Златко Баретата - възход и падение

Подсъдимият за ръководене на група за разпространение на наркотици е прострелян четири пъти

Баретата е бил прострелян с 4 куршума.
Баретата е бил прострелян с 4 куршума.
Баретата е бил прострелян с 4 куршума.
Баретата е бил прострелян с 4 куршума.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Златомир Иванов-Златко Баретата беше прострелян четири пъти на стълбите пред Съдебната палата днес около 9:30 сутринта. Той е отивал на заседанието, което се води на втора инстанция срещу него в Софийския апелативен съд. В крака е бил ранен и един от охранителите му, който е отвърнал на стрелбата с личния си пистолет. Иванов е откаран в съзнание с линейка в "Пирогов". Районът на Съдебната палата е отцепен. Малко след стрелбата на последния етаж в сградата срещу Съдебната палата е избухнал пожар. Според зам.-директора на СДВР Ивайло Спиридонов стрелбата е дошла

именно оттам, но повече информация ще може да има, когато бъде потушен пожарът в апартамента и започне огледът в него.

Един от съподсъдимите с Баретата - Валентин Луков, е коментирал, че Баретата за пръв път влиза през централния вход.

Златомир Иванов-Баретата не е казвал да е имало отправяни заплахи срещу него. Това каза пред журналисти адвокатката му Марияна Тодорова, цитирана от агенция "Фокус". Адвокат Тодорова последно е разговаряла със Златомир Иванов в събота и неделя, за да обсъдят делото срещу него. 

Делото

В началото на миналата година Софийският градски съд осъди на 8 години затвор за Златомир Иванов-Баретатa, по обвинение за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици на територията на София. Тогава Росен Иванов и Борислав Секулов, който все още е в неизвестност, получиха по 3 години затвор. Марин Велчев - 2 години и половина, Кирил Атанасов – две, а Стоян Дичев –  една. Васил Колев, Богдан Василев и Мартин Горески бяха глобени с по 1000 лева за

притежание на наркотици. Останалите - Ивайло Борисов-Ториното, Илиян Зашев, Петър Йорданов, Валентин Луков, Иван Христов, Филип Христов, Георги Йорданов и Георги Петров, бяха напълно оневинени. Изцяло отпаднаха обвиненията за убийството на Румен Стефанов-Алф. По делото

бяха призовани десетки свидетели, като в хода му най-важните за обвинението се отказваха от показанията си в досъдебната фаза. "Ако бях ценен за прокуратурата, трябваше да подсигурят защитата ми. За изминалата година и половина само аз знам какво съм преживял", заяви пред съда през юли 2010 г. един от тях - Марио Божков. Други свидетели срещу Баретата бяха Димитър Вучев-Демби и Тихомир Георгиев-Боксьора (известен още като Доктора), който наскоро беше екстрадиран от Англия.

Златомир Иванов е изключително трудна мишена. Той живее в къща в столичния квартал "Драгалевци", която е опасана от камери и охранителни съоръжения. Самият Златомир Иванов е много мнителен и предпазлив. Той не е известен с нощни похождения и бурен нрав, рядко излиза от дома си, акогато го прави, е с голяма охрана.

@@galwidg:1993019@@

"Няма 2 лева, хванати по това дело, има само хванати организатори, работници няма. Къде са ми парите, след като съм такъв лош? Нали си невинен до доказване на противното, тук е точно обратното. По същата логика можеше да ме осъдят за притежание и разпространение на ядрено оръжие", каза след присъдата Иванов.

В друго свое интервю (пред Миролюба Бенатова от bTV) той казва следното: "... Да предположим, че аз съм наркобос и контролирам нещо. Утре мен ме няма, всичко може да се случи и аз да бъда задържан. Значи, мен ме няма теоретично и от утре какво става? Край, оправихме нещата – няма наркотици, няма дилъри, няма наркомани, всичко е мирно и кротко в тая държава и тръгва по мед и масло. Ако предположим, че аз съм наркобос, каква е моята задача? Моята роля би трябвало да е да не се стига до никакви ексцесии на улицата. Да няма претенции от други, които искат да започнат тоя бизнес."

Златомир Иванов обжалва присъдата и за днес беше насрочено поредното заседание по делото в Софийския апелативен съд.

Златомир Иванов е под домашен арест от края на 2010 г. заради операция. 

За групата на Иванов има още едно дело. По него подсъдими са дясната ръка на Иванов - Антон Савов-Тони Мамата, Росен Петров-Животното, Добрин Синигеров-Голямата Муна и Генчо Романски-Радо. Делото срещу тях беше пред приключване, но ВСС уволни съдията по делото - тогавашната председателка на съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Така процесът срещу групата трябваше да започне отначало в специализирания съд. 

Покушението срещу Баретата се случва в деня, в който на официално посещение в Брюксел заминаха главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Цветан Цветанов и правосъдният министър Дияна Ковачева. Пак преди седмица ПАСЕ отмени частично постмониторинга на България по

отношение на борбата с организираната престъпност, но остави този за реформата на съдебната система.

На по-малко от триста метра от Съдебната палата, отново на бул. "Витоша" и по идентичен начин, на 24 октомври 2004 г. беше убит Дмитрий Минев-Димата Руснака. 

Кой е Златко Баретата

Историята на Златко Баретата е характерна за изграждането на силовите структури в България. Той е роден в Гурково, а след това завършва спортното училище в Стара Загора с профил борба. След това учи във военния факултет на ВИФ. Това е специализирано военно подразделение във Висшия институт по физкултура по времето на социализма, където се подготвяха инструктори за българската армия и специалните части. Там Иванов е бил съученик със сегашния директор на ГДБОП Станимир Флоров.

След това е назначен в Специализирания отряд за борба с тероризма. Там е в Трети отряд, чийто началник е издирваният в момента от Интерпол дупничанин Пламен Галев, осъден за организирана престъпна група и рекет. Напуска през 1993 г., след като група командоси са задържани между

Хасково и Харманли заради сблъсък със сутеньори за контрола на паркинга за тирове на "Извора на Белоногата".

Баретите са арестувани от местната полиция. Следва скандал с ръководството на МВР и една голяма група от тях напускат поделението във Врана в знак на протест. Между тях са Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като Братя Галеви. Сред останалите в групата тогава са Пламен Иванов-Кимбата, убит пред дома му през 1995, Златомир Иванов - сега известен като Златко Баретата, Николай Добрев-Бай Добри и Алексей Петров, сега също подсъдим за организирана престъпна група.

Напусналите барети създават охранителните фирми "Аполо" ООД и "ИН 80" ООД, както и Съюза на бившите барети, където се включва и втората вълна напуснали от отряда във Врана след убийството на двете барети в жк. "Белите брези".

През 1994 г. заедно с Алексей Петров Златомир Иванов става един от основните фигури в застрахователно дружество "Аполо и Болкан" АД. Застрахователите копират модела на регистрираните по-рано дружества ВИС-2 и СИК и бързо набират сили. Съдружници в "Аполо и Болкан" по това време са Алексей Петров и Румен Николов-Пашата.

През 1995 г. Златомир Иванов е арестуван за убийството на Веско Въртийски-Патичето и на Ларсен Луканов. Баретата слиза от джипа заедно със съдружниците си от "Аполо и Болкан" Иво Русинов и Кольо Колев на път за кафене "Вираж" на Петте кьошета в София. Тогава Патичето, известен автокрадец, открива огън по тримата и ранява тежко Кольо Колев и Иво Русинов. Иванов изстрелва пълнителя на пистолета си в Патичето и в препречилия се Ларсен Луканов. Баретата е арестуван и след това освободен, защото е действал в условията на неизбежна отбрана.

Пак през 1996 г. хора на бившите барети във Варна влязоха в конфликт си охранителите от ТИМ за контрол на курорта Златни пясъци. Тогава двама души бяха ранени. А преговорите с тимаджии се водят от Златомир Иванов. Представител на "Аполо и Болкан" във Варна е Веселин Данов, осъден като

ръководител на организирана престъпна група във Варна. По същото дело беше разследван и бившият общинският съветник от ДПС Иван Славков. След това той също беше осъден за организатор на престъпна група. И Данов, и Славков са свидетели по делото срещу Баретата.

През 1997 г. "Аполо и Болкан" се разпада. Алексей Петров създава застрахователно дружество "Спартак", а Златомир Иванов - "Елит инс". Баретата започва самостоятелен охранителен и хазартен бизнес – развива верига от бинго зали и малки казина. През 1998 г. МВР отказва лиценз на силовите застрахователни компания ВИС-2, СИК, "Аполо и Болкан", "Зора инс", "Спартак", "Елит инс" и др. По същото време Алексей Петров и Златомир Иванов предвиждат обединяване на двете си компании, но

впоследствие се отказват.

Златомир Иванов има участие в множество фирми. Той беше собственик нa фирма "Голд груп", но през 2008 г. дяловете му бяха прехвърлени на съпругата му Калина Иванова. Фирмата притежава дялове в "Група Елит", която стопанисва бинго зали и казина и е управлявана от сестрата на Златомир Иванов - Меглена Иванова. "Голд груп" притежава и дялове в "Интел груп", "Елит гейм" и други. 

През години Златко Баретата е имал бизнес отношения с Божидар Брусев (бивш шеф на ТД на Държавния резерв в София), Румен Николов-Пашата, Кирил Домусчиев (от когото купува петролната фирма "КГМ-Петролеум"), с червения функционер Марио Трайков (съдружник във фирмата "Ямаз - Импорт-експорт"), Константин-Коко Динев.

Той стопанисва и ловното стопанство "Сондите" над Гурково.

Сред бизнес партньорите на Златомир Иванов е и Самир Франсес. Той е бивш съдружник на премиера Бойко Борисов, а според bivol.bg е женен за дъщерята на съветника на президента Росен Плевнелиев - ген. Стоимен Стоименов.

В друга хазартна фирма е съдружник с Петър Лашов (бивш собственик на оборотни заведения) и с бившия общински съветник от ДПС във Варна Иван Славков.

През февруари 1999 г. Златомир Иванов беше арестуван заедно с дясната си ръка Антон Савов-Тони Мамата за изнудването на иранеца Мохамед Абдул ал Хирши. Според обвинителния акт чрез заплахи за убийство двамата принудили Ал Хирши да подпише "запис на заповед" за сумата от 300 000 долара, които по онова време се равнявали на близо 522 000 лева. Освен това Златко Баретата и Антон Савов поискали да им бъдат предоставени четири автомобила - джип "Гранд Чероки" на стойност 22 000 лв. и три

мерцедеса на обща стойност 79 000 лв., плюс 2000 щатски долара, 1500 марки, златни бижута и други вещи. Тоест Златко Баретата и Антон Савов оценили "вземанията" си от Хирши точно на 653 172 лева. Иванов беше освободен, тъй като се оказа, че иранецът наистина му е дължал тези пари. Седем години по-късно той беше оправдан по това обвинение.

През 2002 г. Златомир Иванов беше заподозрян, че се е включил в контрола на наркотрафика. Тогава влезе в сблъсък с Константин Димитров-Самоковеца, който беше застрелян през 2003 г. в Амстердам.

Златомир Иванов беше посочен като един от босовете на наркопазара през 2003 г. Близък е с Димитър Желязков-Очите и хасковския "бизнесмен" Кръстьо Кръстев-Къци Маймуната. Докато се опитва да се наложи на столичния наркопазар, Баретата губи двама от най-близките си хора. През ноември 2003 г. пред фитнес център "Ситняково" беше застрелян Евгени Стефанов-Женята. Десет месеца по-късно при атрактивно убийство загина и един от най-близките приятели и съученик от старозагорското спортно училище на Златомир Иванов - Димитър Христов-Митко Малкия - на 4 юни 2004 г. преоблечени като свещеници убийци разстреляха Митко Малкия и двама негови гардове в заведение "Арт деко".

Според разследващи Баретата е успял да наложи групировката си "Фирмата" на пазара на наркотици в София, която съществува до началото на 2009 г., когато той се предава на ДАНС след телефонен разговор с Алексей Петров, тогава съветник в службата.

Очаквайте подробности.

61 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    v_iliev avatar :-@
    V.Iliev
    • - 5
    • + 93

    Като няма правосъдие, идва лично разчистване на сметки

    Нередност?
  • 2
    frankzappa avatar :-|
    Frank Zappa
    • - 16
    • + 55

    Да изчистим БълХария за един ден!

    Нередност?
  • 3
    registrirann avatar :-|
    registrirann
    • - 2
    • + 99

    Сигурно са снимали епизод на "Под прикритие".

    Нередност?
  • 4
    kamenlitchev avatar :-|
    Камбанка
    • - 2
    • + 109

    До коментар [#1] от "V. Iliev":

    Егати правосъдието - един престъпник трепе друг посред центъра на пъпа на столицата на държавата!

    Нередност?
  • 5
    torondor avatar :-@
    torondor
    • - 13
    • + 40

    Смърт за всички такива!

    Нередност?
  • 6
    kamenlitchev avatar :-|
    Камбанка
    • - 1
    • + 90

    А, не само че стрелят посред столицата, ами и палят сграда. То това ако не е чувство за езнаказаност и могъщество, не знам кое е.

    Нередност?
  • 7
    galia66 avatar :-P
    galia66
    • - 6
    • + 42

    До коментар [#3] от "registrirann":

    Сигурно Джаро го е поръчал.Ех как се пуцат ама нещо не се целят както трябва.Цецо кумецо сега ще му дърпат ушите

    Нередност?
  • 8
    galia66 avatar :-P
    galia66
    • - 3
    • + 27

    До коментар [#4] от "Камбанка":

    ами иначе ще ни е скучно . Сега ще кажат те сами се трепят що да ги ловим и съдим

    Нередност?
  • 9
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • - 1
    • + 96

    Много професионално, почти филмово... Стреля, пали апартамента, заличава следите, създава суматоха... и се измъква... Това не е дело на милиционери...

    Нередност?
  • 10
    9812 avatar :-P
    9812
    • - 4
    • + 37

    Чък Норис трябва да е действал.

    Нередност?
Нов коментар