НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Когато защита е само дума

Ако властите бяха изпълни собствения си антитерористичен план, шансовете за успешен атентат щяха да са много по-малко

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едно нещо стана ясно след проведения в четвъртък Консултативен съвет по национална сигурност – българските власти ще трябва да актуализират националния план за противодействие на тероризма. Източници на "Капитал" разказаха, че решението е било наложено от премиера Бойко Борисов и президента  и е било въпреки съпротивата на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Официално Росен Плевенлиев коментира, че България трябва да "анализира и актуализира националния план за противодействие на тероризма, да посочи необходимите ресурси и доизграждане на способностите за ефективно противодействие на тероризма".

Въпросният план е приет в края на 2008 г. и е актуализиран от правителството на ГЕРБ преди по-малко от две години. В него са разписани конкретни мерки, които институциите (министерства, служби за сигурност и т.н.) трябва да изпълнят, за да противодействат на терористичните атаки. Встрани от понякога скудоумния стик, който блика от стратегията ("международният тероризъм премина към качествено нов етап от своето развитие и придоби глобален характер"), разписаните в него мерки за сигурност, ако бяха изпълнени и прилагани ефективно, със сигурност щяха да затруднят атентатора от Сарафово.

"Капитал" изпрати запитване до МВР, ДАНС и НСО за това на какъв етап е изпълнението на посочените мерки. Всички единодушно отговориха, че мерките са изпълнени. Последното беше опровергано от вътрешния министър Цветан Цветанов, който в петък сутринта призна, че е имало "известни пропуски". Оправданието: "В много от секторите в България на база на това, което имаме като последствие от тежката икономическа и финансова криза, определени сектори са недофинансирани, за да могат да изпълняват в пълния си обем и съгласно най-високите изисквания като стандарт."

Какво казва планът и какво се случи на практика?

Потенциална, конкретна или просто заплаха

През януари 2012 шефът на отдела по сигурността в транспортното министерство на Израел Дани Шенар е цитиран от в. Труд: "Нямаме определена информация за потенциален терористичен акт в България, нито за атака срещу израелски граждани там. Просто помолихме българските власти да засилят контрола и охраната върху автобусите, които превозват израелските граждани от летище София до хотелите и до ски курортите."

Той пояснява, че са осъзнали, че "автобусите са слаба точка по отношение на сигурността. Това е, защото има много добри условия за сигурност в самите летища, но извън тях вече не е така".

В самия план изрично е посочено, че летищата са сред обектите, където трябва "да се предприемат мерки за подобряване на сигурността и охраната". От малкото видеоклипове след атентата например виждаме множество объркани служители на Гранична полиция, но не и на някое от охранителните звена на МВР - специализирани полицейски сили, Охранителна полиция, Специализирания отряд за борба с тероризма и т.н. И още: "При необходимост - засилване полицейското присъствие на места със струпване на много хора - метро, жп гари, курортни комплекси, летища и др."

Като превантивни мерки са посочени "защита и охрана на стратегически и особено важни обекти на територията на Република България от съвместни екипи на СОБТ, дирекция "Специализирани полицейски сили" и Главна дирекция "Гранична полиция" - МВР". Летището в Бургас е изрично посочено като стратегически обект. 

Бивши служители в сектора за сигурност разказаха, че практиката преди години е била израелските туристи да се охраняват персонално от кордон от полицаи. Такава практика беше въведена отново след атентата. Защо въпреки предупреждението на израелските власти тази година не е имало такава охрана - не е ясно. От цитирани в медиите показания на очевидец на инцидента става ясно, че предполагаемият атентатор е влязъл в конфликт с израелските граждани. Можем само да гадаем какво щеше да се случи, ако на мястото е имало полицай.

Камерата като аксесоар

Още в самото начало на националния план е посочено, че "държавните институции" успешно са се представили при осъществените от Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия инициативи (сред които е и "видеонаблюдението като фактор, подпомагащ превенцията и разследването на терористична дейност и др.").

Впоследствие като конкретни мерки министерствата и ведомствата е трябвало да планират средства за подобряване на охраната, включително и закупуване допълнително, където е необходимо, на технически средства (рентгени, рамки, метал детектори, видеонаблюдение, инфрачервени бариери и др.). И още: поетапно осигуряване на стационарни и мобилни камери за видеонаблюдение, включително безпилотни летателни апарати в зоните на КПП, по магистралите и на обществени места с масова посещаемост в столицата и в големите градове, в основните поделения и военни обекти със стратегическо значение на МО и БА.

Според публикация във в. "Преса" периферната външна камера, която е гледала към паркинга и пред терминала, е била повредена "от доста време". "Капитал" се обърна към оператора на летището - "Фрапорт", за попита дали тази информация отговаря на истината. Оттам нито потвърдиха, нито отрекоха и ни препратиха  към министерството на транспорта, откъде отговориха, че не могат да коментират, защото тече разследване. В плана е записано, че МВР и областните дирекции организират "извършване на охранително обследване на сградите на министерствата, областните управи, кметства, обекти със струпване на много хора и други обекти от критичната инфраструктура, като се обърне основно внимание на състоянието на охраната, наличието на технически средства за охрана (рентгени, рамки, метал детектори) и наличието на инструкции и документи, регламентиращи реда и пропускателния режим".

Акцентът върху видеонаблюдението не е случаен - то върши работа при превенцията. Последното може да се случи, ако самите охранители са били обучени и знаят как да разпознават съмнително поведение. Последното е разписано ясно в плана: "Организиране на обучение на служителите от министерства, ведомства и частни охранителни фирми за разкриване признаци на подготовка на терористична дейност."

Реалността обаче е друга. През седмицата Исаак Йефет, дългогодишен шеф на сигурността в авиокомпания "Ел Ал", каза пред "Дарик": "Гледах кадрите с терориста и как се разхождаше из терминала. В неговото държание нямаше нищо нормално. Да, има пътници, които се притесняват по летищата, но конкретния начин на държание точно на този човек е фрапиращ за един опитен агент на сигурността. Той непрекъснато се разхождаше напред-назад, при това с две тежки чанти на гърба и на корема, които за миг не остави на земята. Освен това беше съвсем сам."

Работещо видеонаблюдение би позволило например на охранителите да имат по-обзорен поглед върху посочения от МВР за извършител, което щеше да улесни разследването. В първите дни след атентата отговорните лица видимо изглеждаха объркани за това какво се е случило (Цветанов каза, че няма атентатор, а е гръмнал куфар).

Ах, този Шенген

Една от основните теми при коментарите след атентата беше откъде е влязъл атентаторът в България. Премиерът Бойко Борисов размаха пръст и каза, че това може да е било от страна, която е част от шенгенското пространство.

В петък се разбра (по думите на вътрешния министър), че е влязъл през летището във Варна. Атентатът нямаше да се случи, ако той просто не беше допуснат на територията на България.

В плана за противодействие на антитероризма е разписано, че "Междуведомственият съвет по въпросите на граничния контрол координира дейността на службите от задължителния граничен контрол по вземане на мерки в зоните на ГКПП по противодействие на тероризма". И още: "Оптимизиране на проверките на ГКПП на страната на базата на анализ на риска за пресичане и предотвратяване на случаи на нелегален трафик на оръжие и хора, общоопасни средства и изделия и технологии с двойна употреба."

Ясно е, че МВР не може да спре всеки, който се опитва да влезе нелегално в страната. Но според същото това МВР атентаторът е влязъл от място, където граничният контрол е задължителен (т.е. не става дума за сухопътна граница) и явно някой не е бил достатъчно внимателен.

Замълчи, замълчи

Повече от седмица след атентата информацията, която тече към медиите от държавните институции, повече обърква, отколкото внася яснота. Вътрешният министър Цветанов е влязъл в ролята на говорител на всички служби, а малко след като каже нещо, излиза друг, който го опровергава. Според закона изнасянето на данни от досъдебното производство става само с разрешението на наблюдаващия прокурор. Първата щета от подобно поведение е, че се пречи на разследването, другата - че се объркват и потенциалните свидетели. Дори и да бъдат в положение да помогнат на разследването, след две седмици облъчване с всевъзможни информации показанията им със сигурност ще са компрометирани.

Дългогодишен специалист по сигурността коментира за "Капитал": "Практиката в тези случаи в другите държави е говорителят на съответната служба да прави периодични изявления, а от министър нагоре да изкажат позицията и съболезнованията на близките на жертвите." Безразборното говорене създава и потенциална опасност. Така например вътрешният министър обяви в колко часа и откъде ще излетят оцелелите от атентата - ако някой случайно иска да опита пак, само трябваше да гледа телевизия.

В националния план ясно е записано, че трябва да се изготви: "стратегия за комуникация с медиите и гражданското общество по въпроси на противодействието на тероризма, включително в условията на управление при кризи вследствие на терористична дейност". Няма никакво значение дали такава стратегия е изготвена - Министерският съвет, който носи отговорност за тази мярка, дори не успя своевременно да излезе със становище за атентата (по бърза беше дори администрацията на Барак Обама).

Операция: Хаос...

Друго, което присъства в документа, е нуждата от план за управление при кризи в резултат на терористичен акт. От изказванията на премиера видяхме една по-друга картина - лекари, които научават от медиите, "идват от плажа", "слагат престилки, ръкавици и започват да оперират". Той благодари на тези лекари, които са дошли с личните си коли, за да се качат на самолета, излетял от София.

В часовете след атентата на мястото дойде целият политически елит (вътрешен министър, президент, финансов министър, а по-късно и премиер). И това се случи, при положение че разследващите въобще нямаха ясна представа дали има атентатори все още на мястото, дали няма съучастници и т.н.

"Дори днес няма пълна яснота коя специална служба работи и координира с другите български и чужди служби дейността по случая. Ясно се видя, че у нас е жива практиката на "Опълченците на Шипка", коментира за "Капитал" дългогодишен експерт по сигурността.

И няколко бели петна...

@@file:1875605@@

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • - 17
    • + 4

    някога царя знаел за атентат в църква, какво е чудно и днес да се знае че е Иран.
    високо технологичните устройства са скъпи-- от кого вече трябва да си ги купим.
    пробив в сигурност на държава с нарицателно име е плюнка в очите и бързи пари без дянков да си отваря устата.
    затова ще повторя - когато се води борба срещу различаващи се хора, трябва да ги откриват различаващи се хора. със съответния анализ на оценките им и бърза проверка за конкретна информацция.
    направете си две снимки с вашата камера. едната я направете негатив. наложете ги една върху друга и ще видите разликата.
    когата се отнася за хора и поведение, тренирано наблюдение, лично отношение, заплащане на човек който може да не чува но вижда по-добре, който не се движи но иска да е в движение..ще има и с 6-то чувство.
    всички сме такива защото живеем без правила за нечия прах в златна урна.

    Нередност?
  • 2
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • - 18
    • + 3

    що се отнася до Израел и Иран..
    Ние можем и трябва да се учим на социалност от Израел. на скорост на иновации, продажби на оръжие, работа на служби в друга кория.
    Ако ние не уважаваме историята на Иран кой ще уважи нашата.
    Израел е млада държава а бързата ..слепи ги ражда.
    комуни в България не е имало от богомилството, но в Израел е имало като държавна политика.
    а кучката е сляпа, защото в тяхната история жените не са воювали с узи, а с знания по билки, думи и красота.
    този коментар разбира се не коментира роми м България.

    Нередност?
  • 3
    ku4e avatar :-|
    ku4e
    • - 16
    • + 9

    То е ясно, че са объркани нещата малко или повече. Но кое ли е наред в тая държава.
    Още повече, на морето през лятото полицията има ужасно много работа.
    Наистина ме потресе обаче новината, че израелците са обърнали внимание върху сигурността на автобусите, а нищо не е направено.
    Обаче нека НПО и медиите си понесат отговорността за натиска, който упражняват върху МВР по повод неговата численост и разходи. При положение, че всеки втори в тая държава е закононарушител, а някои са многократни. Както и да е

    Нередност?
  • 5
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • - 12
    • + 2

    не се цупи, просто ми стана жал от коментара ти за хора които контролират наркотици, цигари, проституция, изчезвания, ..съдебни доказателства.
    не става с палка трябва и гръб.

    Нередност?
  • 6
    vassilun avatar :-(
    vassilun
    • - 2
    • + 19

    "В петък се разбра (по думите на вътрешния министър), че е влязъл през летището във Варна. Атентатът нямаше да се случи, ако той просто не беше допуснат на територията на България."

    Няма да се учудя ако е влязъл с фалшивата си американска шофьорска книжка, което абсолютно незаконно! Но, то МВР не знаеше, че са издали паспорт на онзи Русинов (случая с убийството на Яна в Борисовата градина). Първо казаха, че няма паспорт, а той се върна с полет от Истамбул. В Турция без паспорт не може да влезе!

    Нередност?
  • 7
    vassilun avatar :-@
    vassilun
    • - 3
    • + 22

    "Вътрешният министър Цветанов е влязъл в ролята на говорител на всички служби, а малко след като каже нещо, излиза друг, който го опровергава. "

    Цвъки е и съд от последна инстанция! Примерите са толкова много, че ще стане ферман да се опишат!

    Нередност?
  • 8
    areta avatar :-|
    areta
    • - 4
    • + 25

    Да бе, повервАх им! Хубава работа, ама само на думи.

    Снощи имах гранде скандале с мъжа ми на летище София Т2. Аз като културен човек се обаждам на телефоните, посочени в сайта и питам по новите мерки за сигурност мога ли да спра пред терминала за малко да прибера мъжа си, които каца вечерта. Отговарят ми "Не може да се спира отпред, трябва да ползвате ЗАДЪЛЖИТЕЛНО паркинга". Отивам аз възпитано на паркинга, звъня на мъжа си, а той излязъл навън отпред да ме чака както обикновено, казвам му "ела на асансьорите към паркинга"... не може, не го пускат да влезе в Терминала!!! Идиотизъм! Оказа се, че са опънали едни шарени ленти да не спират коли отпред, ама... те си спират... та и аз така, спрях си като едното нищо и си го взех... Само дето мъжът ми се развика, че съм единствената буначка в таз държава, която спазва правилата.

    Кретения! Уж са взети мерки за сигурност, ама само на хартия и се изпълняват по български...

    Нередност?
  • 9
    hodounski avatar :-|
    hodounski
    • - 3
    • + 8

    Провал!Ще си го признаят лека полека.Да ги предупредят къде е слабото място,а те да усукват,че то било преди,а не сега.

    Нередност?
  • 10
    vanillaeyes avatar :-|
    Мартин Теохарски
    • - 1
    • + 17

    "От цитирани в медиите показания на очевидец на инцидента става ясно, че предполагаемият атентатор е влязъл в конфликт с израелските граждани. Можем само да гадаем какво щеше да се случи, ако на мястото е имало полицай."


    Какво има да гадаем - пак щеше да се взриви като тои път щяхме да имаме и загинал полицай. Където има воля, има и път.
    Спекулата продава, господа вестникари, но е доста елементарна. Ако имаше СОБТ на летището и кордон с автобуса на туристите, терористът щеше да се взриви в хотела. Това е. Тероризъм се бори с много пари, наливани в разузнавателни източници, в това число и в терористични клетки, които издават своите собствени хора, за съжаление отново сме много бедни за такива маневри и разчитаме на адекватна информация от "стратегическите партньори". Този път тя закъсня и може да се види кой е по-гузен в момента и кой изпраща министри и съветници, които да се снимат по курортите и да уверяват, че това повече няма да се повтори.

    Нередност?
Нов коментар