🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов спря акцията "Роженски мечки" с 270 хил. лв.

Астрономите ще изпълняват задачи, възложени им от земеделското и екологичното министерство

Националната астрономическа обсерватория приема и посетители, но приходите от това не надвишават 25 000 лв. годишно.
Националната астрономическа обсерватория приема и посетители, но приходите от това не надвишават 25 000 лв. годишно.
Националната астрономическа обсерватория приема и посетители, но приходите от това не надвишават 25 000 лв. годишно.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Националната астрономическа обсерватория приема и посетители, но приходите от това не надвишават 25 000 лв. годишно.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Досега обсерваторията е била затваряна частично само през кризисната зима на 1996-97 г.

Министерствата на земеделието и на околната среда и водите ще възлагат задачи на астрономите в Рожен и срещу извършените дейности учените ще получат сумата от 270 хил. лв, необходима за да не спре работата на националната обсерватория. Това беше договорено в сряда на поисканата от тях среща с премиера Борисов в присъствието и на министрите Нона Караджова и Мирослав Найденов. С два договора - с екоминистерството за 150 хил. лв. и със земеделското за 120 хил. лв., учените се ангажираха да изпълняват възложени им от двете ведомства дейности, с което ще осигурят нужното им финансиране до края на годината.

"Ние на това разчитаме", заяви ден по-рано по повод срещата зам.-директорът на обсерваторията Никола Петров. Поводът за нея е дефицитът от 250 хил. лв., с които да се покрият разходите й до края на годината. Недостигът е наследен от миналогодишния бюджет, когато от поисканите 960 хил. лв. за заплати и поддръжка на апаратурата обсерваторията в Рожен, която е в системата на БАН, е получила 700 хил. лв.

След като от финансовото министерство заявиха, че няма да отпуснат сумата, астрономите обявиха, че са сформирали футболен отбор с името "Роженските мечки", за да финансират с пари от мачове и телевизионни права научноизследователската си дейност. Чрез клип в интернет капитанът на отбора Янко Николов, оператор на най-големия телескоп в обсерваторията, покани "Бистришките тигри", в който играе премиерът, да им бъдат първият съперник.

Фискални комунисти

"За пореден път показват, че не могат да правят истински реформи, а само разчитат както по време на комунизма: дайте държавата да даде", отговори в телевизионните новини в сряда финансовият министър Симеон Дянков. 

Никола Петров обясни също, че астрономите все още не са си получили от министерството на образованието остатъка от 300 хил. лв. от спечелен проект за научни изследвания. По друг международен проект - "Европейска пътна карта за развитие на научни инфраструктури" от 2010 г. с участието на 12 държави, са класирани на първо място, но в продължение на две години държавата отказва финансирането му с мотива, че няма пари заради кризата.

В същото време почти всеки месец правителството предоставя извънредни средства от бюджета в размер на милиони левове основно за строителство на спортни обекти и ремонти. Огромни суми бяха отпуснати допълнително и за МВР, което е с най-голям бюджет и най-големи собствени приходи от охрана, дарения, такси и глоби. Само през август например нереформираното вътрешно министерство получи 18 млн. лв. за покриване на дълговете си.

Задачите се мислят

От земеделското министерство обясниха, че тепърва ще се решава какви точно дейности ще възлагат на обсерваторията. "Ще им даваме задачи, които ще са ни нужни, но в бъдеще ще се изяснява какви", обясниха оттам, като уточниха, че досега не са работили с този вид учени. Парите от екоминистерството ще дойдат от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДОС), което е предложило на астрономите да разработят научен проект с дейности, които да се използват за наблюдение по опазване на околната среда.

Да не изпуснем ядрения синтез

След срещата в сряда директорът на Института по астрономия към БАН доц. д-р Таню Бонев каза, че допълнителните дейности ще отклонят малко от пряката им работа астрономите. "Може би ще пропуснем някой астероид, който след десетина години ще удари земята, или някоя избухваща звезда", коментира той, след което думата взе премиерът.

"Нито една звезда не трябва да бъде изпусната. Мигар и след десет години да се взриви, ядреният синтез трябва да се контролира. Мисля, че няма да пропуснете и звездите, защото това, което ще правите, е да наблюдавате и влиянието върху горите и околната среда. Една звездичка, повтарям, не искам да се изпуска, и да кажеш - отклоних двама астрономи да се занимават с горите. Колкото трябват допълнително, но една звезда не трябва да бъде изпусната.

В същото време - ако имате необходимост от още пари, за да не изпуснем някой астероид или някой взрив за след десет години, сме готови да ви дадем целево от министерството на образованието веднага пари, за да не изпуснем никакъв взрив на звезда при ядрения й синтез. Така че направете ми сметка допълнително колко ще ви отклони вниманието това, че ще се занимавате с тези два проекта, и толкова пари ще ви дам допълнително през образованието, за да не пропуснем никоя звездичка в планетата, да сме на бойния си пост – нито астероид, нито звездичка. Десет, двайсет, трийсет хиляди - допълнително, колкото трябват, целево ще ви ги дам, за да не пропуснем нещо в небето", каза Борисов и поръча "това трябва да бъде предадено на министър Симеон Дянков".

Още по темата за НАО "Рожен" четете в новия брой на в. "Капитал" в събота.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    murttle avatar :-(
    murttle
    • - 5
    • + 42

    Горките хора! Да ги разиграват така за някакви мижави средства, че и да искат благодарност от тях!

    Нередност?
  • 2
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • - 9
    • + 44

    На плондира Дянков някой трябва да му обясни - Да има дейности за които Държавата трябва да дава пари! И това няма нищо общо с комунизЪма. Щото иначе - няма никаква нужада от министър на финансиите.... Всеки ще се оправя сам.

    Нередност?
  • 3
    tsyrvulan avatar :-P
    tsyrvulan
    • - 2
    • + 34

    Майко мила, и как точно си мисли гусин Борисов че астрономите могат да контролират ядрения синтез на избухваща звезда? Абе тоя не знае ли че имено ядрения синтез дава енергия на звездите, или си мисли че този процес може да се контролира с помощта на телескопи? Не случайно го наричат с разни екзотични имена като Рапон, Тиквун. Като четях бръщолевенията му се сетих за вица че за завиването на една крушка са необходими трима милиционери.

    Нередност?
  • 4
    peho avatar :-|
    peho
    • - 1
    • + 48

    Комунистите са виновни. Построили са обсерватория за да вкарат сегашното правителство в разход. Още преди над 30 години са решили да правят мръсно на Дянков.

    Нередност?
  • 5
    hk avatar :-(
    the next K
    • - 1
    • + 35

    До коментар [#3] от "tsyrvulan":

    трима милиоционери бяха през соца, сега са четири - четвъртия следи кога Боко ще рече: "нека бъде светлина!" и ще пусне "тока" :)

    На тази жалка държава не й трябват наука и изследвания, а само милиция и разследвания! В държавата на проститутки, сводници, автокрадци, ченгета и мутрета не и трябват космически изследвания, атомна енергетика и хай-тех сектор. Важно е да има манго матриал, който да копа кюмюр и да го хвърля в пещите, а хай-теха ще е я нов мерцедес, я айфон... т'ва е! Ще слушаме тази свръх елементарна частица, уловена от Люлинския тунелен ускорител, нашия Боко-бозон/бизон, а на който не му понася, да се изнася...

    Нередност?
  • 6
    dorn avatar :-|
    dorn
    • + 17

    "В същото време - ако имате необходимост от още пари, за да не изпуснем някой астероид или някой взрив за след десет години, сме готови да ви дадем целево от министерството на образованието веднага пари, за да не изпуснем никакъв взрив на звезда"

    Че защо от образованието и децата да се вземат парите - за взривовете отговарят министерствата на милиционерите и овенните .

    Нередност?
  • 7
    mto avatar :-P
    mto
    • + 25

    "От земеделското министерство обясниха, че тепърва ще се решава какви точно дейности ще възлагат на обсерваторията. "Ще им даваме задачи, които ще са ни нужни, но в бъдеще ще се изяснява какви", обясниха оттам, като уточниха, че досега не са работили с този вид учени."

    смЕх, смЕх...

    Нередност?
  • 8
    mbde avatar :-|
    MBDE
    • + 22

    Нямаше да имал проблеми с бюджета им ако астрономите се бяха представили за астролози. Тиквун това поне го е чувал. Догодина да си знаят и да му направят на Боко един хороскоп с добри новини и проблемът е решен. А Дянков е простак.

    Нередност?
  • 9
    busy2 avatar :-|
    Dr.Jotker
    • - 4
    • + 4

    Там е работата, че хем хората горките, но хем и Дянков не е простак. А това че намира пари за милицията, не е от него

    Нередност?
  • 10
    gospodin avatar :-P
    Г-н D
    • - 1
    • + 14

    И с този телескоп никъде из Вселената, колкото и да търсят, няма да открият ума на земеделския Миро.

    Нередност?
Нов коментар