянието й да се подобри", смята експертът от Urban Institute.

Според Никълс по-притеснително е състоянието на обществото като цяло. "Фактът, че с течение на времето богатите придобиват все по-голям дял от ресурсите, е тревожен. Особено когато сегментите на бедните и крайно бедните растат", посочва икономистът.

...и новите средни

Точно обратното се случва в развиващите се страни. Южна Америка, традиционно известна като регион с тесен кръг много богати, множество много бедни и малцина между тези две групи, изживява истинска революция. Според скорошно проучване на Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка и Карибите през последните две десетилетия десетки милиони жители на региона са успели да влязат в клуба на средната класа. Това е довело до "значимо разширяване на потребителския пазар" благодарение на растящите икономики, по-лесния достъп до образование и намаляването на раждаемостта. Само в Бразилия средната класа (дефинирана като хората, изкарващи между 690 и 2970 долара месечно) се е увеличила до 55% от населението при 38% през 2001 г. според Марсело Нери, икономист от Getulio Vargas Foundation в Рио де Жанейро. Близо 8 млн. бразилци например са летели за пръв път със самолет през последната година, показват данни на изследователската компания Data Popular от Сао Пауло. В Мексико броят на издадените кредитни карти е нараснал четворно за едно десетилетие до близо 42 млн. в момента.

Но регионът, в който бумът на буржоазията предизвиква най-голям интерес, е Азия и най-вече Китай. Според данни на Световната банка между 1990 г. и 2005 г. средната класа в развиващите се страни в Азия (дефинирана доста широко като хората, получаващи между 2 и 13 долара на ден, което всъщност обхваща мнозина, които просто са излезли от капана на бедността) е утроила числеността си до 1.5 млрд. души. Така в Китай близо 90% от хората вече попадат в тази категория. Докато обаче за останалия свят възходът на китайската средна класа е повод за надежда, че ще има кой да купува германски коли и френски луксозни стоки и да замени американските потребители като двигател на глобалната икономика, за управляващите в Пекин това развитие е и доста притеснително. Върхушката на Китайската комунистическа партия може би тревожно препрочита констатацията на Карл Маркс, че "в исторически план [буржоазията] е изиграла най-голяма роля в революциите в Европа". Серията от необичайно многобройни протести в различни градове на страната през последната година говори, че китайските потребители може би са на път да се превърнат в граждани. И вероятно рано или късно ще представят свои политически искания към режима в Пекин.

Притесненията на Запад са в обратната посока - че залезът на средната класа поставя на изпитание либералната демокрация. В есе със заглавие "Бъдещето на историята", публикувано в януарския брой на сп. Foreign Affairs, Франсис Фукуяма пише: "Икономическото неравенство в развитите страни сега е по-голямо от всякога и това не е никак добре за демокрацията." Причината - в държавите със средната класа ще видите повече популизъм, вътрешни конфликти и невъзможност да се решат въпросите с разпределението на ресурсите по нормален начин. С други думи, втората жертва на кризата може да се окаже демокрацията.

По темата работи и Ваня Ефтимова

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-(
    Тsonkooo
    • - 2
    • + 21

    Ето докъде водят призивите за кредити и лесен живот, несъобразен с доходите!

    Нередност?
  • 2
    blaf avatar :-|
    blaf
    • - 3
    • + 20

    Това е очаквания резултат от изместването на производството на изток и прекомерното разширяване на третичния сектор на запад.

    Докато в Югоизточна Азия и Индия учат инженерни науки, в Европа и САЩ учат социология, европеистика, теория на либералните пазари и подобни глупости.

    Най-интересното е, че в много от тези източни страни, държавата е играла силна роля в икономиката, а западните либерални "умници" непрекъснато повтарят как държавата трябва максимално да се ограничи и всичко да е в частни ръце. В Китай над половината население е все още в публичния сектор, а Южна Корея също е минала през подобни периоди.

    Нередност?
  • 3
    lim avatar :-|
    lim
    • - 5
    • + 1

    А сига бе - Мишката Константинов скоро го каза "ГЛУПОСТТА Е ПОВЕЧЕ ОТ ВОДОРОДА ВЪВ ВСЕЛЕНАТА"! От 2 до 13 хиляди на ДЕН е от 730000 до 4745000 годишно. Журнализмът е вреден за Вашия интелект, както пушенето, за Вашето здраве.

    Нередност?
  • 4
    lim avatar :-|
    lim
    • + 3

    Подведох се от предишния текст, където се говори само в хиляди и стотици хиляди. MEA CULPA. Пак е абсурд, но в другата крайност.

    Нередност?
  • 5
    tatkoruso avatar :-|
    tatkoruso

    Сериозни размествания предстоят и точно това е целта на нео-либерализма, само не можаха да предвидят Азия и Л. Америка.Унищожаването на средната класа е цел на олигархията " да са само те", богоизбраните, а тъпите българчета продължават "мързеливи", тъпи,"сиртаки", "узо",. Проблема е глобален, тъпаци, Чакаме го и в България. Това е генералният проект на КГБ, да няма противник,и с-мата да се скапе сама от кризи.Болшевизма и Лениновият комунизъм няма да се върнат, но и този капитализъм го отпишете.

    Нередност?
Нов коментар