🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nastro bianco*

Италианският генерал, ръководил операцията срещу Брендо, е осъден на 12 години за длъжностни престъпления

Евелин Банев-Брендо очаква решението на съда дали ще бъде пратен в Италия, за да бъде съден там
Евелин Банев-Брендо очаква решението на съда дали ще бъде пратен в Италия, за да бъде съден там
Евелин Банев-Брендо очаква решението на съда дали ще бъде пратен в Италия, за да бъде съден там    ©  Георги Кожухаров
Евелин Банев-Брендо очаква решението на съда дали ще бъде пратен в Италия, за да бъде съден там    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

27 май, около 5 ч. сутринта, летище Чилипи край Дубровник. Самолетът по редовен полет за Загреб излита, без двама от пътниците да са се качили на борда. Антонио и Александро Мелато, баща и син, са задържани от властите при опита си да напуснат страната. Имената им са въведени в Шенгенската информационна система, а срещу тях има издадена европейски заповед за арест от съда в Милано. Разследващите твърдят, че те са участвали в международна престъпна организация за трафик на кокаин. По някакъв начин двамата са разбрали, че се издирват от Интерпол.

Те могат да останат до 40 дни в ареста в Сплит, преди съдът да реши дали да ги изпрати в Италия, откъдето ги търсят.

Първото споменаване на името на Антонио Мелато в България е на 28 май на пресконференцията на вътрешния министър Цветан Цветанов и италианските му патньори по повод успешния финал на операцията "Кокаинови крале" (или оригиналното й име - Magna charta). Тогава той е посочен за основната връзка на задържания две седмици по-рано и обявен от министър Цветанов за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо.

Седмица по-късно от МВР разпространиха информация от пресконференция в Италия, на която генерал Джанпаоло Ганцер, директор на ROS - специализираното звено на карабинерите за борба с организираната престъпност, дава подробности за мрежата, в която Банев и Мелато са работили.

"Важна роля в цялостната организация по трафика на наркотика е имал италианецът Антонио Мелато - член на калабрийската фамилия Белоко, клон на Ндрангета. Неговата задача е била да набира морски съдове и екипажи за нуждите на организацията. Той е поддържал връзка с българина Евелин Банев - Брендо, считан за ръководител на организацията, трафикирала кокаина", съобщава генерал Ганцер.

В Италия се смята, че Ндрангета се занимава с трафик на наркотици, изнудване и пране на пари, като размерът от тази дейност (по данни на американски дипломати) се равнява на близо 3% от БВП на страната. Ндрангета не е толкова известна в чужбина, както сицилианската Коза ностра, но групата набира сила в края на 90-те. Въпреки че често се разглеждат заедно със сицилианската мафия, тя действа независимо от нея. Ндрангета са известни със своята жестокост. На нея се приписва смъртта на Лео Гарофало, който дава показания в разследването на мафията от Калабрия и е разтопен преди три години в 50 литра киселина.

Мелато e роден през 1956 г в Падуа, Италия. Живее в "една от най-впечатляващите къщи в предградие на Дубровник - Мокосича". Сградата със своята красота и разкош доминира в пейзажа по десния бряг на хърватското крайбрежие", пише сайтът portaloko.hr.

"Антонио трябваше да замине много рано за Загреб, а Александро щеше да го закара. Вечерта преди това се скарахме, като всяка двойка. На сутринта не се събудих, когато тръгваше. Но към 9 часа ми се обадиха, за да ми кажат, че той и Александро са арестувани. Първо се обадих на адвокат, а след това взех кола под наем, защото Александро използва нашата за летището", разказва Златина Иванишевич пред хърватския сайт.

Тя живее с Мелато, но не са женени. По повод обвиненията срещу мъжа й и Александро казва: "Абсолютна лъжа." Определя Антонио като спокоен човек и любител на морето. Съседите му го смятат за "мирен", мъж, който с нищо не е показвал, че е "от най-търсените мафиотски босове".

Златина отрича Мелато да има родствени връзки с Калабрия (област в Южна Италия ). "Твърдят, че мъжа ми може да има нещо общо с наркотици и убийства на хора, потапяни в киселина. Това не е вярно", разказва пред portaloko.hr Иванишевич.

Според източници, цитирани от столичен всекидневник, Антонио научава занаята в така наречената Пета мафия и бандата "Мала дел Брента" (разбита в края на 90-те години, но със спорадично действие и до днес). Преди да влезе в техните редици, Антонио се е занимавал с дребни кражби, обири и изнудване на проститутки в района на Падуа. "Мала дел Брента" (която има още шест други имена) се е занимавала с отвличания, обири на банки, предприятия и накрая влизат в търговията с наркотици и оръжие.

Мелато успява да се спаси от властите, когато разбиват бандата в края на 90-те години, и се установява в Хърватия. Версията на Златина Иванишевич е, че се местят заради болната й майка. Преди това живеят в Италия, където Антонио е имал агенция за недвижими имоти. След това той се разболява от диабет.

Как точно се запознава с Евелин Банев - Брендо, не е изяснено. Според информации в италианските медии това се случва преди около седем години във връзка със съвместна сделка с наркотик.

Според версията, разпространена от Ганцер в понеделник, разследването срещу "фамилия Белоко" започва през 2005 г. заради данни, че тя се снабдява с кокаин от българска организирана престъпна група, която е била ангажирана с вноса на наркотици в Италия и Европа. В разследването се включват и власти от България. Установено е, че групата има база в Милано и в испанския град Аликанте.

Малко след това разследващите разбират какви са количествата и начините на трафикиране на наркотика. Арестувани са български куриери, пренасяли дрога от Доминиканската република. Заловени са отделни минимални количества наркотик на летищата в Милано и Амстердам.

На следващ етап се разбира за по-значителен внос от наркотика в Италия, но по море. Корабите са били осигурени от братята Фабио и Лучо Кателан, които ги преправят със специални тайници.

Обикновено те са били закотвени в близост до Канарските острови и Мадейра. Оттам дрогата е била поставяна в по-малки лодки - обикновено рибарски, и е потегляла към континента. Групата е наемала хора, които от свое име да купуват сателитни телефони, за да държат връзка с корабите.

Според източници, близки до разследването в Италия, Банев е бил единственият, който е вземал самостоятелни решения и е давал нареждания на другите участници - Матей Боев, Тинко Гарев и Антонио Мелато.

Разследването там цитира няколко случая на трафик между декември 2007 и април 2008 г., за които Брендо и останалите имат повдигнати обвинения в Италия.

Те засягат няколко случая, при които наркотикът е пристигал от Южна Америка на големи кораби, а те са акостирали на пристанища в Португалия, където е бил разтоварван на яхти като Blaus VI. С нея са били внесени близо два тона кокаин. Плавателният съд е задържан от португалските власти. Известно време след това испанските полицаи задържат кораба Challenger, чрез който групата внася над три тона наркотик, а с наемането на Libertade и яхта модел Bavaria 47 те опитват да вкарат съответно 1.5 тона и три тона кокаин.

Според разследващите Банев е уреждал и финансирал наемането на кораби през Тинко Гарев и Матей Боев. Но на няколко пъти той се среща с Мелато, за да му дава всичките пари или част от сумата за наемането на корабите и екипажите им.

Хърватското издание "Вечерни лист" посочва, че парадоксално било изявлението на българския прокурор Николай Кокинов, че не съществува никаква информация на Интерпол за Банев и България няма никакви доказателства, с които може да го вкара в затвора.

"В България очевидно не са чули за изречението "първо скочи, а след това кажи хоп", пише "Вечерни лист".

В българския арест в очакване на решение на съда дали да бъдат екстрадирани в Италия освен Брендо са посочените от италианските разследващи за негови най-близки сътрудници Тинко Гарев и Матей Боев.

Информационната система ДАКСИ показва, че Стефка Боева, която е сестра на Матей Боев, е управител на фирма "Енертаб" ООД. За неин управител пред съда миналия четвъртък беше представен Гарев. Боева е съдружник във фирмата със съпругата на Гарев - Елисавета Стоянова. Компанията се занимава с производство на вятърни генератори и се помещава на един адрес с още шест фирми.

"В лицето на българския министър-председател Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов има една изключителна воля и подкрепа на работата по неутрализирането на трансграничната престъпна група", заяви ген. Джанпаоло Ганцер, цитиран от италиански медии. Той изтъкна една новост: "Ндрангета вече не е с основна роля. Била е изпреварена от българската мафия, възродила се от пепелта на 80-те години, когато трафикът е осъществяван по т.нар Балкански път. Сега каналът е консолидиран."

Ганцер ръководи разследването за трафик на кокаин срещу групата на Банев, но през следващата година ще трябва да се яви пред съда в Милано. Там на втора инстанция магистратите ще разгледат жалбата срещу присъдата му, поставена през 2010 г., с която той е осъден на 14 години затвор за превишаване на правата си. Периодът, за който е бил подведен под отговорност, е между 1990 и 1997 г., като едно от обвиненията, за които е осъден е... за организирането на фалшиви операции срещу разпостранението на наркотици.

*Nastro Bianco - нашето бяло

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drake avatar :-|
    drake
    • - 3
    • + 43

    "Италианският генерал, ръководител операцията срещу Брендо, е осъден на 12 години за длъжностни престъпления"

    Ако прочетем заглавието ще разберем, че генералът е 1) ръководил операцията срещу Брендо или 2) е бил ръководител на операцията срещу Брендо. Но каквото и да е не може да е "ръководител операцията срещу Брендо" освен ако не говорим за правопис характерен за някой цигански вестник. Все пак Капитал има претенции, редактирайте си заглавията.

    Нередност?
  • 2
    kman avatar :-|
    kman
    • + 47

    Капитал, редактори нямате ли? Заглавието казва едно, а статията разказва съвсем друго. Чак накрая се споменават 2 думи за присъдата на въпросния генерал, и то неясно...

    Иначе интересна история, направо шокираща.

    Нередност?
  • 3
    mick avatar :-(
    mick
    • - 1
    • + 67

    Nastro bianco значи бяла лента, nostro bianco значи "наше бяло". Съжалявам, че ще го кажа, но сте започнали да пишете статии в стил ранен 24 часа. Не може заглавието на статията, което е доста фрапантно, да е едно изречение в нейния край. Смешно е.

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 3

    Интересна картинка и от двете страни на 'огневата' линия :-)

    Нередност?
  • 5
    ssh34368102 avatar :-|
    роджър
    • - 1
    • + 13

    Безумна статия, със странни внушения ... абсурд е генерал Ганцер, ако е осъден само на първа инстанция макар /и въпреки обжалването/, да продължава да заема поста си и да ръководи операции ... това дори в БГ не може да стане, камо ли в Италия ...

    Нередност?
  • 6
    maks avatar :-|
    clearly
    • + 3

    Генерала май е осъден на 14 години а не на 12 както са писали Капиталhttp: //www.repubblica.it/cronaca/2010/07/12/news/ganzer_condannato-5537207/

    Нередност?
  • 7
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 10

    [quote#3:"mick"]Съжалявам, че ще го кажа, но сте започнали да пишете статии в стил ранен 24 часа. [/quote]

    Много вярно! В ранния 24 часа, някъде през ранните 90 години, когато Христо Стоичков бе в разцвета на кариерата си, на последна страница имаше заглавие с големи букви "Стоичков си счупи крака!". Хитрият вестникопродавец бе обърнал вестника да се вижда последната, а не първата му страница. Веднага си го купих и прочетох, че "Пенчо" Стоичков от Горно Нанадолнище си бил счупил крака!

    Капитал с тази статия на там са тръгнали! :)

    Нередност?
  • 8
    gorbachov82 avatar :-|
    Горбачов
    • - 9
    • + 2

    До коментар [#1] от "drake":
    До коментар [#2] от "kman":
    До коментар [#3] от "mick":
    До коментар [#4] от "kardinalat":
    До коментар [#5] от "deepdp":
    До коментар [#7] от "vassilun":

    До всички без авторите на четвъртия и на шестия коментар:

    Вие сте тъпанари. Ама пълни. Ако имахте малко повече интелект и прозорливост щяхте да разберете, че всичко в тази статия нарочно се (обез)смисля от последните 2 абзаца. Проблем е, че читателите, дори и на капитал, станаха съвсем инертни и тъпи, без да осмислят поднесената информация.

    Нередност?
Нов коментар