🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Следобедът, който сложи край на залаганията

Може ли един ужасен юлски ден да провали целия туристически бизнес

Израелските туристи избират България най-вече заради лъскавите хотели с казина и евтините забавления.
Израелските туристи избират България най-вече заради лъскавите хотели с казина и евтините забавления.
Израелските туристи избират България най-вече заради лъскавите хотели с казина и евтините забавления.    ©  Reuters
Израелските туристи избират България най-вече заради лъскавите хотели с казина и евтините забавления.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Погледнато от добрата страна" - това беше заглавието на текст в "Капитал" от юни 2010 г., в който разказвахме за новата важна тенденция в туризма в България – идването на израелските туристи. През онова лято те буквално засипаха плажовете и хотелите в Слънчев бряг и Златни пясъци. Донякъде интересът им беше спечелен по обективни причини: България им предложи евтини забавления, големи плажове и най-вече – лъскави хотели с казина. В същото време Турция беше затворила игралните си зали. Последва и нападението срещу флотилията от 6 кораби, които пътуваха към ивицата Газа, и убийството на 4 турски граждани от израелски командоси и обтягане на отношенията на двете страни. Случката беше ключовият импулс, заради който израелците рязко загърбиха почивките в Турция.

Три години по-късно колелото неочаквано се завъртя на 180 градуса и буквално за един ден туризмът ни може да изгуби цял един пазар. А и не само. Последствията може да ударят и по имиджа ни като дестинация.

Дълги уикенди по казината

За последните три години Израел стана важен пазар за българските курорти. През миналата година в страната са пристигнали близо 140 хил. туристи, което е с 6% повече от предходната. Преди три години броят им беше наполовина. За сравнение - основните туристически пазари за България осигуряват около 400 - 500 хил. туристи на сезон.

От Израел идват два вида туристи – младежи, които харесват нощните забавления, или възрастни туристи, които посещават казината. Заради техните предпочитания през последните една-две години дори някои хотели специално отвориха казина.

"Израелците са особена клиентела. Те оставят добри пари в казината, но извън тях не са склонни да харчат. Обикновено идват за около седмица, но почти не ходят на плаж. Шумни са. По-особени са като култура и манталитет, имат големи изисквания към храната", разказа пред "Капитал" Венцислав Танчев, представител на "Сънтурс", който работи с няколко големи международни туроператора, сред които и израелският "Ешет турс".

Други идват и за по-кратко време и правят своите игрални дълги уикенди. Кацат в сряда привечер и си тръгват в неделя. Именно такъв е бил планът на някои от туристите в злополучната сряда.

Туризмът се намира в изключително неприятна ситуация въпреки успокоението на българските политици. След срещата с туроператори в Слънчев бряг в четвъртък министърът на икономиката Делян Добрев разпространи официален документ, който агентите да разпратят на европейските си партньори. В него се съдържат уверения, че българската държава е взела адекватни мерки за сигурност, така че да осигури спокойствието на всички туристи в страната.

В същото време на срещата стана ясно, че засега процентът на анулираните резервации от Израел се движи около 20%. "Това не е приятно, защото са минали само 24 часа от събитието. Но от друга страна, израелците взимат решения дали ще пътуват през уикенда за България в самото начало на седмицата. В този конкретен случай това, че израелците са късни записвачи, може да ни помогне малко", смята управителят на TUI за България Богдан Христов.

Както преди няколко години България внезапно светна на картата на израелския туризъм, може да изгасне също толкова неусетно. Предпочетеното тогава Черноморие сега може да се превърне в губещ за сметка на Гърция или Кипър например. Израелците са в достатъчно рискова ситуация в собствената си страна, за да се подлагат на заплаха и по време на почивката си. Дори и вероятността за повторение на ужаса да е по-скоро минимална, споменът и асоциацията с окървавените лица не си отиват лесно.

"Очаквам, че ще има анулации до края на сезона, и намаляване на обема на израелски туристи в следващите години... Говорих с колеги от Израел - никой не се сети за подобен инцидент с израелски туристи в друга държава досега", коментира Танчев.

Ефектът би бил пагубен за някои хотели, които през последните години се настроиха изцяло на израелска вълна. Такъв например е случаят с хотел "Колизеум" в Слънчев бряг. Собственикът му Веселин Налбантов обясни, че при него засега отлив няма. В четвъртък, в деня след атентата, той очакваше голяма група от туристи от Тел Авив. "По данните, които ни подават нашите контрагенти оттам, няма отлив. Днес разговарях с туристи от хотела, притеснени са, но няма психоза. Малък е процентът на тези, които искат да си ходят", обясни той.

Широк отзвук

Потенциалната загуба на израелския пазар е само едното измерение на проблема за туристическата индустрия. По-притеснителен е отзвукът на останалите международни пазари. Още в сряда чуждите туроператори се обаждат на българските си партньори и разтревожени питат как се развива ситуацията. Това се случва непрекъснато, казаха представители на бизнеса пред "Капитал".

"За мен е много важно, вместо да се фокусираме върху детайлите на инцидента, да изпратим послание към европейските си партньори, че са взети сериозни мерки за сигурността", коментира Калин Сутев – представител на германския ITS за България.

В краткосрочен план не е изключено някои от европейските туристи, които вече са си запазили почивка в България, да презапишат за някоя друга дестинация. Богдан Христов от TUI е убеден, че сезонът няма да се провали, въпреки че по мащабите и ефекта си случаят е безпрецедентен в историята на българския туризъм. "Ще повлияе, но няма да има комерсиални измерения, няма да удари сериозно по нашия имидж. Това се случва и на други места по света. Не очаквам анулации от други пазари, а дори и да ги има, те няма да повлияят на туристопотока към България", коментира той.

"България се наложи като дестинация за младежки туризъм през последните години, а младежите са по-малко чувствителни към подобни инциденти. Очаквам отлив на туристи предимно от сегмента семейства с деца и по-възрастни хора, тъй като те са по-предпазливи, чувстват се отговорни и за други хора, не само за себе си", посочи Танчев.

Дългосрочният ефект, обаче, може да е много по-осезателен. Каквито и опити да се правеха, досега България винаги е била посредствена туристическа дестинация. Тя не е известна така, както Турция, Гърция, Испания или Египет, които посрещат десетки милиони плажуващи на година. В най-общия случай се знае, че в България има море и е евтино. Две определения, които са крайно недостатъчни, за да изрисуват цялостен облик. Естественият ход доведе дотам, че черноморските курорти се утвърдиха сред малка група хора, предимно младежи, като евтино място за купон.

Сега тази ситуация рязко се променя. За съжаление в негативна посока. Вече втори ден западните медии подреждат пъзела от едни и същи думи: бомба, атентат, израелски туристи, България, Бургас. Само за пример: в една от маргиналните радиостанции в Австрия, в които най-вероятно никога не се е споменавало досега за България, в четвъртък новина номер две беше: "Опасно ли е да се ходи на почивка в България" (Първата беше новият режим за паркиране във Виена).

Едва ли хаштагът #Bulgaria е бил някога толкова популярен в Twitter, колкото през последните три дни (като изключим може би по време на майското земетресение в Перник, когато американските тийнейджъри се молеха за "спасението" на поп звездата Селена Гомес, по същото време София). В съзнанието на западните туристи възприятието за бомбена дестинация удобно може да се намести там, където до момента не е имало никакво знание за България. 

Ако пазарът тръгне надолу обаче, усилията на туроператорите и хотелиерите няма да са достатъчни. Положителният имидж се създава трудно, но още по-мъчно се коригира лошия. И колкото по-рано се вземат превантивни мерки, толкова по-добре.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 9
    • + 30

    Всяко чудо за три дни. Без да омаловажавам трагедията и мъката на близките на загиналите. Инцидентът действително е много неприятен, но не мисля че ще се отрази на туризма в БГ, в т.ч. за израелските туристи. Убийството в Колорадо е доста по-кърваво и никой не казва че САЩ са несигурна дестинация, нали? Такива неща стават навсякъде и БГ не е изключение. А и атентата е вносен, БГ няма отношение, нито пък някоя държава може да гарантира че това няма да се случи. И то се случва. За съжаление. Усещането за сигурност идва от това да не ти откраднат хавлията на плажа, а в това отношение нашите курорти са ОК и това се вижда и оценява.

    Нередност?
  • 2
    vvv avatar :-|
    Валентин Попов
    • - 3
    • + 17

    Сам по себе си този атентат не крие чак такава опасност за туризма в България - такива инциденти са ставали и ще стават в много по-утвърдени туристически дестинации в света. По-сериозните проблеми са два:
    1. Има риск на България да бъде сложен етикета на "несигурна страна". Тогава не само еврейските туристи ще спрат да посещават страната ни.
    2. България, както се загатва в статията, е недостатъчно известна дестинация и такива трагедии носят само негативи. Нека към атентата да добавим и някои други проблеми на българския черноморски туризъм - свръхзастрояването, кражбите, мръсотията, навалицата и така нататък и т.н. Комбинацията от горните фактори вече наистина рисува една неблагоприятна за българския туризъм картина.

    Нередност?
  • 3
    machibo avatar :-|
    machibo
    • - 23
    • + 22

    Хора умряха по толкова гаден и жесток начин, а вие ревете за скапаните хотели и казина по морето. Много тъжно.

    Нередност?
  • 4
    mrvip avatar :-|
    mrvip
    • - 2
    • + 31

    До коментар [#3] от "machibo":

    Т.е. според теб в медиите трябва да има само оплакване на жертвите и никакви анализи за другите ефекти, като например този върху бранша, носещ 10% от БВП на България? Там освен мутри има също няколкостотин хиляди сервитьори, чистачи, готвачи, бармани, спасители, рецепционисти и др. подобни, плащат се (някакви) данъци...

    Нередност?
  • 5
    finland avatar :-|
    Finland
    • - 1
    • + 18

    До коментар [#3] от "machibo":
    До коментар [#4] от "mrvip":

    Други сектори също зависят косвено от туризма: транспорт (таксита, автобуси, влакове), производство на храни, бира, напитки (по хотелите се изяждат тонове храна), всевъзможни забавления (въртележки, банани), както и обикновени хорица седнали да продават нещо (напр. натурален пчелен мед). Стотици хиляди български съдби зависят от туризма.

    Нередност?
  • 6
    jeniata avatar :-|
    Jeniata
    • - 8
    • + 2

    Безумна статия! Евала, Зори!

    Нередност?
Нов коментар