🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проекти без добавена стойност нямат място в новите европрограми

България очаква ЕК да ни възстанови близо 600 млн. до края на 2012 г.

Министър Томислав Дончев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проекти без добавена стойност, без оценка за дългосрочния им ефект за бизнеса и обществото нямат място в новите оперативни програми за периода 2014 – 2020 г. Това са препоръките в традиционния годишен доклад на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, представен във вторник.

Сметката дотук

От документа става ясно, че до края на октомври 2012 г. България е договорила близо 98% от ресурса по 7 оперативни програми или общо 15.326 млрд. лв. За периода 2007 - 2013 г. България разполага с 22.98 млрд. лв., като в сметката влизат и програмите за трансгранично сътрудничество, селските райони и рибарство.

Разплатените средства по оперативните програми са 5.05 млрд. лева – около 33%. Само през тази година до бенефициентите са стигнали 2.2 млрд. лева. Близо 600 млн. лева от тях обаче все още не са ни възстановени от Европейската комисия, отбеляза министърът, отговарящ за еврофондовете Томислав Дончев. Той се надява сумата да ни бъде преведена в предстоящите три седмици до края на годината. Двадесет и пет на сто е увеличението в обема на разплатените проекти по 7-те оперативни програми от 2011 г. до 2012 г., става ясно още от доклада.

Последствията от лошото планиране

Председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси Моника Панайотова посочи, че еврофондовете трябва да се разглеждат като допълващ инструмент, гарантиращ дълготрайния ефект от дадена инвестиция, което в момента не се случва. Много проекти се пишат, колкото едни пари да се усвоят и отчетат, но те нямат никаква устойчивост и не насърчават инвестиционната активност.

Проблемът със зле планираните проекти бе отчетен и от регионалния министър Лиляна Павлова по време на 7-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Икономедиа" в партньорство с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Тя даде за пример проект по програма "Регионално развитие" за ремонт на басейн в училище, чиято фасада и двор са в окаяно състояние. В същата категория попадат проекти за ремонт на общински улици, които трябва да се разбиват впоследствие за подмяна на водопроводната мрежа. Това е причината новата регионална програма да финансира само проекти за интегрирано градско развитие, отбеляза Павлова.

Няма как да разглеждаме еврофондовете като допълващи публичните инвестиции средства, като сме ги превърнали в основни, на някои места и единствени, коментира депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски. През 2012 г. европейските инвестиции ще стигнат 66% от всички вложенията на държавата и общините, каза още Михалевски. През 2008 г. делът им е бил около 25%.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • - 3
    • + 7

    От всичките пари отпускани от Европа едвам няколко десетки милиона евро са достигнали до реалната икономика. Всичко останало е точено и преточвано от мафията. За пример ще дам ОП "Конкурентоспособност" чиито пари дълго бяха достъпни само за "наши" фирми, а тази година ГЕРБ решиха за да отчетат усвояемост да дадът 400 млн. евро от тях на банките, че да ги били давали на кредит на унищожените ни фирми. Освен това дават на общини и неясни държавни структури да ми откривали бизнеспаркове за стотици милиони, които са поредната бездарна глупост за точене на народни пари. Бизнеса измира поголовно, а тия идиоти пилеят парите за скъпи играчки и топли местенца, които днес построени с европари утре ще са на издръжка на държавния бюджет. Ефекта ще е по-трагичен и от БАН, а хора в тази държава няма да останат. Дори и мафията ще остане без обслужващ персонал.

    Нередност?
  • 2
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • - 2
    • + 4

    Браво Моника, Браво Лиле! Ама това са наши реплики! Аз за това и писах, че от вашите седянки няма никакъв смисъл и полза... освен може би да се видите... ей, събрахме се!... и начешете егото си с умозрителни приказки и кекави умозаключения с претенцията за загриженост...

    Нередност?
  • 3
    go_for_it avatar :-|
    GO FOR IT
    • - 3
    • + 4

    Уникално: 8,25% средно разплатен ресурс/година досега (нека приемем, че 2007ма е била нулева, време за учене какво е това чудо проект)

    И още по-уникалното постижение на Дончев и компания: за оставащата година - надежди за 65%

    Няма такова "успешно" управление на програми и проекти. Досега са разплащали средно по 8,25% на година и "мъдро" са оставили 65% за последната година.

    Нередност?
Нов коментар