🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Почти солидни въпреки труса

Силното земетресение внесе паника, но сградите издържаха теста

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сградите и съоръженията в София са строени добре. Факт е, че издържаха земетресението

Петър Диков, главен архитект на София, пред bTV

България има добри сеизмични норми. Въпросът е добра ли е практиката

инж. Йордан Милев,

преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия

Едно от най-силните земетресения за района на София от близо век насам изплаши всички и изкара голяма част от хората по улиците, но не причини значителни щети. То беше в малките часове на деня на 22 май с магнитуд 5.9 по Рихтер и множество вторични трусове с епицентър Перник и село Рударци. Най-сериозните последици са напукани стени, паднали керемиди на покриви и срутени комини - предимно в миньорския град и селата около него.

В миналото трусове с подобна и дори по-слаба сила, например този в Стражица от 1986 г., са причинявали значителни разрушения. Една от причините сега пораженията да не са фатални може би е фактът, че вече има все по-строги нормативни изисквания за сеизмична устойчивост на сградите и те са дали резултат. Факт е, че щети претърпяха най-вече старите сгради, които дори преди труса често влизаха в определението съборетини.

Все още обаче няма еднозначен отговор на въпроса трус от каква степен биха издържали българските градове. А причината е, че сградите са строени в различни периоди, в които са действали различни изисквания за сеизмичната им устойчивост. Остава обаче съмнението дали нормативната уредба е била спазвана и дали контролните органи са си свършили съвестно работата.

Известни съмнения

"Сградите и съоръженията в София са строени добре. Факт е, че издържаха земетресението", каза във вторник пред bTV и главният архитект на София Петър Диков.

Все пак има и песимисти. "България има добри сеизмични норми. Въпросът обаче е в практиката", коментира преподавателят от Университета по архитектура, строителство и геодезия доц. д-р инж. Йордан Милев. Наблюдението му е, че в последните две-три години заради кризата част от инвеститорите са започнали да икономисват материали от конструкцията. Според него този процес може да доведе до неспазване на сеизмичните норми. "Работата в бранша е малко и много хора са готови на компромиси", казва той. Препоръката му е общините и Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) да изпълняват стриктно функциите си и да не допускат разрастването на тази практика.

"И при строги сеизмични норми за строителство може да има случаи на тяхното заобикаляне, ако контролът е слаб", казва и зам.-директорът на Геофизичния институт на БАН проф. Светослав Симеонов. Според него обаче едва ли се пести от противоземетръсни елементи, защото стойността им е сравнително малка сума от цялостната цена на една сграда. По-скоро проблеми могат да имат хилядите незаконно построени в миналото къщи в малките градове и села – с аматьорски (или без никакъв) план и общите усилия на приятели и съседи, както и сградите, в които приземните етажи са преустройвани в магазини, салони за красота и т.н. Там масово са премахвани стени и носещи елементи, за да се разширят пространствата.

"Не бива да се твърди лековато, че не се спазват сеизмичните норми в строителството, защото това няма как да се докаже, а освен това, ако е вярно, е престъпление, случило се с участието на много хора от най-различни нива на контрола. Не мисля, че подобно нещо може да е масово", смята от своя страна и председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Стефан Кинарев.

Нормативите

Близо 97% от територията на България е сеизмично активна. Първите земетръсни норми в страната са от края на 40-те години на XX век, но в сравнително модерния си вид се появяват в средата на 60-те години. Оттогава техните изисквания на няколко пъти са били завишавани. Днес София заедно с региона на Балчик-Шабла, Рило-Родопският масив и малка зона около река Тунджа по границата с Турция са определени като най-рискови в България.

След земетресението от 5.7 по Рихтер в Стражица от 1986 г., което причинява огромни разрушения, въпреки че не е с твърде голяма сила, нормативите изискват новите сгради в районите с доказана сеизмична активност да се проектират така, че да издържат до 9-а степен по Европейската макросеизмична скала (EMS), което съответства на 7.4-7.5 по Рихтер. В десетилетието преди труса в Стражица изискването е било за 8 по EMS (около 6.7 по Рихтер), а между 1964 и 1977 г – за 7 по EMS (около 6 по Рихтер). За по-голямата част от страната и сега изискванията са за 7 или 8 по EMS.

Всички сеизмични изисквания по отношение на проектирането и строителството са уредени в Закона за устройство на територията и като цяло са добри, коментират експерти от бранша. От февруари е в сила и Наредбата за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони, която дава подробни указания. Новите, още по-завишени европейски норми, известни като "Еврокод 8", вече са приети и в България.

@@galwidg:1832430@@ 

Контролът

Проектна част на сградите се изготвя единствено от проектанти конструктори, които имат доказан опит и квалификация, обясняват нивата на контрол от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Изготвеният проект на конструкцията се проверява допълнително от физическо лице - технически контрол. Извършва се и допълнителна трета проверка, потвърждаваща, че конструкцията ще поеме всички натоварвания, включително и сеизмични.

След изпълнение на всички тези условия инвестиционният проект се одобрява от главния архитект на общината или района и се издава разрешение за строеж. В процеса на строителството отговорност за спазване на проекта носят строителят, техническият ръководител, проектантът конструктор и строителният надзор на строежа.

Колко издържат?

"Не може да се даде обобщен отговор за степента за устойчивост на всички сгради в София или в който и да е друг град, защото те са строени по различно време", казва инж. Кинарев. Той допълва, че задачата става още по-сложна поради факта, че част от къщите отговарят на изискванията от 60-те години, а други - на тези от 70-те години. Ако сградата пък е строена във времето, преди да има нормативи, то не е задължително тя да е рискова. "За да се добие ясна представа за състоянието на сградите в София, то на всяка една трябва да се направи технически паспорт, който да установи нейната годност", допълва инженерът. Наредбата за паспортизация на сградите съществува от няколко години. Според нея на всеки един обект трябва да се направи паспорт с информация кога е строен, какви нормативи са действали през това време, как се е отразило времето на експлоатация му и т.н.

"За съжаление процесът върви твърде бавно и много малка част от сградите в България са паспортизирани", казва Кинарев и добавя, че паспортизацията трябва да стане приоритет на общините. Причината за слабия интерес към състоянието на сградите са типичните - многото собственици, липса на единомислие между тях и недостиг на средства.

Пораженията

В Перник падна коминът на ТЕЦ "Република", сериозно са повредени няколко училища, а най-силно пострадал е квартал "Рудничар", където живее предимно ромско население в паянтови къщи. Напукано е кубето на църквата "Свети Иван Рилски" в центъра. В града и околните села има множество паднали комини, напукани или частично срутени стени. Проблем вчера имаше с водоснабдяването в региона.

Трусът беше усетен силно в цяла Западна България. В Благоевград се разкърти 22-метровият железен комин на хирургичния блок на болницата.

Хората от няколко жилищни блока в София бяха евакуирани заради пукнатини. Общо 115 сгради са пострадали в София при земетресението, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.
В резерва за бедствия има 22.6 млн. лв. 



"Капитал Daily" попита МВР за наличните средства във фонда за бедствия и получи следния отговор от Людмил Върбанов, секретар на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет:

"Фонд "Бедствия и аварии" не съществува и няма основание за свързването на такъв фонд с МВР. Средствата за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия са съгласно одобрените разходи в резерва за непредвидени и неотложни разходи от Закона за държавния бюджет, който за 2012 г. е 70 млн. лв. От тях остават 22.6 млн. лв. За щетите в с. Бисер са отпуснати 308 753 лв. Тези средства не са от парите на МВР за пожарна безопасност, защита и ранно оповестяване в размер на 150.6 млн. лв.

Случаите с предоставянето на възстановителна помощ и обезщетяване на физически и юридически лица са посочени в Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Право на възстановителна помощ имат собственици на законно построени и единствени жилища или лица, които имат учредено вещно право на ползване на тези жилища. Право на обезщетение имат и физически и юридически лица в размер на реално причинените им при или по повод извършване на нормативноустановени действия за защита имуществени вреди. Въпросът с правото за предоставяне на помощ не е обвързан с условия за застраховане на недвижимата собственост."

До 23 лв. годишно застраховка за земетресение

Имуществена застраховка за недвижимо имущество, която покрива риска "Земетресение", струва около 13.60-23 лв. на година в столицата при лимит на обезщетение от 20 хил. лв. Тарифите на застрахователите за този риск са различни за отделните населени места и зависят от статистическите данни за сеизмичната активност в отделните региони на страната, обясни Ясен Христов, съдружник и управител на застрахователния брокер SDI. Перник и София попадат в относително по-рискова зона и тарифата е в порядъка на 0.068% - 0.115% от застрахователната сума на обекта. Според Христов 8-10 процента от населението, които имат застраховка на недвижимо имущество, са сключили полиците си заради тегленето на банков кредит. "Хората, които сами инициират подобна застраховка, са по-малко и те често не купуват риска земетресение", коментира той. Причината за това е, че е по-скъпо. Най-често се купува покритие за наводнение, пожар и кражба на имущество.
37 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marin avatar :-|
    Марин
    • - 3
    • + 13

    Стига с това село Рударци, не е там епицентърът. Всъщност е между селата Мещица и Расник. Поне така е съгласно официалите данни от сеизмолозите Европа и Щатите, а те ползват и данни от БАН.

    Нередност?
  • 2
    atlantic avatar :-|
    Атлантик
    • - 28
    • + 34

    Пак си чешаме езиците, сега - със земетресението...Колко можели да издържат сградите...ама може би можели повече, но пък можело и по-малко да е....ами пробвайте, що не пробвате...Хайде пък да видим колко могат да издържат сградите!
    А защо сградите у нас в голямата си част изглеждат като след земетресение?
    Да не говорим за стотиците села, в които има къщи като след 9 по Рихтер...Понякога имам чувството, че тук живеят малоумни...Говорим си измислени неща, малки неща, незначителни неща на фона на отчайващата ни бедност и безизходица...Дори се стигна до там (не знам как да го определя освен като малоумен въпрос) по една от телевизиите репортерът да пита някакъв компетентен фактор значи ли, че у нас строителството е по-добро от италианското, след като при еднакви земетресения там станаха огромни разрушения...Компетентният фактор каза, че не може да се направи такъв извод и (за да не проличи колко е малоумен въпросът) първо изтъкна 2-3 професионални аргумента, след което обърна внимание, че там са падали постройки на по няколко века...У нас няма и какво да падне, като изключим кочините и съборетините, в които живеем...

    Нередност?
  • 3
    dimko avatar :-(
    dimko
    • - 3
    • + 11

    Нека не викаме , Дявола , а още повече да си говорим и за качество на строителството от времето на "бума" ...

    Нередност?
  • 4
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 4
    • + 64

    Добре е да видим и добрата новина! Сградите строени през последните 20 години издържаха. Което означава, че не всичко е зле у нас.

    Нередност?
  • 6
    the_shadow avatar :-?
    The Shadow
    • - 3
    • + 23

    До коментар [#4] от "pzashev":

    А с тях и тези отпреди това, с изключение на неколцина по-паянтови стари сгради, които са се напукали. Наистина новината е добра - България явно е най-стабилната в региона по няколко параграфа.

    Нередност?
  • 7
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 1
    • + 17

    До коментар [#6] от "The Shadow":

    Бе не дърпай дявола за опашката, но определено фактът, че се е разминало без жертви и с много малко щети е добра новина. Още повече, че при подобно земетресение в Италия само преди седмица имаше 7 загинали плюс както разбрахме затрупани тонове сирена. Така че чукаме на дърво и гледаме напред. Надявам се след този трус хората да спрат да се стискат, а да отпуснат кесията за ремонти, реновиране и където е възможно саниране на сградите си. Бащата миналата година плати доста за нов покрив на старата къща, но определено накрая се оказа, че инвестицията си е струвала.

    Нередност?
  • 8
    bestbuy avatar :-P
    За да останат ХОРА в България.
    • - 3
    • + 17

    Имаше божия милост към България.... въпреки лошото строителство, корупцията, безумията натворени през последните 25 години....

    Дано си вземем поука, оправим строшеното и продължим напред...

    Нередност?
  • 9
    patchev avatar :-|
    HXP
    • - 1
    • + 17

    Перник е жеУезен!!! Просто някой прекалено рЕзко е превключил от 5та на 6та.


    Не, сериозно, наистина е страхотно, че няма пострадали, представете си какво би станало ако Студена примерно се беше излял..

    Нередност?
  • 10
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • + 38

    Гневни перничани с винкел в ръка издирват чужденец на име Рихтер.

    Нередност?
Нов коментар