🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Единната данъчна сметка продължава да затруднява бизнеса

Фирмите все още не могат да направят справка как точно се разпределят средствата, които плащат на държавата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няколко месеца след като беше въведена, единната единна сметка за данъци и осигуровки продължава да създава главоболия на бизнеса. Това показва проверка на "Капитал Daily" сред счетоводната гилдия. Промяната е от началото на годината, а целта й беше да направи администрирането на задълженията към държавата по-лесно, като се премахне част от бюрокрацията около този процес (всички плащания да стават с единно платежно нареждане) и се намалят разходите за банкови такси. Уви, към момента изглежда, че ситуацията продължава да носи повече негативи, отколкото ползи за бизнеса. И докато една част от проблемите са свързани с грешки, допуснати от самите фирми в миналото, друга е по-скоро плод на не добре работещ софтуер на приходната администрация.

Старите записи в системата

Един от проблемите, който възниква сега, е свързан със стари записи в системата на Националната агенция за приходите (НАП). Ако в миналото има случай осигурителна вноска да е подадена с грешен код (виж карето), системата ще отчете липсата на плащане на конкретното задължение.

"Старата ни счетоводителка е декларирала грешно мои осигурителни вноски и сега трябваше да доказвам, че плащания са били направени, макар и с грешно предназначение. Трябваше да занеса платежните нареждания и декларациите. Нужен ни беше почти ден да открием какъв е проблемът, след това за по-малко от час се разбрахме със служителите на НАП", обясни собственикът на малка фирма, пожелал анонимност. Счетоводители пък предупредиха, че има много такива грешни записи и при общуването си по различни причини с данъчната администрация много данъкоплатци ще узнават тепърва за тях и ще има да се изчистват с месеци.

Това не е всичко

По-големият проблем обаче е друг - счетоводители и данъчни консултанти сигнализираха, че информационната система на НАП прави грешки както за стари задължения, така и за нови, възникнали от началото  на тази година.

"Навярно системата има различни модули, които взимат различна информация от подадените декларации, но не правят връзка между задълженията, които са декларирани, реално внесените средства и периодите, за които се отнасят плащанията", коментира Павлина Калчева от счетоводна къща "Хроника". Тя дава за пример казус със свой клиент, при който има направено плащане за изминала вече година, което обаче не е било свързано с декларацията, която е подадена за него. Поради това задължението е останало непогасено, а плащането му се доказва с копие от подадената декларация и платежното нареждане. Неин колега, пожелал анонимност, пък даде за пример осигуровки от тази година, които декларира и внася на свое име, но на следващия месец се оказва, че продължава да дължи пари.

"Категорично не сме съгласни, че информационната ни система създава затрудненията на бизнеса. Изследвахме множество оплаквания от наши клиенти и в 98.5% става въпрос за грешно попълнени документи от страна на данъкоплатците. Много често дадена осигуровка е внесена с ЕГН вместо с БУЛСТАТ на фирмата, която плаща, или сумата е грешна. Случва се дори и декларацията да се подаде за грешен период от време.  Не приемаме тези, че системата греши. Тя е настроена да спазва закона", каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.  След това той предложи всеки случай, който счетоводителите са споделили с "Капитал", да им се представи и да го проверят обстойно.

Призив за повече прозрачност

Все още е невъзможно и фирмите да направят  електронна справка как се разпределят средствата, които внасят, за да си погасят задълженията. В момента дружествата могат да видят какви падежирали задължения имат. С отделна справка могат да проверят задълженията си, за които още не е настъпил падеж, както и какво плащане са направили. Това, което остава невидимо обаче, е как точно се разпределят преводите им по видове данъци. "Трудностите да установим как се разпределят плащанията, които правим, не ни позволяват да оспорим това разпределение, ако считаме, че е допусната грешка", оплакаха се счетоводители. В началото на годината от приходната агенция се ангажираха в най-скоро време да предоставят информация за погасяването точно на кои задължения се разпределят преведените средства.

Жестът на данъчните

Представители на счетоводните къщи са били поканени на среща с приходната агенция да обсъдят проблемите, които въвеждането на единното платежно нареждане е създало на техния бизнес, научи "Капитал Daily". След тази среща от НАП са отписали всички лихви, начислени по декларации за данък, удържан при източника за края на миналата година. Причината е, че данъчните обявиха като краен срок за подаване на новите декларации и внасяне на съответния данък десетото число на всеки месец, следващ тримесечието, за което е удържан данъкът. Така за декември миналата година декларация трябва да се подаде и данъкът да се плати  към 10 януари. За подаването на новата декларация обаче се узна едва на 8 януари. Отделно заради пренастройването  на системата на НАП декларациите са останали необработени и след 10 януари, а внесените суми не са били засечени с конкретно задължение. Така данъкът, макар и внесен, е останал като неплатен до пренастройването на системата и обработването на декларациите.

 

Новият режим

При новия механизъм на единно платежно фирмите и физическите лица могат да преведат с него всичките си задължения към НАП. След това софтуерът на агенцията разпределя преведените средства за покриване на всяко отделно задължение – корпоративен данък, ДДС, социални и здравни осигуровки и т.н. Средствата се използват за погасяване на онези задължения, които са възникнали най-отдавна и по хронологичен ред се покриват всички следващи дългове. 

При режима, действал до края на миналата година, за всяко плащане към държавата имаше отделно платежно нареждане със самостоятелен код и когато фирмата преведе средствата, софтуерът на НАП автоматично свързваше плащането с конкретното задължение според кода независимо кога е възникнало то, т.е. данъкоплатците можеха сами да определят кои задължения кога да платят. Сега кодове няма.
19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bz avatar :-|
    bz
    • - 41
    • + 23

    Много по-добро е положението сега.
    Плащам 4 платежни вместо 7, виждам си online задълженията без да ставам от компютъра, няма ги хилядите предишни кодове и т.н. и т.н.
    Точно тази политика на Капитал да се оплюе всичко и на всяка цена независимо дали е добро или лошо унищожава имиджа на медията.
    Толкова взеха да Ви личат политическите пристрастия че редовно се чудя защо продължавам да Ви чета.

    Нередност?
  • 2
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 11
    • + 56

    Единното платежно беше въведено от предишното правителство единствено с идеята да прибере просрочените задължения към бюджета на граждани и фирми и да позакърпи бюджета.
    Рефренът, че щели де се спестят милиони от такси по преводите (за което говори и г-на в #1 - 3 лв. на месец!!!) и да се облекчи бизнесът е несериозно и несъществено на фона на батаците, които светнаха в прочутата система за управление на приходите (СУП).
    Преди въвеждането на това недоразумение ходех до данъчното 2-3 пъти в годината. Сега, въпреки електронния подпис, правя това упражнение почти всеки месец, за да заведа в деловодството поредното възражение.
    На мое писмо от 18 януари за прихващане на надплатени суми от 2012 г. все още няма действие. По тези пари лихви не се плащат, но по непогасените с тях задължения - да.
    В десетките си коментари по тази тема от края на миналата година, твърдях и доказвах с казуси, че хаосът ще е съвършен. Сега кусаме СУП-ата.
    В офис на НАП тогава чух хубавия виц, че ако на 21 декември не настане края на света, данъчните ще съжаляват най-много.

    Нередност?
  • 3
    xmm avatar :-?
    xmm
    • - 4
    • + 25

    .....Не приемаме тези, че системата греши. Тя е настроена да спазва закона", каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.....
    --------------
    Защо тогава в някои данъчни служби търсят задължения по ЗДДФЛ със стария код?Преведени са по новия?

    Нередност?
  • 4
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 11
    • + 32

    Единната единна сметка за данъци и осигуровки е голямо недоразумение, направено с цел да се ползват парите и от осигуровки.

    Нередност?
  • 5
    bogpan avatar :-|
    bogpan
    • - 1
    • + 24

    Справката, която излиза от супата е абсолютно нечетлива, най-малкото посочва други входящи номера на декларираните задължения, а не тези, които са дадени при подаването на декларациите. Липсват и данни за сумата на декларираното задължение -всяка платена сума , е нацепена на много суми по неизвестен принцип, който няма нищо общо с хронологичността на възникване на задължението - пример е, че са начислени по неизвестен принцип лихви за забава за данъците върху разходите платени през текущата година , но декларирани като задължение с подадената декларация по ЗКПО. Впрочем така се и презизпълнява и плана за ДДС, за сметка на останалите задължения ( признание на НАП)

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 6
    • + 18

    ""Старата ни счетоводителка е декларирала грешно мои осигурителни вноски и сега трябваше да доказвам, че плащания са били направени, макар и с грешно предназначение."

    Е добре де кой е виновен? НАП?

    Нередност?
  • 7
    itoskov avatar :-|
    Woland
    • - 7
    • + 14

    До коментар [#6] от "mick":

    Който плаща зле, плаща два пъти. Да си търси парите от старата счетоводителка.

    Нередност?
  • 8
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 7

    До коментар [#2] от "Г-н D.":

    Това е заради старата система.. имало е много грешки, например като в #6. Сега при единната сметка всички грешки лъсват. И да може да се ходи доста до НАП, но е заради старите грешки.


    Нередност?
  • 9
    dr_doolittle avatar :-|
    Dr_Doolittle
    • - 6
    • + 25

    Тази простотия беше въведена за да няма изпусната от НАП давност за задължения. Плащат се най-старите такива и на практика няма вече давност на задълженията. Тоест намерили са начин мудната и прозяваща се администрация да не изпуска данъци, без да променя обаче ленивостта си излежавайки се както и преди. Това обаче изобщо не е приемливо за коректния бизнес, защото няма яснота по сметките му. В държавния сектор сме свикнали чиновЛяците да нямат яснота кое от къде идва, но в частния това е недопустимо, защото не ни е все едно...

    Нередност?
  • 10
    niki2003 avatar :-|
    niki2003
    • - 6
    • + 19

    Идеята да се плащат осигуровки и данъци на една сметка за мен е малоумна. Това изменение според мен се направи, за да се погасяват първо данъците, а после ако има пари и останат осигуровките ни!

    Нередност?
Нов коментар