🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Там, на къро

Правителството на Сергей Станишев искаше да строи на парцела на военните втори център на София

Проектът на Доминик Перо първо бе одобрен, после замразен
Проектът на Доминик Перо първо бе одобрен, после замразен
Проектът на Доминик Перо първо бе одобрен, после замразен    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Проектът на Доминик Перо първо бе одобрен, после замразен    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Местност Къро. Така е известен досегашният войскови терен, част от който ще бъде зает от новия техпарк.

Правителствата не за първи път се интересуват от парчето земя, което се намира на една от най-големите пътни артерии в София - "Цариградско шосе". През август 2008 г. кабинетът на Сергей Станишев формулира "остра необходимост от работни площи за правителствени нужди, произтичащи от поемането на нови функции и задължения във връзка с членството на България в Европейския съюз". Планът беше да се изгради "вторичен столичен център".

Подготовката започна още в средата на 2007 г., когато със заповед на Станишев се създаде работна група, която да идентифицира нуждите на администрацията от нови сгради, да прецени възможностите на терена и да разпише заданието за бъдещия архитектурен конкурс. Идеите за територията включваха освен изграждането на нови сгради за министерства и агенции и построяването на офисни, търговски и дори жилищни площи, места за спорт, хотел и цялата инфраструктура. Предварителните проучвания за възможностите на парцела сочеха, че общото застрояване върху него може да е до 500 хил. кв.м разгъната застроена площ.

264

декара беше парцелът, планиран от Станишев. Сегашният парцел е 272 декара.

По-малко от година преди предстоящите тогава парламентарни избори правителството обяви международен конкурс за устройствена концепция на територията от 264 декара. За участие в обявения конкурс през 2008 г. бяха закупени 38 тръжни книжа, но до крайната дата - 10 септември 2008 г., бяха предадени 18 концепции за територията. Едва шест от тях бяха класирани от международното жури, избрано да оценява предложенията. След няколкомесечна работа, в края на април 2009 г. ангажираните с оценката на проекти посочиха концепцията на френския архитект Доминик Перо и неговия екип от проектантското бюро Dominique Perrault Architecture. Проектът беше избран заради възможността да бъде доразвит във времето, или както българските проектанти го определиха - "отворен проект".

Надеждите на предишното управление бяха още преди изборите през 2009 г. да започне строителство върху част от терена и дори посочваха, че "въпреки кризата към реализацията на проекта има голям инвеститорски интерес". Нещо повече, правителството се замисляше за следваща стъпка: "Разширяване на схемата на метрото в тази посока." Нищо от тогавашните планове обаче не се случи - властта се смени, проектът беше замразен, конкурсните разработки останаха само красиви цветни картинки и макети. Никой и не разбра имената на инвеститорите, проявили интерес към проекта. "Дали ще се строи вторичният градски център, ще решава кабинетът на Бойко Борисов. Оставяме го на колегите", лаконичен беше седмица след изборите от 5 юли 2009 г. вече бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

И един стадион

Върху част от бившия военен терен ще бъде изграден новият национален стадион. След като години наред имаше различни идеи за това къде е най-добре бъде разположено едно подобно съоръжение, в началото на тази година правителството прехвърли част от терена в местността Къро на Министерството на физическото възпитание и спорта, а Свилен Нейков обяви, че плановете са за изграждането на стадион за 20-25 хил. зрители.

Имотът, предвиден за това, е срещу спортния комплекс на ЦСКА, който също вече е на разпореждане на спортното министерство и по диагонал на зала комплекс ЦСКА. Цялата площ на терена е 53 дка и върху него има построени шест сгради, които са се ползвали от военните. За изграждането на стадиона правителството търси частен инвеститор, който освен спортното съоръжение ще трябва да изгради и етажен паркинг.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 8
    • + 18

    Този пък стадион ккому е нужен?!?!?

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 9

    До коментар [#1] от "orchis":
    [quote#1:"orchis"]Този пък стадион ккому е нужен?!?!? [/quote]
    На българските спортисти основно, на рестипутите определено не е нужен...

    Нередност?
  • 3
    idrazil avatar :-|
    dinko
    • - 6
    • + 4

    Като направят стадион там може да съборят Васил Левски стадиона и да построят на негово място технологичен парк от офиси, паркинг, ресторант и музей.

    Нередност?
  • 4
    the_european avatar :-|
    the_european
    • + 4

    Много добро решение - около 1300 пъти по-добро от замисълът на Станишев. Инвестиция в икономиката на знанието, а не в раздуването и концентрацията на държавната администрация в столицата. Това би трябвало да е бъдещето на София - наука и високи технологии - нещо, в което градът има огромен потенциал, а не паразитно екстензивно развитие за сметка на останалите региони в страната. Така столицата трябва да стане естествен лидер, а не по командно-административен начин. Къде другаде в България, освен ако не в най-големия град и с най-много висши учебни заведения и институти и БАН и не знам какво още има най-благоприятна среда за креативност и творчество? Има дори нещо символично в това вчерашните казарми да станат стадион и високо-технологичен парк. Едно време, на младини, макар не толкова отдавна, но като че ли беше в друг живот, защото не знам дали си давате сметка колко се промени България (и светът), като старшина-школник редовно водех и прибирах арестантите от поделението си до гарнизонния арест на 4ти километър. Ще се радвам да видя това място преобразено.

    Нередност?
Нов коментар