Втори цигарен лобизъм

Депутатът Венцислав Върбанов отложи за есента акцизния подарък за "Булгартабак"

Тази седмица в ролята на Дядо Коледа за "Булгартабак" е независимият депутат Венцислав Върбанов |
Тази седмица в ролята на Дядо Коледа за "Булгартабак" е независимият депутат Венцислав Върбанов |
Тази седмица в ролята на Дядо Коледа за "Булгартабак" е независимият депутат Венцислав Върбанов |    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Тази седмица в ролята на Дядо Коледа за "Булгартабак" е независимият депутат Венцислав Върбанов |    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За две седмици две лобистки законодателни промени в полза на една компания явно са много. Затова втората остава за наесен. Тогава ще се разглежда предложението на независимия депутат Венцислав Върбанов за промени в Закона за акцизите, които биха подкрепили хитовите марки на "Булгартабак" спрямо тези на вносителите. За два дни бившият земеделски министър първо внесе искането си в тази посока, а после го оттегли, обяснявайки, че пак ще го лансира, но през есента. С една дума, то предвижда структурата на акциза върху цигарите да бъде променена така, че колкото по-скъпи са те, толкова по-голяма да е ставката върху тях.  

Нова седмица - нова идея

Само преди седмица цигареният бранш беше взривен от поправка в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Тогава по предложение на депутатите от ГЕРБ Емил Димитров и от ДПС Камен Костадинов беше приета забрана на производството и продажбата на гилзи за цигари. Като се има предвид, че самоделни цигари се пушат основно от по-неплатежоспособните клиенти, корекцията е в полза именно на "Булгарбатак". В бранша веднага се заговори и че втората цел е най-големият производител на гилзи "Юрий Гагарин" да бъде отслабен и купен от собствениците на холдинга (официално руската VTB, но на практика КТБ, Делян Пеевски и притежателите на "Винпром Пещера"). Промененият закон междувременно вчера беше пуснат и от президента Росен Плевнелиев.

Тази седмица новата идея беше ласката за българския производител да дойде по данъчна линия, като се принудят чуждестранните й конкуренти да продават с 40% по-скъпо своите луксозни марки цигари. Става въпрос за предложение за промяна в Закона за акцизите, който е на второ четене в бюджетна комисия на Народното събрание. Внесеният във вторник текст предвиждаше от 1 октомври да бъде преразпределена структурата на акцизните ставки на цигарите (виж карето) така, че процентът, който компанията плаща от цената на една кутия, да се увеличи от 23% на 56%, а облагането на цигарите на бройка независимо от цената да намалее от 101 лв. на 25 лв. на 1000 къса. В четвъртък следобед обаче, 15 минути преди гласуването, депутатът Върбанов оттегли временно предложението си. Ефект може би е имал и категоричният отпор на предложението от страна на вносителите на цигари, които имаха нарочна среща по проблема с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Marlboro? Осем лева!

На срещата със Стоянова са присъствали представители на четири международни концерна: Philip Morris, British American Tobacco, Imperial Tobacco и Japan Tobacco International. Те са заявили, че в този си вид поправката е откровено лобистка, насочена е пряко срещу бизнеса им и от нея ще се възползва "Булгартабак". Две от фирмите в асоциацията на производителите - "Булгартабак" и "Карелия", не са присъствали. От българския холдинг обяснили на колегите си, че не са запознати с предложението и не са правили пресмятания как евентуалната нова структура на акциза ще се отрази на продуктите им. Според изчисленията на вносителите промяната се отразява най-благоприятно на цигарите с цена между 4.30 и 4.60 лв. - диапазон, в който се вместват най-продаваните марки на "Булгартабак". "Виктори" например струва 4.60. Поправката помага и на топ брандовете на "Кингс табако", които са по-евтини от 4.30 лв. Те могат да поевтинеят с 10 стотинки на кутия.

Ударът е върху всички цигари с цена над 4.70 лв. за кутия в момента (луксозните марки). Като пример кутия цигари, която сега се продава за 5 лв., би трябвало да се продава за 7.50 лв. (виж таблицата), а по-скъпите цигари - около 6 лв., ще достигнат 8.40 лв.

Принципно всички компании имат марки в ниския ценови сегмент, но от тях те печелят по-малко и естественият стремеж на фирмите е да налагат най-високия клас. "Явно "Булгартабак" не се интересуват дали ще печелят, тъй като отново са в процес на продажба. Затова за бъдещите купувачи е важен пазарният дял и сегашните собственици ще се опитат да го увеличат, като привлекат най-неплатежоспособните клиенти", коментира представител на чуждестранна цигарена компания. През последните месеци слуховете в бранша са, че за "Булгартабак" отново се търси купувач, като дори са наети консултанти за това.

Ценова война или не?

Ако поправката "Върбанов" бъде приета, фирмите прогнозират ценова война, тъй като част от тях, дори и да работят на загуба, са склонни да намалят цените и да оставят някои от луксозните си марки в средния ценови сегмент. Други заявяват, че политиката на компаниите им е да не продават под себестойност и че е възможно централите им да помислят за изтегляне от пазара. Всички фирми обаче са категорични, че при рязко повишаване на цените се подкрепя сивият пазар на скъпи цигари. "Няма как клиент на Marlboro, Davidoff, Camel, Parliament или Dunhill да започне да пуши "Средец", коментира друг представител на чуждестранна цигарена компания.

"Изчисленията, които сме направили, показват, че това предложение облагодетелства една-единствена компания, която има марки цигари между 4.30 и 4.60 лв. Според нас то е насочено напълно против международните участници на българския пазар. То е в разрез с данъчната политика на България, както и с многократните обещания на вицепремиера Симеон Дянков, че акцизът няма да се променя до 2014 г.", коментира Николай Михайлов от JTI – България. Неговата прогноза е, че постъпленията от акциз, изчислени при сегашните цени на една кутия, ще намалеят със 70 млн. лв. 

Пушете българското

"Който си купува цигари по 8 лв., може да си позволи и такива за 10 лв.", обясни логиката си Венцислав Върбанов. "А тези, които пушат вносни цигари без бандерол за 3-4 лв., ще започнат да си купуват български - с бандерол", продължи той. На въпрос дали една такава промяна не цели облагодетелстването на "Булгартабак" Върбанов отговори: "Има ли нещо лошо в тази криза да се стимулира българското производство?" Той обясни, че е оттеглил предложението си, защото физически не е могъл да присъства на заседанието на бюджетната комисия в парламента, за да защити поправката пред колегите си. Имал и информация, че то няма да бъде прието. "Ако не бях го оттеглил, то щеше да бъде отхвърлено от комисията и повторното му внасяне щеше да е трудно. Сега мога, ако реша, още утре да го внеса", каза той. 

Рекордьори в ЕС?

С адвалорен акциз от 56% България би била рекордьор по тази ставка, с близо два пъти по-висок от средния за ЕС. Препоръките на ЕС в директива 64 от 2011 г. относно структурата и ставките на акциза върху обработен тютюн са, че държавите членки трябва да налагат специфични или минимални акцизи върху цигарите, за да се гарантира, че в целия съюз се прилага поне определено минимално данъчно облагане. През последните две години две трети от страните в ЕС са коригирали акцизните си структури, като всички до една са намалили адвалорната ставка. Някои от страните имат графици за постепенно намаляване на адвалорния акциз – Германия, Румъния. Когато са увеличавали общия акциз през последните години, 25 от страните - членки на ЕС, са увеличили точно специфичния компонент – твърдата такса върху къс.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    a... avatar :-|
    Россприматрезил
    • + 51

    Тоя шебек още ли не е в затвора!? Е, ще влезе.

    Нередност?
  • 2
    nochkopenev avatar :-|
    nochkopenev
    • - 42
    • + 14

    Винаги съм се забавлявал искрено, като чета от сериозна медия, каквато е "Капитал", че: "официално руската VTB, но на практика КТБ, Делян Пеевски и притежателите на "Винпром Пещера" стоят зад покупката на Булгартабак. Това "на практика" според мен трябва да бъде подкрепено с някакви факти. Също ме забавлява като пишете: "според неофициални източници" (това в предишни статии по темата). Не мисля, че истинската журналистика, каквато претендирате, че правите, и разбира се правите, трябва да използва подобни понятия :)

    Нередност?
  • 3
    mrvip avatar :-|
    mrvip
    • - 3
    • + 37

    До коментар [#2] от "nochkopenev":

    По темата за връзката между КТБ и Булгартабак около продажбата имаше просторни статии с доказателства. Смяташ ли, че при всяко споменаване трябва да ги препечатват?

    Нередност?
  • 4
    monika_ avatar :-|
    monика
    • - 34
    • + 8

    До коментар [#2] от "nochkopenev":

    Тук от отдавна няма истинска журналистика:) Навремето може би имаше, но сега всичко опира на предположения, догадки, фантазии на автора, научна фантастика. Как точно Капитал ще докаже, че се прокарва ЛОБИСТКИ закон?? Много ми е интересно:) Защото за да имаш смелостта да кажеш нещо толкова голямо, трябва добре си знаеш, защо го казваш - обвиняваш непряко много хора и то от властта? А и "леко" започна да се пише с много нисък стил "Тази седмица в ролята на Дядо Коледа за "Булгартабак" е независимият депутат Венцислав Върбанов"...малко е смешно, но и тъпо.

    Нередност?
  • 5
    alexxandra avatar :-|
    Alexx
    • - 25
    • + 2

    До коментар от "mrvip":

    Аз не знам как точно трябва да се гледа на тези въпросни доказателства, имайки предвид чии интереси се защитават чрез медиите Дневник и Капитал. В конкретния случай се оспорва покупката на Булгартабак да има връзка с КТБ и най-вече Цветан Василев. Аз никъде не съм срещала факти, доказващо наличие на такава зависимост. Някак си тънко и тенденциозно се вмъкват имената на банкера в сделки с различен характер с цел да се опетни доброто му име, което прави особено лошо впечатление.

    Нередност?
  • 6
    nochkopenev avatar :-|
    nochkopenev
    • - 9
    • + 3

    До коментар [3] от "mrvip":

    Аз каквото съм прочел по темата - само "неофициални източници" получавам като информация, а не съм прочел малко! :))) В крайна сметка нали трябва да се разполага с доказателствен материал когато се борави с такъв тип информация, поне аз така мисля, че е правилно

    Нередност?
  • 7
    jdj avatar :-|
    jdj
    • - 1
    • + 15

    "А тези, които пушат вносни цигари без бандерол за 3-4 лв., ще започнат да си купуват български - с бандерол" Ама че логика :))))) Иначе нищо ново под слънцето. Всеки производител/търговец си мечтае за монопол :)

    Нередност?
  • 8
    vij_bgstreet.net avatar :-|
    vij_bgstreet.net
    • + 16

    тоя що не е в затвора?

    Нередност?
  • 9
    bgkurshum avatar :-|
    bgkurshum
    • + 10

    [quote#8:"vij_bgstreet.net"]тоя що не е в затвора?[/quote]

    Ами вече е в бандата на рапона.

    Нередност?
  • 10
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи
    • + 7

    Властта се крепи на цигарите. Спирате за 2 мес. и дянковия бюджет ще бъде в реанимация... Живеещите от контрабанда - също....

    Нередност?
Нов коментар