🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

LIVE: Земетресението

След силното земетресение с магнитуд 5.8 степен по скалата на Рихтер в понеделник срещу вторник през нощта обстановката се успокоява

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

15.55: МВР също ще информира при земетресение

Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН и МВР ще информират при земетресение. До това решение се стигна след среща на премиера Бойко Борисов с директора на института проф. Николай Милошев, главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, предаде агенция "Фокус".

На брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов обясни, че е имал поне 15 разговора с професора през нощта, когато стана силното земетресение, на 22 май.

"Нямаме никакво желание, и по никакъв начин не бихме спестили нещо от това, което има. Това е природа и колкото сме обединени, единни, само така можем да предпазим хората от злополуки", каза Борисов.

Информацията ще бъде подавана веднъж от Геофизичния институт, когато видят на апаратурата къде е епицтърът, каква е силата, незабавно, в същия момент, се предава по директния телефон на дежурния в МВР - каза Борисов.

Директорът на Геофизичния институт при БАН проф. Николай Милошев заяви, че системата действа и вече ще се информираме по този начин при вторичните трусове. Системата за предупреждение ще се включва при всякакъв магнитуд, който представлява интерес – от 3 нагоре, каза Милошев.

"При такава ситуация в Пернишко, хората усещат и под 2,5. Ако е необходимо - при по-ниска, при по-висока - нашата работа е да бъдем на ваше разположение, когато е необходимо, и максимално бързо да предадем информацията", посочи още той. 8.26: Проф. Николай Милошев: Не е вярно, че БАН предупреждава за земетресение от 7.5 степен
Не отговаря на истината информацията, че БАН предупреждава за земетресение от 7.5 степен, каза директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география Николай Милошев пред агенция "Фокус". Той опроверга категорично информация, че БАН предупреждава за трус с такъв магнитуд. Това е кьорфишек, беше категоричен Милошев. Вероятността в България в този момент да се случи земетресение от 7.5 по скалата на Рихтер е повече от хипотетична, каза Милошев. Никой от сеизмолозите в БАН не си е и помислял да предупреждава за земетресение от тази степен, тъй като не може да се прогнозира.

След последното земетресение от 00.59 часа тази нощ не са регистрирани други трусове. В епицентралния район около Перник днес вероятно ще продължат последващите трусове, като сеизмолозите се надяват те да са по-слаби.

7.52: Вторичен трус от 4 по Рихтер

Минута преди 1 часа на 24 май в София отново беше усетено земетресение. Според първите информации ефектът е бил като труса от 3 часа във вторник с епицентър в района на Перник.

От Националния институт по геофизика към БАН съобщават пред БТА, че земният трус е бил с епицентър близо до Перник и около 4 по Рихтер. Трусът е усетен на територията на страната. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

24 МАЙ

13.08: Пострадалите от земетресението в Пернишко ще получат по 325 лв. на домакинство

Засега щетите от земетресението са малки от финансова гледна точка, нещата са под контрол, ще бъдат покрити всички щети и има заделени 85 млн. лв. в бюджета за 2012 г. за бедствия и авари. Това заяви на брифинг в парламента финансовият министър Симеон Дянков, след като с регионалния министър Лиляна Попова информираха депутатите за мащаба на земетресението и мерките, които правителството ще вземе за преодоляване на последствията, предаде агенция "Фокус".

"Все още няма пълна информация какъв е обемът на щетите от земетресението. Със сигурност пострадалите ще получат по 325 лв. на домакинство", каза Симеон Дянков. Днес в Министерски съвет планът за даване на безвъзмездната помощ ще бъде съгласуван и със социалния министър Тотю Младенов. "Социалните работници започват да приемат документи и помощите ще започнат да се отпускат включително и през почивните дни. Приоритетно ще бъдат подпомогнати обществени сгради. Започва да тече срокът за подаване на молби и от граждани за щети по жилищата им", каза още Дянков.

12.08: Консултативен съвет ще помага при бедствия и аварии

Правителството създаде Консултативен съвет, който ще го подпомага при формиране на държавната политика в областта на защитата при бедствия, съобщиха от правителствената пресслужба. Съветът ще бъде постоянно действащ консултативен орган и ще поеме функциите на национална платформа за намаляване на риска от бедствия в изпълнение на Рамката за действие от Хиого (2005-2015 г.).

Председател на Съвета ще бъде министърът на вътрешните работи, а секретар – директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Членове са заместник-министри и председателите на ДАНС, на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", на Агенцията за ядрено регулиране, на Български Червен кръст (БЧК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Българска стопанска камара (БСК) и Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

12.02 Бедственото положение е отменено

Бедственото положение в област Перник беше бъде отменено в 12.00 часа. Решението е взето на заседание на Областния кризисен щаб тази сутрин, съобщава агенция "Фокус" като цитира кмета на общината Росица Янакиева.

За сега това, което мога да кажа от началните ни разговори с кметовете е, че щетите не са на някакви големи финансови стойности, коментира министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от "Фокус". 

08.55: Вече са разгледани над 390 молби за помощ след земетресението

Над 390 жалби и молби са разгледани след земетресението, което ще даде възможност правителството да свика спешно Междуведомствената работна група, за да бъдат разгледани и да се осигури финансирането. Това каза по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и уточни, че за тази цел има специален бюджет, който е заделен и е на разположение.

Министър Павлова беше категорична, че както в село Бисер, така и на пострадалите от последното земетресение държавата ще помогне. "Важно е средствата да бъдат предоставени по обектите, които са определини като приоритет – училища, детски градини, болници. Това е най-спешното, с което започваме", подчерта Лиляна Павлова и допълни, че има пълна мобилизация между хората.

За състоянието на язовир "Студена" министър Лиляна Павлова припомни, че там нещата са спокойни. Цялата система работи, язовирът е абсолютно стабилен и устойчив.

08.17: Три слаби земетресения са регистрирани през изминалата нощ

Три слаби земетресения са регистрирани през изминалата нощ, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Първото земетресение е било с магнитут 2.9 по скалата на Рихтер и е регистрирано в 22.55 часа, второто е било с магнитут 2.4, в 23.55 часа и последното - в 4.50 часа, е било със сила 2.2 по Рихтер. Сеизмолозите се надяват, че дори и да има още трусове, те ще бъдат слаби.

@@galwidg:1832307@@ 

23 МАЙ

20.15: Последващите трусове продължават

Последващите трусове продължават. Последните два, значително по-слаби от снощния, са усетени в Перник и в София. Единият е с магнитуд 3.1-3.2 по скалата на Рихтер, а другият – 3.5-3.6 по скалата на Рихтер. Трусовете са регистрирани съответно в 19.26 часа и в 20.07 часа.

18.30: Има повредени експонати в Националния исторически музей, пострада и "Боянската църква"

След земетресението от тази нощ има леко повредени експонати в Националния исторически музей (НИМ), забелязани са щети и по Боянската църква, съобщи пресцентърът на Министерството на културата. В музея е имало разместени експонати, а в някогашната пленарна зала се е изронила част от мазилката на тавана. Леко засегнат е римски паметник, който ще бъде спешно реставриран.

В Боянската църква е констатирано, че има разместени керемиди. Вътре на места е паднал част от хоросана. Уникалните стенописи от XI-XII в. на културния паметник, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, не са пострадали.

16.39: Перничани масово напускат града

Жителите на Перник продължават масово да напускат града, въпреки че видимо напрежение няма, съобщава БТА. Мнозина ще прекарат нощта в околните села. Някои вече са вдигнали палатки пред домовете си. Част от жителите на града, чиито домове са силно засегнати от труса, ще бъдат настанени временно в общинската болница. Създадена е организация при необходимост болни граждани да бъдат прехвърлени към столични клиники.

Проверяват се на място щетите в близките до Перник села. От с. Витановци е получен сигнал за 10 полусрутени къщи, сериозни поражения има и в с. Дивотино. Уточняват се щетите и в гр. Батановци и в с. Мещица. В 16.00 ч. започна поредното заседание на Кризисния щаб.

От БТА съобщават и че часовникът на Минната дирекция в Перник, който е един от символите на града, е спрял през тази нощ в 3.05 ч., т.е. около времето на труса. Минната дирекция, която е обявена за паметник на културата, е построена през 1932 г

15.21 Над 60 са били вторичните трусове

Над 60 слаби труса е имало след първото силно земетресение тази нощ. Това съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география – БАН, цитирани от агенция "Фокус". Всички последвали трусове са с епицентър около Перник и всички са с магнитуд над 1 по скалата на Рихтер.

14:50: Три училища в Радомир сериозно са пострадали

Три училища в Радомир са негодни за провеждане на учебни занятия, съобщи кметът на общината Пламен Алексиев. Пораженията са основно в кв. "Извор", съобщи агенция "Фокус". Мазилката в училищата е паднала и има конструктивни измествания. Кметът каза, че едно от тези училища е професионалната гимназия "Юрий Гагарин". "С министър Игнатов сме пренасочили в другите училища да се провеждат матурите. Училище "Христо Смирненски" също е с поддадени и изкривени подове и пукнатини в тях. За съжаление това е след ремонта", обясни кметът.

Направихме оглед на всички язовири, язовирни стени и съоръжения, които са в добро състояние. Около 50% от района на градската част е без вода, защото изворите бълват, допълни Алексиев. За проблема с водата министър Лиляна Павлова каза, че Радомир се водоснабдява от четири източника и в три от тях водата е с добро качество. Само в четвъртия е оранжева, но там тя е спряна и остава да се оттече. Проблема ще го отстраним, ще присъединим водоизточника към другите три и няма да има режим на водата. ВиК има пълна готовност да направи режим, но в момента няма да се наложи, каза Павлова.
14.30: Няма щети по републиканските пътища в засегнатите от земетресението области Няма щети по републиканските пътища в областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград след силното земетресение, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Земетресението не е нанесло щети по републиканската пътна мрежа показват проверките на екипите на агенцията в четирите области. Тази сутрин министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на управителния съвет на агенцията Лазар Лазаров, заедно с експерти от лабораторията на пътната агенция, провериха мостовите съоръжения на автомагистрала "Люлин" и участъкът на автомагистрала "Струма" от пътен възел Даскалово до Долна диканя.

Детайлната проверка на инженерния екип на Централния институт по пътни технологии, национални и европейски норми и стандарти към агенцията на автомагистрала "Люлин" показа, че няма щети или проблеми с трите пътни възли, трите тунела и тринайсетте моста на автомагистралата. Не са открити проблеми по трасето на "Струма" и по четирите тунела на "Хемус". Съоръженията са проектирани да издържат до девета степен по скалата на Рихтер.

13.55: Разминаванията в изчисленията за силата на труса са нормални, обясни директорът на Геофизичния институт

Имате право да вярвате на когото си поискате, но по принцип за най-меродавно се определя измерването на института в страната, където е земетресението. Така директорът на Геофизичния институт към БАН ст.н.с д-р Николай Милошев обясни пред "Дневник" защо се разминават драстично данните за силата на усетеното силно земетресение в Перник и София.

БАН определя 5.8 по Рихтер, докато според Европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5.6, данните на Геофизическия институт на САЩ трусът отчитат сила от 5.8. Отделно сеизмолозите от съседните на България страни изчисляват магнитуда между 6.1 и 6.4.

Няма как с една станция да изчислиш по-точно труса от нас, обясни Милошев. По думите му например Гърция има една станция, насочена в посока север, докато у нас изчислението ставало на базата на станции и в четирите посоки. Все пак разминавания от една, две десети се приемат за нормални, добави той.

12.25: Отстранени са авариите по електропреносната мрежа в община Перник

Към 11.30 часа авариите в електроразпределителната мрежа, причинени от земетресението в община Перник, са овладени, съобщиха от ЧЕЗ. Общо 17 аварийни екипи на "ЧЕЗ Разпределение България" са

възстановили аварията по 20-киловолтовия електропровод "Бела вода", който захранва кварталите "Бела вода", "Караманица" и "Калкас". 2700 домакинства са били без електричество около пет часа. Аварийните екипи от Перник и тези от Кюстендил, Дупница, Брезник и Радомир са отстранили повредите и вече е възстановена нормалната работа на мрежата.

В Перник е имало няколко изключвания на 20-киловолтови електропроводи, но и последният незахранен извод вече е пуснат в експлоатация.

12.19: Делян Добрев: Големите язовири не са усетили земетресението

По информация на "Язовири и каскади" големите язовири в страната дори не са усетили земетресението, по параметрите, които ние наблюдаваме, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от агенция "Фокус". Същата е ситуацията и с електроцентралите - нямаме никъде проблеми с експлоатацията или с каквито и да било повреди, добавя той. Има нарушен комин в една водна кула в ТЕЦ "Република" в Перник, но това е водната кула, свързана с изключените 1-ви и 2-ри блок. Нормална е ситуацията и с газопреносната система. Стабилно е състоянието на всички подземни рудници. Малки аварии има по електропреносната и електроразпределителната мрежа, те се отстраняват в момента и в рамките на няколко часа и там всичко ще бъде нормално, обобщава Делян Добрев.

11.30: 63 паднали комина, 29 сигнала за паднала мазилка, щети в 13 училища и 10 детски градини

В Столичната община са постъпили 63 сигнала за паднали комини и 29 сигнала за паднала мазилка от фасади. Това съобщи на извънреден брифинг кметът на града Йорданка Фандъкова, цитирана от dnevnik.bg. По думите й има сигнали за проблеми в сградите на 13 училища и 10 детски градини. Най-сериозни са щетите, нанесени върху сградите на 18-то и 28-мо училища. В 28-мо училище има проблем в старата сграда, но учебният процес се извършва в новата.

Сигнали за щети вследствие на земетресение могат да се подават на телефони 112, 02/988 04 35 или 02/987 55 55. 

10.55: Има сериозни поражения в Професионалната технологична гимназия "Мария Кюри" в Перник

Има сериозни поражения след земетресението вътре в сградата на Професионалната технологична гимназия "Мария Кюри" в Перник. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която провери състоянието на сградата след земетресението. Направихме тази проверка на гимназията, в която има и детска градина. Училището е ремонтирано със средства по Оперативна програма "Регионално развитие" за енергийна ефективност. По сградата на училището отвън няма видими белези, но вътре има сериозни поражения, посочи Павлова, цитирана от агенция "Фокус".
Най-сериозно е поражението на стълбите, които са разрушени. Голяма част от учебните стаи не могат да бъдат използвани, защото са с напукани стени и изпадала мазилка. Комисията вече е минала и е описала щетите, ще се направи остойностяване.

Министър Павлова провери състоянието и на училище "Св. Константин Кирил Философ" в Перник, където пораженията не са толкова големи. Единствено има паднала мазилка от стените.

10.52: Сеизмолог от БАН: Земетресението ще затихва дълго

Земетресението в Перник ще затихва дълго време, вероятно 2-3 месеца, а може би и много повече. Това заяви пред агенция "Фокус" дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН н.с. ІІ ст. Ирена Александрова.

Много силно е земетресението, коментира още експертката, според коятооще дълго време хората в региона на Перник ще усещат слабите земетресения – от порядъка на 2-2.5 степен по Рихтер. Според Александрова това е добре засега, защото високите магнитуди – над 3.5, доста са се разредили и в момента стават само слаби. Регистрираните последващи земетресения вероятно са над 100, заедно с микроземетресенията, които не се усещат. От тях с магнитуд над 2.5 по Рихтер са регистрирани над 30 земетресения. "Над епицентъра хората усещат земетресението вертикално, тук в София всички ние го усетихме и движенията бяха хоризонтални", обясни Александрова.

Според нея е възможно, но е по-вероятно да не се случи ново земетресение с такъв магнитуд като това в Перник. Много трусове, с по-нисък магнитуд – да, те стават и в момента. Но да надвиши този от сутринта, е много малко вероятно, смята Александрова.

10.40: Екипи от експерти на Столична община оглеждат за щети

Единадесет експерти от Столична община оглеждат за щети от земетресенията, каза на брифинг кметът на общината Йорданка Фандъкова. По отношение на сигналите за проблеми по жилищни сгради, има такива за ж.к. "Борово" бл. 231, ж.к. "Надежда" 460а, няколко блока в "Люлин". В ж.к. "Борово" още днес ще бъде направена конструктивна експертиза, а в "Надежда" - ще започне заваряване. На електрическата подстанция "Хиподрума" е бил спрян токът след земетресението, каза Фандъкова.

В "Лозенец" и "Младост" има аварии, по информация от "Софийска вода".
Фандъкова е възложила да бъдат направени по-детайлни огледи на язовирите. Имаше много паднали мазилки, комини, тухли, включително в централната градска част. Столичният инспекторат даде заповед да бъдат почистени тези места.

Няма да има деца там, където са установени проблеми, каза Фандъкова. За пример даде столичното 28-мо училище, където старата сграда е в по-сериозно състояние - там децата не учат, а учат в новата сграда на училището.

09:51 На места в Перник няма ток

От "ЧЕЗ Разпределение България" са регистрирали общо към 50 сигнала на граждани от Перник, които съобщават, че в момента нямат ток. "Повредите са се получили при падане на тухли от комини, има скъсани проводници, изключени прекъсвачи и напукани трафопостове, които се оглеждат в момента", коментира Божидар Гатев, директор "Експлоатация и поддържане" в компанията, цитиран от Агенция "Фокус". В Радомир пък е имало 20-минутно изключване на подстанцията около 03.00 часа, но не са констатирани други повреди.

09.10: Министър Павлова: Стените на язовирите са здрави

Няма основание хората, които живеят около язовир "Студена", да напускат домовете си. Ние ще отидем там да се уверим какво е състоянието на язовирната стена. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в сутрешния блок на bTV. По думите й язовир "Пчелина" е бил инспектиран в 05.30 часа от "Напоителни системи" и състоянието на язовирната стена също е било добро. Тя съобщи и че няма напукани участъци и по магистрала "Люлин".

Започва изпускане на язовир "Студена", съобщи Нова телевизия като цитира главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Очаква се днес по обяд язовирът да достигне 21 млн. куб. м.

09.03: 1110 сигнала на телефон 112  

В часовете след земетресението, докъм 7:30 часа, в Националната система 112 са регистрирани над 1100 сигнала, съобщават от пресцентъра на МВР. Първото повикване е постъпило в 3:02 часа. Основните обаждания са свързани с паднали комини и керемиди, напукани мазилки и стени и са от Перник, Радомир и София. Най-голям брой сигнали – 450 - са от София, над 410 са сигналите от Перник. 150 от повикванията на гражданите са за медицински проблеми – сърдечни и хипертонични кризи.

08.55: Очаква се след обяд да започне източване на язовир "Студена"

Стената на язовир "Студена" е изпитвана при осма степен по скалата на Рихтер, коментира за БТА директорът на ВиК-Перник Искра Златанова. Очаква се днес по обяд язовирът да достигне 21 млн.

куб. метра. При този обем съгласно предписание на МОСВ трябва да започне източване на водоема. Ще бъде включена и втора турбина към ВЕЦ на хидровъзел "Студена". С източената вода ще се произведе електроенергия. През следващите дни е възможно да започне да се изпуска вода в реката

- по 0.5 куб. метър в секунда, поясни Златанова.

08.14: Една жена е починала в Кюстендил

Починала е жителка на ромския кв. "Изток" в Кюстендил, в 4.59 часа тази сутрин, съобщи агенция "Фокус", като се позова на Петър Паунов, кмет на Кюстендил. Жената е имала сърдечни проблеми. Специалисти казват, че може да е свързано и с вълненията около земетресението. Това е единственият инцидент, регистриран в община Кюстендил, след земетресението.

08.05: 19 човека с травми в "Пирогов"

Към 6.00 часа в "Пирогов" са постъпили с травми 19 човека, предимно с луксации на раменни стави и много порезни рани. В кабинетите по вътрешни болести са постъпили 17 човека, а в неврохирургията - 12 човека, съобщиха от лечебното заведение. Всички екипа са на мястото си, вече се извършват и операции, посочват от там.

07.55: Лек трус от трета степен 

Нов земен трус е регистриран на територията на България с магнитуд от трета степен по Рихтер, сочи справка в сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Земетресението е регистрирано в 07.09 часа и е било е на дълбочина от два километра. Епицентърът на земетресението е на 24 км западно от София, 6 км северозападно от Перник, предаде агенция "Фокус"

07.25: Без поражения в метрото

Столичното метро няма никакви поражения след силните трусове тази нощ. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред ТВ7.

Започнали са проверки на сградите на училищата, детските градини, болници и социални домове. Засега няма сериозни щети по тях, каза още кметът. БНТ съобщи, че столичното 18-то СОУ "Уилям Гладстон" се проверява от специализираните служби, защото по сградата между етажите са се появили пукнатини и дупки. Училището е едно от най-старите в столицата, сградата е паметник на културата, добавят от БНТ.

В момента се извършва оглед на напукан 15-етажен блок в "Надежда".

06.51: Два дни без училище в Перник, топлофикацията превантивно спря

Трусовете в Перник се поуспокоиха към момента, хората са навън, пострадали няма. Около 30 души с леки наранявания са минали през болниците, съобщи пред агенция "фокус" кметът на общината Росица Янакиева. Има напукани сгради, паднали комини, паднали мазилки.

За два дни ще бъдат освободени учениците от училищата и детските градини. Топлофикацията е спряна превантивно, за да няма неприятни ситуации. Никаква опасност няма за язовирната стена на язовир "Студена", хората да бъдат спокойни, подчерта Янакиева. Хората да останат навън до момента, в който се съобщи по медиите, че може да се приберат вкъщи – каза тя.

6.42: Евакуират хората от три блока в Студентски блок

Евакуират хората от блокове 51, 52 и 53 в Студентски град в момента, съобщи репортер на "Дневник". Пуснаха сирени и хората се събират на поляната между тях. Част от хората са с багаж, разказа още той. Сирените са се включили почти веднага след последния по-силен вторичен трус, който също се усети и беше около 5.15 часа.

Домакинът на бл. 51 Радка обясни пред "Дневник", че евакуацията се провежда по нейно нареждане. По моя преценка решавам, а който иска излиза, добави тя. Блокът е към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

6.36: Засега щетите са леки

Няма щети по стените на големите язовири в региона, в който е усетено земетресението тази сутрин. Това съобщи пресцентърът на МВР. До момента на дежурните телефони са постъпили около 80 сигнала за напукани мазилки и паднали комини. Няма данни за пострадали или загинали хора и за сериозни разрушения.

В района на Перник и Рударци има паднали няколко електрически стълба, напукани са множество външни мазилки, съборени са огради. Жителите на един блок в столичния квартал "Борово" са били изведени от домовете си и в момента специалисти оглеждат блока.

Силно земетресение с магнитуд 5.8 степен по скалата на Рихтер беше регистрирано в 02.58 часа тази нощ, по данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките. Трусът беше последван от още вторични трусове, като най-силният от тях беше в 4.30 часа, с магнитуд от 4.3 – 4.4 степен. Епицентърът е на десет километра запад – югозапад от Перник, между Перник и Рударци. Засега няма данни за пострадали хора.

46 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fletcherlind avatar :-?
    fletcherlind
    • - 7
    • + 24

    Моля? В 52 блок съм, допреди минути бях пред 51-ви - за каква евакуация говорите?
    Ако някой напуска блока, то е доброволно. Наистина, на доста места има изпадала мазилка, но единствената следа от гражданска защита беше една кола, която спря до един от блоковете по-надолу и след малко си отиде.

    Нередност?
  • 2
    marina_i_i avatar :-|
    Марина Илиева
    • - 2
    • + 16

    аз съм в блок 53 и също не са ни евакуирали...

    Нередност?
  • 3
    petertakov avatar :-P
    Petak
    • - 9
    • + 75

    Оформили сте отразяването на събитието по минути - браво, много драматично. Почти никой не забеляза, че сте започнали три часа и половина след края му, когато вече всички се бяхме прибрали да спим. Поздравления за здравия журналистически сън и глупавата грешка с евакуацията.

    Нередност?
  • 4
    gope avatar :-|
    Gopeто
    • - 4
    • + 19

    До коментар [#3] от "Petak":

    В "Дневник" първата информация е от 3.13. Предполагам, че хората около епицентъра не са имали интернет (в Пловдив е нямало). Все пак важното е да подават информация. И да анализират. Най напред тези информации излизат в институтите и в телеграфните агенции. "Дневник" е на следващата стъпка. Аз към този бюлетин имам забележка да мусе обърне хронологията. Първите събития да са най-отгоре. Много по-лесно ще се следи. А фактологически грешки винаги ще има. От голямото количество информация може да се пропусне и малко спам.

    Нередност?
  • 5
    vesko_dechev avatar :-P
    Веселин Дечев
    • - 6
    • + 2

    Ама какви грешки, моля ви се!
    Разстрел!

    Нередност?
  • 6
    petar_333 avatar :-|
    petar_333
    • + 14

    Доста кошмарно си беше!Добре, че няма пострадали! И най-важното е, да не се паникьосват хората!

    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • + 60

    Днес много хора ще бъдем с учестено сърцебиене, няма начин. А след едно такова събитие си даваме сметка колко нищожни сме всъщност и как за секунди можем да бъдем изтрити от лицето на земята...

    Нередност?
  • 8
    ivan_ivanoff avatar :-|
    ivan_ivanoff
    • - 4
    • + 14

    През нощта наистина настъпи паника и ще трябва да мине известно време преди да спим отново спокойно.Това земетресение ни напомня че сме неспособни да се противопоставим на природата и сме тук само по божията милост. Само че се оказва че нашата инфраструктура е по-нова и затова може би по-издържлива от тази в Италия. При тях има доста човешки жертви и разрушения, а най-силния трус им е бил 6,0 по Рихтер. Отървахме се и този път!

    Нередност?
  • 9
    alchemists avatar :-|
    Галя G
    • - 27
    • + 6

    Забавлява ли се някой по време на тазнощното 22.05.2012г. земетресение в България?

    Дойде ли ХААРП вече и в България ?

    Източник:
    http://alchemicalshots.blogspot.com/2012/05/haarp.html

    Нередност?
  • 10
    kireto avatar :-P
    Кирето
    • - 5
    • + 8

    До коментар [#9] от "Галя G":

    Ти в ред ли си?
    Може би вещиците са летяли с метли и с турболенцията са предизвикали земетресението?

    Нередност?
Нов коментар