Under construction*

Правителството се готви да инвестира още 30 млн. за доизграждане на електронното управление

Отваряне на офертите в най-големия търг за ускоряване на електронното правителство.
Отваряне на офертите в най-големия търг за ускоряване на електронното правителство.
Отваряне на офертите в най-големия търг за ускоряване на електронното правителство.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Отваряне на офертите в най-големия търг за ускоряване на електронното правителство.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Електронното правителство е вероятно най-голямата надежда гражданите и бизнеса за улесняване на достъпа им до административните услуги. За него се говори над десет години. Нещо повече - то е "приоритет" за всяко от последните три правителства. Въпреки това реализацията му засега се случва със скоростта на побеснял градински охлюв.

В момента обаче електронният охлюв наистина показва признаци на живот. От началото на годината Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) стартира два проекта за доизграждане на е-правителството на обща стойност около 30 млн. лв., с които се опитва да превключи на по-бърза предавка. Те трябва да осъвременят някои от вече изградените елементи на е-управлението, да свържат ключовите регистри, да създадат система за издаване на е-идентификационни номера и да създадат базата за десетки нови административни услуги за гражданите и бизнеса. Всичко това са важни липсващи части от пъзела на е-правителството. Финансирането идва по оперативна програма "Административен капацитет" на ЕС.

Първият проект се нарича "Развитие на административното обслужване по електронен път". Той е на стойност от 15 млн. лв. (плюс 3 млн. за комуникационни кампании) и е в по-напреднала фаза - вече са отворени ценовите оферти на 13-те допуснати във финалния етап компании. Очаква се до няколко дни победителите да бъдат обявени официално.

Втората обществена поръчка е с предмет "Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство". Тя е на стойност 12 млн. лв. и изостава с няколко месеца. При нея вече са подадени оферти от 14 фирми и консорциуми, а на 30 юли ще бъдат отворени и ценовите предложения на допуснатите до финалния етап участници. И двете поръчки трябва да бъдат изпълнени до края на първото тримесечие на 2013 г.

Каква е целта

Зад 13-те отделни обособени позиции със сложни наименования в двете процедури (виж таблицата), стартирани от транспортното ведомство, се крият важни за реалното създаване на работещи електронни услуги инициативи. Свързването на ключовите регистри в държавата например ще позволи отделните звена в администрацията да обменят по служебен път документи, като например свидетелство за съдимост, актуално състояние и др. Трябва да се стигне до разработването на нови административни електронни услуги и осъвременяване на напълно безполезния към момента електронен портал www.egov.bg. Освен това трябва да бъдат създадени регистър и пилотна система за издаване на електронни идентификационни номера за българските граждани.

Във втория проект е включено и разработване на платформа за обмяна текстови съобщения (SMS) между системата на електронното правителство, гражданите и бизнеса. Тя ще помага на администрацията да изпраща уведомителни и напомнящи съобщения, разясняват от МТИТС.

Включени са и някои екзотични идеи, като например изграждането на "централизирана система за обществено допитване", която според министерството трябва да представлява платформа за онлайн референдуми и дискусии, която да разшири гражданското участие в работата на администрацията.

След година

Ако всички дейности по двете поръчки бъдат изпълнени в срок, в средата на другата година българските граждани и бизнес ще могат да използват лесно и удобно над 100 е-услуги директно от своя компютър, използвайки осъвременения единен портал www.egov.bg. По-важно е, че на потребителите няма да се налага да разнасят удостоверения и документи, до които държавните служители ще имат директен достъп и ще изискват по служебен път (например: свидетелство за съдимост, актуално състояние и др.). Освен това потребителите ще получават SMS-и при входиране на заявление и при изпълнение на тяхната услуга.

Всичко това звучи добре, но съществуват и известни съмнения дали след година ИТ експертите на администрацията няма да кажат, че са все по-близко до реализацията на гореописаните услуги, но е необходимо още едно осъвременяване и пренаписване на вече създадени елементи на е-правителството. Това няма да е прецедент. Например през 2007 г. беше стартиран електронният портал на електронното правителство www.egov.bg, който трябваше да обединява наличните административни услуги. Поради липсата на работещи услуги и правила за съвместимост при създаване на нови този портал се превърна в онлайн информационно табло, съдържащо множество неактуални закони, наредби и документи. И до днес той не се използва от никого.

Не по-малко показателен е и случаят със създаването на три хардуерни центъра за нуждите на е-правителството на обща стойност от близо 20 млн. лв. - по един в София, Варна и Сливен. Едва две години след завършването им се оказа, че центърът в Сливен е напълно излишен. Той беше затворен, а апаратурата от него - прехвърлена в останалите два. Това обаче струва на държавата поне 5 млн. лв.

------

*Under construction - от англ. ез. - в процес на изграждане.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 9

    При нас е добре похвалите да идват след 1-та година на функциониране :-) Толкова стартове, лентички и първи копки сме гледали :-)

    Нередност?
  • 2
    kapitalistadnes avatar :-|
    kapitalistadnes
    • + 8

    "Електронното правителство е вероятно най-голямата надежда гражданите и бизнеса за улесняване на достъпа им до административните услуги. За него се говори над десет години. Нещо повече - то е "приоритет" за всяко от последните три правителства. Въпреки това реализацията му засега се случва със скоростта на побеснял градински охлюв."

    Целта на Е - парвитеслтвото освен улесняване на достъпа има огромно значение за оцеляването на страната.
    1. Цялостна Е система, ще намали нуждата от служители поне с 1/3
    2. Ще осветли процесите по управление на държавата
    3. Ще изкара на абсолютно светло паричните потоци
    4. Ще позволи услуги да се извършват и от частни фирми на концесионен принцип.

    Нередност?
  • 3
    TheFun.Net avatar :-|
    TheFunNet
    • - 1
    • + 2

    На сайта на електронното правителство egov.bg е пусната нова и удобна функция. Сега в раздел КАТ може да се плати рушвета с помощта на epay.bg, ebg.bg и PayPal.

    Нередност?
  • 4
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 1
    • + 4

    И разбира се, нито дума за гнома (Николай Василев), който похарчи толкова пари за да не се свърши нищо. И разбира се нито дума за мълчанието на вожда (бб), който тактично плюе комунистите и ДПС, а пропуска царистите.

    И нито дума за пълната неадекватност на администрацията, която изобщо не се интересува какво му трябва на бизнеса, а вместо това си прави каквото й е лесно на нея....

    Нередност?
  • 5
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • + 9

    Ще е в пъти по зле всичко от некадърно построените им магистрали които погледнете на какво приличат само след една зима .
    Никога няма да заработи това нещо защото ще откраднат парите както го правеха досега
    нито има инсталиран хардуер нито въобще са свършили нещичко дори по цялостният проект тези некадърни административни чиновници .
    Тази прослойка измет няма никакъв интерес да се мине на електронно правителство защото милиарди с бонусчета ,рушвети и подкупчета ще изчезнат с електронизацията яко дим.
    Да имаш ниска данъчна тежест в цяла европа не чини shit когато скрита данъчна тежест яде парите на данъкоплатците под формата на бонуси ,крадене ,рекет ,рушветчийство ,подкупи
    Нанякои дори им се плаща с години само и единственно за да не позволяват проектите да тръгват и да вървят
    Просто още 30 милиона в някой друг поохранен Октопод катоФидосова.

    Нередност?
  • 6
    profy avatar :-|
    profy
    • + 4

    До момента в е-правителство са наляти над 200 милиона по различни програми и т.н.

    У проблема не е само, че повечето си е чисто усвояване ... а за да има е-правителство или поправилно е-администрация първо трябва да има правителство разбирай администрация.

    Поредните пари които ще се изхарчат и следващите като дойдат пак като същите ...

    Хората, които не са въждали tender или участвали в такъв в тази сфера дори не могат да осъзная за естеството и мащабите на проблема дори бегло.

    Нередност?
Нов коментар