🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стимули за малките ВЕИ проекти

Правителството не дава сигнали да промени политиката си за големите инвеститори в зелена енергия

"Ако един човек иска да си сложи панел на къщата, на него мога да му изкупя енергията на висока цена", каза Бойко Борисов
"Ако един човек иска да си сложи панел на къщата, на него мога да му изкупя енергията на висока цена", каза Бойко Борисов
"Ако един човек иска да си сложи панел на къщата, на него мога да му изкупя енергията на висока цена", каза Бойко Борисов
"Ако един човек иска да си сложи панел на къщата, на него мога да му изкупя енергията на висока цена", каза Бойко Борисов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За втора поредна година възобновяемите енергийни източници попаднаха във фокуса на дискусиите по време на традиционния бизнес обяд на Американската търговска камара в България (AmCham) с премиера и членове на кабинета. Въпреки че целта на събитието сега беше да се представят приоритетите и политиките на правителството през следващия програмен период 2014-2020 г., а въпросите варираха от проблемите в образованието през фалитите със задна дата до развитието на космически проекти, отговорите на представителите на изпълнителната власт бяха основно по темата за зелената енергия.

Точно на подобно събиране преди година стана ясно, че проектите за вятърни и соларни паркове няма да се радват на подкрепата на правителството, което беше последвано и от законови промени. Сега позицията, изглежда, остава непроменена, като стимули се предвиждат единствено за малки проекти като слънчеви панели върху жилищни сгради или вятърни перки за малки и средни предприятия. Големите инвеститори обаче ще трябва да имат предвид по-ниските цени за изкупуване на зелената енергия и таксата за достъп до мрежата, тъй като вече няма да се радват на преференции.

До 15 февруари трябва да влязат в сила облекчените процедури за малките ВЕИ проекти, стана ясно по време на събитието. Срокът е бил поставен от премиера, а по въпроса в момента работят експерти от икономическото и регионалното министерство. "Ако един човек иска да си сложи панел на къщата, на него мога да му изкупя енергията на висока цена", каза Бойко Борисов.

Министър председателят отбеляза още, че сам е взел решение да се ускорят промените в Закона за ВЕИ, които бяха приети миналата година и охладиха желанието за инвестиции в зелена енергия. Причината за бързането е било желанието на компании от две азиатски държави, които са предложили да вложат съответно 5 и 3 млрд. евро в такива проекти.

Дали може да се очаква промяна на таксата за достъп попита заместник-председателят на БТПП Владимир Пенков. Той обвърза въпроса си със смяната на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Атанас Семерджиев, който не е бил "много отзивчив към инвеститорите"  във ВЕИ. Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев всички инвеститори са знаели, че в един момент ще плащат цена за достъп, тъй като този текст фигурира в законодателството още от 2007 г., а самата тарифа е била определена на 14 септември 2012 г. "Тя е временна, с период на действие шест месеца, след което трябва да бъде коригирана в една или друга посока", каза Добрев.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beriya avatar :-|
    beriya
    • - 1
    • + 7

    Ако един човек иска да си сложи панел на къщата, на него мога да му изкупя енергията на висока цена", каза Бойко Борисов.
    --------------
    Щом е така, аз съм готов да сложа „панел", също ще дам бонус два акумулатора, за по- лесен пренос на тока до Банкя (може и ръчна количка).
    --------------
    В сериозен тон бих изказал мнението, че ако тези намерения се „облекат" в смислово изготвена законова рамка, това би могло да се превърне в една приемлива алтернатива за вложение. Това е смислено начинание което би могло да стимулира частта от народа с повече спестявания да си изкара част от парите от банките и да ги влее в икономиката.

    Нередност?
  • 2
    mehtop avatar :-|
    MEHTOP
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#1] от "beriya":

    Да, и още по-добре би било, ако може да се предложи и българско производство на тези "Панели".

    Нередност?
  • 3
    simeonov_ avatar :-?
    simeonov_
    • - 2
    • + 4

    Точно това е правилната политика,субсидии само за малки и домашни ВЕИ инсталации,а не това което направихме досега и балона който надухме с ВЕИ.Досега всякакви тарикати наричащи себе си инвеститори,правеха огромни гарантирани печалби за сметка на все по-скъпия ток за потребителите,а Капитал естествено ни проглушиха ушите колко било хубаво това,защото собственика им Прокопиев е един от тези които правят най-големите печалби от ВЕИ.

    Нередност?
  • 4
    gmalinov avatar :-P
    gmalinov
    • + 3

    Макар и със скоростта на охлюв нещата се движат в правилната посока... А иначе мисля токът, който ще си произвеждам да е за задоволяване на собствените ми нужди, няма да го давам на Бойко...

    Нередност?
  • 5
    stanislafff avatar :-|
    Станислав Георгиев
    • - 1
    • + 1

    Тук въпросът е разгледан доста по-подробно ---> http://www.greentech.bg/?p=36570

    Нередност?
  • 6
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 2

    Каквото и да си говорим, мисленето не им се отдава на ГЕРБ-овците... Когато пък се заговори за ВЕИ-проекти, надделява популизма и започват да мрънкат все едно и също за цените на тока. Токът е скъп, но ВЕИ-мощностите изобщо не са единствената, нито основната причина за това. Но понеже тази тема започва да се изтърква, по-добре да се замислим какво ни се предлага като алтернатива. Едното е строеж на нови ядрени мощности, което е абсолютен нон-сенс, другото е всеки да си монтира собствени "панели". Ако всеки стане производител на "зелена" енергия, това ще е краят на енергийната система на страната, толкова неуправляеми ще станат товарите. Като че ли единствената надежда е след изборите в ДКЕВР да влязат компетентни служители, с което да се сложи край на това постоянно подменяне на приоритетите.

    Нередност?
  • 7
    slavi_88 avatar :-|
    Станислав Цветанов
    • + 3

    Така или иначе ВЕИ е бъдещето. И затова според мен трябва да се стимулира развитието им, защото светът се променя и в бъдеще ще почне да се разчита основно на възобновяеми източници на енергия. Защо България да не развива този сектор и след време да разполага с най-добрите специалисти в тази област?

    Нередност?
Нов коментар