Прокурорите са ни скъпи

Държавното обвинение дължи над пет милиона лева обезщетения на граждани

Прокуратурата най-често е осъждана заради оправдателни присъди
Прокуратурата най-често е осъждана заради оправдателни присъди
Прокуратурата най-често е осъждана заради оправдателни присъди    ©  Анелия Николова
Прокуратурата най-често е осъждана заради оправдателни присъди    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато преди няколко седмици Висшия съдебен съвет (ВСС) прие, че тази година няма да се изплащат коледни бонуси на работещите в системата, защото бюджетът на съдебната власт е на червено, форумът под новината в "Правен свят" - сайт, който се чете предимно от следователи, прокурори и съдии, избухна. Статията беше прочетена над 40 хил. пъти (колкото всички публикации за избора на новия състав на ВСС, взети заедно), а под нея имаше 281 коментара.

Предвид натиска, съвсем очаквано тази седмица висшият кадрови орган на съдебната система преосмисли позицията си, като прие да раздаде по половин заплата на магистратите и съдебните служители. Става дума за 10 милиона лева, които не са били похарчени и които ВСС ще поиска от Министерството на финансите, за да раздаде на всички работещи в съдебната система.

В деня, когато "правителството" на съдебната система взе това решение, и.д. главният прокурор Бойко Найденов заяви пред dnevnik.bg, че държавното обвинение дължи над пет милиона лева на граждани, които са осъдили прокуратурата заради незаконно наказателно преследване. Той уточни, че тази сума е без лихвите, които самият Бойко Найденов определи като "драстични".

Ситуацията, от една страна, дава картина на финансовото измерение на нарушението на човешките права, а друга – показва колко неефективното се управляват парите в съдебната система и в частност в прокуратурата.

Защо е осъждана прокуратурата?

Според доклада за дейността на прокуратурата за миналата година държавното обвинение най-често е осъждано заради оправдателни присъди (така са мотивирани близо 69% от наложените обезщетения), прекратяване на наказателното производство (29%) и най-рядко заради престой в затвора над наложеното наказание (1.6%).

Най-голямото известно обезщетение е присъдено на подсъдимия по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов – Ангел Василев, който осъжда държавата за 200 хил. лв. В съдебната фаза на първа инстанция по това дело се явяваше сегашният градски прокурор на София Николай Кокинов.

Максим Савов, който беше задържан в ареста от съдебен състав, председателстван от кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров, осъди държавното обвинение на 70 хил. лв. заради петте месеца прекарани в ареста и незаконното наказателно преследване срещу него. Според статистиката за миналата година най-много осъждания има в апелативни райони на София и Велико Търново.

Няма да платим, няма да платим

Същинският проблем е, че прокуратурата не може да си плати сметката за човешките права, които е нарушавала.

"Не можем да ги плащаме редовно. Бюджетът на съдебната власт не е променян от няколко години. Преди около две седмици поискахме пари, но ни отпуснаха около 200 хил. лв., които са недостатъчни", обясни Бойко Найденов. Според прокурори, с които "Капитал" разговаря, проблемът става осезаем в края на годината, когато парите на държавното обвинение са на приключване.

"Желанието ни е да изчистим всички плащания. Тези средства не се планират в бюджета. Ние нямаме собствени приходи и правим разчет на разходите. Когато подобни плащания възникнат, ние ги докладваме на ВСС и те от преизпълнението отделят пари", коментира заместник главният прокурор Валери Първанов пред "Капитал".

Той обясни, че "ако не се отделят пари, ще ги заложим като разходи за следващата година. Което означава, че ще трябва да спестим от експертизи и други неща, които прокурорите вършат".

Зам. главният прокурор казва, че много често прокуратурата е осъждана да плаща заради грешки на МВР или следствието: "Плащали сме и заради съдилищата. Ако например утре по случая САПАРД Николов реши да търси обезщетение заради осъдителната си присъда на първа инстанция, пак ние ще платим", коментира Валери Първанов.

Председателят на бюджетната комисия на ВСС Михаил Кожарев прехвърля топката обратно в прокуратурата: "ВСС е предоставил пари на прокуратурата, за които тя сама си прави разчетите. Говорете първо с господин Валери Първанов, който има информацията за тези плащания."

Предложението за бюджета за съдебната власт за следващата година е изготвен от предходния състав на ВСС. Тогава ръководител на бюджетната комисия беше Иван Колев (неслучил се кандидат на Яне Янев за съдебен инспектор).

Ще имате да взимате...

Според директора на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова, която с колегите си от години анализира бюджета на съдебната система, първите сигнали за значителен ръст на обезщетенията, които прокуратурата дължи по ЗОДОВ са още от 2010 г. "За разлика от обезщетенията, присъждани от ЕСПЧ, които Министерството на правосъдието МП изплаща сравнително редовно и навреме, досегашната практика на нашите държавни органи е да предвидят средства за изплащане на обезщетенията в бюджета си за следващата година", коментира тя и обясни, че тази порочна практика има за резултат "забавяне на изплащането на тези обезщетения и до нарушаване на стандарта, установен от ЕСПЧ – според него обезщетенията по ЗОДОВ трябва да се изплащат навреме, в срок до шест месеца от влизане в сила на решението, с което се присъжда обезщетението".

В същото време върху неплатените суми се трупат лихви. При оправдателни присъди те започват да текат от деня на влизане в сила на присъда, а при прекратяване на делото от прокуратурата - от датата на прокурорското постановление. Така например подсъдимият за убийството на Луканов осъди Ангел Василев държавата на 200 хил. лв., но към тях получи и 120 хил. лв. лихви.

Изчисленията показват, че ако днес прокуратурата дължи пет милиона лева, които не изплаща върху всеки месец забава, се начисляват допълнително 50 хил. лв.

Според апелативен съдия, с който "Капитал" разговаря, прокурорите, които се явяват по тези дела, не са много ефективни до такава степен, че се пита дали няма да излезе по-евтино, ако държавното обвинение си наеме адвокат да се явява по тези дела.

Той дава пример с дело за продължително наказателно производство, за което проста справка показва, че то се е отлагало многократно по вина на подсъдимия, не на прокурора. Тази проверка обаче е направена по инициатива на съда, а не от прокуратурата.

Проблем с развитие...

Иванка Иванова е на мнение, че проблемът не само няма да бъде решен с бюджета за 2013, а ще се задълбочи. Тя мотивира това заключение с три факта – бюджетът за следващата година е увеличен само с 1%, и то не с цел покриване на задълженията по обезщетенията. Освен това при последните промени в Закона за съдебната власт и възможността да се подават жалби за бавно правосъдие пред български съд сумите за обезщетения ще скочат многократно. И последно: "Няма въведена връзка между присъдените обезщетения и кариерното израстване на прокурорите и съдиите, които са отговорни за незаконните действия."

Същинският проблем обаче е съвсем другаде – тотално сбърканият модел, по който се управляват парите на прокуратурата (а между другото и на МВР). "Това продължава да бъде един бюджет, който не е ефективен инструмент за управление на наказателната политика, а само гарантира заплати и (все още) приличен социален статус на прокурорите", коментира Иванова. Според нея програмното бюджетиране е само на хартия, т.е. парите, които даваме за прокуратурата, не са обвързани с постигането на конкретни реални цели.

В системата има фрапираща разлика в натовареността – прокурорите в Софийската районна прокуратура решават 1100 дела на година, а следователите в Националната следствена служба – под 20. Първите получават заплата около 1700 лева, а вторите – над 3000.

"Парите за експертизите дори не са изведени в отделно перо, за да има поне яснота колко струват, и това би било само началото на разговора за това дали изобщо е ефективен възприетият механизъм за тяхното планиране и изплащане", допълва Иванка Иванова и припомня фрапиращата статистика, че като дял от БВП на човек от населението България отделя за прокуратура най-много от всички страни – членки на Съвета на Европа, като дели първо място в Босна и Херцеговина – 0.18%. Най-малко пари отделя Норвегия - 0.004%, а съизмерими с България държави - Чехия 0.6%, Холандия 0.10%…

Подарък за следващия главен прокурор

Натрупаните проблеми с обезщетенията и лошото управление на средствата на прокуратурата (и не само) ще е един от основните проблеми, които ще завари следващият ръководител на държавното обвинение. 

Всеки един от тримата кандидати – Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов, които ще се изправят пред съвета, би следвало да знаят защо се стига дотам прокуратурата да бъде осъждана, защо парите не се управляват адекватно и защо некадърните обвинители се издигат в системата. И, разбира се - да предложат решение. А едно е сигурно – то не е свързано с отпускането на по-голям бюджет за прокуратурата. Защото прокурорите и без това са ни достатъчно скъпи.   

51 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tanas avatar :-|
    Танас
    • - 5
    • + 104

    Министър Дянков да си ги събере от виновните прокурори, следователи, полицай с регресен иск.

    Нередност?
  • 2
    anivasileva avatar :-|
    Ani Vasileva
    • - 3
    • + 65

    До коментар [#1] от "Танас":

    А дано, ама надали :(

    Нередност?
  • 3
    niko avatar :-P
    Нико
    • - 4
    • + 76


    Капитал направо обърнаха прокуратурата с хастара навън.

    Страхотни статии - ЕВАЛА!

    Нередност?
  • 4
    vassilun avatar :-@
    vassilun
    • - 4
    • + 74

    След като не плаща обещетенията, то Прокуратурата ше бъде осъдена и от ЕСПЧ, защото бави повече от 6 месеца обещетенията. Всички тези обещетения да се плащат от бюджета на съответната власт. Така не само няма да има за бонуси, а дори няма да има за заплати! Така или иначе с нищо не са заслужили заплатите си!

    Нередност?
  • 5
    vassilun avatar :-@
    vassilun
    • - 2
    • + 68

    А Сотир Цацаров да плати лично обещетението на Максим Савов!

    "Максим Савов, който беше задържан в ареста от съдебен състав, председателстван от кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров, осъди държавното обвинение на 70 хил. лв. заради петте месеца прекарани в ареста и незаконното наказателно преследване срещу него."

    За него 70 хил. лева са "джобни" пари! Нали жена му бе купила земя много евтино!

    Нередност?
  • 6
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 3
    • + 36

    вай вай ,ако това е истина ,за познавам хора ,които водят дела в страсбург за невъзстановени имоти и иска е над 100 милиона ,кво ли ще стане в бъдеще ,не знам

    Нередност?
  • 7
    elviejo avatar :-|
    elviejo
    • - 21
    • + 12

    Цитат от статията:"Най-голямото известно обезщетение е присъдено на подсъдимия по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов – Ангел Василев, който осъжда държавата за 200 хил. лв. В съдебната фаза на първа инстанция по това дело се явяваше сегашният градски прокурор на София Николай Кокинов."
    Мисля, че същият беше натоварен да унищожи Волен Сидеров по делото "Магистрала Тракия" и това му донесе креслото в софийската прокуратура. Ако има титла "поръчков", може би този трябва да я спечели, макар че всички комуноидни магистрати са поръчкови. Ако Волен Сидеров обжалва в ЕСПЧ всички издевателства над него, вероятно България ще трябва да плаща над милион лева, но вярвам, че той няма да го направи, защото е патриот и знае, че българският народ ще плаща тези пари, вместо виновните магистрати и тези , които стоят зад тях, поръчителите.

    Нередност?
  • 8
    braltchev avatar :-@
    Андрешко
    • - 3
    • + 54

    "Тези средства не се планират в бюджета. Ние нямаме собствени приходи и правим разчет на разходите. Когато подобни плащания възникнат, ние ги докладваме на ВСС и те от преизпълнението отделят пари"
    Като нямате собствени приходи, няма да взимате заплати. И не само. Ще се разделите и с част от богатството си, натрупано по съмнителен начин. В чл. 9 от ЗОДОВ, е записано, че длъжностните лица, виновни за изплащане на обезщетения "отговарят пред държавата за изплатените от нея обезщетения на увредени граждани и юридически лица само когато действията или бездействията им са признати за престъпление по съдебен ред. Отговорността е в пълен размер."
    Този член трябва да се промени и те да отговарят винаги, когато компетентен съд се е произнесъл, че поради действията или бездействията им държавата трябва да плати обезщетение. Само тогава ще се промени практиката на поръчкови обвинения, задържания и водене на обречени дела заради кариерно израстване.

    Нередност?
  • 9
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 3
    • + 38

    Защо не поискат пари от МВР?В последните 2-3 години в едни гащи пърдят.

    Нередност?
  • 10
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 3
    • + 39

    Тези хора заплати не заслужават, а да не говорим за бонуси.

    Нередност?
Нов коментар