🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Безгласните букви

Замазването на проблемите с обсерваторията в Рожен

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В целия шум около недофинансирането на Института по астрономия към БАН и обсерваторията в Рожен  важните гласове всъщност не се чуха. Не защото бяха заглушени от по-силно викащите, а защото просто липсваха. Не чухме мнението на образователния министър Сергей Игнатов, в чийто ресор влиза развитието на науката и чието ведомство е първостепенен разпоредител на бюджетните средства за академията. Не чухме и министъра на икономиката Делян Добрев, който е член на настоятелството на БАН и би трябвало да има идея в каква посока учените могат да помогнат за развитие на иновации и конкурентоспособна среда.

Не разбрахме какво мислят народните представители, пред които академията се отчита всяка година. Съветът на настоятелите на БАН - новата структура, от която се очакваше да въведе малко ред в непрозрачното управление на академията, остана с добри намерения само на хартия. А точно съветът има право да контролира разходването на бюджетната субсидия и да съгласува финансовата политика на БАН. Може да сигнализира при нарушения и да влияе върху стратегиите за развитие на академията.

Разговорът за бъдещето на научните изследвания в България в момента се изчерпва само с идеите за реформи на финансовия министър, възраженията от страна на академията и включването от време на време на премиера за потушаване на минискандали. Това може да замаже проблемите за малко - например да осигури средства на Института по астрономия за мизерни заплати, издължаване към EVN за три месеца и поправка на покрива.

Няма как обаче да постави на дневния ред истинските въпроси - какво трябва да се случи в БАН, за да работи ефективно и да стимулира добрите си учени, какво очаква държавата срещу бюджетната субсидия и какво може да предложи академията, кои са приоритетните области, които страната иска да развива. Ако тези въпроси не намерят отговори, "Роженските мечки" най-вероятно ще трябва да сформират отбора си и следващата година (ако младите учени са все още в България).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    haralampi avatar :-|
    haralampi
    • - 1
    • + 2

    „Комплексна програма за подобряване на живота в Република България” с организация-изпълнител: Международно висше бизнес училище – Ботевград.

    Това е темата на един от спечелилите проекти от последната сесия на българския Фонд „Научни изследвания”. Сега ни остава да изчакаме да усетим ефекта от проекта и значително подобрение на живота в България. Разбира се, понякога научните изследвания не успяват.... но дано точно този проект ни зарадва. Щом е одобрен сигурно има защо.

    Проектното финансиране е една възможност за развитие на качествена наука, която работи по света. Така се избират най-добрите идеи, учени с публикации, има конкуренция и се очакват научни резултати.

    Иначе, всички спечелили са тук:
    http://www.bulfund.com/wp-content/uploads/2012/11/REZULTATI-OT-KONKURSNA-SESIA-2012g2.doc

    Нередност?
  • 2
    haralampi avatar :-|
    haralampi
    • + 2

    Само ще добавя, че гореописаният проект ще получи 150 хил. лв., което е повече от половината от необходимите пари за Рожен. Щом се финансират такива проекти не е чудно, че няма пари за обсерваторията.

    Нередност?
Нов коментар