Смъртоносното завръщане на Баретата

Битки за преразпределението на наркопазара може да седят зад покушението срещу Златомир Иванов

Златомир Иванов беше улучен с няколко куршума на влизане в Съдебната палата
Златомир Иванов беше улучен с няколко куршума на влизане в Съдебната палата
Златомир Иванов беше улучен с няколко куршума на влизане в Съдебната палата    ©  Красимир Юскеселиев
Златомир Иванов беше улучен с няколко куршума на влизане в Съдебната палата    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Атентатът няма прецедент в новата ни история и връща в годините на поръчковите убийства

Вторник сутринта, Брюксел. Избраният в края на миналата година за главен прокурор Сотир Цацаров е на път да направи своят дебют пред Европейската комисия (ЕК). Заедно с правосъдния министър Диана Ковачева и вътрешния Цветан Цветанов те са на официално посещение в Брюксел, за да се срещнат с главния секретар на ЕК Катрин Дей и ръководителя на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер.

Някъде по същото време, една квазибарокова композиция беше запечатана от фоторепортерите в центъра на София. Простреляният минути по-рано Златомир Иванов-Златко Баретата е изнесен на носилка по стълбите на Съдебната палата от най-приближените му.

Той беше улучен с няколко куршума на влизане в Съдебната палата във вторник, минути преди Софийският апелативен съд да разгледа делото, образувано по негова жалба срещу осемгодишната присъда, която получи преди година по обвинение за създаване и ръководене на престъпна група за  разпространение на наркотици. Повечето от тези, които носеха пребледнелия от огромната кръвозагуба и сочещ към отсрещната сграда Златомир Иванов, всъщност са подсъдими с него и според прокуратурата са част от "Фирмата", трайно изградена и йерархична структура, която се е занимавала с разпространение на наркотици в София в продължение на близо шест години – от 2003 г., до доброволното предаване в полицията на обявения за издирване Златомир Иванов в началото на 2009 г.

Атентатът, който с право беше определен от главния прокурор Сотир Цацаров като демонстрация на "пълна безнаказаност", няма прецедент в новата ни история и ни връща в първите годините на века, когато поръчковите убийства (почти всички неразкрити и до днес) бяха всекидневие.

Ден след инцидента от МВР изтече информация за основните версии, по които разследващите работят – финансови взаимоотношения, отмъщение (с името на структурата на Баретата се свързват поне пет поръчкови убийства от последните десет години) и негов опит за завръщане на пазара за наркотици.

Версията за преразпределение на пазара за дрога има своето конюнктурно обяснение. През последните няколко години пазарът за наркотици в София е изключително динамичен – след разбиването на групите на двамата основни играчи – Христофорос Аманатидис-Таки и Златко Баретата, на пазара се появяват нови дилъри, които се борят да се наложат. "А как става това – със сила на улицата", коментира прокурор от ВКП, пожелал анонимност поради естеството на темата.

Ликвидацията на "Фирмата"

Според разследващите, започнала своето структуриране през 2003 г., "Фирмата" на Баретата на практика контролира разпространението на хероин и амфетамини в София. За всеки район на София (съвпадащ с районите на РПУ-тата) има отделен отговорник. Контролът на улицата се налага физически (с наказателните бригади, в които е небезизвестният Тихомир Георгиев-Боксьора).

В свои изяви сегашният директор на Агенция "Митници", а към 2006 г. директор на ГДБОП ген. Ваньо  Танов казва, че Златко Баретата е имал контакти с бившите си колеги от отряда на баретите Ангел Христов и Пламен Галев (Братя Галеви) и те се състояли в това, че те изнасяли амфетамини за Турция, където на бартер купували хероин, част от който се разпространявал в България. Последното - с уточнението, че попада в кръга "оперативна информация", дава знак, че Баретата е имал позиции и в трафика на наркотици.

Златомир Иванов се предава доброволно в началото на 2009 г. (източници на "Капитал" коментират, че предаването му е било уговорено от тогавашния съветник в ДАНС, а сега обвиняем за организирана престъпност Алексей Петров), като в ареста постепенно (след издирване) попадат представители на неговата група от най-различни нива.

Всички са задържани под стража, като някои от тях дори са засечени да продават наркотици от затвора. Разследващите не могат да открият двама от най-приближените му – Мартин Станков-Рашо и Антон Савов-Тони Мамата, както и някои от отговорниците за райони в София. Тъй като максималният срок, за който те могат да бъдат задържани по досъдебно производство, изтича, делото е разделено и внесено в съда. В края на 2010 г. той е пуснат под домашен арест заради урологични проблеми. В началото на 2011 г. Баретата получава 8-годишна присъда (от която на практика е излежал половината). Осъдени са и голяма част от останалите подсъдими, но на различни наказания.

Междувременно Рашо и Мамата, Росен Животното, Голямата Муна и Генчо Романски-Радо са задържани и срещу тях е внесено друго дело, което беше пред приключване, но след уволнението на съдията, докладчик по него – Мирослава Тодорова, то започва отначало, вече в Специализирания съд.

"На практика всички хора, без Рашо и Мамата, които движеха бизнеса на Златко с наркотиците, са навън. Той има ресурс да се върне на улицата, ако пожелае. Ако видите профила на хората, които се занимават с наркоразпространение, ще видите, че те не се отказват", коментира източник от МВР, запознат с разследването.

Между чука и наковалнята

На 29 септември 2008 г. с редовен полет от София до Атина излита бившият висаджия Христофорос  Аманатидис-Таки. Според прокурор от ВКП, пожелал анонимност, той е бил предупреден за готвена срещу него полицейска операция.

До изчезването на Таки за него и обкръжението практически не се пишеше, а той беше известен с наказателната си бригада "Бандата на чуковете".

Със заминаването му започва и началото на разпадането на стройната му организация, специализирана  предимно в разпространението на кокаин, както и в контрола на пазара на наркотици в "Люлин": "Голям пазар, колкото за цял окръжен град."

В началото бизнесът на Таки се движи от Стефан Бонев-Сако, който впоследствие (поне съдейки от обвиненията, които прокуратурата повдига) преминава към братята Маргини. Най-близкият до Таки - Христо-Исуса, продължава бизнеса, но скоро след това започват арестите и той изчезва заедно с боксьора Сашо Пацов.

Първото разследване, което е внесено в съда, е срещу групата около Любомир Младежа, Асен Психото, Цветомир Църи и Илия Илиев. Те са осъдени на първа инстанция на общо 29 години.

През лятото бяха задържани и Камен Балбузанов-Куката, Кирил Руския и др., които според разследващите също са част от групата на Таки. От тях само Руския остана в ареста. Името му беше изнесено в медиите като човека, на когото близкият до Алексей Петров Антон Петров-Хамстера е бил  поръчал покушение на "високопоставен полицейски служител". Незнайно защо обаче, вместо да повдигне обвинение, МВР просто предупреди Хамстера и го пусна.

В началото на януари в прокуратурата е пристигнало уведомление, че дубайския съд е отказал да екстрадира Таки. Това означава, че той ще бъде съден задочно. Всеки момент се очаква да бъде внесено обвинение в съда срещу него и още 18 души, сред които Любо Чука, Боби Белята, Паяка, Тялото, Лъчо Белята и др.

Еднодневки

В момента на пазара няма изявен играч, коментираха за "Капитал" няколко добре осведомени източника. Групите се променят динамично. Встрани от насилието на улицата от няколко години се е наложил и нов метод за отстраняване на конкуренти – топене пред разследващите. "Избират си един враг, обединяват се и го натопяват, коментира прокурор, пожелал анонимност. Даваме си сметка, че тези свидетели имат конкретен интерес и очаквания." Така например свидетелите срещу групата на Чуковете се обединяват, за да свидетелстват и срещу групата на Камен Куката. "Вече няма тази лоялност, каквато съществуваше при Баретата и Таки", коментираха разследващи. Голяма част от "новите лъвчета", както ги нарича прокурорът от ВКП, са под 30 години.

Ето в тази обстановка е щял да попадне Златко Баретата, ако е искал да се върне към пазара на наркотици.

И кой все пак?

През седмицата вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че може и Алексей Петров да седи зад покушението над Златко Баретата, като се мотивира с две "неопровержими" доказателства.

Едното от тях е писмо отпреди четири години на наркобоса Димитър Вучев-Демби (един от основните свидетели срещу Златко Баретата) до президента Георги Първанов, според което през 2009 г. Алексей Петров и Златомир Иванов се срещнали, за да разделят пазара на дрога (по това време Баретата е в следствения арест, но това е друг въпрос).

Другото "доказателство" на вицепремиера, който многократно е показвал, че има свои разбирания за наказателното право, е, че Алексей Петров и Златко Баретата са имали общ бизнес.

В същото време косвено (и пак по данни от МВР) между Алексей Петров и Баретата има обща точка, свързана с наркоразпространението, и това е Кирчо Руския, на когото е било поръчано похищение на високопоставен полицейски служител от страна на Хамстера (за което, пак казваме, няма обвинения, а само полицейско предупреждение).

Според полицаи, с които "Капитал" разговаря, версиите в действителност са безкрайно много – както такива, свързани с актуални събития, така и с минали събития във времето: "Толкова много хора имат зъб на Златко, че е практически по-лесно да се разбере кой няма интерес да го убие, отколкото обратното."

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geoimg avatar :-?
    Geoimg
    • - 4
    • + 81

    §" За всеки район на София (съвпадащ с районите на РПУ-тата) има отделен отговорник..."§
    Това отговор ли е или да!?

    Нередност?
  • 2
    the_core avatar :-?
    The Core
    • - 23
    • + 45

    В случая отговорите на въпросите са под знаменателя "кой има интерес"?

    И пак - в един знаменател има само един отговор - БСП!
    Оттам връзката до ТКЗС-то с комбайните, тракторите и разни галерии не е далече!

    Нередност?
  • 3
    smokingpipe avatar :-|
    smokingpipe
    • - 12
    • + 38

    " Рашо и Мамата, Росен Животното, Голямата Муна ".........


    Много са отворени журналистите . И в кочина да попаднат , с прасетата по име , и на ти ще си говорят .

    Нередност?
  • 4
    marksman avatar :-|
    marksman
    • - 4
    • + 56

    Ако "Капитал" си позволява /да чертае графиката на структурите ,какво аджеба знае "милицията" и кога ще си извади "ръцете отзад" и да им сложи "оковите". А сега "наркобарон намбър оне" ,"нарко дилър намбър оне" ,пък той дава интервю в БТВ. Ай ша ви пикая на бароните и на референдумите.

    Нередност?
  • 5
    rainbou1 avatar :-P
    rainbou1
    • - 24
    • + 14

    Абе как всички имат прякори и всички журналисти им ги знаят.
    Списък ли са им пращали?
    Знам, че трябва да постигнат определен брой знаци на статия (все пак този вестник се още и се отпечатва), ама чак пък толкова

    Нередност?
  • 6
    beriya avatar :-|
    beriya
    • - 4
    • + 71

    До коментар [#3] от "smokingpipe":

    Какво предлагаш колега към Мамата с господин Мама ли да се обръщат?
    Обръщението на журналистите към подобен род престъпна сган би трябвало да е такова, че да създава нагласа за обществена нетърпимост, това е измет живееща от нещастастието на хората.

    Нередност?
  • 7
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • - 1
    • + 28

    Какви значими забележки само....

    Нередност?
  • 8
    smokingpipe avatar :-|
    smokingpipe
    • - 7
    • + 13

    До коментар [#6] от "beriya":


    Може и Мамата , може и "beriya" , но може и така , както го правят в съда или в отряда / затворническия / .

    Нередност?
  • 9
    keepwalking avatar :-|
    keepwalking
    • - 21
    • + 8

    Зле написана статия на места....

    Първо:
    Името му беше изнесено в медиите като човека, на когото близкият до Алексей Петров Антон Петров-Хамстера е бил поръчал покушение на "високопоставен полицейски служител". Незнайно защо обаче, вместо да повдигне обвинение, МВР просто предупреди Хамстера и го пусна.

    Това кво значи бе? Че за всеки ,за които кажат ,че е поръчал убийство трябва да го съдят ли? Вие чували ли сте за доказателства,нали на някаква база трябва да бъдат повдигнати обвинения,още повече те да издържат в съда......Слаб журналист го е писал това (мое лично мнение)

    Второ:
    Едното от тях е писмо отпреди четири години на наркобоса Димитър Вучев-Демби (един от основните свидетели срещу Златко Баретата) до президента Георги Първанов, според което през 2009 г. Алексей Петров и Златомир Иванов се срещнали, за да разделят пазара на дрога (по това време Баретата е в следствения арест, но това е друг въпрос).

    В тази статия веднъж пишете ,че някой хора продават наркотици от затвора, а сега когато тия разпределят пазара на дрога е друг въпрос.......Хора тва вашето ако е журналистика,просто нямам думи...а уж сте сериозна медия......

    Нередност?
  • 10
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • + 31

    "Избират си един враг, обединяват се и го натопяват, коментира прокурор, пожелал анонимност. Даваме си сметка, че тези свидетели имат конкретен интерес и очаквания."

    Звучи познато.
    Така наркобизнеса "успешно" се самоуправлява. Помним стария виц за българите и казана в ада, където всеки дърпа другия обратно.

    Нередност?
Нов коментар