Съдията, който искаше да бъде прокурор

Пловдивският съдия Сотир Цацаров е фаворитът за следващ главен прокурор

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Цацаров, дори и да стане министър на правосъдието и главен прокурор, все ще се справи. Той е много умно момче и добър административен ръководител."

Това е реплика от лятото на 2012 г. от съдия Галя Георгиева от Пловдивския апелативен съд по повод евентуалната номинация на колегата й - председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Няколко месеца по-късно тя ще е член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на съдиите, а нейният подпис ще е един от седемте под предложението Сотир Цацаров да е новият главен прокурор.

Името на председателя на Пловдивския окръжен съд се спряга за бъдещ главен прокурор отдавна. Той има и подкрепата на вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото: "Цацаров е един от може би най-стабилните съдии в България" (репликата е от април 2010 г.).  Преди време министър-председателят Бойко Борисов намекна, че следващият главен прокурор може да е съдия.

В интервю за "Нова тв" той заяви: "А защо не и съдия да е новият главен прокурор, за да познава по-детайлно работата и на съда и съответно да може да накара прокурорите, които пък са началниците на полицаите в досъдебното производство, да събират по-качествено и по-точно доказателствата."

Предложението на Цацаров беше мигновено внесено веднага след като съветът откри процедурата по избора. Вносители на номинацията му са предимно членове на съвета, избрани от парламентарната квота - Ясен Тодоров, издигнат от "Атака", Каролина Неделчева (ГЕРБ), Магдалена Лазарова Проданова (ДПС), Соня Найденова (ГЕРБ), Светла Петкова (ГЕРБ). Изключение правят Галя Георгиева и бившият заместник главен прокурор Михаил Кожарев, избран от колегите си прокурори. Не е ясно как те имат впечатление от работата на Цацаров, въпреки че кариерата му в съдебната система датира от 1996 г.

"Подкрепих г-н Цацаров за главен прокурор на базата на моя професионален опит на следовател, част от който е работата ми като инспектор - отговарях за пловдивския апелативен район. В този период се запознах лично с г-н Цацаров и се убедих, че мнението на прокурорите от пловдивския апелативен район е изключително високо за него. Ценят го и като администратор, и като специалист по наказателно право. Затова считам, че е много подходящ за поста главен прокурор. Залагам на личните си впечатления от него, както и на мнението на много, много магистрати, които говорят за него като за човек с безупречна репутация", заяви, цитиран от агенция "Фокус", Ясен Тодоров.

Цацаров беше готов с идеи какво ще включи в концепцията си още в деня на избора му. Той иска да разтовари от несвойствени функции обвинението и да осигури нормални условия за работа на "прокурора на първа линия". Пред агенция "Фокус" той заяви: "В концепцията си ще заложа на промяна в прокурорската система отвътре... Смятам, че ако успея да заложа идеите за промяна именно на тези, които са на непосредствената първа линия, бих могъл да очаквам и съответен резултат."

Цацаров е роден в Пловдив през 1961 г. Става член на БКП в казармата, още преди да започне обучението си по право в Софийския университет. След дипломирането си става съдия в Районния съд в Асеновград. Четири години е редови магистрат, а после непрекъснато е административен ръководител. През 1996 г. става председател на Районен съд – Асеновград. През 1998 г. се премества като зам.-председател в горестоящата инстанция – Окръжния съд – Пловдив, без да е бил редови съдия в този съд. Година по-късно вече е негов председател. И така от 1999 г. до 2012 г. Цацаров е председател на Окръжния съд – Пловдив. Той е оцелял по времето на пет висши съдебни съвета и е началник през пет правителства.

Член е на Програмата за развитие на съдебната система и е един от поддръжниците на това ВСС да не е постоянно действащ орган. Има и визия как да се преодолее неравномерната натовареност. Преди време пред в. "Труд" той заяви: "Докато в България има съдилища, в които магистрат решава по 73 дела на месец, а други - по 1.79, е трудно да се похвалим, че осъществяваме реформа. Съдебните райони трябва да се мерят по броя постъпващи дела, демографски и икономически критерии. Време е да създадем еднакви показатели и да ги превърнем в числа за всеки съд. И тогава да намалим районите на най-натоварените съдилища и да придадем общини към съседни, да преразпределим щатовете за съдии и служители в национален мащаб, дори да стигнем до най-болезнените и отлагани решения за съдбата на най-ненатоварените органи на съдебната власт".

Обвинение до дупка

Районът на Пловдив е известен с най-много осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. "Пловдивските съдилища са произвели най-много поводи (в много случаи еднотипни и повтарящи се) за осъдителни решения срещу държавата",  коментира адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев. Според него това "несъмнено е един от страничните ефекти на особената "наказателна политика" на г-н Цацаров."

Съдия Сотир Цацаров е съдията, оставил за постоянно пловдивчанина Максим Савов в ареста. Савов беше обвинен във въоръжен грабеж само на базата на показанията на продавачка в магазина, а прокуратурата през цялото време игнорираше десетките доказателства, които го оневиняваха. "Въпреки че всички доказателства рухваха едно след друго само и само за да не засегнат авторитета или суетата на председателя, съдебните състави механично потвърждаваха ареста на Максим Савов впоследствие", коментира адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев. Савов беше оправдан и вече на две инстанции осъди прокуратурата.

"Много често в България казармените условия се харесват на политиците. При тях няма изненади – който е обявен за бандит, остава в ареста, впоследствие получава тежка присъда, както е било поръчано от Цветан Цветанов или Бойко Борисов по телевизията. В тази предсказуемост се губи идеята за право и законност. Това е голямата жертва, която се дава в такива феодализирани райони като пловдивския", смята още Екимджиев. Пловдив е и районът, който според данните на НСИ оправданите подсъдими през 2011 г. са 1.64% от всички, предадени от прокуратурата на съд. Средната европейска норма при работеща прокуратура е около 20% оправдателни присъди на година.

"Моята оценка за работата по наказателните дела е повече от добра, колкото и по-твърдата наказателна политика на съдилищата в Пловдив да е обект на критика от някои представители на адвокатурата", заявя Цацаров в интервю за "24 часа" от началото на тази година.

"Високотехнологична съвременна престъпност"

Цацаров е привърженик и на използването на СРС-тата. По негови думи от началото на 2011 г. Цацаров е разрешил ползването на 1372 СРС. "Не съм привърженик на тезата, че СРС-та трябва да се ползват в краен случай. Съвременната престъпност е високотехнологична, какъвто трябва да е и подходът при разследването. Важно е да се запази баланс между този подход, защитата на правата на гражданите и неприкосновеността на личния живот", обяснява Цацаров пред в. "Труд".

Според него трябва да се въведе отделна процедура при разрешаването на СРС за защита на националната сигурност, стриктни правила за унищожаване на събраната информация, както и единен национален регистър за СРС, който да се води от орган, различен от МВР. "Нужни са нови правила за времето за използване на СРС. Да се запази 6-месечен срок, но да се предвиди, че след първоначалното разрешение за 60 дни за всеки следващ месец пред съдията трябва да се докаже прогрес в разследването, за да е ясна необходимостта от продължаване", коментира още Цацаров.

24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marriela avatar :-|
    Marriela
    • - 11
    • + 59

    От първите три абзаца на втората част "Обвинения до дупка" на тази статия ми се изправи косата :-/
    Този човек НЕ ТРЯБВА да бъде следващият главен прокурор на България (според мен)! За него ДОКАЗАТЕЛСТВАТА не значат НИЩО :-(

    Нередност?
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 8
    • + 28

    Добро решение на Капитал да изследва кандидатите за прокурор но имам усещането за малко едностранчив анализ. Не съм за Цацаров но би било добре да се представи в статията малко по-подробен и обективен профил.

    Нередност?
  • 3
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 49
    • + 15

    Този Цацаров - съдейки по писаното ми изглежда много свестен пич.

    Нередност?
  • 4
    angelan avatar :-(
    one4all
    • - 44
    • + 14

    В тази бандидтска държава ми е писнало да гледам ехидните усмивки на мастити адвокатчета как измъкват поредния престъпник. В замяна на тази "демократичност" бих избрал методите на Цацаров.

    Нередност?
  • 5
    jimmie avatar :-|
    jimmie
    • - 19
    • + 16

    нищо не разбрах от тоз материал - малко биография, малко цитати, човекът имал 'визия', 'наказателна политика' и така спретнато статийката свърши. така описан - какво не му е наред да е главен прокурор?

    Нередност?
  • 6
    ku4e avatar :-|
    ku4e
    • - 2
    • + 29

    Не разбрах защо "искаше". Той иска и сега. И ще стане. Това е волята МУ.
    И отведнъж ще стане ясно, че новият ВСС е същият като стария, поне в мнозинството си.

    Нередност?
  • 7
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • - 6
    • + 21

    Непознат на широката публика до скоро, от прочетеното никак не съм сигурна че точно Цацаров трябва да стане главен прокурор.

    "Районът на Пловдив е известен с най-много осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург...Според адвокатът правозащитник Михаил Екимджиев това "несъмнено е един от страничните ефекти на особената "наказателна политика" на г-н Цацаров.""

    Нередност?
  • 8
    www avatar :-|
    www
    • - 3
    • + 21

    Капитал май иска и вълкът да е сит и агнето цяло. Процентът на осъдителните присъди в Пловдив явно е скандално и ненормално висок и това трябва да е червена лампичка и аргумент против Цацаров. Това е намека на вестника, но не искат да го заявят ясно, демек да не се скарваме отсега с бъдещото величие :)
    Ами нали това е работата на журналистите, не се скатавайте като мижитурки, направете анализ и бийте барабана, че г-н Цацаров сигурно от дете е мечтал да вкарва "лошите" в затвора и заради идейна или друга обремененост не става за висша длъжност на диктаторската позиция главен прокурор. Да не вземем да довършваме вица с "четвъртия стана Наполеон на Балканите"

    Нередност?
  • 9
    gilermos avatar :-|
    gilermos
    • - 5
    • + 13

    Някак започва и наникъде не приключва този материал. Липсва му задълбоченост и не просто няма акценти, но няма и полезна информативност. Накъсо - незапознатият читател (този, който няма никаква представа за съдебната система и героите в нея) не може да се ориентира от текста за това що за човек и професионалист е Цацаров и става ли за главен прокурор. Поне така мисля аз.

    Нередност?
  • 10
    v_krak_s_vremeto avatar :-|
    v_krak_s_vremeto
    • - 2
    • + 3

    За съжаление нацията ни е болна. 50-тте тоталитарни комунистически години тотално обезсилиха постигнатото с освобождението ни. Днес няма кадри, ползващи се с широка подкрепа, те са я по кофите за боклук, я по някой незавиден пост в низините на йерархията. Нито в Църквата, нито в Съда, нито в Политиката, нито в Културата. В науката и в образованието чакаме кадърните да измрат, та да ги прибавим и тези дисциплини в този списък.

    Положителен белег са самите наши негодувания, означаващи че оздравяване у обществото има. Но инфекцията тепърва започва, нима не е доказателство комунистическия способ, по който въпросният очилат господин за 5 години се е издигнал до върха на районната си йерархия, нещо което неволно извиква паралели в съзнанието ни със сега актуалната тема на митрополитите във Св.Синод, много от които по подобен начин направо са изстреляни "нагоре". А това "нагоре" е май надолу, все по-надолу.

    Затова, в идните избори виждам поредните марионетки, кои нови, кои - до болка стари, които ще ни развличат, и така и все така още поне 20 години. А след тях - вероятно просто няма да има правителства, а губернатори.

    Нередност?
Нов коментар