🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разговорите за промените при all inclusive продължават през есента

Агенцията по храните продължава да настоява да се въведе регламент кой да предлага тези пакети

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разговорите по идеята на агенцията по храните за ограничаване на пакетите all inclusive в зависимост от легловата база и броя места в ресторанти ще продължат след края на летния туристически сезон. Затова са се договорили от бранша с агенцията при срещи през миналата седмица, обясниха хотелиери. Първоначално директорът на агенцията Йордан Войнов съобщи, че настоява регламентите да влязат в сила от този сезон, макар от месеци да се продават пакетите за почивки. От агенцията по храните вчера потвърдиха, че обсъждането на идеята продължава, като ще настояват промяната да бъде в сила от следващия сезон.

Вариантите

Според идеята на агенцията по храните трябва да бъде въведен регламент, който да поставя съотношение между броя легла и места в заведенията на хотели, работещи на all inclusive. Първоначално Войнов дори предлагаше да се забрани тази услуги за обекти с категория под 4 звезди. Идеята беше остро разкритикувана от туристическия бранш, които я определиха като намеса в бизнеса и дори "опити за въвеждане на планова икономика".

Впоследствие земеделският министър Мирослав Найденов се разграничи от плана за обвързване на хотелските звезди с предлаганите пакети, но също поиска да се въведе съотношение между легловата база и местата в заведенията за хотелите, които ги предлагат.

В полето на икономическото министерство

Евентуалното ограничаване на all inclusive може да стане чрез промяна на изискванията към категоризацията на хотелите, като предложението за това трябва да бъде направено от министерството на икономиката. Оттам все още не са обявили дали подкрепят предложенията на агенцията по храните, като казаха единствено, че те ще бъдат "обсъдени" с всички заинтересувани страни.

Повече българи в чужбина, но по-малко чужденци у нас

Годишен ръст от 4.6% в пътуванията на български граждани в чужбина, но и същия спад при посещенията на чужденци в България през май 2012 г., отчита Националният статистически институт. Малко над 348 хиляди българи са пътували извън страната, като значително се е засилил интересът към Франция – 46% ръст, Македония – 30%, Италия, Великобритания и др. В същото време обаче е регистриран спад в пътуванията към съседните страни – Турция, Гърция и Румъния. Данните показват още, че пътуванията най-често са със служебна цел, а ваканционните са на второ място. Топ бизнес дестинации за българите са Германия, Гърция и Италия, а ваканционните – Сърбия и Македония.

В същото време обаче през май 2012 г. чуждестранните туристи в България са били 606 хиляди, което е спад от 4.6% на годишна база. Значително по-малко - с 8.4%, са били ваканционните туристи, но и бизнес туристите - с 3%. Отливът е най-голям от Германия и Великобритания, но за сметка на това в България са дошли със 17% повече руснаци, както и австрийци и белгийци.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mila34 avatar :-|
    mila34
    • - 3

    Още при предишните разисквания по въпроса, се обсъждаше идеята, тази възможност да се дава на всички, които имат желание да предлагат услугата. Но министър Найденов направи и друго предложение, да има накакви реални параметри, които да се покриват от хотелите, като съразмеримост на местата в ресторантите с броя на леглата в базата. Което определено би трябвало да се приеме, защото иначе би е получило голямо разминаване между желания и възможности.

    Нередност?
Нов коментар