Общината ще прави паркинг до метростанция "Младост 3"

Там ще могат да паркират около 40 автомобила

За изграждането на паркинга от терена трябваше да  бъдат премахнати 37 незаконни гаражни клетки.
За изграждането на паркинга от терена трябваше да  бъдат премахнати 37 незаконни гаражни клетки.
За изграждането на паркинга от терена трябваше да бъдат премахнати 37 незаконни гаражни клетки.    ©  Цветелина Белутова
За изграждането на паркинга от терена трябваше да бъдат премахнати 37 незаконни гаражни клетки.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната община има намерение да изгради паркинг непосредствено до метростанция "Младост 3" . Това каза районният кмет на "Младост" Цвета Авджиева за "Капитал Daily". Той ще се простира на терен от 2.2 декара и на него ще има места за около 40 автомобила, допълни тя. 

За сметка на общината

За целта от терена трябваше да бъдат премахнати 37 незаконни гаражни клетки. "В рамките на един месец те ще бъдат складирани на гара "Искър" и техните собственици могат да си ги приберат", посочи Авджиева.

Засега обаче разчистването на клетките е за сметка на общината, което по техни данни  струва около 600 лв. на съоръжение. "С тези, които са на общински теретни вече се справихме, но голяма част от тях са частна собственост", допълни Авджиева. 

Планове, планове, планове

Общо незаконните гаражи в "Младост" са 600, а в цяла София техния брой достига 7000. Според Влади Калинов, ръководител на дирекция "Контрол по строителството" в Столична община всички кметове на райони в София до месеци трябва да представят план за тяхното премахване.

От пролетта, когато беше обявено намерението да се преброят гаражите и да се открият собствениците им до края на юни дирекция "Контрол по строителството" е издала 43 заповеди за премахване на гаражни клетки.

Само една от тях е адресирана до физическо лице. На всички останали пише: "Собственикът на преместваемия обект е неизвестен". Така ангажиментът за отстраняването, както и разходите за това трябва да се поемат от местната администрация. За цялата 2011 г. са премахнати 80 гаража, се вижда от регистъра на дирекцията. 

Наем за мобилните клетки

Столичната община най-накрая ще събира регламетирани месечни наеми от мобилните оператори за поставените базови станции върху общинска собственост. Това се разбира от доклад на зам.-кмета по финанси и бюджет Дончо Барбалов, който ще бъде гласуван на редовното заседание на Столичния общински съвет в четвъртък, пише Dnevnik.bg.

Наемната цена ще бъде 80 лв. без ДДС месечно (96 лв. с ДДС) на поставена върху стълб GSМ антена. Оценката, направена от лицензиран оценител, важи за шест месеца. В момента в столицата имало 152 станции върху стълбове на "Улично осветление".
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 1

    Това го четем и слушаме от 12 години :-)

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 3

    Време е за многоетажни паркинги, за кого по-напред са тези 40 паркоместа? Терена на изток от спирката позволява такова решение.

    Нередност?
  • 3
    2.5 avatar :-@
    2.5
    • - 1

    Пълно безобразие! Не съм съгласен с моите данъци да плащам премахването на нечия/ничия гаражна клетка. Имаше начин да се санкционират самонастанилите се! Онези паразити в общинскиясъвет се мотаха с гаражните клетки сума време, за сметка на това, веднага след като избраха Фандъкова приеха една абсурдна система за паркиране в синя зона. Засега общината ни събира пари срещу нищо от нейна страна, като в замяна харчи събраното по-най-безобразен начин.

    Нередност?
Нов коментар