🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Две нови декларации очакват фирмите

Започва данъчна кампания 2013

Всяка от новите декларации ще е по две страници, отпечатани на един лист.
Всяка от новите декларации ще е по две страници, отпечатани на един лист.
Всяка от новите декларации ще е по две страници, отпечатани на един лист.    ©  Юлия Лазарова
Всяка от новите декларации ще е по две страници, отпечатани на един лист.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Традиционно, с настъпването на новата година, идва и време за данъци. Настоящата 2013 не прави изключение и кампанията по събиране на дължимото към държавата започна.

По-едрите акценти тази година са два - новият данък върху доходите от лихви и единното платежно нареждане. Противно на очакванията, облагането на доходите от депозити няма да увеличи броя на документите, които трябва да се попълват. Той ще се удържа ежемесечно от банките и те ще превеждат накуп дължимото на държавата от всичките си клиенти, с което отпада нуждата да подаваме допълнителна информация.

Заради влизащото в сила единно платежно за данъчните и осигурителни задължения обаче, самоосигуряващите се физически лица ще трябва да попълват една допълнителна нова декларация през 2013 г., а фирмите ще имат задължението да подават две декларации допълнително. И в двата случая новите документи ще се подават веднъж на тримесечие. 

Срокове и документи

Ако сте физическо лице и имате допълнителни доходи от 2012 г., освен тези по трудовия договор  (но не сте самоосигуряващ се), данъчната декларация за дължимия данък общ доход за вас ще е същата като през миналата година. В различните приложения ще трябва да посочите получените доходи от заплата, хонорари, авторски възнаграждения, от наеми, от сделки с недвижими имоти (когато подлежат на облагане) и др.

Декларацията и пълния набор от приложения могат да се вземат на място в офисите на НАП, или да се изтеглят от сайта на агенцията - www.nap.bg. Скоро данъчните ще активират и услугата си данъчна декларация с баркод, при която ще можете от личния си компютър да попълните PDF документ, след което да го принтирате и подадете на място в офисите на НАП, по интернет (ако имате електронен подпис), или по пощата. Срокът за подаване на данъчните декларации и плащане на дължимите данъци е 30 април.

Ако сте готови с документацията си и платите дължимия данък общ доход до 10 февруари, получавате 5% отстъпка от дължимата за внасяне сума. Същото облекчение е налице и ако подадете декларацията си по електронен път, като срокът е до 30 април. Не можете обаче да ползвате и двете облекчения накуп.

Какво е новото

За самоосигуряващите се лица и фирмите тази година е подготвена специална обща декларация, (по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО) в която се посочват всички данъци, които са удържани при изплащането на нетрудови възнаграждения и дивиденти в полза на на други физически и юридически лица. 

Това означава че една фирма, която плаща наем и удържа 10% от него като данък, или изплаща дивидент на свой акционер и от него също удържа 10% за да ги преведе в НАП, ще трябва първо да декларира тези удръжки. Така системата (която вече трябва да работи в режим единно платежно без посочване кои суми за кои задължения са) ще "научи", че този данък е събран и дължим от получателя на дохода. Идеята е, че така данъчните няма да се чудят за какво са преведени на НАП тези пари.

Лошото е, че такава декларация ще трябва да се подава четири пъти в годината – след приключването на всяко тримесечие. Тук има замяна на едно усложнение с друго, но по-малко. През миналата година удържаните данъци се внасяха всеки месец, но не се налагаше декларирането им, защото на практика то се осъществяваше с попълването на отделните кодове на сметките, към които се нарежда преводът. От тази година платежното нареждане е едно, но за това пък ще се изисква попълването на декларация.

За фирмите

Специалните заявленията за плащане на здравни осигуровки, все още не се предлагат от НАП. От там обясниха, че не са ги доставили до офисите, но това ще стане в най-скоро време. Тези заявления позволяват на хората с неплатени в миналото данъци и осигуровки да поискат средствата, които превеждат на НАП, да отидат специално за покриване на здравно-осигурителните им задължения. Така те няма да загубят правата си на здравно осигурени след като влезе в сила единното платежно нареждане.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 6
    • + 17

    ...Идеята е, че така данъчните няма да се чудят за какво са преведени на НАП тези пари...

    Г-н Антонов, данъчните (и уж усъвършенстваната СУП-а) има да се чудят за какво са преведени пари по много други поводи, които НЕ се декларират: това са всички авансови плащания по ЗКПО - за представителни разходи, за автомобили, за превишенията при плащания към работниците в натура и т.н... Ами удръжките на работещи без трудови правоотношения?
    НАП ще е в тотално неведение за какво се плаща, когато сумата надвишава този на традиционно подаваните ежемесечн декларации. Колкото и да е "интелигентна" СУП-ата, тя няма откъде да получи данни какви са ми разходите за автомобилите, или колко съм похарчил за представителни разходи, за да ми сметнат 10-те процента!
    По това, което чета от вас по темата, оставам с впечатлението, че сте доста повърхностно запознат с материята, която коментирате.
    Без да смятате, че се намесвам в работата ви, но за да видя и практическата страна на промените, аз бих се срещнал със собственик на малка/средна фирма или с гл.й счетоводител.
    Между другото, в един от софийските офиси на НАП преди празниците се носеше следния анекдот: "Ако краят на света не се случи на 21-ви декември, след Нова година за това ще съжаляват най-много данъчните!"...

    Нередност?
  • 2
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • + 56

    Пропуснах - НАП заменя кодовете по вид плащания с купища периодично подавани декларации. Няма що - много голямо облекчение! И много модерно!
    Това подкрепя виждането ми, че не облекчаването на бизнеса е целта на промените (както тръбят и казионните работодателски организации), а пълненето на бюджета с несъбираемите задължения на фирми и физически лица.

    Нередност?
  • 3
    dr_doolittle avatar :-|
    Dr_Doolittle
    • + 36

    Подаването на новата идиотска декларация към 'улесненото' платежно изобщо няма да е евтин вариант за тези които се редят с дискети и бумаги пред гишетата на бирниците или подаването и по пощата.
    Единствено, ако се подават с електронен подпис и пак е досадно. Българската годишна данъчна декларация също е уникално бюрократична баница от многолистно тесто над 20-25 страници
    За сравнение американската данъчна декларация от 1-2 страници
    http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/f1040.pdf

    ДГД българския данъкоплатец нали...

    Нередност?
  • 4
    nuzzo avatar :-|

    До коментар [#2] от "Г-н D.":

    За съжаление, споделям вашето мнение. Държавността все повече ни третира, вижда и приравнява само и единствено на данъкоплатци, без да се интересува от индивидуалните ни човешки различия и потенциал, включая и в областа на възможността за плащане на данъци.

    Нередност?
  • 5
    hinhril avatar :-|
    hinhril
    • + 24

    Добре дошли в страната на бюрокрацията! Приятно попълване!

    Нередност?
  • 6
    ru avatar :-|
    ru
    • + 23

    Мда, голямо облекчение няма що, въвеждат единно платежно, за да облекчат работата на данъчните, като натоварят фирмите с още куп декларации за подаване, щото досега бяха малко... И сега какво, малките и средни предприятия вместо да работят и създават работни места в реалния сектор, ще въртят още повече бумаги... Ама и на мен, че съм счетоводител, взе да ми писва вече !

    Нередност?
  • 7
    hi_hi avatar :-|
    Хи-хи
    • - 1
    • + 6

    Еми то с всичките "нововъдения" би требало персоналът да се оптимизира. А там, както каза Тренчев, нема да се пипа. Тъй че треба да им се намирга нек'ва работа....

    Нередност?
  • 8
    niki2003 avatar :-|
    niki2003
    • + 8

    Уж целят опростеност,а така като гледам пак едно голямо писане и попълване отново!Бумащина голяма!

    Нередност?
  • 9
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 8

    Бумащината намалява,но не само благодарение на електронният регистър.

    Нередност?
  • 10
    dzundzun avatar :-(
    Дзъъън!
    • + 16

    Най-лошото е, че за поредна година минаваме на режим проба-грешка. Бизнеса в България е най-голяма опитна мишка. Как ще заработят всички промени, когато дори всички служители на скъпата ни данъчна администрация, са се хванали за главата и не знаят какво им се случва.

    Нередност?
Нов коментар