Въпроси и отговори за терористичната атака в Бургас

Какво знаем със сигурност и какво още трябва да се разбере

Един от въпросите е защо силата на експлозията е по-малка от обявеното количество експлозив. Дали защото се е случила извън автобуса или по-друга причина...
Един от въпросите е защо силата на експлозията е по-малка от обявеното количество експлозив. Дали защото се е случила извън автобуса или по-друга причина...
Един от въпросите е защо силата на експлозията е по-малка от обявеното количество експлозив. Дали защото се е случила извън автобуса или по-друга причина...    ©  reuters
Един от въпросите е защо силата на експлозията е по-малка от обявеното количество експлозив. Дали защото се е случила извън автобуса или по-друга причина...    ©  reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Колко са на брой терористите?

Поне двама

Тази седмица окончателно се потвърди, че участниците в организацията на атентата са повече от един. Такива слухове излязоха веднага след удара, тъй като според експертите е много трудно да бъде организирана такава атака от сам човек, при това чужденец. От източници в банковия сектор "Капитал" научи, че през първите дни на седмицата е било изпратено запитване до всички финансови и кредитни институции в България дали са регистрирани транзакции от граждани с имена Brian Jeremiah Jameson и Jacque Felipe Martin. Второто име е познато от разпространената фалшива шофьорска книжка на предполагаемия атентатор. Тези самоличности обаче най-вероятно са фалшиви.

Името и предполагаемата националност не се потвърдиха от никого, но Бойко Борисов след срещата си със съветника на Барак Обама по антитероризъм Джон Бренън говореше за повече от един човек. "Те са дошли близо месец преди това, сменяли са автомобили на лизинг, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек от тези, които търсим. Това са изключително опитни хора, които са спазвали абсолютна конспиративност и само шанс да попаднем на взрива или подготовката на взрива е можело да го предотврати", каза той.

Отпечатъкът, който е открит от загиналия в атентата терорист, е бил подаден към базите данни на службите по света, но засега не е извадил резултат, каза още Борисов. Така не е ясно дали българските и израелските разследващи знаят самоличността на който и да било от извършителите, нито дали знаят кого търсят като съучастник (никой не е пояснявал дали има визуални сведения как изглежда другият човек). Още в първите дни след атентата властите заявиха, че е изолиран ДНК профил на предполагаемия извършител.

Специалисти коментираха за "Капитал", че от публично изнесената информация може да се направи изводът, че разследването извлича данни за движението на заподозрения от GSM клетките, в които е ползвана сим картата му. Така е станало ясно кога е пристигнал, колко дни се е движил, къде е отседнал и т.н.

"Хизбула" ли е отговорна и има ли клетка в България?

Продължава да е неясно

Седмицата започна със съобщението, че "непозната досега организация" с името "Каедат ал джихад" е поела отговорност за нападението. То дойде от израелските медии, които се позоваваха на ливанското издание "Ан Нашра", което пък от своя страна получило текста по електронната поща. Всъщност това е пълното наименование на небезизвестната "Ал Кайда", но по джихадистките интернет сайтове нямаше и дума за атентата в Бургас. Дни по-късно се появиха записи, които прославяха делото на "атентатора" Мехди Газали - бивш затворник от "Гуантанамо" с шведски паспорт, който неизвестно как попадна в центъра на вниманието и който се оказа незамесен. Те обаче всъщност представляваха насложени картинки на Газали и снимки на горящия автобус на фона на джихадистка музика.

Въпросът за "Хизбула" остава открит. Докато израелските власти и американските медии коментират сигурни следи, които сочат към ливанската групировка с ирански покровители, България категорично отказва да се съгласи с тази теория. "Нямаме никакво доказателство", каза пред "Капитал" премиерът Бойко Борисов тази седмица въпреки твърденията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че има "сигурни като скала" данни за намесата на "Хизбула". ("Капитал" между другото се опита да получи отговори и от самата ливанска организация, която прие въпросите, но не върна отговори до редакционното приключване на вестника.)

"Приемете, че Израел невинаги споделя разузнаването си с пресата, за да докаже нещо", коментира за "Капитал" Шмуел Бар, директор на израелския Институт за политика и стратегия, бивш разузнавач и високопоставен служител в израелския кабинет. "Професионализмът на атаката сочи и за държава зад нея - като Иран. "Хизбула" никога не би предприела нищо без зелена светлина от Иран." Не бива да се забравя, че Израел има и по-голяма игра - той отдавна се опитва да вкара "Хизбула" в списъка с терористични организации на ЕС, който тази седмица отново отхвърли подобно решение.

Открит остава и по-важният въпрос: дали е имало българска следа. New York Times цитира американски източници, според които е "доказано", че има клетка на "Хизбула" в България, която търси мишени и действа полуавтономно, под най-общото ръководство на Иран. Цветан Цветанов на един от брифингите си в Бургас пък каза, че "не можем да изключим, че има замесени българи в атентата". Ако това се докаже, ще бъде най-големият удар по реномето на българските служби, които явно дори не са подозирали за спяща клетка. Същото може да се каже и за израелските, които явно също не са знаели за съществуването на подобна клетка, иначе щяха да предупредят София. Остават неясни въпроси. Например, ако наистина е имало българска връзка, защо се е наложило терористите лично да се опитват да си наемат коли със съмнителни документи или идването им до Бургас с такси, рискувайки планът да бъде разкрит преди атаката? Същевременно те трудно биха могли да вкарат взрив в страната, идвайки със самолет, т.е. трябва да се сдобили с него в България.

Откъде идва терористът?

По въздух, вероятно от Шенген. Варианти - Швеция или Белгия

Ситуацията се проясни донякъде тази седмица чрез вероятно неволното изпускане на премиера Бойко Борисов пред журналисти, че "не знаем категорично самоличността, а знаем кога е пристигнал, предполагаемият полет откъде е". Така за пръв път стана ясно, че вероятно терористът или терористите са влезли не през сухопътна граница, както се предполагаше, а по въздух. Предполага се, че са пристигнали през летище Варна.

Това означава две неща: задължителна паспортна проверка (на сухопътната граница, например тази с Гърция, тя невинаги е задължителна) и вероятност атентаторът да е пристигнал от Шенген, както загатна Борисов. Що се отнася до паспортите, най-тиражираната версия остава тази за фалшиви американски документи, въпреки че не е потвърдена досега отникъде официално.

Коя точно може да е шенгенската държава, от която е влязъл, също не е изяснено, поне в публичното пространство. Появиха се слухове за Белгия (заради френския на един от атентаторите), но източник на "Капитал" спомена, че европейски полицейски източници, свързани с българските служби, са "подметнали връзката със Швеция". Тази връзка не е случайна. В два от скорошните случаи на предотвратени атаки - в Кипър и Тайланд - бяха арестувани ливанци с шведски паспорти. В Швеция има активно присъствие на членове на ливанската "Хизбула", както сочи развяването на флаговете на организацията на политически митинг там.

Можеше ли да бъде предотвратен атентатът?

Можел е да бъде максимално затруднен

"Сега, ако влезе някой тук, с 4-5 крачки никой от нас няма да може да реагира. Тук, а камо ли там, където всички са по джапанки. Така че никаква възможност няма да се предотврати такъв акт", заяви Борисов. Това е вярно само ако се приеме, че атентатите се спират случайно, едва на крайната им фаза, и то от полицаи по джапанки. Истината е, че предотвратяването на такива атаки е дълга и черна работа, включваща превенция, а не само късмет. Както обяснява частната агенция по сигурност Stratfor в своя наръчник за предотвратяване на терористични атаки: "Почти невъзможно е да се спре атака, стигнала до момента на изпълнението й. Правозащитните органи трябва да идентифицират нападателите по-рано, преди да са в позиция да ударят."

Ако е имало хора, които да наблюдават превантивно за подозрителни лица и движения, ако камерата на паркинга е работела, ако имаше охрана пред автобусите на израелските туристи... всички тези условности подсказват, че дори да не е можел да се предотврати изцяло, атентатът е можел да се затрудни максимално. Бившият шеф на сигурността на израелския превозвач "Ел Ал" тази седмица пред "Дарик" помете българските полиция и служби по всяка една от тези точки. "Ел Ал" има собствени мерки за сигурност, които спазва, но чартърните полети, с които са били израелците, нямат очевидно същите правила, а така или иначе атентатът е станал извън полето на тяхната отговорност, казва Шмуел Бар. Открит остава въпросът защо, ако е имало предотвратен атентат през януари същата година, мерките за сигурност спрямо рискови туристи като израелските са спаднали именно в най-активния сезон. Тогава министърът на отбраната Аню Ангелов коментира, че Израел редовно отправя такива предупреждения и това била нормално. Както казва Бар, Тел Авиви обаче не обича да си играе на "лъжливото овчарче". В случая обаче е нямало конкретно предупрежжение, въпреки че само преди 11 дни в Кипър е бил разкрит подготвян идентичен терористичен акт.

По последни данни експлозията е станала пред вратата на автобуса, на открито, заради което жертвите и пораженията са по-малко. Това всява съмнение дали целта на терориста е била да се самовзриви, или само да постави бомбата, а тя да се е задействала сама или дистанционно, както твърди една очевидка пред медиите.

Правилна ли е реакцията на България след атентата?

Не

Посланието на България след атаката беше "ние сме малки, уязвими, отворени и не искаме да харчим пари за сигурност". Посланието на Израел беше "виновни са Иран и "Хизбула", ще ви намерим и ударим". Двете държави, разбира се, съществуват в различни стратегически реалности. И въпреки това комбинацията от тези изказвания прави страната ни да изглежда ужасно привлекателна и за бъдещи терористи - като "мека мишена".

Дори да сме малки (България е средна по големина европейска държава и четири пъти по-голяма от Израел) и бедни, това не е задължително да значи уязвими. Страната харчи над милиард лева за сигурност, член е на ЕС и НАТО, обградена е със съюзници и е логично да очаква ефективни действия срещу мащабна заплаха като тероризма. Тактиката "ще сме добре с всички, не ни удряйте" не е адекватна, както пролича в Бургас.

Въпроси без отговор (засега)

Колко време са прекарали терористите в България? Първо се говореше за дни, сега за месец - отговорът ще изясни и дали е имало българска следа.

Какъв вид е експлозивът? Някои от предишните предотвратени атентати в други точки бяха планирани с един и същ вид експлозив. Видът на взрива и на детонатора ще дадат отговор на доста повече въпроси. Симптоматично е, че въпреки целия теч на информация за това почти не се говори.

С американски паспорти ли са били терористите? Фалшифицирането на тези документи е доста трудно и би подсказало нивото на планиране, замесено в организацията на атентата. След като са пристигнали по въздух, не са влезли в България с шофьорски книжки

.

36 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    hrist0 avatar :-|
    Hristo Hristov
    • - 17
    • + 8

    Първоначално нямах намерение да коментирам случая на летище Сарафово. Не, не за да си затворя очите и да си представя, че това не се е случило, а защото смятам, че е по-добре да оставя хората станали жертва на тази трагедия да изживеят мъката си на спокойствие. За съжаление обаче се оказа, че само аз и неколцина други журналисти и блогъри мислим така. http://economistbg.blogspot.com/2012/07/blog-post.html

    Нередност?
  • 3
    mihov_alexander avatar :-|
    йоан александър
    • - 1
    • + 20

    До коментар [#1] от "kalliman":

    В крайна сметка това са нещата от живота, по-добре за тази човешка трагедия от колкото кой бил обратен и кой с кого изневерявал на жена си... Още повече раздухването на слухове и някаква целенасочена информация по всяка вероятност е част от разследването стратегията за залавянето. Нищо лично, мир за всички!

    Нередност?
  • 4
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • - 2
    • + 16

    Аз знам,че в Капитал ще прочета истината и чаках това издание.

    Нередност?
  • 6
    mto avatar :-P
    mto
    • - 5
    • + 16

    До коментар [#5] от "Цецо":

    Цветанов, споко бе! Бегай при шефа да ти обясни каква ти е позицията, че с четенето не се справяш.

    Нередност?
  • 7
    ceco avatar :-P
    Цецо
    • - 9
    • + 3

    До коментар [#6] от "mto":

    Поредната мъдра илекторална единица. Мисъл ненте, но е щастлива. Нъл сте прости, та се разбирате.

    Нередност?
  • 8
    hue avatar :-|
    Николов
    • + 9

    а в началото имаше слух, че някой се е обадил да предупреди, но нещо го изоставиха

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 9
    juliano95 avatar :-?
    Julian Mall
    • - 11
    • + 7

    Поредната плиткоумна статия която дори не поставя логични въпроси, камо ли да дава отговори. От какъв зор Хизбула ще удря България, а не главната действуваща сила на сирийския фронт - Турция? Защо никой не смее да посочи Турция като организатор на атентата поради несравнимо по-големите си възможности в България от Иран?

    Нередност?
  • 10
    mto avatar :-P
    mto
    • + 7

    До коментар [#7] от "Цецо":

    Цецо, пиши по-грамотно, бе! Може да помогне за прочитането на първата страница...
    Какво точно не разбра от текста под снимката? Резултатите от експлозията не съответстват на експлозия на обявеното количество експлозив и все още нямат отговор защо. Кое му е сложното?

    Нередност?
Нов коментар