🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

JESSICA си избра партньор в София

Фонд "Флаг" ще кредитира градски проекти в столицата заедно с европейската програма

Целта на Фонда за градско развитие на София е да финансира проекти, които, от една страна, въздействат върху подобряването на средата, а от друга, са приходоносни
Целта на Фонда за градско развитие на София е да финансира проекти, които, от една страна, въздействат върху подобряването на средата, а от друга, са приходоносни
Целта на Фонда за градско развитие на София е да финансира проекти, които, от една страна, въздействат върху подобряването на средата, а от друга, са приходоносни    ©  Анелия Николова
Целта на Фонда за градско развитие на София е да финансира проекти, които, от една страна, въздействат върху подобряването на средата, а от друга, са приходоносни    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

160

млн. лв. ще бъдат инвестирани в седем големи града в страната при първия етап на новата европрограма.

След продължилия цяла година търг за избор на компания - мениджър на Фонда за градско развитие на София по европейската инициатива JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), най-накрая победител има - фонд "Флаг". Финансовият ресурс, с който ще стартира инициативата за градски проекти в столицата, е 50 млн. лв. Половината от средствата идват по линията на JESSICA, а останалите са от мениджъра. Целта на Фонда за градско развитие на София е да финансира проекти, които, от една страна, въздействат върху подобряването на средата, а от друга, са приходоносни. Тези проекти може да са публични, частни или публично-частни. Задължително условие е да съответстват с предвижданията на Общия устройствен план.

В момента приключва процедура, с която фонд "Флаг" избира банка партньор, за да го подпомогне тя в дейностите по инициативата. Кандидати са две финансови институции: Райфайзенбанк и Уникредит Булбанк. "Флаг" е държавна структура, създадена преди около пет години с цел да подпомага общините, за да си набавят съфинансиране за проектите по европейските оперативни програми.

Фондът за градско развитие на София е вторият по програма JESSICA, който ще започне работа в България. В края на миналата година беше избран мениджър за този за останалите шест града, на чиято територия финансовият инструмент ще работи - "Регионален фонд за градско развитие", където водещ партньор е Societe Generale Експресбанк, в съдружие с "Елана" и консултантската компания Balkan Advisors. Там финансовият ресурс е общо над 110 млн. лв. (от тях 37 млн. лв. са по линия на JESSICA).

Парите по европейската програма се управляват от Европейската инвестиционна банка. Тя провежда търговете за избор на фондовете мениджъри. Те пък управляват европейските средства, като към тях добавят собствено съфинансиране. Ресурсът се отпуска като кредит за изпълнение на определени проекти.

Паркиране, пазаруване и спортуване

София вече има проекти, с които възнамерява да кандидатства по JESSICA. Един от най-големите от тях е бъдещата "трансформация" на Женския пазар. Планът за реконструкцията на тържището, за който преди месец беше избран проектант, трябва да бъде готов до края на август. След това общинското дружество, което стопанисва пазара - "Пазари Възраждане", може да подаде документи пред фонда за градско развитие за финансиране на проекта. Друга идея, пряко свързана с Женския пазар, е подземен паркинг към него. За него общината също смята да търси финансиране по линията на JESSICA, както и частен партньор.

"Отдавна се подготвяме за инициативата JESSICA и имаме доста проекти, които сме идентифицирали като потенциални по нея", казва кметът на София Йорданка Фандъкова. Според нея въпросът е дали бизнесът ще прояви интерес към някои от идеите на общината, така че те да могат да се реализират под формата на публично-частно партньорство.

"На финансиране от JESSICA ще разчитаме и за изграждането на спортна зала за зимни спортове в район "Младост", както и за нов плувен басейн", допълни главният архитект Петър Диков. Той обаче се опасява, че средствата, предвидени за София, не са достатъчни за амбициозните проекти, които градът си е поставил като цел.

Който предлага - получава

"Парите по тази европейска инициатива се насочват там, където има най-добрата инвестиция и най-добри проекти. Ако по някаква причина останалите шест града, които също ще получат финансови средства по JESSICA, не се справят, парите ще се пренасочат към София", казва министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Към момента за шестте града Варна, Бургас, Русе, Плевен, Пловдив и Стара Загора все още няма одобрени обекти. Към фонд мениджъра са постъпили над 40 запитвания, но все още няма нито едно реално предложение. "Надявам се, че към есента първите предложения ще са факт", казва министър Павлова. Според нея големите проекти, за които трябва много сериозен анализ на ползите и разходите, реално ще се появят през пролетта на следващата година.

Коя е богатата инвеститорка

JESSICA е най-модерният финансов механизъм на европейската общност, който вече набира проекти и в България. За разлика от всички досега действащи оперативни програми и правила за предоставяне на помощ, при които се акцентира единствено върху безвъзмездните субсидии, JESSICA се фокусира върху проекти, които могат да се изплатят в течение на времето, а акумулираните от това средства да бъдат реинвестирани в нови. Отпусканите по програмата кредити са дългосрочни и нисколихвени, а самоучастието е определено на 20%.

От възможностите, които предоставя финансовият механизъм, могат да се възползват седемте големи града в страната – София, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Пловдив и Стара Загора. Финансовият ресурс, който идва по линията на европейските фондове като безвъзмездна помощ за инициативата, е близо 63 млн. лв., осигурена от релокиран ресурс от оперативна програма "Регионално развитие". Той е разпределен на две – около 25 млн. лв. за столицата и близо 37 млн. лв. за подкрепа на инвестиции в останалите шест големи града. Управлението на тези средства се поема от т.нар. фондове за градско развитие, избрани чрез търг – един за София и един за останалите шест града.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 1

    И нашата градска градина изглежда така, като на снимката.

    Нередност?
  • 2
    aristomen_ivanov avatar :-|
    aristomen_ivanov
    • + 1

    Според мен и двете банки ще направят всичко възможно за да бъдат от полза на фонд Флаг - така че, който и да спечели по-важното е да се действа!

    Нередност?
Нов коментар