Фалафел-дипломация

История за меката борба на собственика на "Мимас" Абу Камал и други сирийци в България срещу един тираничен режим

Офисът на Абу Камал е малко парченце от Арабската пролет в София
Офисът на Абу Камал е малко парченце от Арабската пролет в София
Офисът на Абу Камал е малко парченце от Арабската пролет в София    ©  Цветелина Белутова
Офисът на Абу Камал е малко парченце от Арабската пролет в София    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За разлика от останалите реки наоколо Аси тече от юг на север. Един вид бунтовническа река. В миналото тя е била естествена разделителна линия между древни княжества. По поречието й, близо до сирийския град Хомс, има едно място, наречено Мимас. То дава името на малко софийско заведение на ул. "Любен Каравелов". Малко, но с култов статус сред почитателите на традиционните за Близкия изток храни. Ако сте си купували храна оттам, сигурно сте забелязали, че на главите на неуморно работещите мъже има червени ленти с надпис "Свобода за Сирия". От няколко месеца те не продават просто дюнери, а дюнери с послание.

Зад "Мимас" стои Абу Камал, собственикът на ресторанта (както на арабски се наричат такъв тип заведения за бързо хранене), който го основава преди 20 години. В горещия юлски следобед го намираме на масичките отпред. Усмихнат, той ни кани да седнем и нарежда да ни донесат вода – явно е забелязал отпечатъка на жегата по лицата ни.

Абу Камал, както и много от сирийците в България, преживява лично трагедията на сирийската революция и застава на страната на опозицията срещу президента Башар ал Асад. Дори и да не се интересувате от ставащото в страната, едва ли сте пропуснали пъстрите им акции около езерото "Ариана", където едно до друго се развяват знамената на България и на сирийската опозиция, седящите протести пред руското посолство срещу политиката на Москва в подкрепа на Асад. А може и да сте минавали покрай тях, докато през зимните месеци протестираха пред собственото си посолство. Ако пък сте клиент на "Мимас" пликовете за храна за вкъщи със същото послание.

За един часовник и други символи

Питаме Абу Камал кога е решил да се присъедини към общността на сирийските опозиционери в България. Не всички се включват веднага, тъй като се страхуват от дългата ръка на сирийските тайни служби, която може и да не достига до София, но би могла да навреди на роднините им в Сирия. Всеки сириец пази своя преломен момент, в който чашата прелива – обстрел на родното място, загинали познати или близки... За Абу Камал повратната дата е 17-18 април, когато се случва тъжно известното клане при Часовника в Хомс.

"Говореше се, че има бомбардировки по Дераа и т.н... Хомс е моят град, градът на семейството ми – сестрите ми, приятелите ми", казва Абу Камал, добавяйки с тих глас: "Много добре познавам тези хора и те никога не могат да бъдат въоръжени и лоши." В касапницата, за която той говори, загиват стотици, събрали се на протест срещу режима на главния площад в Хомс – площада с Часовника. Лоялни на правителството милиции "шабиха" обграждат събралото се множество и въпреки усилията насилието да бъде избегнато срещу невъоръжените протестиращи е открит огън. Часовникът се превръща в един от символите на протеста, а Абу Камал пази малко копие в офиса си.

Самият му офис е като малко парче от Арабската пролет на пъпа на София. По стените са закачени знамена на Либия, Бахрейн и Сирия, както и знаме на България. Под прозореца има миндер за сядане, а към него уморено духа малък черен вентилатор. В ъгъла излъчва телевизор, включен на канал "Ал Арабия", предаващ последните новини от Сирия. По стените са залепени плакати на арабски език и огромна снимка на площада в Хомс с молещи се протестиращи. В горния край на плаката се чете и друг от символите на революцията – преплетени полумесец и кръст – знак за единството на сирийците.

Питаме Абу Камал как неговите клиенти гледат на борбата му. "Много позитивно, много от тях ни подкрепят и даже излизат на протести с нас", казва той. И наистина, много българи, съпричастни с каузата им, активно участват в страниците на опозиционерите във Facebook, където може да бъде намерена последна информация на български за случващото се в страната. "Те са против всякакъв вид диктатура и повечето ни казват "слава Богу, че при нас промяната се случи по мирен начин", допълва Камал.

Подкрепата на собственика на "Мимас" за сирийската опозиция е много активна – от големия макет на часовника по време на протестите, през билбордовете, призоваващи за спасението на сирийските деца, до торбичките за дюнери... Питаме го не се ли притеснява от присъствието на проправителствено настроени сирийци в България, които открито отправят заплахи към опозиционерите в интернет или например от всяващите страх тайни служби. "Да се притеснявам тук? В България от онези, които са с Башар", смее се Абу Камал и заявява: "Та ние сме на българска земя, не на сирийска... В България няма страх от онези. Тук има справедливост, закони, демокрация. Тук има закони, няма проблеми. Нямаме Башар ал Асад тук."

Башар ал Асад си остава в Сирия, но това принуждава десетки хиляди сирийци да търсят убежище в чужди държави. В България бежанците не са толкова много, но ги има. Кризата влияе и на постоянно пребиваващите в страната. "По принцип повечето сирийци през лятото си отиваха  в Сирия, но сега ни се виждат повече сирийците тук, тъй като това лято останаха и не можаха да заминат", казва Абу Камал.

Втори дом

Встрани от Сирия събитието на последните дни определено беше атентата в Бургас. Макар и да няма никакви точни доказателства, пръстът на обвинението бе веднага насочен към ливанската шиитска групировка "Хизбула". За нея е известно, че получава масирана подкрепа от сирийския режим и тайни служби. Не може да не попитаме Абу Камал какво смята за това. За наша изненада той обаче не иска да говори на тази тема: "Тези неща не трябва да се коментират, преди да е приключило разследването." Как все пак гледат в сирийската общност на атаката?

"Ние сме срещу всякакъв вид тероризъм. Ние, тук в сирийската общност, се страхуваме за България точно както се страхуваме за нашата родина. Живеем тук от 20 години, целият ни живот вече е тук, изкарваме си прехраната тук, жените ни са оттук, децата също", изрежда Абу Камал. "Ние сме срещу това, което се случи, защото то се отразява във всички сфери и особено на работата ни, отразява се на цялата общност."

Ефект върху клиентите на "Мимас" обаче няма. "Българите знаят, че ние сме сирийци, те не са расисти, ние тук сме от 20 години. Много, много от клиентите са ми приятели, 70% от клиентите", преценява Абу Камал.

Има и друга причина, поради която сирийците в България са добре посрещнати. Това са семейните връзки и върху тях се крепи и интеграцията им в нашата страна, смята Абу Камал. "В миналото българите са работили при нас, в Сирия, от 1976 г. Управителят на магазина на бул. "Васил Левски" е работил в Растан (град, близо до Хомс – бел.ред.) Много хора се ожениха за българки, те са идвали в Сирия, имаме много близки отношения, нрави, обичаи", допълва той.

Едно от тези общи неща е гостоприемството и Абу Камал естествено го демонстрира. Той държи да ни покаже защо заведението му е толкова популярно и винаги има опашка от клиенти. "Хайде, изберете си", енергично подканя Камал. Любезно отклоняваме. А за довиждане той слага ръка до сърцето си, покланя се леко напред и ни изпровожда с арабското "Ма саляма". С мир.

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tatkoruso avatar :-|
    tatkoruso
    • - 69
    • + 7

    Това ако не е пропагандна статия се различава коренно от други инфо, но човека може и да подведен от БГ медиите.

    Нередност?
  • 2
    herbaltea avatar :-|
    herbaltea
    • - 3
    • + 17

    Какво точно се опитваш да кажеш?

    Нередност?
  • 3
    ni avatar :-|
    ni
    • - 15
    • + 25

    Не знам кой е прав в този конфликт, но е факт, че след Ассад в Сирия ще управлчват ислямистите. В Египет победи революцията, сега се канят да събарят пирамидите. Какво може да се очаква от ислямисти. Много се съмнявам, че някой ще живее по добре. Жените ще загубят много права. Кой фиансира тази опозиция?

    Нередност?
  • 4
    tatkoruso avatar :-|
    tatkoruso
    • - 9
    • + 5

    3-ти, следи и други медии,"истината е някъде там"

    Нередност?
  • 5
    tatkoruso avatar :-|
    tatkoruso
    • - 26
    • + 8

    2-ри, Удара срещу Либия беше предназначен срещу Африканския Нац. Конгрес и Китай, в Сирия срещу търговията с Русия и зближаването Турция- Русия.Но няма да им се размине нито на НАТО, нито на САЩ.

    Нередност?
  • 6
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 3
    • + 29

    За наша изненада той обаче не иска да говори
    на тази тема:
    "Тези неща не трябва да се коментират, преди
    да е приключило разследването."
    ..........
    Мен пък , господин Янков ме изненада...вашата изненада.:)
    Един прост фалафелджия се изказва много по разумно от
    много наши и чужди политици.

    Нередност?
  • 7
    denitsa33 avatar :-|
    Denitsa Sacheva
    • - 2
    • + 115

    Тулса, това не е прост фалафелджия. Абу Камал е почтен и етичен човек, който 20 години има собствен бизнес в тази страна, дава хляб на други хора, готов е да нахрани света ако трябва. Моля те, съди за хората по тяхната човешка същност, а не по тяхното образование, социален статус и прочее опаковки. На номер 3 бих му обърнала внимание, че в Сирия почти 30% от населението са християни. В тази страна е Маалуля – единственото място където все още се говори арамийски език - езикът на Христос. Думата означава „ вход”. През 2001 г. Папа Йоан Павел ІІ влезе именно в Дамаск в джамия, за да покаже, че това е страна, която уважава религиозните различия и това стана световен прецедент. Стига с тия клишета за арабския свят. Светът е уникално интересен - прогледнете и не го рушете.

    Нередност?
  • 9
    marin avatar :-|
    Марин
    • - 5
    • + 53

    [quote#8:"johnniewalker"]покана за хепатит[/quote]
    Помня Мимас отпреди много години, те бяха първите в София в ония мрачни 90-тарски времена. Купувам си от тях, защото работят качествено. Малко по-скъпи са от другите дюнерджийници, но ресторантчетата са на идеални места и месото е прясно.

    Подкрепям сирийците, които живеят в България. На тях вярвам повече отколкото на някои български телевизии. Не помня от коя наша телевизия посетиха Сирия и подкрепиха (крайно непрофесионално) правителството на Асад. Дано след падането на Асад в Сирия да вземе връх разумът и демокрацията.

    Нередност?
  • 10
    sidyart avatar :-|
    DirtyBastard
    • - 2
    • + 24

    [quote#1:"tatkoruso"]Това ако не е пропагандна статия се различава коренно от други инфо, но човека може и да подведен от БГ медиите. [/quote]

    Не брат, просто потвърждаваш старата приказка, че човек оценява нещо чак след като го изгуби... За този сириец няма конспирации и общи приказки, има куршуми или липса на куршуми, хеликоптери или липса на хеликоптери. На това ниво всичко е кристално ясно и просто. Но той знае и за двете страни на монетата, за разлика от философи като мене и тебе...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал