🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промяна или застой на дъното

Пет важни за бизнеса теми, без които икономиката никога няма да тръгне нагоре

Предизборният политически оптимизъм се сблъска с критиките на анализатори и хора от биз-
неса
Предизборният политически оптимизъм се сблъска с критиките на анализатори и хора от биз-
неса
Предизборният политически оптимизъм се сблъска с критиките на анализатори и хора от биз- неса    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Предизборният политически оптимизъм се сблъска с критиките на анализатори и хора от биз- неса    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На годишните срещи на бизнеса с правителството, които "Капитал" организира заедно с Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) обикновено се сблъскват две гледни точки за случващото се в държавата. Политиците предпочитат да се фокусират върху успехите и обещанията си, докато бизнесът е по-директен във формулирането на проблемите си.

В предизборната, но трудна за икономиката 2012-та, гледните точки на срещата тази година бяха още по-полярни. Политическият оптимизъм беше по-голям от обикновено, докато реализмът на бизнеса беше помрачил лицата на хората в залата.

С фиксиран в следващия мандат поглед управляващите дадоха немалко обещания на бизнеса, отчетоха свършеното до момента и признаха, че нерешените проблеми са все още много. Във фокуса отново попадна и икономическата криза - все пак и през следващата година очакванията за икономиката на еврозоната са песимистични, а България трудно може да постигне ръст от над 1.5% от БВП.

По-прагматичните представители на бизнеса споделиха конкретни пречки пред работата си и настояха за реални реформи в най-кратки срокове. А участниците в събитието откроиха пет области, чиято реформа буквално ще изтегли държавата нагоре и ще окаже чувствителен ефект върху икономиката.

1. Бизнес среда

Средата за бизнес е първостепенен въпрос, като предприемачите плащат висока цена за независимостта си, стана ясно на форума. Според председателя на КРИБ Огнян Донев правителството е изпълнило по-малко от половината мерки, които работодателската организация поиска преди година за насърчаване на коректния бизнес.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева не се поколеба да открои част от недостатъците в работата на правителството. По думите й това са структурните реформи, подобряването на бизнес средата и недоверието на малкия бизнес към държавата. От своя страна финансовият министър Симеон Дянков обеща спешни мерки за по-добра работа на предприемачите и запазване на ниските данъци.

Растежът на българската икономика изцяло ще зависи от качеството на институционалната среда, коментира темата политологът Иван Кръстев. "Няма вече през намаляване на данъци или друг вид такива политики да бъде постигнато нещо. Качеството на институционалната среда като цяло ще е тази, която ще позволи на икономиката да расте или няма да позволи", каза Кръстев. Тук има проблем и това е съдебната система, защото тя е нереформирана и в същото време деморализирана, посочи Кръстев. Държавната администрация и медийната свобода са другите две области, от които ще зависи икономическото развитие на България, смята Кръстев.

"Най-големият въпрос е каква е бизнес средата в България – в която българският бизнес съществува, развива се или вегетира. Бизнес средата е свързана и с медийната среда", каза от своя страна Теодор Захов, съсобственик в "Икономедиа" АД.

2. Конкурентоспособност

България трябва да се насочи към продукти с добавена стойност, а доброто развитие на селското стопанство и на туризма не е достатъчно, тъй като това са сектори с ниска добавена стойност и ниско заплащане, коментира темата президентът Росен Плевнелиев. "България не трябва да изнася суровини и мозъци, а продукти с добавена стойност. Да бъде не страна на евтината, а на ефективната работна сила", допълни той.

Икономическият министър Делян Добрев обеща кабинетът да подготви система за насърчаване на експортно ориентираните компании и особено за тези, които произвеждат продукти с висока добавена стойност. Целта на правителството според Добрев е българската икономика от износител на суровини да се развие до производител на продукти с висока добавена стойност.

3. Еврофондове

Национален пакт за еврофондовете предложи президентът Росен Плевнелиев. Пактът трябва да следва пет основни принципа. Първият от тях е следващите правителства да не развалят работещите системи, "там където нещата се случват". В подкрепа на неговите думи регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че централизираният подход при управлението на еврофондовете ще продължи и през следващия програмен период 2014 – 2020.

Министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев даде конкретни примери за реформи, които ще се случат с цел по-добра работа с парите от ЕС. От следващия програмен период бенефициентите ще могат да кандидатстват с една апликационна форма за интегриран проект, който се финансира по няколко оперативни програми и от различни фондове. Сроковете за реакция на управляващите органи ще бъдат регламентирани в новия Закон за управление на еврофондовете. Електронното подаване на документи ще е задължително по всички оперативни програми, а от следващата година ще заработи и модулът за електронно отчитане на проектите.

4. Електронно управление

Един от приоритетите, зад които в по-краткосрочен план застана президентът Росен Плевнелиев, е електронното правителство. "Електронното правителство е тоталната антикорупционна мярка", заяви той. Предоставянето на онлайн услуги прави администрацията по-бърза и по-прозрачна, коментира той. "Сега бизнесът виси по опашките и моли служителите нещата да се случват", обрисува картината президентът. С въвеждането на електронното правителство държавата и общините ще трябва да предлагат общо 2100 различни услуги на бизнеса и гражданите от дистанция.

"След магистралите следват... пак магистрали, само че дигитални", каза от своя страна Валери Борисов, зам.-министър на транспорта и информационните технологии. "В началото на следващата година започва проект за широколентов интернет в 29 слабо населени общини, финансиран с 20 млн. евро от ЕК. Тези населени места не са атрактивни за бизнеса, но това не означава, че трябва да останат изолирани от света", каза Борисов. Той препоръча през следващия програмен период едно координационно звено да поеме отговорност за всички проекти за електронно управление, както и да се направи черен списък на IT фирмите, които не изпълняват ангажиментите си по договори с държавата.

5. Образование и наука

Президентът Росен Плевнелиев обясни, че добрата подготовка на кадрите ще има ключова роля за успеха на иновациите и индустрията. "Каква ще бъде България след 15 години, се решава в класните стаи. Ако миналият век беше векът на финансистите, този е векът на инженерите", заяви президентът. "Винаги съм се възмущавал от поговорката "Абе не ми давай акъл - пари ми дай". Точно обратното е. Пари има, сега да видим къде ни е акълът", каза Плевнелиев.

Иновациите са сферата, която има нужда от спешна реформа, каза икономическият министър Делян Добрев. "Нямаме орган, нямаме ясно определена структура, която да се занимава с иновациите. Трябва ни нещо като единния орган за подземните богатства или единния орган по програма "Конкурентоспособност" с ясна визия, с ясни отговорности или пък реформата, която направихме в туризма. Нещо подобно трябва да се случи с експортно ориентираните предприятия и иновациите", каза Добрев. Той обеща бизнесът да получи достъп до ваучери за иновации. Те няма да бъдат на принципа "даваме едни пари за наука", а ще бъдат печелени от компании, които са наясно от какво имат нужда, за да подобрят производството си.

27 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    veny_g avatar :-|
    Вени Г.
    • - 6
    • + 36

    Айде пак обещания на кило! Колкото изпълниха обещанията си от 2009, толкова ще изпълнят и тези, ако случайно вземат втори мандат.

    Нередност?
  • 2
    tanas avatar :-|
    Танас
    • - 11
    • + 26

    Копаме от дъното надолу.

    Нередност?
  • 3
    xmm avatar :-(
    xmm
    • - 1
    • + 25

    ....Пет важни за бизнеса теми, без които икономиката никога няма да тръгне нагоре.....
    -----------
    Теория като за контролно в средните училища.....

    Нередност?
  • 4
    gospodinkanchov avatar :-|
    gospodinkanchov
    • - 2
    • + 42

    Образованието в тоя си вид е безполезно. Учениците нито добиват знания (в случая напълно ненужни), нито развиват умствените си способности, камо ли па да се подготвят за живота, само се отегчават. Не случайно висшисти масово работят за хора с основно и средно образование. Требва коренна промяна.

    Нередност?
  • 5
    cannibalcorpse avatar :-P
    cannibalcorpse
    • - 14
    • + 9

    До коментар [#4] от "gospodinkanchov":

    имаш предвид вишисти с купени дипломи сигурно?:)

    Нередност?
  • 6
    gospodinkanchov avatar :-|
    gospodinkanchov
    • - 1
    • + 19

    До коментар [#5] от "cannibalcorpse":

    За съжаление не.

    Нередност?
  • 7
    geoimg avatar :-P
    Geoimg
    • + 32

    [quote#5:"cannibalcorpse"]имаш предвид вишисти с купени дипломи сигурно?:) [/quote]
    С купените дипломи са "елит"!?

    Нередност?
  • 8
    yotata avatar :-|
    йотата
    • + 24

    Бе що вземат да качат всичките намерения и обещания от тия срещи на един сайт и да се следи какво от тях е направено, и какво защо не е направено.

    И що като го е казал бизнеса следващите "политици" се разсейват и почват наново с толеранс от 100 дни.

    Ама да не е на сайта на в-к КАПИТАЛ ами на сайта на правителството.

    Като искат да слагат книга за похвали и оплаквания на бизнеса от администрацията да вземат да сложат и по една такава и за правителството и парламента.

    Кво туканка само се събират и се вайкат и се самокритикуват. (Докато коктейлстват.)

    Прочее и за "правовите органи" по ена книжичка никак няма да е излишна почва да ми се струва.
    По ена за съдии, прокурори, конституционни калинки, агенции... и прочие...

    Нередност?
  • 9
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 3
    • + 39

    Ако това наистина е най-важното от този форум, то той е напълно безсмислен! Не прочетох нищо конкретно, освен казаното от Иван Кръстев, но от него повече конкретика не трябва да се очаква - той е теоретик!

    "Симеон Дянков обеща спешни мерки за по-добра работа на предприемачите и запазване на ниските данъци." Какви точно "спешни" мерки е обещал? Има ли срокове за въвеждането им?

    "Най-големият въпрос е каква е бизнес средата в България – в която българският бизнес съществува, развива се или вегетира. Бизнес средата е свързана и с медийната среда", каза от своя страна Теодор Захов, съсобственик в "Икономедиа" АД. - От бизнеса се очаква конкретика, а не общи приказки!

    Вместо общи приказки, да бяха поискали конкретно:
    1. Ограничаване на измамите с ДДС чрез тотален контрол над ревизорите на НАП - във всяка схема за източване на ДДС е замесен данъчен! Данъчна полиция, подчинена не на НАП, а директно на министъра. Закриване на икономическа полиция в МВР.
    2. Реформиране на КЗК и назначаване на опитни, ползващи се с доверието на обществото юристи и експерти. Олигополите на пазара са твърде много! Същото се отнася и за всички държавни агенции - крещящ пример на непрофесионализъм е ДКВЕР!
    3. Тотална реформа на съдебната система. Прокуратурата - в изпълнителната, а не в съдебната власт! Министърът на провосъдието да бъде не само наблюдател на заседанията на ВСС, а да има право на глас с двойна или тройна тежест. Така политическата власт ще носи цялата отговорност за назначенията / наказанията в съдебната система и в зависимост от това, народът ще гласува на избори! Това изисква промяна на Конституцията, но все пак трябва да се започне поне да се мисли за такава!
    4. Изборна реформа с по-голям мажоритарен елемент и право на избирателите от даден избирателен район чрез местен референдум да отзовават народните представители, за които са гласували и предизвикване на нови, предсрочни избори. Да се отнася и за изборите на кмет и общински съветници. Сега може да се стигне до отстраняване на Президента (импийчмънт), но не и до отзоваване на депутат или общински съветник. Това е безумие! Санкциите на съда в Страсбург да се плащат от бюджета на съдебната власт - няма да им останат пари не за бонуси, а дори и за заплати!
    5. Срокове за поетапно въвеждане на електронно правителство и отчет на отговорните след изтичане на всеки срок!.
    6. Тотална реформа в образованието. Ясни критерии за оценка на преподавателите, базирани на постиженията на техните ученици и стимулиране на добрите преподаватели с по-високи заплати. Не може учителят на тези деца с медали от международни олимпиади да получава същата заплата като г-жа Пенка от Горно Нанадолнище! Намаляване на броя на "университетите". Изискване за минимален брой хабилитирани преподаватели за всяка специалност във всеки "университет", при условие един преподавател да няма право да преподава в повече от 2-3 висши училища. Какъв "университет' е Техническият Университет? Да бъде Политехника, но не е университет! (Там съм завършил). Какъв университет е УНСС? Същата работа! Или Минно-геоложкия?
    7. Пенсионна реформа и въвеждане на лични партиди. Вярно е, че трябват много пари, но може поне да се увеличава с малък процент тежестта на вноската по лична партида.
    8. Реформа в здравеопазването. Поне 3 здравни каси, които да се конкурират. Държавният финансов надзор и Сметната палата да имат право да ревизират всяка каса и всяка болница по всяко време. Сега се краде като за световно чрез фиктивни болни и такива, които нямат нужда от лечение, но ги оперират само за да вземат пари от касата. Различни степени на зрдавно осигуряване. Хората да имат право на избор да плащат по-високи вноски, за да получават по-сериозно здравно обслужване.
    9. Тотална, ама наистина тотална реформа в МВР! Да се рине из основи! Намаляване на броя на полицаите и повишаване на техните заплати. Да си плащат сами осигуровките! МВР да се задължи да влага поне 20% от бюджета си в капиталови разходи! Сега 97% отиват за заплати! Никакви "дарения", от никого! Електронен регистър за всички докладвани престъпления и задължение на дознателя да уведомява пострадалия поне 2 пъти годишно за хода на разследването, а за по-дребни престъпления - всеки месец!

    Има още много, но стана прекалено дълго!

    Нередност?
  • 10
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 20

    [quote#9:"vassilun"]Санкциите на съда в Страсбург да се плащат от бюджета на съдебната власт - няма да им останат пари не за бонуси, а дори и за заплати! [/quote]

    Това да се чете към предишната точка за съдебната система!

    Нередност?
Нов коментар