🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ние и войната на другите

България стана бойно поле за международен тероризъм. Причините тепърва ще се изясняват, но изводите от трагедията в Бургас са потискащи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тридесет и шест годишният Мустафа Кьосев от село Юруково, Якоруда, надали е познавал Имад Мугния.

Първо, защото някогашният главен стратег на ливанската групировка "Хизбула" вероятно не е минавал през Якоруда, и второ, защото Мугния е мъртъв от 2008 г. По странна и перверзна ирония обаче българският шофьор на автобус може да е платил с живота си тази седмица именно заради смъртта на Имад Мугния, за която се подозира, че е дело на израелските служби.

Мустафа Кьосев, както и България, изпаднаха в ужасяващата позиция да са бойно поле и жертви на войната на други. Първият подобен атентат в страната от 27 години насам и първи самоубийствен изобщо в българската история отне живота не само на Мустафа от Юруково, но и на петима израелци, вероятния атентатор, рани десетки други и хвана ужасяващо неподготвени и изненадани българските служби.

Българската държава отказа да посочва с пръст предполагаеми виновни предварително. Израел от своя страна посочи. Министър-председателят Бенямин Нетаняху излезе час след атентата, за да съобщи че той най-вероятно е дело на Иран и "неговата външна ръка "Хизбула". Иранското посолство в София отхвърли подобни обвинения като "ционистка пропаганда". И обвинението, и отговорът се вписват точно в смразяващата и кървава игра на котка и мишка, която двете държави играят от известно време по цялото земно кълбо.

Взрив за взрив

Няма никакви категорични следи, които да сочат в посока на ислямската република или шиитската групировка. Въпреки това всички израелски експерти, с които "Капитал" разговаря, посочиха, че по метода на изключването тази комбинация остава най-вероятният вариант. "В последната година има кампания, която се води от Иран с подкрепата на Хизбула", казва д-р Ели Кармон от института по антитероризъм в Херцлия и съветник на военния министър на Израел. "В Тайланд бяха арестувани иранци, подготвящи атентат. В Делхи местен журналист, който работеше за иранската пропаганда, беше използван, за да приеме иранци, които да организират атаката срещу израелски дипломати. В Кипър тази година беше арестуван ливанец, следящ израелски туристи, а в Кения преди две седмици бяха задържани двама иранци с експлозиви." Сред останалите страни, попаднали в центъра на този ужасяващ сблъсък, бяха още Азербайджан, Грузия, Гърция. Теоретично, казва той, може да има други виновни за взрива в Бургас. Но има твърде много съвпадения.

Кореспондентът по въпросите на сигурността и тероризма на водещия израелски вестник "Аарец" Амос Харел е на същото мнение: "Не вярвам да имат категорични следи, тъй като иначе щяха да действат превантивно. Но "Ал Кайда" е заета да убива мюсюлмани, а не евреи. "Ислямски джихад" нямат нито интерес, нито възможност да го направят в момента. Докато "Хизбула" и "Ал Кудс" (частта от иранската "Революционна гвардия", която координира операции в чужбина) са много активни напоследък."

"Хизбула" отдавна работи с Иран, но и двете имат свои причини да искат да отмъстят на Израел. Мугния беше ключова фигура в "Хизбула", като отговаряше за десетки атаки в чужбина и Ливан, сред които най-известните са взривовете срещу казармите в Бейрут и американското посолство през 1983 г., при които загинаха 350 души. Той беше осъден в Аржентина за атентат през 1992 г. По ирония на съдбата атаката в България стана на годишнината от най-голямата терористична атака в Аржентина, за която също се подозира, че е дело на "Хизбула" и Иран. Лидерът на групировката Хасан Насрала обеща публично на Израел, че ще има открита война заради убийството на Мугния, който беше взривен от неизвестни в Дамаск.

Иран пък има да отмъщава на еврейската държава заради серията от бомбени атаки срещу учени, заети с ядрената му програма. Военната част "Ал Кудс" често работи в симбиоза с "Хизбула", а и двете имат напоследък трудни дни заради случващото се в Сирия, където режимът на Башар Асад е верен съюзник. Намеса на самите сирийски служби също не може да бъде изключена, особено предвид твърдата подкрепа, която София оказа за опозицията на Асад напоследък.

Кармон има и друга теория. "Това, което виждаме в последната година, е, че Иран се опитва да въвлече Израел в нов локален конфликт като този с Ливан или с Газа. Така искат да не сме активни в международната общност за ядрената им програма."

Не кой, а как

Разбира се, докато не бъдат доказани, теориите остават само това - теории. Известното досега не отрича, но и не потвърждава такива хипотези. Човекът, забелязан на камерите с шапка, бермуди и раница, не е с уточнена националност, нито е ясно дали нарочно или случайно се е самовзривил. "Хизбула" например не е известна със самоубийствени атентати.

Но най-притеснителното е друго и то остава валидно независимо дали ще бъде доказано кой точно е  отговорен за терористичната атака. Който и да е той, надали се е събудил една сутрин с желанието да взриви автобус с туристи, нарамил е раница с експлозиви и е отишъл на летището. Успешните  терористични атаки са по необходимост дългосрочни и добре планирани операции - те обикновено имат само един шанс и искат да го максимализират. "Като българин знаете по-добре от мен, че такива случайни  нападения не се случват всяка седмица в България", каза пред "Капитал" специалистът по  антитероризъм и бивш съветник на Нетаняху Боаз Ганор. "Ако беше се случило в Ирак, тогава може би да,  но не говорим за това. Това е нападение, планирано да се случи в България, в Бургас. Терористите  са събирали информация за действията на туристите, разбрали са, че няма мерки за сигурност там, не са били уплашени от българските служби за сигурност."

Това води до два важни извода: или атентаторът е имал помощ на българска територия от един или повече местни (т.нар. спяща клетка), или заедно с помощ отвън е успял да влезе, да следи маршрути ида сглоби бомба, без да привлече никакво внимание. И двете теории са ужасно притеснителни. "Явно има инфраструктура. Досега това не беше ясно, иначе щеше да има информация", казва д-р Кармон. Той  смята, че България пасва по още нещо на вида страни, които Иран избира. "Това са държави, които ня- мат силни служби, запознати добре със ситуацията в Близкия изток. Освен това с полиция, която не  прилага такива превантивни дейности ежедневно. И накрая, страни, където няма да се плати висока цена  за това. Давам ви пример: в Кения, където бяха арестувани двама иранци с 100 кг експлозиви, те се  направиха на болни и съдията ги пусна под гаранция. Индия, икономическа сила, след като стана ясно, че  Иран стои зад атаката там, така и не протестираха пред иранското посолство. Нещо повече,  продължиха да преговарят с тях за петрол."

Кръв в устата

След като терорът стигна българска територия, въпросът е какво следва. Най-обсъжданият въпрос тук, а и по света след това, изглежда беше дали това ще стане повод за война. Бившият американски посланик в ООН Джон Болтън дори заяви, че бързото изказване на Нетаняху сочи, че вече се готви атака срещу Иран. Надали, категорични са експертите. "Има две големи събития, които се чакат в Близкия изток - падането на режима в Сирия и изходът от израело-иранското напрежение. Но не мисля, че заради експлозия в България Израел ще отговори в Бейрут или Техеран. Това няма да е спусъкът", казва Амос Харел.

Източници, близки до израелския премиер, твърдят, че той е поискал, ако бъде доказано участието на Иран, София да внесе осъдителна декларация в Съвета за сигурност на ООН, а в противен случай да  поиска от ЕС да признае "Хизбула" за терористична организация. Българският външен министър Николай  Младенов не потвърди подобна информация. "Ние поискахме атентатът да бъде осъден от Съвета за сигурност. Това стана, предложението беше подкрепено не само от Израел, а и от САЩ, Великобритания,  Франция и други страни", каза той. Младенов също така допълни, че терорът в Бургас не може да има  връзка с външната политика на страната. "Не виждам никакъв политически знак в тероризма и ако искаме ясно послание, не можем да си помисляме дори да променяме външната си политика под натиск, защото бихме доказали, че насилието е ефективен инструмент".

Атентатът обаче ще се отрази безспорно на отношенията с някои държави и общности, поне в  краткосрочен план. Например условията за визи за иранци вече са затегнати, твърдят туроператори.  Службите пък проверяват всички влезли в страната ливанци.

Извън геополитическите последствия обаче, по-важните за България са локалните. Тъжна реалност е, че  тероризмът вече не е далечна и непозната опасност. Един човек взриви десетки други невинни хора, които отиваха на почивка, вероятно просто защото са "грешната" националност. Българските служби не  разпознаха тази опасност и ще трябва бързо да поправят този си пропуск, ако не искат нещо подобно да  се повтори. Туризмът беше ударен в невралгично място, във важен момент и ще понесе загуби. А всички ние опитахме потискащия вкус на това, да си жертва в непозната война.

Усещането е като кръв в устата.

96 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hrist0 avatar :-|
    Hristo Hristov
    • - 10
    • + 166

    За съжаление веднага след взрива вълците в България се опитаха да си направят ПР и да препечелят някой лев от тази човешка трагедия. Политиците започнаха да се нахвърлят с обвинения срещу управляващите, за да ги очернят пред обществото. А медиите показаха, че доволно си плуват в помийната яма, в която сами се влязоха. Не е някак си нормално първите страници на най-четените вестници да излязат с откъснати човешки крайници. Това не е журналистика, а гавра. Кой регулира дали показаният откъснат човешки крак няма да бъде видян от малки деца? А какво ще е въздействието на тази снимка върху тях? На кой му пука, важното е да си продаваме тоалетната хартия. А спомняте ли си преди 11 г. как БНТ показа в централната си емисия екзекуция от талибани? Как му отрязоха с касапски нож главата на заложника. Тогава СЕМ веднага порица БНТ, но явно на никого не са направили впечатление човешките крайници летящи по първите страници на вестниците.

    Нередност?
  • 2
    bestbuy avatar :-(
    За да останат ХОРА в България.
    • - 31
    • + 46

    Уви, в този свят българите винаги плащаме сметката..... като по-глупави, и по-толератни..

    Нередност?
  • 3
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • - 2
    • + 40

    Умряха хора. Някои от Израел, други от България.
    ......................някои на почивка, някои на работа.
    .....................за някои държава и грижа, за други..медии.
    хайде някой да помогне и нашите убити и техниге близки -жертви на умопомрачение.

    Нередност?
  • 4
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • - 8
    • + 15

    До коментар [#1] от "Hristo Hristov":

    Както фирмите продават образ на продукт, така медиите продават образ на поведение.
    следващия път ще сложат табелка върху черва- забранено до толкоз години. да не ги глоби сем серсем.

    Нередност?
  • 6
    romabene avatar :-|
    romabene
    • - 6
    • + 56

    Абе защо никой не обърна внимание на записа с камикадзето?Там се виждат две момчета вляво с раници и като че ли го очакват.Като влиза те го забелязват,единия говори по мобилния.Виждат го и тръгват след него.Кои са те?Открити ли са вече?Омръзна ми да питам!

    Нередност?
  • 7
    mirohero avatar :-|
    mirohero
    • - 11
    • + 61

    Това с официалната версия за камикадзето и фалшивата шофьорска книжка е върха на цинизма.

    В Щатите много младежи на по 18-20 години си "купуват" такива келяви фалшиви шофьорски книжки, за да могат да си купуват алкохол и да ходят по заведения след 10 часа вечерта. Иначе законът изисква навършени 21 години...Тоест, дотук изглежда като едно наивно хлапе, подобно на стотиците отишли за рок концерти и техно събирания в БГ, а и по-разгулен живот през лятната си ваканция. Няма пари за такси, търси си някакъв превоз насам-натам и попада на грешното място по грешното време...

    Друг вариант: По автобуса няма следи от шрапнели - не изглежда да е бомба с кожух от топчета и пирони. Повече изглежда като две тротилови шашки, като използваните навсякъде в мините из Родопите, или газова бутилка, гръмнали в багажното непосредствено зад предната дясна гума. Междувпрочем и в България има достатъчно добри експерти, които могат на секундата да разпознаят какво и къде се е взривило, само по миризмата и цвета на дима...така че, дотук с официалните изявления "ние все още оценяваме". И оттам следват куп въпроси дали е било просто пореден нелеп нещастен случай / нещо напоследък обичайно/ , дали шофьорът на автобуса е замесен например, или въобще не е знаел. Ако е знаел, дали не си е мислил, че просто пренася наркотици до дилърите по морето например срещу 100-ина лева на ръка.
    Ако е наистина бомба, даже и в БГ трудно американец ще може да пренесе лютеница през която и да е граница, камо ли взривни вещества. Оттук по-сериозния въпрос - откъде взрив, кой го е доставил и дали съзнателно е осигурил взрив за терористичен акт, което означава сериозна организация на БГ територия. Тротилови шашки се търкалят из родопските мини, в съндъци, и макар че се водят на бройка, не вярвам да е невъзможно да се отмъкнат къде с подкуп, къде с чиста кражба.
    Въобще БГ политиците явно знаят много повече и по-различни версии, и очевидно и разните не-български служби също са в течение, но по политически причини си мълчат, в името на етнически мир, за което въобще не ги обвинявам. Цялата история засега е само спекулации, може да се окаже едно нищо, може да се превърне в кошмар.

    Нередност?
  • 8
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 51
    • + 13

    Явно, пак аз ще съм този, който ще каже, къде е реалния проблем. Останалите продължават да се правят на сметкаджии, дори когато големите проблеми не просто са почукали на портата, ами вече са влезли вътре и са се развилнели.

    Трябват пари за службите и МВР. С икономии на средства от сигурност просто не може да има сигурност. България въобще не е с най-добрите структури за сигурност в света, за да си позволи да икономисва от тях. Докато всички тук не вденат, че с рязане на пари никаква сигурност няма да получим, а обратното - този резултат от досегашното изоставане на сектора за сигурност ще бъде само началото на още по-лоши развития.

    Интересно, как се очаква с пари, които не стигат за едни нови обувки на полицаите или пък за нормални, непредпотопни служебни компютри (камо ли пък за нормални заплати за тези хора, от които се очаква да рискуват живота си за опазването на останалите, да не говорим за състоянието на сградите, в които работят мнозинството от служителите на МВР), да се осигурят със същите безумно-малко пари изключително скъпи технологии като онези по американските летища и служби, да речем?!!! Набавянето на които технологии би могло да струва на България дори милиарди, не в левове... Къде са разработките на иновации, които за известно време да дават предимство на службите ни пред престъпността (особено терористите са отлично снаряжени и финансирани)? Има ли тука, у нас, поне най-бегла идея, колко пари дават за сигурността си държави като САЩ, Германия или пък Швейцария? Как се очаква България да постига сравними резултати, при десетки ако не и стотици пъти по-малки наши вложения за сигурност от разходите на по-подготвените държави?!!!

    Чакат ни тежки, опасни времена. И най-големите ни врагове сме си самите ние. Правиме се на големи тарикати и се мъчиме да развъртане безумни далавери за сметка на собствената ни сигурност. А големите тарикати накрая падат от високо...

    Нередност?
  • 9
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 54
    • + 9

    До коментар [#1] от "Hristo Hristov":

    [quote#1:"Hristo Hristov"]Не е някак си нормално първите страници на най-четените вестници да излязат с откъснати човешки крайници.[/quote]

    Напротив! Нормално е и дори е задължително. Това е реалността и укриването на тази картина е дезинформация, която цели да замаже тежестта на проблема. Ако всеки път ти показваха подобните гледки от Близкия Изток или от Африка и други подобни точки на света, ти допреди сегашния терористичен акт у нас нямаше да считаш, че тези проблеми не те засягат особено, защото са "някъде другаде", ами щеше да мислиш за тяхното преодоляване, където и да са, с ясното съзнание, че ако ги оставиш без контрол - рано или късно те ще достигнат и до теб. И те наистина достигнаха...

    Нередност?
  • 10
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 42
    • + 7

    Който иска да се информира само от медии, които му представят розова и деформирана картина на приглушени проблеми, докато всичко около него се разпада - да си направи една медия за розови сънища и да си следи само нея. Аз лично предпочитам пълната, реална картина, колкото и неприятна да е тя за почитателите на приглушаването на проблемите. Да! Трябва да се предупреждава преди излъчването на подобни кадри по електронните медии (който иска - да не гледа), но действителността трябва да се представя такава, каквато е.

    Нередност?
Нов коментар