🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Другото лице на Перник

Градът се опитва да привлече туристи с кукерски фестивал, подземен минен музей, средновековна крепост и доза самоирония

Перник е най-голямото игрище за голф в страната – всички карат голфове и са играчи, шегуват се дори и самите перничани. Градът обаче все още не е използвал максимално славата си, натрупана покрай анекдотите, за да привлича и туристи.
Перник е най-голямото игрище за голф в страната – всички карат голфове и са играчи, шегуват се дори и самите перничани. Градът обаче все още не е използвал максимално славата си, натрупана покрай анекдотите, за да привлича и туристи.
Перник е най-голямото игрище за голф в страната – всички карат голфове и са играчи, шегуват се дори и самите перничани. Градът обаче все още не е използвал максимално славата си, натрупана покрай анекдотите, за да привлича и туристи.    ©  Цветелина Белутова
Перник е най-голямото игрище за голф в страната – всички карат голфове и са играчи, шегуват се дори и самите перничани. Градът обаче все още не е използвал максимално славата си, натрупана покрай анекдотите, за да привлича и туристи.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Къде нощуват гостите на Перник? В поуиклуиниката. Какво можете да опитате, докато сте в града? Препоръчваме ви пернишко суши (лозови сарми с цаца) и пернишки бейлис (боза с ракия). Къде можете да отидете вечер? На метъл парти (бой с винкели и метални тръби), ретро парти (бой със столове и бутилки) или на най-обикновен уличен бой. Яките партита в пернишките дискотеки се усетиха чак в София на 22 май, а всички столичани си мислеха, че това е земетресение. А какво може да се види в Перник? Тук е най-голямото игрище за голф в страната – всички карат голфове и са играчи.

От вицовете към туризма

Подобно на габровци, които сами могат да ви разкажат най-сочните вицове за собствената си спестовност, перничани също не биха отказали малко повече популярност покрай хумора за тях. Пернишкият Културно-информационен център, подпомогнат от общината, дори е събрал в малка книжка част от анекдотите за нрава на местните жители (които ви разказахме по-горе). Сигурно ще я преиздадат и тогава ще е по-голяма, понеже фолклорът за перничани не спира да се развива. Самите хора тук съчиняват или разказват вицове за себе си и се надсмиват на по-особеното си "л". И все пак понякога се усеща, че анекдотите им идват в повече и им се иска да поговорят по-сериозно за другото лице на Перник: градът, който има богата история, култура и дори да звучи алтернативно - с малко повече целенасочени усилия може да бъде добро място за туризъм.

"Надявам се, че все повече хора ще бъдат провокирани от вицовете за Перник и перничани, за да посетят града като туристи, защото тук действително има какво да се види", казва Десислава Миланова, главен експерт в Културно-информационния център.

Винкел с пуканки

Една от запазените марки на града е международният фестивал на маскарадните игри "Сурва", който се провежда от 1966 г. Кукерският фестивал, както е по-известен, събира над 6 хил. участници от всички етнографски области на България. Идват и гости от Европа, Азия и Америка, които представят своите народни игри, обичаи и маски. Участниците наблягат на максимално автентичното облекло и традиции от своя край, а за най-добрите има награди. Фестивалът вече е успял да се наложи и всяка година събира поне 100 хил. зрители. По традиция той се провежда през последната събота и неделя на януари, но тъй като догодина по това време ще има референдум, събитието е изместено за първите три дни на февруари.

Международните гости вече са поканени и сега се уточняват детайлите по програмата, която предстои да бъде публикувана в окончателния си вариант тук. Към момента са включени, освен представянето на различните групи и огнено шоу, уличен театър, украсяване на гигантска сурвачка. За гладните ще има и типични ястия за района на Перник като граовския зелник. Съвременният фолклор не е пропуснал дори и емблематичните кукерски и сурвакарски традиции в региона - за перничани казват, че правят сурвачките си, като украсяват винкел с пуканки.

На гости на баба Мина

Доскоро икономиката на Перник се развива благодарение на богатите рудни залежи. Казват, че миньорите са наричали работното си място "баба Мина". Днес няма как да подминете мемориала на миньорския труд в центъра на града, но малко хора знаят, че в Перник се намира уникалният за Балканите и един от малкото в Европа подземен минен музей. Той е отворен в западните галерии на първата подземна мина на Перник – "Старите рудници". Музеят е открит през 1986 г., а в средата на 90-те е затворен. От 2009 г. отново работи, подкрепян от общината. Той обхваща две галерии с обща дължина 630 м, като най-дълбоката точка е на 50 м под земята. По протежението на тунелите има 30 камери с експонати, сред които могат да се видят миньорски уреди от различни периоди, включително и ранната далечна братовчедка на "къртицата", използвана за строежа на софийското метро. В мината на туристите се прожектира и кратко филмче за Перник и минното дело, което днес в региона вече е само на открито. Входът е символичен – 3 лв. за възрастни и по 1 лв. за деца и пенсионери. Необходима е обаче предварителна резервация в Културно-информационния център, тъй като оттам се организира и екскурзоводското обслужване. Важно е да имате предвид, че мината се отваря за туристи само ако се събере група от поне 5 човека.

На входа на музея се намира и дървото на щастието – вкаменен ствол, изваден от мината. Дървото е било под земята никой не знае колко години, но не е изгнило и не се е превърнало във въглища, а в камък. Затова се смята за чудодейно: ако го пипнеш и си пожелаеш нещо, то ще се случи. От музея се шегуват, че гарантират 98% сбъдване на желанията.

Отляво на мината е регионалният исторически музей, в който едни от най-ценните експонати са бусинска керамика (от трънското с. Бусинци). А според местните именно там се провежда и един от първите, ако не и първият рок фестивал в България – стартиралата през 1968 г. "Китариада", която беше подновена през октомври, има за цел да се превърне в една от старите-нови културни марки на града. Перничани са горди, че техният рок фестивал дори изпреварва с една година "Уудсток".

И Кракра е от Перник

Освен на риболов перничани често прекарват съботите и неделите си на открито на хълма, където е средновековната пернишка крепост. Оттам се открива панорамна гледка към града, а мястото е подходящо и за пикник. Сред полуразрушените стени има и бутафорни катапулти, които са дарени на общината след края на снимките на филма "Спартак".

Крепостта е известна и като "Кракра" - на прабългарския болярин Кракра, който е неин владетел в началото на XI в. По това време крепостта удържа две обсади на византийците, завладяна е последна, а средновековният Перник не е разрушен. Оттам се открива гледка и към местността Кървавото, която се свързва с кървава битка, при която са загинали много византийци. В момента общината планира да реставрира крепостта и да развие туристическия й потенциал по проект за 4.2 млн. лв., финансиран по оперативна програма "Регионално развитие". Заложени са от чисто маркетингови и рекламни дейности, през обучения на аниматори и екскурзоводи до инфраструктурни подобрения. Очаква се проектът да приключи през декември 2013 г.

Така че, ако си търсите дестинация за събота и неделя – може да проверите дали има истина във вицовете за Перник. Или ще откриете другото лице на града, или поне ще научите още нови анекдоти, които да разказвате в компания. А от София градът е само на 20 км по магистрала "Люлин", известна още и като "Винкелщрасе".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kpp avatar :-|
    Kiril Peychev
    • - 4
    • + 26

    "Така че, ако си търсите близка дестинация за събота и неделя..." - но аз се намирам на 400км. от Перник!? Пак ли забравяте, че София не е България. Ако е така, ограничете си разпространението на сайта и вестника.
    Освен това, магистралата вече не се нарича "Винкелщрасе", а "Голфстрийм". ;)

    Нередност?
  • 2
    darinach avatar :-|
    Darina Cherkezova
    • + 11

    До коментар [#1] от "kpp":

    Здравейте, прав сте за забележката и благодаря за коментара. Премахвам думата „близка”, а иначе Перник може да бъде съботно-неделна дестинация дори и за хора, които се намират по-далеч от града и региона.

    Нередност?
  • 3
    iazovetz avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#1] от "kpp":

    С новопостроените магистрали вече всичко е близко, я не се оплаквайте, а благодарете!

    Нередност?
  • 4
    kpp avatar :-|
    Kiril Peychev
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#2] от "Darina Cherkezova":

    И аз благодаря за вниманието. Хубав ден! :)


    До коментар [#3] от "iazovetz":

    Освен, че магистрала "Тракия" не е завършена все още, няма изглед и бензина да поевтинее скоро, така че дестинацията за мен си остава далеч. И за какво по-точно трябва да благодаря, и на кой? Ако сте решил да се подмазвате на някой, поне си напишете цялото име, пък може и отнякъде да ви забележат... ;)

    Нередност?
  • 5
    etty1 avatar :-P
    etty1
    • + 17

    Много интересна и добронамерена статия! Препоръчвам кукерския фестивал - фантастично зрелище: страховито, смешно, шарено и шумно, участниците са от 5-6 годишни деца до старци, които са се маскирали през целия си живот.

    Нередност?
Нов коментар